Prop. 72 LS (2018–2019)

Lov om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå (statistikkloven) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om forordning om endring av statistikkforordningen

Til innholdsfortegnelse

2 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/759 av 29. april 2015 om endring av forordning (EF) nr. 223/2009 om europeisk statistikk

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR –

under henvisning til traktaten om Den europeiske unions virkemåte, særlig artikkel 338 nr. 1,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen,

etter oversending av utkast til regelverksakt til de nasjonale parlamentene,

under henvisning til uttalelse fra Den europeiske sentralbank1,

etter den ordinære regelverksprosessen2 og

ut fra følgende betraktninger:

  • 1) Det europeiske statistikksystem («ESS») har som partnerskap generelt lyktes med å konsolidere sin virksomhet for å sikre at det utvikles, utarbeides og formidles europeisk statistikk av høy kvalitet, blant annet ved å forbedre styringen av ESS.

  • 2) Visse svakheter er imidlertid nylig avdekket, særlig når det gjelder rammen for kvalitetsstyring av statistikken.

  • 3) I sin melding av 15. april 2011 med tittelen «Towards robust quality management for European Statistics» foreslo Kommisjonen tiltak for å rette på disse svakhetene og styrke styringen av ESS. Den foreslo særlig en målrettet endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 223/20093.

  • 4) I sine konklusjoner av 20. juni 2011 ønsket Rådet Kommisjonens initiativ velkommen og understreket viktigheten av hele tiden å forbedre styringen av ESS og gjøre det mer effektivt.

  • 5) Det bør tas hensyn til virkningen på statistikkområdet av den seneste tidens utvikling av rammen for økonomisk styring i Unionen, særlig på de aspektene som gjelder faglig uavhengighet, f.eks. åpne rekrutterings- og oppsigelsesprosesser, budsjettbevilgninger og publiseringskalendre, som fastsatt i europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1175/20114, og de aspektene som gjelder kravet om uavhengige organer med ansvar for å overvåke gjennomføringen av nasjonale finanspolitiske regler, som fastsatt i europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 473/20135.

  • 6) De aspektene som gjelder faglig uavhengighet, f.eks. åpne rekrutterings- og oppsigelsesprosesser, budsjettbevilgninger og publiseringskalendre, bør ikke være begrenset til statistikk utarbeidet med henblikk på systemet for overvåking av finanspolitikken og prosedyren ved for store budsjettunderskudd, men bør gjelde all europeisk statistikk som utvikles, utarbeides og formidles av ESS.

  • 7) Videre er det et nødvendig vilkår for å sikre faglig uavhengige statistikkmyndigheter og statistiske data av høy kvalitet at det avsettes tilstrekkelige ressurser på årsbasis eller flerårig basis til at behovet for statistikk kan dekkes.

  • 8) For dette formål bør statistikkmyndighetenes faglige uavhengighet styrkes, og det bør sikres minstestandarder som gjelder i hele Unionen. Det bør gis særskilte garantier til lederne av de nasjonale statistikkontorene når det gjelder utførelsen av statistiske oppgaver, organisasjonsledelse og ressursfordeling. Prosedyrene for rekruttering av ledere til nasjonale statistikkontorer bør være åpne og basert utelukkende på faglige kriterier. De bør sikre at prinsippet om like muligheter overholdes, særlig med hensyn til kjønn.

  • 9) Samtidig som pålitelig europeisk statistikk forutsetter streng faglig uavhengighet hos statistikerne, bør den europeiske statistikken også ta hensyn til politiske behov og sikre statistisk støtte for nye politiske initiativer på nasjonalt plan og unionsplan.

  • 10) Uavhengigheten til Unionens statistikkmyndighet (Eurostat) må konsolideres og garanteres gjennom effektive ordninger for parlamentarisk gransking, og de nasjonale statistikkontorenes uavhengighet må konsolideres og garanteres gjennom demokratisk kontroll.

