St.meld. nr. 28 (2002-2003)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2002

Til innholdsfortegnelse

6 Administrative saker i OSSE

6.1 Budsjettarbeidet

Høsten 2001 var preget av lange og tunge forhandlinger om budsjettet for 2002. Det lyktes ikke å komme frem til enighet, og OSSE gikk derfor inn i 2002 uten et vedtatt budsjett. Hovedproblemet var at Russland og SUS-landene koplet budsjettet til krav om endring av bidragsskalaen. Budsjettet for 2002 ble først vedtatt 11. april 2002. Totalbudsjettet utgjorde EUR 187,3 mill.

Uvissheten om budsjettet skapte en svært problematisk situasjon for organisasjonen og bidro til vanskelige arbeidsforhold. Det var ikke mulig å starte nye prosjekter. Uenigheten om budsjettet bidro dessuten til en generelt dårlig stemning mellom delegasjonene i Wien. Konstruktivt politisk arbeid på andre områder ble dermed også skadelidende.

En håndfull EU-land samt Sveits og Norge sa seg villige til å akseptere mindre økninger av sine bidrag for å komme de ti SUS-landene i møte når det gjaldt deres ønske om lavere andel. Helt i innspurten av forhandlingene var det kun et mindre gap som gjensto, og Norge besluttet å påta seg denne byrden. Norges andel av standard bidragsskala økte fra 2,05 % til 2,25 % for årene 2003 og 2004. Innen utløpet av 2004 skal det vedtas ny fordelingsnøkkel for medlemslandenes bidrag til OSSE. Organisasjonen opererer med to ulike bidragsskalaer for sendelagsutgifter, avhengig av sendelagenes størrelse. USA og enkelte andre vestlige land betaler prosentmessig en større andel av utgiftene til de store sendelagene. Det har hittil vært liten framgang i arbeidet med ny fordelingsnøkkel. Dette vil bli en vanskelig sak framover.

Totalbudsjettet for 2003 på 185,7 mill. euro representerer en viss reduksjon sammenlignet med foregående år. Om lag 75 % av organisasjonens ressurser går til arbeidet i felten. Utviklingen de siste årene er likevel en reduksjon av andelen som er satt av til feltoperasjoner. Selv om OSSE fortsatt bruker størstedelen av sine ressurser i Sørøst-Europa, innebar budsjettet for 2003 en bevegelse i retning av økt satsing i Sentral-Asia og Kaukasus. Budsjettet innebar også en styrking av politisamarbeid og innsatsen mot terrorisme og ga også rom for en viss personellmessig styrking av sekretariatet i Wien som man fra norsk side hadde arbeidet for.

6.2 OSSEs rettslige status

Det lyktes heller ikke i 2002 å komme til enighet om å regulere OSSEs rettsevne, privilegier og immunitet. USA har ikke villet gå med på å gi OSSE full folkerettslig rettsevne, mens Russland enten vil ha full status for OSSE eller ingen endring fra nåværende situasjon. Mange land, deriblant Norge, mener det er behov for å utarbeide en internasjonal konvensjon om organisasjonens status, privilegier og immunitet, men foreløpig står dette arbeidet i stampe.

Til forsiden