St.prp. nr. 1 (2004-2005)

FOR BUDSJETTERMINEN 2005 — Utgiftskapitler: 1000–1070, 2415 og 2540 Inntektskapitler: 4000–4070

Til innholdsfortegnelse

4 Forkortelser

CBDConvention on Biological Diversity Konvensjonen om biologisk mangfold (Biodiversitetskonvensjonen). Konvensjon som ble vedtatt under Rio-konferansen i 1992 (UNCED). Gjennom denne konvensjonen har landene forpliktet seg til å arbeide for vern og bærekraftig bruk av det biologiske mangfoldet. Under konvensjonen er det opprettet en vitenskapskomite (SBSTTA), som gir råd til partsmøtene (COP).
CCAMLRCommission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources Konvensjonen for bevaring av levende marine ressurser i Antarktis. Konvensjonen ble vedtatt i 1980 og trådte i kraft 1982.
CITESConvention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Konvensjonen om internasjonal handel med truede dyre- og plantearter. Konvensjonen ble vedtatt 3. mars 1973 og trådte i kraft 1. juli 1975. Konvensjonen omfatter kun få, sjeldne fiskearter. Interessen for å liste marine arter er imidlertid økende.
EFAROEuropean Fisheries and Agriculture Research Organisation
EFFEksportutvalget for fisk
EFSAEuropean Food Safety Authority Den europeiske organisasjonen for mattrygghet.
EMSAEuropean Maritime Safety Authority EUs ekspertorgan innen sikkerhet til sjøs.
ESAEuropean Space Authority Den europeiske romfartsorganisasjonen
FAOFood and Agricultural Organization FNs matvareorganisasjon. FAO ble etablert i 1945 og arbeider aktivt bl.a. med å utvikle internasjonale regler innen alle deler av fiskerinæringen.
FHFFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond
IAHPDen internasjonale havnevesenorganisasjonen. Virksomheten er særlig rettet mot utvikling og effektivisering av havneorganisasjon, havneadministrasjon og sikkerhetsspørsmål i havnene.
IALADen internasjonale fyrvesenorganisasjonen, som i hovedsak er rettet mot utvikling av utstyr, systemer og anbefalinger om presisjonsnivå for navigasjonsrettledning.
ICCATInternational Convention for the Conservation of Atlantic Tunas Den internasjonale konvensjonen for bevaring av atlantisk tunfisk. Konvensjonen ble vedtatt i 1966 og trådte i kraft i 1969.
ICESInternational Council for the Exploration of the Sea Det internasjonale havforskningsrådet. ICES er en uavhengig, vitenskapelig organisasjon som gir regionale fiskeriorganisasjoner, EU og nasjonalstatene langs Nord-Atlanteren råd om forvaltningen av det marine miljøet og de marine ressursene. ICES har en rådgivende komité for fiskeriforvaltning, ACFM - Advisory Committee on Fisheries Management, for havmiljø, ACME – Advisory Committee on Marine Environment og for økosystemer, ACE - Advisory Committee on Ecosystems.
IMOInternational Maritime Organisation FNs organisasjon for maritime spørsmål.
IUCNInternational Union for Conservation of Nature (The World Conservation Union) Verdens naturvernunion. Naturbeskyttelse som eneste formål.
MBITMarin bioteknologi i Tromsø Et program som er opprettet for å styrke forskning på marin bioteknologi med utgangspunkt i Tromsø-miljøet, samt legge til rette for kommersialisering av forskningsresultater.
MAR-ECOMar-Eco er et internasjonalt prosjekt som skal forske på dyphavsområdene i den nordlige del av Atlanterhavsryggen (undersjøisk fjellkjede midt i Atlanterhavet). Prosjektet har som hovedmål å finne ut hvilke organismer som finnes på havdyp ned mot 4-5000 meter og hvilke livsprosesser og betingelser for liv er det på havdypene.
NAFONorthwest Atlantic Fisheries Organization Den nordvest-atlantiske fiskeriorganisasjonen. Norge, Island, Færøyene, Grønland, Russland, Canada, USA og EU mfl. deltar. NAFO har egen vitenskapelig komité som gir råd vedrørende fiskeressursene innen området ved Vest-Grønland og sørover. NAFO fastsetter kvoter i internasjonalt område mellom Grønland, Canada og USA, i samråd med nasjonalstatene for vandrende bestander.