  • 11) Dessuten bør omfanget av den samordnende rollen som allerede er tildelt de nasjonale statistikkontorene, klargjøres for å få en mer effektiv samordning av statistikkvirksomheten på nasjonalt plan, inkludert av kvalitetsstyringen, samtidig som det tas behørig hensyn til de statistiske oppgavene som utføres av Det europeiske system av sentralbanker (ESSB). I den utstrekning europeisk statistikk kan utarbeides av de nasjonale sentralbankene i deres egenskap av medlemmer av ESSB, bør de nasjonale statistikkontorene og de nasjonale sentralbankene samarbeide nært i samsvar med nasjonale ordninger med sikte på å sikre at det utarbeides fullstendig og sammenhengende europeisk statistikk, samtidig som det nødvendige samarbeidet mellom ESS og ESSB sikres.

  • 12) For å lette byrden for statistikkmyndighetene og oppgavegiverne bør de nasjonale statistikkontorene og de nasjonale myndighetene raskt og kostnadsfritt kunne få tilgang til og bruke administrative registre, inkludert elektroniske, og kunne integrere disse registrene med statistikk.

  • 13) Europeisk statistikk bør være lett å sammenligne og lett tilgjengelig, og den bør oppdateres raskt og regelmessig for å sikre at Unionens politikk og finansieringsinitiativer fullt ut tar hensyn til utviklingen i Unionen.

  • 14) De nasjonale statistikkontorene bør dessuten på et tidlig stadium rådspørres om utformingen av nye administrative registre som vil kunne levere data til statistikkformål, og om planlagt endring eller avvikling av eksisterende administrative kilder. De bør også motta relevante metadata fra eierne av administrative data og samordne standardiseringsarbeid med hensyn til administrative registre som er relevante for utarbeiding av statistikk.

  • 15) Fortrolige opplysninger hentet fra administrative registre bør vernes i samsvar med de felles prinsipper og retningslinjer som gjelder for alle fortrolige opplysninger som brukes til utarbeiding av europeisk statistikk. Rammer for kvalitetsvurdering av slike data og prinsipper for åpenhet bør også fastsettes og offentliggjøres.

  • 16) Alle brukere bør ha tilgang til samme data på samme tid. De nasjonale statistikkontorene bør utarbeide kalendre for publisering av periodiske data.

  • 17) Kvaliteten på europeisk statistikk og brukernes tillit kan styrkes ved at de nasjonale regjeringer tar en del av ansvaret for å anvende reglene for god praksis innenfor europeisk statistikk (heretter kalt «reglene for god praksis»). Derfor bør en medlemsstats «forpliktelse til å bevare tillit til statistikk» (heretter kalt «forpliktelse»), idet det tas hensyn til nasjonale særegenheter, omfatte særskilte forpliktelser fra medlemsstatens regjering til å forbedre eller opprettholde vilkårene for gjennomføring av reglene for god praksis. Forpliktelsen, som bør oppdateres etter behov, kan omfatte nasjonale rammer for sikring av høy kvalitet, inkludert egenvurderinger, forbedringstiltak og overvåkingsordninger.

  • 18) Kommisjonen (Eurostat) bør treffe alle nødvendige tiltak for å muliggjøre enkel, nettbasert tilgang til fullstendige og brukervennlige dataserier. Ved periodiske oppdateringer bør det om mulig gis opplysninger om hver medlemsstat på års- og månedsbasis.

  • 19) Ettersom utarbeidingen av europeisk statistikk må være basert på langsiktig driftsmessig og finansiell planlegging for å sikre høy grad av uavhengighet, bør det europeiske statistikkprogram dekke samme periode som den flerårige finansielle rammen.

