St.meld. nr. 51 (1997-98)

Perspektiver på utvikling av norsk fiskerinæring

Til innholdsfortegnelse

2 Mål

Fiskeripolitikken skal legge til rette for en lønnsom utvikling av fiskerinæringen. En bærekraftig ressursforvaltning er en forutsetning for å oppnå dette. Gjennom markedsorientering og økt verdiskaping skal næringen bidra til gode arbeidsplasser og bosetting langs kysten.

De fiskeripolitiske målene angir hensyn som må tas i en helhetlig fiskeripolitikk. Ulike hensyn må avveies for å få til løsninger som tjener næring og samfunn. En viktig oppgave i fiskeripolitikken er å utvikle samspill mellom ulike deler av næringen og sørge for en god balanse i arbeidet for en bærekraftig og lønnsom utvikling av næringen. Fiskeridepartementet vil arbeide for at norsk fiskerinæring utvikler evnen til å utnytte fordelen den har ved kontroll over rike fiskeressurser.

Fornybare marine ressurser er grunnlaget for fiske og fangst. Fiskerinæringen er avhengig av naturen og dermed utsatt for de naturlige svingningene som marine økosystemer preges av. Et rent havmiljø er en forutsetning for at fiskerinæringen skal kunne utvikles og gi grunnlag for livskraftige samfunn langs kysten.

Våre havområder representerer store ressurs- og miljøverdier. Norge har et ansvar for å sikre en bærekraftig forvaltning av disse områdene. Fiskeressursene er en nasjonal fellesressurs som skal forvaltes og utnyttes til beste for samfunnene ved kysten.

Et overordnet mål for ressursforvaltningen er å regulere høstingen slik at en sikrer en forsvarlig utnyttelse av ressursene. Over 90 % av norsk fiske foregår på bestander som forvaltes i samarbeid med andre nasjoner. Forpliktende internasjonalt samarbeid er således avgjørende for mulighetene til å forvalte ressursene på bærekraftig vis og holde kontroll med det totale uttaket av fisk.

Mangelfulle kunnskaper om ressursgrunnlag og havmiljø krever sikkerhetsmarginer i forvaltningen av dem. Bl.a. i tråd med internasjonale avtaler skal en føre-var-tilnærming legges til grunn i norsk ressursforvaltning.

Lønnsomhet er en forutsetning for å skape trygge og stabile arbeidsplasser i norsk fiskerinæring. Fiskeri­næringens bidrag til opprettholdelse og utvikling av levedyktige lokalsamfunn forutsetter at næringsaktørene tjener penger. Dette er et overordnet hensyn i regulering av innsatsen i fiskeriene, der overkapasitet i flåte og industri svekker næringens lønnsomhet.

Det er en hovedutfordring for norsk fiskerinæring å øke verdiskapingen i årene fremover. Næringen er i økende grad del av en global industri, og nyskaping og fleksibilitet er viktig for å opprettholde og utvikle konkurransedyktigheten. Det generelle kompetansenivået må høynes i alle ledd og det må satses på for­skning bl.a. for å utvikle bedre produkter og markedsforståelse. Forskning og utvikling er en forutsetning for videre utvikling og næringen må settes i bedre stand til å etterspørre og utnytte FoU-resultater.

En planmessig bruk og fordeling av ressursene er en forutsetning for å nå målet om økt verdiskaping. Samspillseffekter og markedstenkning i alle ledd er elementer i realiseringen av verdiskapingspotensialet i næringen.

Målene om trygge og gode arbeidsplasser i nær-ingen har først og fremst vært forbundet med arbeidet med å skjerme næringen mot svingninger i ressurser og markeder. I dag må næringen også utvikle interessante og utfordrende arbeidsplasser, og slik gi ungdom attraktive muligheter i arbeidslivet i distriktene. En slik ambisjon faller sammen med en satsing på FoU og kompetanse i næringen. Det er også et mål å styrke kvinners muligheter innenfor fiskerinæringen.

En markedsrettet og konkurransedyktig næring vil gjennom lønnsomhet og høy verdiskaping være hjørnestein i norske kystsamfunn. Fiskeripolitikken skal bidra til å legge til rette for levedyktige kystsamfunn gjennom en allsidig og variert struktur både på land og sjø. En robust næringsstruktur bidrar til at man gjennom lønnsomhet og verdiskaping kan opprettholde en desentralisert næring. En satsing på infrastruktur er vesentlig i denne sammenhengen. Et godt og formålstjenlig havnetilbud, med tilknytning til vei og flyplass, er også av stor betydning for fiskerinæringens videre utviklingsmuligheter.

Det er i dag konkurranse om arealene i kystsonen. Regjeringen ser det som viktig at det sikres arealer til aktiviteter tilknyttet høsting av marine ressurser og matproduksjon i sjø. I tråd med dette vil Fiskeri­departe­mentet arbeide for å sikre tilstrekkelige og tilfredsstillende arealer i kystsonen. Det er også viktig at fiskerinæringens interesser og arealbehov ivaretas i konkurranse med petroleumsaktiviteten på sokkelen.

Figur 3.0 

Figur 3.0

Det vaker

Nært og fjernt er samme sted.

Horisonten rundt oss har et

trehundreogsekstigraders smil.

Selv den minste fisk som vaker

bærer stjernehimmelen som krone.

Kilde: Harald Sverdrup

Til forsiden