NAMMCONorth Atlantic Marine Mammal Commission Den nord-atlantiske sjøpattedyrkommisjonen. Avtalen om samarbeid om forskning, bevaring og forvaltning av sjøpattedyr i Nordatlanteren ble inngått av Færøyene, Grønland , Island og Norge i 1992. Avtalen ivaretas av en kommisjon, NAMMCO. Formålet er å sikre forskning og en bærekraftig utnyttelse og utvikling av arter og bestander av sjøpattedyr (hval, sel, hvalross) i Nord-Atlanteren.
NEAFCNortheast Atlantic Fisheries Commission Kommisjonen for fiske i Det nordøstlige Atlanterhavet. NEAFCs myndighetsområde er avgrenset til området utenfor 200-milssonene. Når det gjelder reguleringer av fisket på bestander som vandrer både innenfor og utenfor 200 n. mil, har kommisjonen i første rekke en samordnende funksjon. NEAFC drøfter tekniske reguleringstiltak for bestander i Nordøst-Atlanteren.
NELSNorthwest European Loran-C System Avtale som ble mellom Danmark, Tyskland, Nederland, Irland, Frankrike og Norge i 1992. Formålet med avtalen var å etablere og drive et landbasert, sivilt elektronisk navigasjonshjelpemiddel (Loran-C). Norge har sagt opp NELS-avtalen, noe som innebærer at Loran-C-systemet legges ned fra 1. januar 2006.
NIFESNasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning
NILFNorsk institutt for landbruksforskning
OECDOrganisation for Economic Co-operation and Development Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, er et forum der industriland fra hele verden drøfter saker av felles interesse, med vekt på økonomiske og handelsmessige aspekter. Medlemslandene forplikter seg til stor grad av økonomisk og politisk åpenhet. I OECD er det en egen fiskerikomité med halvårlige møtesesjoner.
OSPARThe Convention for the Protection of the Marine Environment of the North-East Atlantic Konvensjonen om beskyttelse av havmiljøet i Det Nordøstlige Atlanterhavsområdet som trådte i kraft 25. mars 1998.
PIANCDe faste internasjonale navigasjonskongressene. Organisasjonen forestår utredninger og formidling av kunnskap om planlegging, utbygging og drift av havner, farleder og offshoreinstallasjoner.
SCANEUs vitenskapskomité for dyreernæring.
SEAFOSouth East Atlantic Fisheries Organization Den sørøst-atlantiske fiskeriorganisasjon er en regional fiskeriorganisasjon, som ble etablert 20. april 2001.
SPINSenter for produktutvikling i næringsmiddelindustrien Senteret eies av Fiskeriforskning, Norconserv og Matforsk med 1/3 hver
UNICPOLOS (ICP)UN Open-ended Informal Consultative Prosess on Oceans and the Law of the Sea En uformell konsultasjonsprosess for å tilrettelegge den årlige havrettsdebatten i Generalforsamlingen i FN. Denne prosessen skal munne ut i forslag om konkrete saker som bør behandles under havrettsdebatten i Generalforsamlingen med vekt på å identifisere områder der økt koordinering og samarbeid både på det mellomstatlige nivå og mellom de ulike institusjoner og organisasjoner, bør utbedres.
WTOWorld Trade Organisation Verdens handelsorganisasjon arbeider for et åpent og ikke-diskriminerende handelssystem samtidig som miljøhensyn skal ivaretas. Norge arbeider for at rammebetingelsene for handel og miljø innenfor WTO bidrar til en bærekraftig utvikling. Dette arbeidet fremmes gjennom arbeidet innen CTE (Committee on Trade and Environment) - WTOs komite for handel og miljø og CTD (Committee on Trade and Development) - WTOs komite for handel og utvikling. Avtalene om veterinære og plantesanitære forhold (SPS-avtalen) og om tekniske handelsbarrierer (TBT-avtalen) er sentrale avtaler i arbeidet med trygg sjømat av god kvalitet og helse og velferd hos akvatiske dyr.

Til forsiden