  • 20) Ved forordning (EF) nr. 223/2009 gis Kommisjonen myndighet til å gjennomføre noen av nevnte forordnings bestemmelser i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF6. Som følge av ikrafttredelsen av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 182/20117, som opphever beslutning 1999/468/EF, bør den myndighet som gis Kommisjonen, tilpasses denne nye rettslige rammen. Denne myndigheten bør utøves i samsvar med forordning (EU) nr. 182/2011. Kommisjonen bør sikre at disse gjennomføringsrettsaktene ikke medfører en betydelig tilleggsbyrde for medlemsstatene eller oppgavegiverne.

  • 21) Kommisjonen bør ha myndighet til å vedta gjennomføringsrettsakter i samsvar med artikkel 291 nr. 2 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte (TEUV) for å sikre ensartet anvendelse av kvalitetskrav ved å fastsette de nærmere regler for kvalitetsrapporter som omfattes av sektorregelverk, samt deres struktur og hyppighet, når disse ikke er fastsatt i sektorregelverk om statistikk. Kommisjonen bør sikre at disse gjennomføringsrettsaktene ikke medfører en betydelig tilleggsbyrde for medlemsstatene eller oppgavegiverne.

  • 22) Det må fastsettes ensartede vilkår for når det kan gis tilgang til fortrolige opplysninger til vitenskapelige formål. For å sikre ensartede vilkår for gjennomføring av denne forordning bør Kommisjonen gis gjennomføringsmyndighet med sikte på å fastsette ordningene, reglene og vilkårene for slik tilgang på unionsplan. Denne myndigheten bør utøves i samsvar med forordning (EU) nr. 182/2011.

  • 23) Ettersom målet for denne forordning, som er å styrke styringen av ESS, ikke kan nås i tilstrekkelig grad av medlemsstatene, men på grunn av kravet om at det skal finnes pålitelige data på unionsplan, bedre kan nås på unionsplan, kan Unionen treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i artikkel 5 i traktaten om Den europeiske union. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel går denne forordning ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå dette målet.

  • 24) ESSBs uavhengighet ved utførelsen av sine oppgaver, som beskrevet i protokoll nr. 4 om vedtektene for Det europeiske system av sentralbanker og Den europeiske sentralbank, bør respekteres fullt ut ved gjennomføringen av denne forordning, i samsvar med artikkel 130 og 338 i TEUV.

  • 25) ESS-komiteen er blitt rådspurt.

  • 26) Forordning (EF) nr. 223/2009 bør derfor endres –

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Artikkel 1

Endringer av forordning (EF) nr. 223/2009

I forordning (EF) nr. 223/2009 gjøres følgende endringer:

  • 1) I artikkel 2 nr. 1 skal bokstav a) lyde:

  • «a) «faglig uavhengighet»: statistikken skal utvikles, utarbeides og formidles på en uavhengig måte, særlig når det gjelder valg av teknikker, definisjoner, metoder og kilder som skal brukes, samt tidspunktene for og innholdet i alle former for formidling, uten noen form for press fra politiske grupperinger, interessegrupper, Unionens myndigheter eller nasjonale myndigheter.»

  • 2) I artikkel 5 skal nr. 1 lyde:

