Prop. 9 L (2021–2022)

Endringer i midlertidige lover om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven, friskoleloven, introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (forlengelse)

Til innholdsfortegnelse

5 Departementets vurderinger og forslag

5.1 Midlertidig lov om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven og friskoleloven

Det er ikke lenger nasjonale smitteverntiltak i skoler og barnehager. Det kan likevel ikke utelukkes at det også etter 1. desember vil oppstå situasjoner hvor det er nødvendig med lokale tiltak som påvirker skole- og barnehagedriften. Ettersom det fortsatt kan være aktuelt med lokale tiltak, er det også behov for å videreføre reglene som ivaretar barn i barnehager og elever ved skoler dersom det fattes slike vedtak. Det er for eksempel viktig med regler som gir elevene rett til hjemmeopplæring dersom skoler i perioder er stengt eller har redusert tilstedeværelse på grunn av smitteverntiltak. Departementet foreslår derfor at de midlertidige reglene videreføres.

Departementet mener det er sannsynlig at behovet for de midlertidige reglene avtar framover, men per i dag tilsier ikke den kunnskap departementet har at de midlertidige reglene bør opphøre 1. desember. Departementet vil understreke at reglene i den midlertidige loven i seg selv ikke innebærer innskrenkinger i rettigheter etter barnehage-, opplærings- og friskoleloven. Reglene i loven kommer bare til anvendelse dersom det fattes lokale vedtak etter smittevernloven som påvirker skole- og barnehagedriften.

Utdanningsforbundet støtter ikke forslaget om å forlenge de midlertidige reglene. Også Norges institusjon for menneskerettigheter stiller spørsmål ved behovet for å forlenge reglene. Departementet vil vise til at det fortsatt kan oppstå situasjoner som gjør det nødvendig med lokale smitteverntiltak som påvirker skole- og barnehagedriften. I slike situasjoner vil det være behov for regler som bidrar til at barn, unge og voksne får ivaretatt sine rettigheter, for eksempel rett til hjemmeopplæring. Dersom loven ikke forlenges, vil det være uklart hvilke regler som gjelder dersom det fattes lokale vedtak som begrenser aktiviteter eller tilstedeværelse i skoler eller barnehager. Det vil for eksempel ikke være regler som sikrer elever hjemmeopplæring.

Noen høringsinstanser viser til innspill i tidligere runder. Departementet viser til departementets vurderinger i forbindelse med opprinnelig vedtakelse og senere forlengelse av lovene. Se Prop. 102 L (2019–2020), Prop. 8 L (2020–2021) og Prop. 137 L (2020–2021) for kommentarer til høringsinnspillene.

Kunnskapsdepartementet foreslår på denne bakgrunnen å forlenge den midlertidige loven om tilpasninger i barnehageloven, opplæringsloven og friskoleloven uten innholdsmessige endringer.

Når det gjelder varighet, foreslår departementet at loven forlenges fram til 30. juni 2022. Dette vil gi barnehagene og skolene nødvendig forutsigbarhet ved oppstarten på nyåret, samtidig som det tas hensyn til at det kan bli behov for tilsvarende regler ut skoleåret. Departementet vurderer at en slik varighet er forsvarlig i lys av at de midlertidige lovene kun åpner for tilpasninger som er nødvendige på grunn av smitteverntiltak.

5.2 Midlertidige lover om tilpasninger i introduksjonsloven og integreringsloven

Smittesituasjonen er per i dag slik at behovet for tilpasninger er redusert sammenlignet med året vi har bak oss. Det er likevel varslet at det kan oppstå situasjoner hvor det blir nødvendig med lokale smitteverntiltak. Departementet mener at det derfor også etter 1. desember vil være behov for å ha regler som bidrar til at deltagerne i størst mulig grad skal få ivaretatt sine rettigheter etter introduksjonsloven og integreringsloven. Det vil for eksempel være behov for å sikre at begrensninger i tilbudet etter integreringslovgivningen ikke gir stans i introduksjonsstønaden.

Departementet mener det trolig vil være mindre behov for de midlertidige reglene framover, men per i dag tilsier ikke den kunnskap departementet har at de midlertidige reglene bør opphøre 1. desember. Departementet understreker at reglene i de midlertidige lovene kun åpner for tilpasninger som er nødvendige på grunn av smitteverntiltak. Dersom lovene forlenges, åpnes det ikke for tilpasninger utover det som er nødvendig på grunn av utbrudd av covid-19.

Det er få høringsinstanser som kommenterer forslaget om forlengelse av lovene på integreringsfeltet. For tidligere innspill til lovbestemmelsene, viser departementet til vurderinger i forbindelse med opprinnelig vedtakelse og senere forlengelse av lovene. Se Prop. 103 L (2019–2020), Prop. 9 L (2020–2021), Prop. 33 L (2020–2021) og Prop. 137 L (2020–2021).

Kunnskapsdepartementet foreslår på denne bakgrunnen å forlenge varigheten av kapittel 2 i den midlertidige loven om tilpasninger i introduksjonsloven og §§ 1 til 6 i den midlertidige loven om tilpasninger i integreringsloven. Departementet foreslår at lovene videreføres uten endringer.

Departementet foreslår å forlenge varigheten til 30. juni 2022. Dette vil gi stabile rammer og nødvendig forutsigbarhet for kommuner og deltagere i ordningene etter introduksjonsloven og integreringsloven, samtidig som det tas hensyn til at det kan bli behov for tilpasninger utover våren. Departementet mener at en slik varighet er forsvarlig i lys av at de midlertidige lovene kun åpner for tilpasninger som er nødvendige på grunn av smitteverntiltak. Dersom ingen smitteverntiltak er iverksatt gir ikke lovene mulighet for tilpasninger i regelverket.