St.prp. nr. 1 (2006-2007)

FOR BUDSJETTÅRET 2007 — Utgiftskapitler: 1800–1870, 2440 og 2490 Inntektskapitler: 4800–4860, 5440, 5490, 5680 og 5685

Til innholdsfortegnelse

Del 2
Budsjettforslag

Programområde 18 Olje- og energiformål

Programkategori 18.00 Administrasjon

Olje- og energidepartementet

Departementet ivaretar rollen som sekretariat for den politiske ledelsen, innehar rollen som sektor­forvalter, utøver etatsansvar for Oljedirektoratet (OD), Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Gassnova og har ansvar for statlig eieroppfølging av Statnett SF, Enova SF, Statoil ASA, Petoro AS og Gassco AS.

Olje- og energidepartementet (OED) er organisert i fire avdelinger; Energi- og vannressursavdelingen, Olje- og gassavdelingen, Avdeling for teknologi og internasjonalisering og Økonomi- og administrasjons­avdelingen. Kjernevirksomheten for departementets to hovedområder, innenlands energi og petroleumsvirksomhet, er samlet i henholdsvis Energi- og vannressurs­avdelingen og Olje- og gassavdelingen. Avdeling for teknologi og internasjonalisering arbeider med forskning, teknologi, internasjonalisering og klimaspørsmål. Avdelingens virksomhet er knyttet til både energi- og petroleums­virksomheten. Økonomi- og administrasjonsavdelingen har ansvar for eieroppfølging av Statoil ASA, Petoro AS og Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE), samt oppfølging av Statens petroleumsforsikringsfond. Videre omfatter avdelingens ansvarsområde budsjett- og økonomistyring, personalforvaltning, IKT og dokumentasjon.

Departementet hadde per 1. mars 2006 125 tilsatte, fordelt på 60 kvinner og 65 menn. Tilsammen utgjorde dette om lag 123 årsverk 1.

OED har energiråd ved ambassaden i Washington og ved Norges delegasjon til EU i Brussel, energi- og miljøråd ved ambassaden i Moskva og en energimedarbeider ved OECD-delegasjonen i Paris.

Resultatmål

Petroleum

Departementet vil bidra til høy leveransesikkerhet for olje og gass fra norsk kontinentalsokkel.

Departementet vil bidra til effektivitet og verdiskaping ved utnyttelse av norske olje- og gassressurser, slik at lønnsom virksomhet kan opprettholdes i et langsiktig perspektiv.

Departementet vil foreta en effektiv behandling av fremlagte planer for utbygging, anlegg og drift, samt disponering.

Det er i dag 50 olje- og gassfelt i produksjon på norsk sokkel. Potensialet for økt oljeutvinning fra disse feltene er fremdeles betydelig. Departementet vil følge opp rettighetshavernes drift og utvikling av feltene for å sikre en effektiv ressursutnyttelse. Som en del av dette arbeidet innførte departementet i 2006 et nytt system for en mer systematisk oppfølging av olje- og gassfeltene i produksjon. Dette systemet vil bli videreført og videreutviklet.

Departementet vil bidra til at Gassco AS er en effektiv og nøytral operatør for gasstransport­systemet.

Departementet arbeider med å utarbeide retningslinjer for effektive prosesser for gassinfrastrukturutvikling på norsk sokkel. Det er et viktig anliggende for myndighetene å sørge for at slike utviklingsprosesser ivaretar de helhetlige hensyn i forhold til transport av tredjepartsgass og den eksisterende gassinfrastrukturen på norsk sokkel. Det legges opp til at Gassco skal ha en sentral rolle i å sikre at de helhetlige hensyn er ivaretatt.

Departementet vil følge opp og bidra til at Petoro ivaretar SDØE på en effektiv måte.

Departementet vil på vegne av staten beholde andeler i utvinningstillatelser som tildeles på bakgrunn av lønnsomhetspotensialet og verdiskapingsmuligheter i den enkelte tillatelse.

Departementet vil ivareta statens eierinteresser i Statoil ASA med fokus på videreutvikling av selskapet og verdiskaping for alle aksjonærer.

Departementet vil gjennom rapporterings- og kontrollordninger sørge for at landets importerende og/eller raffinerende oljeselskaper oppfyller sine beredskapslagringsforpliktelser i henhold til ny lov av 18. august 2006 nr. 61 om beredskapslagring av petroleumsprodukt.

Energi og vannressurser

Departementet vil bidra til å bedre forsyningssikkerheten for elektrisitet. Elektrisitetsforsyningen i Norge har blitt mer sårbar for svikt i nedbør og tilsig til vannmagasinene enn tidligere. Departementet vil derfor prioritere behandlingen av saker om bygging og drift av kraftledninger og nye vann- og vindkraftanlegg. Departementet vil også ha stor oppmerksomhet på energiomleggingspolitikken slik at satsingen på fornybar elektrisitet, fornybar varme og energieffektivisering gir et best mulig energimessig resultat. Departementet vil videre ha stor oppmerksomhet på utviklingen i det nordiske og nordeuropeiske kraftmarkedet. I tillegg vil arbeidet med vurderinger av mer langsiktige utviklingstrekk i den norske energiforsyningen bli prioritert.