«1. Den nasjonale statistikkmyndighet som utpekes av den enkelte medlemsstat som det organ som er ansvarlig for å samordne all virksomhet på nasjonalt plan med hensyn til utvikling, utarbeiding og formidling av europeisk statistikk som fastsettes i det europeiske statistikkprogram i samsvar med artikkel 1 (det nasjonale statistikkontoret), skal i denne sammenheng fungere som eneste kontaktpunkt for Kommisjonen (Eurostat) i statistikkspørsmål.
Det nasjonale statistikkontorets samordningsansvar skal omfatte alle andre nasjonale myndigheter med ansvar for utvikling, utarbeiding og formidling av europeisk statistikk som fastsettes i det europeiske statistikkprogram i samsvar med artikkel 1. Det nasjonale statistikkontoret skal særlig være ansvarlig for på nasjonalt plan å samordne statistisk programplanlegging og rapportering, kvalitetsovervåking, metodikk, oversending av data og kommunikasjon om ESS’ statistikktiltak. I den utstrekning noe av denne statistikken kan utarbeides av nasjonale sentralbanker i deres egenskap av medlemmer av Det europeiske system av sentralbanker (ESSB), skal de nasjonale statistikkontorene og de nasjonale sentralbankene samarbeide nært i samsvar med nasjonale ordninger for å sikre at det utarbeides fullstendig og sammenhengende europeisk statistikk, samtidig som det nødvendige samarbeidet mellom ESS og ESSB sikres i samsvar med artikkel 9.»
  • 3) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 5a
Ledere av nasjonale statistikkontorer og ledere med ansvar for statistikk i andre nasjonale myndigheter
  • 1. Innenfor sitt nasjonale statistikksystem skal medlemsstatene sikre faglig uavhengighet for tjenestemenn som har ansvar for oppgavene fastsatt i denne forordning.

  • 2. For dette formål skal lederne av de nasjonale statistikkontorene

    • a) ha eneansvaret for å treffe beslutning om prosesser, statistiske metoder, standarder og prosedyrer og om innholdet i og tidsplanen for offentliggjøring av europeisk statistikk som utvikles, utarbeides og formidles av det nasjonale statistikkontoret,

    • b) ha myndighet til å treffe beslutning om alle spørsmål som gjelder den interne forvaltningen av det nasjonale statistikkontoret,

    • c) handle uavhengig under utførelsen av sine statistiske oppgaver og verken be om eller motta instruks fra regjeringer, institusjoner, organer eller noen annen instans,

    • d) være ansvarlige for det nasjonale statistikkontorets statistikkvirksomhet og budsjettgjennomføring,

    • e) offentliggjøre en årsrapport og kunne komme med merknader til budsjettbevilgningsspørsmål som gjelder det nasjonale statistikkontorets statistikkvirksomhet,

    • f) samordne statistikkvirksomheten til alle nasjonale myndigheter som har ansvar for utvikling, utarbeiding og formidling av europeisk statistikk, i samsvar med artikkel 5 nr. 1,

    • g) utarbeide nasjonale retningslinjer dersom dette er nødvendig for å sikre kvalitet i utviklingen, utarbeidingen og formidlingen av all europeisk statistikk innenfor deres nasjonale statistikksystem, og overvåke og revidere gjennomføringen av dem, samt ha ansvaret for å sikre at disse retningslinjene overholdes innenfor det nasjonale statistikkontoret, og

    • h) representere deres nasjonale statistikksystem i ESS.

  • 3. Hver medlemsstat skal sikre at andre nasjonale myndigheter med ansvar for utvikling, utarbeiding og formidling av europeisk statistikk utfører slike oppgaver i samsvar med de nasjonale retningslinjene som utarbeides av lederen av det nasjonale statistikkontoret.

  • 4. Medlemsstatene skal sikre at prosedyrene for rekruttering av ledere til nasjonale statistikkontorer og, dersom det er relevant, ledere med ansvar for statistikk i andre nasjonale myndigheter som utarbeider europeisk statistikk, er åpne og basert utelukkende på faglige kriterier. Disse prosedyrene skal sikre at prinsippet om like muligheter overholdes, særlig med hensyn til kjønn. Grunnene til avskjedigelse av ledere av nasjonale statistikkontorer eller overføring av disse til andre stillinger skal ikke bringe den faglige uavhengigheten i fare.

  • 5. Hver medlemsstat kan opprette et nasjonalt organ som skal sikre faglig uavhengighet for produsentene av europeisk statistikk. Lederne av de nasjonale statistikkontorene og, dersom det er relevant, lederne med ansvar for statistikk i andre nasjonale myndigheter som utarbeider europeisk statistikk, kan rådføre seg med slike organer. Prosedyrene for rekruttering, omplassering og oppsigelse av medlemmene av slike organer skal være åpne og basert utelukkende på faglige kriterier. Disse prosedyrene skal sikre at prinsippet om like muligheter overholdes, særlig med hensyn til kjønn.»

