St.meld. nr. 42 (1998-99)

Status og framdrift for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu

Til innholdsfortegnelse

2 Sammendrag

Regjeringen vil føre en offensiv IT-politikk og som ledd i dette bidra til etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

Syv ulike tilbydere har levert inn forslag om å utvikle et IT- og kunnskapssenter på Fornebu i samarbeid med staten. Det har vært foretatt en evaluering av tilbudene, hvor man kom fram til at tre av tilbudene skilte seg klart ut som de beste. Utfra en totalvurdering er det vanskelig å skille disse tre før det er foretatt en grundigere gjennomgang i kontakt med tilbyderne. De tre er Fornebu Technoport, IT Fornebu AS og Nettverk Fornebu AS. Det er Regjeringens oppfatning at man nå ikke bør utpeke én utbygger for IT- og kunnskapssenteret på Fornebu, men at en bør gå i innledende forhandlinger med de tre tilbyderne som gjenstår.

Det er Statsbygg som grunneier til de statlige eiendommene på Fornebu, som vil lede disse forhandlingene. Det vil bli forhandlet med hvert av de tre selskapene før en har et faglig og forretningsmessig grunnlag for å utpeke det selskapet en ønsker å sluttforhandle med om en endelig avtale. Regjeringen vil legge fram en proposisjon om saken for Stortinget. Proposisjonen vil bygge på resultatet av de sluttførte forhandlingene. Regjeringen vil legge stor vekt på å holde den frist Stortinget har satt.

Staten forutsetter å kunne ha til rådighet ca 270 dekar, forutsatt avtale med Oslo kommune om makeskifte/kjøp. Det er knyttet kompliserte eiendoms- og reguleringsforhold til området som skal anvendes til IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Statsbygg og Oslo har pågående forhandlinger med Bærum kommune om utbyggingsavtale. Videre har Oslo hittil forlangt salg etter forhandlinger, uten å akseptere avtaleskjønn eller felles takstkommisjon. Dette kan forsinke løsning og gjennomføring, fordi både staten og Oslo er bundet av regler for salg og kjøp hvor egen takst er vesentlig.

Statsbygg og SAS er i ferd med å forhandle fram en ny avtale for Koksa, hvor SAS får innløsning av sine eiendommer etter takst. Avtale bør kunne inngås før sommerferien. Endelig taksering er forventet å skje i august 1999.

Bærums kommunedelplan 2 forventes vedtatt av kommunestyret 16. juni i år. Med varslede innsigelser fra flere høringsinstanser, er det ikke sikkert planen får rettsvirkning fra dette tidspunkt. Dette kan komplisere arbeidet med et IT- og kunnskapssenter noe, men vil neppe hindre framdriften i arbeidet vesentlig.

Regjeringen vil komme tilbake til en nærmere vurdering av det statlige engasjement knyttet til utdanning og forskning i forbindelse med den proposisjon som legges fram til høsten.