Prop. 81 L (2014-2015)

Endringer i helsepersonelloven og helsetilsynsloven (spesialistutdanningen m.m.)

Til innholdsfortegnelse

3 Gjeldende rett

3.1 Helsepersonelloven

3.1.1 Vilkår for spesialistgodkjenning (§ 51)

Helsepersonelloven § 51 gir departementet hjemmel til å vedta forskrifter om vilkår for spesialistgodkjenning av leger og annet autorisert helsepersonell:

Departementet kan gi forskrifter om vilkår for godkjenning av autorisert helsepersonell som spesialister innen en avgrenset del av det helsefaglige området, herunder at vilkårene skal gjelde for dem som allerede har spesialistgodkjenning ved forskriftens ikrafttredelse.

Det følger av forarbeidene til helsepersonelloven at det med hjemmel i denne bestemmelsen kan gis forskrifter om hvilke medisinske fagområder det kan gis spesialistgodkjenning i, godkjenning av institusjoner som skal kunne utdanne spesialister og at søkere må gjennomgå prøve for å kunne godkjennes som spesialist m.m. (Ot.prp. nr. 13 (1998–99) merknadene til § 51).

3.1.2 Godkjenning av legespesialister (§ 53)

Godkjenning av legespesialister er regulert i helsepersonelloven § 53. Det følger av denne bestemmelsen at «Helsedirektoratet eller den det bemyndiger gir autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning mot nærmere fastsatt godtgjørelse». Godkjenningsmyndighet kan ikke delegeres til private yrkesorganisasjoner, jf. Ot.prp. nr. 83 (2008–2009). Helsedirektoratet overtok godkjenningsordningen (fra Legeforeningen) for legespesialister, tannleger og optikere i 2011.

3.2 Forskrift om spesialistgodkjenning

Regler om spesialistgodkjenning av leger er i dag regulert i forskrift om spesialistgodkjenning av helsepersonell og turnusstillinger for leger (forskrift 21. desember 2000 nr. 1384). Forskriften § 3 gir hjemmel for å fastsette spesialiteter og regler for spesialistutdanning mv.

Det står i første ledd at departementet fastsetter hvilke avgrensede deler av medisinske og odontologiske fagområder det kan gis spesialistgodkjenning i.

Videre står det i andre ledd at departementet fastsetter nærmere regler om gjennomføringen av spesialistutdanning av leger og tannleger, og om krav til gjennomført utdanning ved godkjente utdanningsinstitusjoner for leger og andre vilkår som søker må oppfylle for å kunne godkjennes som spesialist innen den enkelte spesialitet. Departementet kan bestemme at søkere må gjennomgå prøve for å kunne godkjennes som spesialist. Generelle bestemmelser for spesialistutdanning av leger ble vedtatt av Helse- og omsorgsdepartementet 2. juli 2009 (med endringer 19. desember 2014) med hjemmel i denne bestemmelsen.

3.3 Turnusforskriften

Turnusforskriften har også regler av betydning for spesialistutdanningen for leger (forskrift 20. desember 2001 nr. 1549). Gjennomført turnus er et vilkår for at leger utdannet i Norge kan få stilling som lege i spesialisering (LIS), jf. turnusforskriften § 9.