Prop. 75 S (2022–2023)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop) og oppheving av rådsforordning (EØF) nr. 337/75

Til innholdsfortegnelse

2 Generelt om europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop)

European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) er et desentralisert EU-byrå med ansvar for å fremme og utvikle yrkesfaglig utdanning og opplæring i EU. Cedefop er lokalisert i Thessaloniki i Hellas. Senterets oppgaver omfatter å forbedre og formidle kunnskap og erfaringer, bidra til politikkutvikling gjennom forskningsbaserte gjennomganger, og legge til rette for kunnskapsdeling mellom EU og nasjonale aktører. Senterets overordnede mål er å fremme utvikling og implementering av EUs politikk innen fag- og yrkesopplæring, samt utvikling og implementering av kompetanse og kvalifikasjoner ved å samarbeide med Europakommisjonen, medlemsstatene og arbeidslivets parter.

Siden etableringen av senteret i 1975, har Cedefop spilt en viktig rolle i å støtte utviklingen av en felles europeisk politikk på området. Samtidig har politikken om fag- og yrkesopplæring utviklet seg under påvirkning av et skiftende arbeidsmarked, teknologisk og digital utvikling og økende arbeidsmobilitet. Også i Europa er det stor oppmerksomhet om fremtidig kompetansebehov, ulike karriereutsikter for unge og livslang læring. Med en aldrende befolkning og et samfunn i omstilling, er det viktig å stå sammen om felles politikk. Å bygge ned barrierer, bl.a. gjennom å forstå og anerkjenne fag- og yrkeskvalifikasjoner på tvers av landegrenser, kan bidra til å åpne muligheter og løse utfordringer samfunnet står i.

Cedefops oppgaver omfatter å tilgjengeliggjøre og samle informasjon om utviklingen av fag- og yrkesopplæring. Cedefop publiserer bl.a. siste nytt på feltet gjennom nettpublikasjoner om identifisering av ferdighetsbehov, forståelse for kvalifikasjoner, analyse av politikk og utvikling av livslang læring. Senteret utarbeider og publiserer nasjonale rapporter om EUs medlemsstater, og om Island og Norge. Senteret publiserer også statistikk og indikatorer, med analyser av trender, og utvikler flerspråklige ordlister med nøkkelbegreper brukt i fag- og yrkesopplæring i Europa.

Cedefops virksomhet har bidratt til å heve og synliggjøre felles prioriteringer for å gjøre fag- og yrkesopplæring mer relevant og attraktivt, både for arbeidsgivere og arbeidstakere. Cedefops bidrag har vært betydelig, og har bidratt til å støtte omstilling i økonomien og samfunnet, herunder det digitale og det grønne skiftet.

Cedefops analyser og kunnskapsgjennomganger har forbedret forståelsen av styrker og svakheter ved systemet rundt fag- og yrkesopplæring. Cedefop har bidratt til å utvikle nye måter å validere ferdigheter og uformell læring, og nye veier til kvalifikasjoner. Cedefop samler beslutningstakere, arbeidslivsparter, forskere, eksperter og andre fag- og yrkesopplæringsaktører fra hele EU, Island og Norge som representerer nasjonale, regionale og sektorielle interesser. Byrået har også satt et tydelig preg på EUs politiske dagsorden for fag- og yrkesopplæring.

Senteret ble etablert i 1975. I 1996 ble det inngått en bilateral avtale mellom Kunnskapsdepartementet og Cedefop. 1996-avtalen var en utvidelse av en bilateral avtale fra 1994 om deltakelse i enkelte av Cedefops aktiviteter. 1996-avtalen innebar deltakelse i alle Cedefops aktiviteter. Innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 (Cedefop) vil erstatte dagens bilaterale avtale mellom Kunnskapsdepartementet og Cedefop av 1996.