4) I artikkel 6 skal nr. 2 og 3 lyde:

  • «2. På unionsplan skal Kommisjonen (Eurostat) handle uavhengig i sitt arbeid med å sikre at europeisk statistikk utarbeides i samsvar med fastsatte regler og statistikkprinsipper.

  • 3. Uten at det berører artikkel 5 i protokoll nr. 4 om vedtektene for Det europeiske system av sentralbanker og Den europeiske sentralbank, skal Kommisjonen (Eurostat) samordne statistikkvirksomheten til Unionens institusjoner og organer, særlig for å sikre at dataene er sammenhengende og har høy kvalitet, og for å begrense oppgavebyrden til et minimum. For dette formål kan Kommisjonen (Eurostat) anmode enhver institusjon eller ethvert organ i Unionen om innenfor sine respektive ansvarsområder å rådføre seg eller samarbeide med den med henblikk på å utvikle metoder og systemer for statistikkformål. Enhver institusjon eller ethvert organ som har til hensikt å utarbeide statistikk, skal rådføre seg med Kommisjonen (Eurostat) og ta hensyn til alle anbefalinger den måtte gi i denne forbindelse.»

5) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 6a
Generaldirektør i Kommisjonen (Eurostat)
  • 1. Eurostat er Unionens statistikkmyndighet og et generaldirektorat i Kommisjonen. Det skal ledes av en generaldirektør.

  • 2. Kommisjonen skal sikre at prosedyren for rekruttering av generaldirektøren er åpen og basert på faglige kriterier. Prosedyren skal sikre at prinsippet om like muligheter overholdes, særlig med hensyn til kjønn.

  • 3. Generaldirektøren skal ha eneansvaret for å treffe beslutning om prosesser, statistiske metoder, standarder og prosedyrer og om innholdet i og tidspunktene for offentliggjøring av all statistikk som utarbeides av Eurostat. Under utførelsen av sine statistiske oppgaver skal generaldirektøren handle uavhengig og verken be om eller motta instruks fra Unionens institusjoner eller organer, fra regjeringer, andre institusjoner, organer eller noen annen instans.

  • 4. Eurostats generaldirektør skal være ansvarlig for Eurostats statistikkvirksomhet. Eurostats generaldirektør skal umiddelbart etter Kommisjonens utnevnelse og deretter en gang i året som et ledd i statistikkdialogen møte for Europaparlamentets relevante komité for å drøfte spørsmål som gjelder statistikkstyring, metodikk og statistisk innovasjon. Eurostats generaldirektør skal offentliggjøre en årsrapport.»

6) I artikkel 11 skal nye numre lyde:

  • «3. Medlemsstatene og Kommisjonen skal treffe alle nødvendige tiltak for å bevare tilliten til europeisk statistikk. For dette formål skal medlemsstatenes og Kommisjonens «forpliktelser til å bevare tillit til statistikk» (heretter kalt «forpliktelser») også ha som mål å sikre offentlighetens tillit til europeisk statistikk og sikre framskritt i gjennomføringen av de statistiske prinsippene angitt i reglene for god praksis. Forpliktelsene skal omfatte særskilte politiske forpliktelser til ved behov å forbedre eller bevare vilkårene for gjennomføring av reglene for god praksis og skal offentliggjøres sammen med et sammendrag til borgerne.

  • 4. Medlemsstatenes forpliktelser skal overvåkes regelmessig av Kommisjonen på grunnlag av årsrapporter fra medlemsstatene og skal oppdateres etter behov.

