St.meld. nr. 14 (2004-2005)

På den sikre siden – sjøsikkerhet og oljevernberedskap

Til innholdsfortegnelse

10 Økonomiske og administrative konsekvenser

I denne meldingen er det gitt en orientering om arbeidet innen forebyggende sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning til sjø. Det er gitt en orientering om antatt framtidig trafikkutvikling og endring i miljørisiko som følge av denne. Tiltakene som i denne stortingsmeldingen foreslås gjennomført skal kunne dekkes innenfor den til enhver tid gjeldende budsjettramme. Gjennomføring av eventuelle ytterligere tiltak i årene fremover vil måtte tilpasses budsjettsituasjonen. Den økende transporten av olje langs kysten vil, dersom den ikke møtes med tiltak, særlig føre til økt miljørisiko langs kysten av Nord-Norge og Vestlandet. Det er også en betydelig oljetransport i Skagerrak. Trafikken i norsk indre farvann vil også øke, men det forventes at denne trafikken vil øke i lavere tempo enn i perioden 1980–2000. Regjeringen har identifisert behov for tiltak for å møte de fremtidige endringene i risikobildet. Regjeringen har lagt vekt på å iverksette tiltak som kan bidra til å forebygge ulykker og hendelser, og derigjennom unngå miljøskader med potensielt store kostnader. Videre er det lagt vekt på tiltak som kan bidra til å forhindre omfanget av miljøskade dersom en ulykke likevel inntreffer. Tiltakene iverksettes i takt med økning i trafikken og vil måtte tilpasses budsjettsituasjonen. Det vises for øvrig til nærmere omtale av tiltakene i de enkelte kapitlene.

Forebyggende tiltak

Forebyggende tiltak omfatter etablering av samarbeid med Russland og Helcom-landene om AIS-overvåking. Det legges opp til å starte dette arbeidet innenfor Kystverkets ramme i 2005. Videre vil det bli lagt vekt på styrking av samarbeidet mellom Kystverket og Sjøkartverket bl.a. ved en styrking av rutinene for gjensidig informasjonsutveksling.

Det vil videre bli prioritert å etablere seilingsleder/trafikkseparasjonssystemer, utenfor territorial farvannet godkjent av IMO, og hvor trafikken også overvåkes fra Kystverkets trafikksentraler. Arbeidet med seilingsleder/trafikkseparasjon, samt arbeidet med utarbeidelse av seilingsregler for farleder i indre farvann, vil dekkes innenfor Kystverkets budsjettramme. Fiskeri- og kystdepartementet arbeider med å etablere et eget kontaktforum for kystsikkerhet og beredskap.

Det er behov for å foreta en nærmere vurdering av behovet for utvidelse av dekningsområdet for Fedje trafikksentral. Det vil videre bli foretatt en vurdering av behovet for AIS-overvåking på Svalbard. Det er også igangsatt et arbeid for å vurdere andre sjøsikkerhetstiltak på Svalbard. Omfang og kostnader for disse tiltakene er ikke klargjort i tilstrekkelig grad i dag.

For skipstrafikken vil etablering av seilingsleder utenfor territorialfarvannet kunne føre til noe lengre seilingstid på deler av kysten, men klarere regulering av trafikken vil være en fordel for både skipstrafikken og for fiskeriene som foregår i området for passerende trafikk. Innføring av særlige seilingsregler for vanskelige farleder i indre farvann kan medføre visse restriksjoner for skipstrafikken, særlig for skip som transporterer farlig og/eller forurensende last.

Tiltak innen oljevernberedskap

Tiltak innen oljevernberedskap omfatter etablering av nødlosseutstyr for bunkersoljer og styrking av hoveddepotene. Nødlossing av olje fra fartøy før den lekker ut på sjøen er meget kostnadseffektivt sammenlignet med oppsamling av olje fra sjø eller strand. Dette vil derfor være et prioritert tiltak, og det legges opp til å starte opp etablering av en nødlosseutstyr og styrking av hoveddepotene innenfor Kystverkets budsjettramme i 2005. Regjeringen vil vurdere en videre oppfølging i de årlige budsjettene avhengig av budsjettsituasjonen.

Regjeringen vil i 2005 foreta en ny vurdering av den statlige slepebåtberedskapen i Nord-Norge relatert til etablering av private ressurser knyttet til Snøhvitfeltet, terminalen på Melkøya og petroleumsaktiviteten i Barentshavet.

Det bør videre foretas en nærmere vurdering av behov for oljevernutstyr på de nye fartøyene i Indre Kystvakt, utskifting av gammelt oljevernmateriell iht. nærmere analyse av materiellets levetid, og løsninger for Kystverkets oljevernfartøyer.

Regelverk

Det vil bli vurdert om havne- og farvannsloven skal gjøres gjeldende for Svalbard. Saken forventes sendt på høring i 2005. I 2005 startes det opp en vurdering av losregelverket i lys av utviklingen innen elektronisk navigasjon mv. Arbeidet vil medføre administrative kostnader for Kystverket og Fiskeri- og kystdepartementet, og dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer.

Internasjonalt arbeid

Det legges opp til fortsatt aktiv deltakelse i arbeidet i EU og IMO om forebyggende sjøsikkerhet og oljevernberedskap. Videre opprettholdes aktiv deltakelse i de samarbeidsavtaler om oljevernberedskap som Norge er part i og videreutvikling av det bilaterale samarbeidet med Russland innen sjøsikkerhet og oljevernberedskap. Dette vil medføre administrative kostnader for Kystverket og Fiskeri- og kystdepartementet, og dekkes innenfor gjeldende rammer.

Forskning og utvikling

Innen FoU er det behov for å utarbeide en samlet oversikt over pågående og nye FoU-prosjekter på områdene sjøsikkerhet og oljevernberedskap. Dette arbeidet vil først og fremst medføre arbeid i Kystverket og andre berørte etater, og i Fiskeri- og kystdepartementet.

Regjeringen tar forbehold om eventuelle nye satsinger, og viser til de årlige budsjettene og den økonomiske situasjonen for øvrig.

Til forsiden