Prop. 78 L (2020–2021)

Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (integreringspakke II)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

I Prop. 127 S (2019–2020) om endringer i statsbudsjettet 2020 (økonomiske tiltak i møte med virusutbruddet) ble det foreslått tiltak for å avhjelpe negative konsekvenser av utbruddet for blant annet deltakere i introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven. Bakgrunnen for tiltakene var blant annet at utbruddet har hatt konsekvenser for både innholdet i og omfanget av opplæring og program og for deltakernes læringsutbytte. I tillegg har utbruddet ført til høy arbeidsledighet, og yrkesdeltakere med lav formell kompetanse og liten yrkeserfaring kan få utfordringer med å komme i jobb.

Flere av tiltakene forutsatte lovendringer, som ble foreslått samtidig i Prop. 123 L (2019–2020) Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Det ble innført et nytt kapittel i den midlertidige loven om tilpasninger i introduksjonsloven, som omhandlet regler om utvidet og forsterket opplæring og introduksjonsprogram for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet på noe lengre sikt enn de eksisterende tilpasningene i regelverket. Det nye kapitlet trådte i kraft 1. august 2020.

Situasjonen med smitteverntiltak og høy arbeidsledighet vedvarer. I Prop. 79 S (2020–2021) Endringer i statsbudsjettet 2021 (økonomiske tiltak i møte med pandemien) er det derfor foreslått midler til en ny tiltakspakke på integreringsfeltet, som blant annet viderefører utvidet norskopplæring og utvidet programtid for deltakere i sluttfasen av introduksjonsprogrammet. Disse tiltakene krever endringer i §§ 2 og 3 i den midlertidige loven, for å inkludere en større gruppe deltakere.

Forslaget til endringer har ikke vært på høring. Endringene som foreslås er mindre justeringer, og det følger med midler for å utvide målgruppene. Det foreslås ikke endringer i selve tiltakene. Departementet vurderer derfor at høring er åpenbart unødvendig.