    Dersom en medlemsstat ikke har offentliggjort en forpliktelse senest 9. juni 2017, skal den oversende Kommisjonen og offentliggjøre en framdriftsrapport om gjennomføringen av reglene for god praksis og, dersom det er relevant, om den innsats som er gjort for å oppnå en forpliktelse. Disse framdriftsrapportene skal oppdateres regelmessig og minst hvert annet år etter at de først ble offentliggjort.

    Kommisjonen skal innen 9. juni 2018 og deretter hvert annet år avlegge rapport til Europaparlamentet og Rådet om de offentliggjorte forpliktelsene og, dersom det er relevant, framdriftsrapportene.

  • 5. Forpliktelsen som Kommisjonen har inngått, skal overvåkes regelmessig av Det europeiske rådgivende organ for statistikkstyring (ESGAB). ESGABs vurdering av gjennomføringen av forpliktelsen skal inngå i den årsrapporten det skal framlegge for Europaparlamentet og Rådet i samsvar med Europaparlaments- og rådsbeslutning 235/2008/EF(*). ESGAB skal avlegge rapport til Europaparlamentet og Rådet om gjennomføringen av forpliktelsen innen 9. juni 2018.

(*) Europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 235/2008/EF av 11. mars 2008 om opprettelse av et europeisk rådgivende organ for statistikkstyring (EUT L 73 av 15.3.2008, s. 17).»
  • 7) I artikkel 12 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 2 og 3 skal lyde:

      • «2. Særlige kvalitetskrav, f.eks. målverdier og minstestandarder for utarbeiding av statistikk, kan også fastsettes i sektorregelverk.

        For å sikre ensartet anvendelse av kvalitetskravene fastsatt i nr. 1 på data som omfattes av sektorregelverk på særlige statistikkområder, skal Kommisjonen vedta gjennomføringsrettsakter som fastsetter de nærmere regler for de kvalitetsrapportene som omfattes av sektorregelverk, samt deres struktur og hyppighet. Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité nevnt i artikkel 27 nr. 2.

      • 3. Medlemsstatene skal framlegge rapporter for Kommisjonen (Eurostat) om kvaliteten på de oversendte dataene, inkludert eventuelle tvil de har med hensyn til dataenes nøyaktighet. Kommisjonen (Eurostat) skal vurdere kvaliteten på de oversendte dataene på grunnlag av en egnet analyse og utarbeide og offentliggjøre rapporter og meldinger om kvaliteten på europeisk statistikk.»

      • b) Nye numre skal lyde:

        • «4. Av hensyn til åpenheten skal Kommisjonen (Eurostat) ved behov offentliggjøre sin vurdering av kvaliteten på nasjonale bidrag til europeisk statistikk.

        • 5. Dersom det i sektorregelverk er fastsatt at det skal ilegges bøter i tilfeller der medlemsstatene gir en feilaktig framstilling av statistiske data, kan Kommisjonen i samsvar med traktatene og slikt sektorregelverk innlede og gjennomføre nødvendige undersøkelser, inkludert eventuelt inspeksjoner på stedet, for å fastslå om en slik feilaktig framstilling har vært alvorlig og forsettlig eller skyldes grov uaktsomhet.»

  • 8) I artikkel 13 skal nr. 1 lyde:

  • «1. Det europeiske statistikkprogram skal utgjøre rammen for utvikling, utarbeiding og formidling av europeisk statistikk og fastsette hovedområdene og målene for de tiltakene som er planlagt for en periode som tilsvarer perioden for den flerårige finansielle rammen. Programmet skal vedtas av Europaparlamentet og Rådet. Programmets virkning og kostnadseffektivitet skal vurderes med medvirkning fra uavhengige sakkyndige.»

