St.meld. nr. 42 (1998-99)

Status og framdrift for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Til innholdsfortegnelse

4 Den videre prosessen

4.1 Forholdet til tilbyderne

Statsbygg vil som grunneier til de statlige eiendommer på Fornebu, innlede sonderinger og forhandlinger med Fornebu Technoport, IT Fornebu AS og Nettverk Fornebu AS med sikte på finne fram til et selskap staten kan samarbeide med for å etablere IT- og kunnskapssenter på Fornebu. De innledende forhandlingene med de tre selskapene vil være avgjørende for valg av det selskapet Statsbygg skal sluttføre forhandlinger med om en forretningsmessig avtale. Avtalen med det utvalgte selskapet vil bli inngått av Statsbygg med forbehold om Stortingets godkjenning gjennom behandling av forannevnte proposisjon.

Det vil fra Statsbyggs side raskt bli etablert kontakt med de tre aktuelle selskapene for å sette i gang sonderende forhandlinger mellom partene. Statsbygg tar sikte på en grundig prosess med hvert selskap for å få et faglig og forretningsmessig grunnlag for å utpeke det selskapet Statsbygg skal sluttforhandle med om en endelig avtale.

4.2 Forholdet til eiendommene

Forhandlingene med Oslo kommune går langsommere enn staten kunne ønske, men har særlig i den senere tid beveget seg i en god retning. Forhandlingene om avtaler vedrørende makeskifte, tilbakefallsforhold, ansvar for og rydding av forurensninger, opparbeidelse av infrastruktur (veier, vann og avløp, samt grøntområder inkludert fornuftig massebalanse) og kjøp av grunn, tas det sikte på å fullføre administrativt før sommerferien. Avtalene vil kreve overordnet politisk godkjenning hos begge parter. Oslo har hittil forlangt salg etter forhandlinger, uten å akseptere avtaleskjønn eller felles takstkommisjon. Det kan forsinke løsning og gjennomføring, fordi begge parter er bundet av regler for salg og kjøp hvor egen takst er vesentlig. Staten vil benytte den oppnevnte takstkommisjonen for området tiltenkt nasjonalt kunnskapssenter, og den har allerede fått sitt mandat. Resultatet for Oslos arealer i området mellom Koksa og Terminalbygget, er lovet i løpet av juni.

Både SAS og Statsbygg er innstilt på å finne fram til en ny avtale som kan gi grunnlag for en enkel og hurtig innløsning av SAS på Koksa. Avtale bør kunne inngås før sommerferien. Takseringen av Koksa vil bli utført av den før omtalte takstkommisjonen som er nedsatt for å taksere hele området for IT- og kunnskapssenteret. Koksa områdets komplekse eiendoms- og rettighetsforhold med påstående bygninger gjør at takstkommisjonen trenger noe mer tid, og resultat kan derfor ikke forventes før i august. SAS er innforstått med dette.

Bærums kommunedelplan 2 forventes vedtatt av kommunestyret 16. juni i år. Med varslede innsigelser er det usikkert om planen får rettsvirkning fra dette tidspunkt. Prosessen videre tilsier da mekling hos fylkesmann, og eventuelt videre behandling og avgjørelse i Akershus fylkesting, om ikke konflikten er løst underveis. Fylkestingets avgjørelse er i utgangspunktet endelig. Hvis statlig fagmyndighet finner at fylkestingets avgjørelse er i strid med viktige nasjonale interesser eller kommunen finner at avgjørelsen strider mot viktig kommunale interesser kan saken bringes inn til Miljøverndepartementet for endelig avgjørelse. Dersom saken går så langt, kan prosessen ta fra 4 til 6 måneder fra kommunestyrets vedtak. Som nevnt tidligere, kan dette komplisere arbeidet med senteret noe, men vil neppe hindre framdriften vesentlig.

Endelig utnyttelse av delområdene på Fornebu vil først være klargjort etter reguleringsplanleggingen. Forhandlinger mellom grunneierne på den ene siden og Bærum kommune om vilkår og innhold i en utbyggingsavtale pågår, men partene står ennå et stykke fra hverandre. Hensikten med en utbyggingsavtale er å klargjøre partenes forpliktelser og rettigheter på en slik måte at man unngår omfattende rekkefølgebestemmelser i kommunale planer og muliggjør en mer effektiv gjennomføring i praksis. Utbyggingen på Fornebu er så omfattende (med bl.a. nedleggelse og nybygging av Snarøyveien som er riksvei fram til lufthavnen i dag) at en behandling etter Plan- og bygningsloven må suppleres med privatrettslige utbyggingsavtaler.

4.3 Forsknings- og utdanningsaktiviteten

Når det gjelder utdanning ved IT- og kunnskapssenteret på Fornebu vises det til Stortingets forutsetninger, senest i Innst S nr 99 (1998-99) om at;

  • utdanningsdelen av IT- og kunnskapssenteret på Fornebu skal styres og organiseres gjennom et samarbeid mellom eksisterende offentlige utdanningsinstitusjoner.

I tråd med Stortingets føringer vil Regjeringen legge opp til at det på Fornebu etableres etter- og videreutdanning, bl a distribuert ved hjelp av ny teknologi, og at det etableres forskningsbasert utdanning som vil samarbeide med næringsliv. Forskningsbasert utdanning vil også medføre at det foregår fremragende forskning rettet inn mot IT på Fornebu. I tråd med Spjøtvoll-utvalgets innstilling og Regjeringens kravspesifikasjon av 08.04.99, vil det bli lagt vekt på at etablering av forsknings- og utdanningsaktivitet på Fornebu også skal bidra til regional utvikling, noe som flere ganger har vært understreket av Stortinget.

Regjeringen vil komme tilbake til en nærmere vurdering av det statlige engasjement knyttet til utdanning og forskning i forbindelse med den proposisjon som legges fram til høsten. Dette perspektivet vil også bli vurdert i de forhandlinger som nå skal føres med de ulike interessenter.

Regjeringen bekrefter at Terminalbygget vil bli en sentral del av IT- og kunnskapssenteret, og at utdanningsvirksomheten starter opp så snart de aktuelle utdanningsinstitusjonene ønsker og lokalene er tilrettelagt for en slik aktivitet.