St.meld. nr. 18 (1997-98)

Tillegg til St meld nr 41 (1996-97) Om norsk samepolitikk

Til innholdsfortegnelse

14 Utviklingen i helse- og sosialsektoren

Denne teksten er et tillegg til omtale i kap. 14. i St. meld. nr. 41 (1996-97).

Sosial- og helsedepartementet har besluttet å organisere oppfølgingen av NOU 1995:6 «Plan for helse- og sosialtjenester til den samiske befolkning i Norge» som et prosjekt med varighet ut år 2001. De erfaringer som høstes gjennom prosjektarbeidet vil danne utgangspunkt for en gradvis og langsiktig utvikling av tjenestetilbudet med permanent finansiering.

Tilskuddsordning til sektorovergripende tiltak

Til oppfølgingsarbeidet har Sosial- og helsedepartementet en tilskuddsordning for sektorovergripende tiltak innen Sosial- og helsedepartementet s ansvarsområde (5 millioner er satt av til dette i 1998). Ved tildeling vil Sosial- og helsedepartementet følge disse prioriteringene:

  1. Opplæring av helse- og sosialpersonell i samisk språk og kulturforståelse

  2. Informasjonsarbeid

  3. Forskings- og utviklingsarbeid mht. tilpassing av tjenstetilbud til samisk virkelighet

  4. Tolking

Sametinget vil gjennom sin referansegruppe (se kap. 14.3 i St. meld. 41 (1996-97)) vurdere og anbefale søknader om tilskudd til oppfølging av NOU 1995:6. Sosial- og helsedepartementet vil foreta beslutninger om tildeling på bakgrunn av innstilling fra referansegruppa. For å lette referansegruppas arbeid og som et bidrag til å heve Sametingets kompetanse vil Sosial- og helsedepartementet finansiere en saksbehandlerstilling i Sametinget for helse- og sosialsaker. Denne stillingen, samt prosjektlederstilling i Sosial- og helsedepartementet og tiltak i egen regi finansieres også av ordningen.

Organisering av prosjekt for utbygging av tjenestetilbudet

I prosjektperioden vil Sosial- og helsedepartementet koordinere en interdepartemental arbeidsgruppe som starter sitt arbeid i februar 1998, slik at det blir en bedre samordning av oppfølgingstiltak som berører andre departementers ansvarsområder, jfr. de tiltak som ble foreslått i NOU 1995:6.

Sosial- og helsedepartementet har også nedsatt en intern arbeidsgruppe for å sikre ivaretakelsen av samiske intresser bla. knyttet til iverksettingen av store saker som eldremeldingen, psykiatriplanen og fastlegereformen. Tilsvarende vil kunne bli aktuelt i forbindelse med den kommende rehabiliteringsmeldinga og evt. andre initiativ for generell utbygging av landets helse- og sosialtjenster. Dette innebærer en forpliktelse til politikkutvikling og finanisering av tiltak på disse områder utover den nevnte tilskuddsordningen.

Referansegruppa vil her være en viktig premissleverandør, i egenskap av Sosial- og helsedepartementets bindeledd til Sametinget og samiske fagmiljøer. Sosial- og helsedepartementet ønsker at referansegruppa skal få en permanent status som rådgivende organ overfor departementet og Sametinget, slik at gruppas arbeid med innspill til ulike helse- og sosialpolitiske stortingsmeldinger kan videreføres også i iverksettingsfasen.

De lokale forvaltningsledd har et ansvar for å melde fra om de særskilte behov blant den samiske befolkning, og Sosial- og helsedepartementet vil også ha en dialog med tilsynsmyndighetene om dette (fylkeslegene og fylkesmennenes sosial- og familieavdelinger). Faglige råd vil også innhentes fra Statens helsetilsyn.

Kommunenes ansvar for opplæring av helse- og sosialpersonell i samisk språk og kulturforståelse er forøvrig reflektert i Handlingsplan for helse- og omsorgspersonell, som innenfor rammen av tilskuddsordningen vil bli fulgt opp av Sosial- og helsedepartementet i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet.

Oppfølgingsarbeidet vil ha karakter av et pionerarbeid, der det i første omgang vil bli satset på tiltak der behovene er mest presserende og den lokale motivasjon for å utvikle løsninger er størst. NOU 1995:6 (med høringsuttalelser) og ulike helse- og sosialpolitiske stortingsmeldinger og lovarbeider vil være viktige grunnlagsdokumenter for utarbeiding av konkrete forslag og iverksetting av tiltak. De tiltak som prioriteres vil bli samlet i en egen handlingsplan for Regjeringens oppfølging av NOU 1995:6.

Aktiviteter og tiltak hittil

SHD startet høsten 1997 sin informasjonsvirksomhet overfor kommuner og samiske organisasjoner om oppfølgingsarbeidet. Anvendelsen av tilskuddsmidler for 1997 er forøvrig omtalt i budsjettproposisjonen for 1998.

I løpet av våren 1998 planlegges en konferanse om samisk perspektiv på helse- og sosialfaglig høyere utdanning. Her vil bl.a. erfaringene med den desentrale samiskspråklige sykepleierutdanninga i Kautokeino bli diskutert. Arrangementet vil bli gjennomført i samarbeid med Sametinget og høgskolen i Finnmark. Et nytt kurs i samisk kulturforståelse i helse- og sosialtjenesten avholdes i Tysfjord i løpet av 1998, etter modell av tilsvarende kurs i Tromsø i mai 1997. Flere tiltak vil utkrystallisere seg ettersom prosjektarbeidet og søknadsbehandlingen for 1998 kommer igang.

Boks 14.1

  • Regjeringen har som målsetting at kunnskaper i samisk språk og kultur blir sentrale elementer i den videre utviklingen av helse- og sosialtilbudet til den samiske befolkning.

  • Regjeringen har som målsetting at alle eldre samer i forvaltningsområdet for samelovens språkregler får et pleie- og omsorgstilbud tilpasset den enkeltes behov for tjenester i tråd med innholdet i St.meld. 50 (1996-97) Handlingsplan for eldreomsorgen, og at alle eldre samer gis mulighet til å nytte sitt eget språk ved opphold i helseinstitusjoner og i kontakt med helsetjenesten i kommuner i forvaltningsområdet.

  • Regjeringen vil legge til rette for at det utdannes flere samisktalende helse- og sosialarbeidere.

Til forsiden