  • 9) I artikkel 14 skal nr. 2 lyde:

  • «2. Kommisjonen kan ved hjelp av gjennomføringsrettsakter vedta et midlertidig direkte statistikktiltak, forutsatt

    • a) at tiltaket ikke omfatter datainnsamling som dekker mer enn tre referanseår,

    • b) at dataene allerede er tilgjengelige hos de nasjonale statistikkontorene og andre ansvarlige nasjonale myndigheter, eller kan framskaffes direkte ved hjelp av egnede utvalg for observasjon av den statistiske populasjonen på unionsplan, med passende samordning med de nasjonale statistikkontorene og andre nasjonale myndigheter, og

    • c) at Unionen yter finansielle bidrag til de nasjonale statistikkontorene og andre nasjonale myndigheter til dekning av deres differansekostnader, i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU, Euratom) nr. 966/2012(*).

Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité nevnt i artikkel 27 nr. 2.
(*) Europaparlaments- og rådsforordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 av 25. oktober 2012 om finansielle regler for Den europeiske unions alminnelige budsjett og om oppheving av rådsforordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 av 26.10.2012, s. 1).»
  • 10) Artikkel 17 skal lyde:

«Artikkel 17
Årlig arbeidsprogram
Kommisjonen skal innen 30. april framlegge for ESS-komiteen sitt årlige arbeidsprogram for det påfølgende året.
Ved utarbeidingen av hvert årlig arbeidsprogram skal Kommisjonen sikre en effektiv prioritering, inkludert revisjon, rapportering av statistiske prioriteringer og tildeling av finansielle ressurser. Kommisjonen skal ta mest mulig hensyn til merknadene fra ESS-komiteen. Hvert årlig arbeidsprogram skal bygge på det europeiske statistikkprogram og skal særlig inneholde opplysninger om
  • a) de tiltak Kommisjonen anser som prioriterte, idet det tas hensyn til politiske behov i Unionen, finansielle begrensninger på nasjonalt plan og unionsplan samt svarbyrden,

  • b) initiativer som gjelder omprioriteringer, inkludert negative prioriteringer, og reduksjon av byrden for både oppgavegivere og statistikkprodusenter, og

  • c) de prosedyrer og rettslige virkemidler Kommisjonen vurderer med sikte på gjennomføring av det årlige arbeidsprogrammet.»

11) Ny artikkel skal lyde:

«Artikkel 17a
Tilgang til samt bruk og integrering av administrative registre
  • 1. For å lette byrden for oppgavegiverne skal de nasjonale statistikkontorene, andre nasjonale myndigheter som nevnt i artikkel 4, og Kommisjonen (Eurostat) raskt og kostnadsfritt ha tilgang til og kunne bruke alle administrative registre og kunne integrere disse registrene med statistikk, i den utstrekning det er nødvendig for å utvikle, utarbeide og formidle europeisk statistikk som fastsettes i det europeiske statistikkprogram i samsvar med artikkel 1.

  • 2. De nasjonale statistikkontorene og Kommisjonen (Eurostat) skal rådspørres om og delta i den innledende utformingen, den etterfølgende utviklingen samt avviklingen av administrative registre som er bygd opp og vedlikeholdt av andre organer, slik at videre bruk av disse registrene for å utarbeide europeisk statistikk blir lettere. De skal delta i standardiseringsarbeid med hensyn til administrative registre som er relevante for utarbeiding av europeisk statistikk.

  • 3. Tilgang og deltaking for de nasjonale statistikkontorene, andre nasjonale myndigheter og Kommisjonen (Eurostat) i samsvar med nr. 1 og 2 skal være begrenset til administrative registre innenfor deres respektive system for offentlig forvaltning.

  • 4. Administrative registre som eierne stiller til rådighet for de nasjonale statistikkontorene, andre nasjonale myndigheter og Kommisjonen (Eurostat) til bruk for utarbeiding av europeisk statistikk, skal følges av relevante metadata.

  • 5. De nasjonale statistikkontorene og eierne av de administrative registrene skal opprette nødvendige samarbeidsordninger.»

