St.meld. nr. 48 (2003-2004)

Nordisk samarbeid

Til innholdsfortegnelse

1 Statsminister Kjell Magne Bondevik: Innlegg i generaldebatten, Nordisk Råds 55. sesjon 27. oktober 2003

President, kolleger, kjære nordiske venner,

Samspillet mellom den folkelige oppslutning om nordisk samarbeid og det politiske samarbeidet mellom de nordiske land, er viktig for å holde den nordiske idé levende. Det daglige uttrykk for et levende og aktivt nordisk samarbeid finner vi i de utallige kontakter mellom enkeltmennesker og frivillige organisasjoner. Erfaringene fra det folkelige samarbeidet er viktige for oss i det nordiske samarbeidet mellom regjeringer og nasjonalforsamlinger.

Derfor vil jeg uttrykke min anerkjennelse til Göran Persson og årets svenske formannskap i Ministerrådet. Den aktive oppfølging av Norrback-rapporten og arbeidet ellers med å redusere de hindringer som fortsatt er til hinder for et friest mulig samkvem mellom våre lands borgere, må ha vår høyeste prioritet. Her har det svenske formannskapet bidratt til konkrete resultater. På norsk side har regjeringen blant annet innskjerpet at forslag om ny lovgivning må vurderes nøye mot andre nordiske lands lover og regler, slik at nye grensehinder ikke skapes. Vi har også styrket opplæringen av lokale etater om det nordiske avtaleverket, slik at de som trenger det får korrekt informasjon og veiledning.

Det nordiske samarbeidet står overfor en stor utfordring med den kommende utvidelsen av EU. Det blir viktig å styrke det regionale nordiske samarbeidet også innen et utvidet EU og EØS. Samtidig må vi fortsette å utvide samarbeidet med vår baltiske naboer. Statsminister Brazauskas tale til Nordisk Råd i dag viser at vi er kommet langt i det nordisk-baltiske samarbeidet. Men først og fremst er det grunn til å uttrykke anerkjennelse for de veldige omstillinger de baltiske land har lykkes med på svært kort tid. Det er fortsatt store muligheter for å videreutvikle det nordisk-baltiske samarbeidet basert på felles interesser. Disse mulighetene må vi virkeliggjøre. Jeg er derfor glad for at de fem nordiske statsministere i dag besluttet å invitere de baltiske land til å bli medlemmer av Den nordiske investeringsbanken.

EUs Nordlige Dimensjon er utviklet til et omfattende og viktig rammeverk for samarbeidet i Nord-Europa. Det er et sentralt instrument for dialog og samarbeid også med Russland. Vi ønsker å utvide samarbeidet med Nordvest-Russland. Vi ser fram til å delta aktivt i gjennomføringen av den nye handlingsplanen for den Nordlige Dimensjon. Noen av de største utfordringene finner vi på helseområdet. Jeg er derfor glad for å ha fått anledning til å følge opp det finske initiativet om å etablere et partnerskap for helse og livskvalitet under EUs Nordlige Dimensjon. Konferansen som finner sted i Oslo i dag og i morgen, vil etablere dette partnerskapet.

Miljøutfordringene i våre områder er store. Det er avgjørende for oss og fremtidige generasjoner at vi hindrer langsiktig forringelse av miljøet. Det gjelder ikke minst beskyttelse av den økologiske balansen i nordområdene, og bevaring og bærekraftig høsting av havressursene. Gjennom Norges formannskap i Barentsrådet de kommende to år vil vi prioritere dette arbeidet. Ministerrådets arktiske samarbeidsprogram og det arktiske vindu i EUs Nordlige Dimensjon vil være andre sentrale bidrag til miljøarbeidet i regionen. Det er også viktig at vi neste år kan avslutte arbeidet med en fornyelse av den nordiske strategien for bærekraftig utvikling.

Vi har i dag mange gode instrumenter for å lykkes i å videreutvikle den nordlige regionen i Europa som et godt sted å leve. Jeg tror det nordiske samarbeidet i fremtiden vil bli enda viktigere som et konstruktivt bidrag til europeisk samarbeid, til å styrke og utvide samarbeidet med våre baltiske naboer og Russland og å engasjere våre naboer i vest i det nord-europeiske samarbeidet. I denne forbindelse hilser jeg velkommen det nye initiativ fra USA om et utvidet partnerskap med Nord-Europa, det såkalte «e-PINE» («Enhanced Partnership In Northern Europe»).

Vi feiret i fjor 50års jubileet for Nordisk Råd. Det nordiske samarbeidet er en meget aktiv femti-åring som tilpasser seg nye utfordringer på en dynamisk og fremtidsrettet måte. Dette er jeg sikker på vil fortsette under islandsk formannskap. Jeg vil gjerne ønske Davið Oddsson lykke til med formannskapet i det kommende år.

Til forsiden