12) I artikkel 20 nr. 4 skal annet ledd lyde:

«De nasjonale statistikkontorene, andre nasjonale myndigheter og Kommisjonen (Eurostat) skal treffe alle nødvendige tiltak for å sikre tilpasning av prinsipper og retningslinjer med hensyn til fysisk og logisk vern av fortrolige opplysninger. Kommisjonen skal sikre slik tilpasning ved hjelp av gjennomføringsrettsakter, uten å utfylle denne forordning. Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité nevnt i artikkel 27 nr. 2.»
  • 13) I artikkel 23 skal annet ledd lyde:

«Kommisjonen skal ved gjennomføringsrettsakter vedta ordningene, reglene og vilkårene for tilgang på unionsnivå. Slike gjennomføringsrettsakter skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité nevnt i artikkel 27 nr. 2.»
  • 14) Artikkel 24 oppheves.

  • 15) Artikkel 26 skal lyde:

    «Artikkel 26
    Brudd på plikten til fortrolig behandling av statistiske opplysninger
    Medlemsstatene og Kommisjonen skal treffe nødvendige tiltak for å forebygge og ilegge sanksjoner for ethvert brudd på plikten til fortrolig behandling av statistiske opplysninger. De fastsatte sanksjonene skal være virkningsfulle, stå i forhold til overtredelsen og virke avskrekkende.»
  • 16) Artikkel 27 skal lyde:

    «Artikkel 27
    Komitéframgangsmåte
    • 1. Kommisjonen skal bistås av ESS-komiteen. Nevnte komité skal være en komité i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 182/2011(*).

    • 2. Når det vises til dette nummer, får artikkel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

    _
    (*) Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 182/2011 av 16. februar 2011 om fastsettelse av allmenne regler og prinsipper for medlemsstatenes kontroll med Kommisjonens utøvelse av sin gjennomføringsmyndighet (EUT L 55 av 28.2.2011, s. 13).»

Artikkel 2

Ikrafttredelse

Denne forordning trer i kraft den 20. dag etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Strasbourg, 29. april 2015.

For Europaparlamentet

For Rådet

M. SCHULZ

Z. KALNIṆA-LUKAŠEVICA

President

Formann

Fotnoter

1.

EUT C 374 av 4.12.2012, s. 2.

2.

Europaparlamentets holdning av 21. november 2013 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og Rådets holdning ved første behandling av 5. mars 2015 (ennå ikke offentliggjort i EUT). Europaparlamentets holdning av 28. april 2015 (ennå ikke offentliggjort i EUT).

3.

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 223/2009 av 11. mars 2009 om europeisk statistikk og om oppheving av europaparlaments- og rådsforordning (EF, Euratom) nr. 1101/2008 om oversending av fortrolige statistiske opplysninger til De europeiske fellesskaps statistikkontor, rådsforordning (EF) nr. 322/97 om fellesskapsstatistikker og rådsbeslutning 89/382/EØF, Euratom om nedsettelse av en komité for De europeiske fellesskaps statistiske program (EUT L 87 av 31.3.2009, s. 164).

4.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1175/2011 av 16. november 2011 om endring av rådsforordning (EF) nr. 1466/97 om styrking av overvåkingen av budsjettposisjoner og av overvåking og samordning av den økonomiske politikk (EUT L 306 av 23.11.2011, s. 12).

5.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 473/2013 av 21. mai 2013 om felles bestemmelser om overvåking og vurdering av utkast til budsjettplaner samt sikring av at for store budsjettunderskudd i medlemsstatene i euroområdet korrigeres (EUT L 140 av 27.5.2013, s. 11).

6.

Rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er gitt Kommisjonen (EFT L 184 av 17.7.1999, s. 23).

7.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 182/2011 av 16. februar 2011 om fastsettelse av allmenne regler og prinsipper for medlemsstatenes kontroll med Kommisjonens utøvelse av sin gjennomføringsmyndighet (EUT L 55 av 28.2.2011, s. 13).

Til forsiden