Departementet vil bidra til at Enova SF blir et effektivt organ i gjennomføringen av politikken knyttet til fornybar energi og energieffektivisering. Departementet arbeider også med en evaluering av virksomheten.

Departementet vil bidra til en effektiv og miljøvennlig energiforsyning. Det er viktig at det samlede regelverket i kraftsektoren fremmer effektivitet i markedet samtidig som det bidrar til gode løsninger i forhold til miljøet. Den økonomiske regulering av infrastruktur er viktig for sikkerhet og effektivitet i kraftmarkedet og det samlede energisystemet. Reguleringen står sentralt i departementets arbeid. Reguleringene omfatter både overførings- og fordelingsnettet for elektrisitet, fjernvarmenettet og gassrør på land.

OED vil bidra til å forvalte vannkraftressursene på en økonomisk og økologisk bærekraftig måte. OED er et sentralt fagdepartement innenfor forvaltningen av vann- og arealressurser i Norge. Oppfølgingen av prosessene rundt styrkingen av konsesjonssystemet vil være et viktig arbeidsområde i 2007. Faglige retningslinjer for regionale planer for småkraft og vindkraft er under utarbeidelse. I utvalgte regioner vil behandlingen av konsesjonssøknader for vindkraftanlegg og over-føringsledninger samordnes i tid. Sikring av samfunnet mot vassdragsulykker skal ha høy prioritet også i 2007. Departementet vil følge opp prosessene rundt utarbeidelsen av en ny planlov, ny naturmangfoldslov og gjennomføringen av EUs vanndirektiv.

Norske myndigheter må ha full styring og kontroll med disponering av vannkraftressursene gjennom et sterkt offentlig eierskap. Praktiseringen av dagens hjemfallsordning skal videreføres for å sikre offentlig eierskap. EFTAs overvåkingsorgan ESA har stevnet den norske stat inn for EFTA-domstolen med påstand om at denne praktiseringen er i strid med EØS-avtalen.

Departementet vil ha stor oppmerksomhet rettet mot EØS-arbeidet og annet viktig internasjonalt samarbeid på energiområdet. Departementet vil arbeide for å finne ordninger for den kraftintensive industrien innenfor rammen av EØS-avtalen.

I EØS-sammenheng har flere direktiver nylig blitt vedtatt i EU. Flere av disse direktivene som energitjenestedirektivet, forsyningssikkerhets­direktivet og eco-design direktivet vil kreve et vesentlig arbeid i prosessen frem mot gjennomføring i Norge. Også oppfølgningen av direktiver som allerede er vedtatt innlemmet i EØS-avtalen, og da særlig bygningsdirektivet, vil være arbeidskrevende i tiden fremover. OED, FAD og NHD er i dialog med Europakommisjonen og EØS/EFTA-landene vedrørende en eventuell deltakelse i EUs Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). I CIP vil flere programmer som Norge allerede deltar i, blant annet programmene for fornybar energi (ALTENER) og energieffektivitet (SAVE), samles under en felles administrativ paraply.

Teknologi og internasjonalisering

Departementet vil bidra til fortsatt betydelig satsing på forskning og utvikling i den norske olje- og gassektoren. Satsing på forskning og utvikling er nødvendig for å sikre økt, langsiktig verdiskaping på kontinentalsokkelen og styrke den industrielle konkurransekraften til petroleumsnæringen.

Regjeringen har videre som mål å videreutvikle kompetanse og teknologi som setter oss bedre i stand til å operere i nordområdene på en bærekraftig måte. Erfaringene fra 35 års petroleumsvirksomhet på norsk sokkel danner et solid fundament for utviklingen av teknologi for de nordlige områdene.

Forskning i skjæringsfeltet mellom energi og miljø er et av regjeringens satsingsområder. OED har satt i gang et innledende arbeid for å etablere en strategi som kan bidra til en mer helhetlig og styrket forsknings- og teknologiinnsats for energi­sektoren. Arbeidet gjøres i samarbeid med representanter fra energinæringen og skal ferdigstilles 1. november 2006. Det tar sikte på å etablere et konkret strategiarbeid fra årsskiftet. Det videre arbeidet må ses i sammenheng med møteplassen som er opprettet for energinæringen.

Departementet vil fortsette satsingen på forskning, utvikling og kommersialisering av renseteknologi for gasskraftverk.

INTSOK vil i 2007 arbeide med følgende strategiske områder: Mobilisering av små og mellomstore bedrifter (SMB) mot Russland og spesielt Barentsregionen og internasjonalisering av SMBer gjennom regionale prosjekter og innenfor miljøteknologi.

Videre vil følgende pågående aktiviteter bli videreført: Markedsinformasjon til partnerne, kundemøter og arbeidsverksteder, bruk av olje- og gassrådgivere i utlandet, læring i nettverk, parnerstøtte i Norge og opplæring og kompetanse­bygging.

Kap. 1800 Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Driftsutgifter

110 664

111 340

116 437

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

55 594

22 863

30 100

22

Beredskapslagre for drivstoff , kan overføres

23 772

18 000

70

Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten , kan overføres1

18 120

71

Tilskudd til Norsk Oljemuseum

4 450

4 600

6 000

72

Investeringsfond for klimatiltak i Østersjøområdet

6 798

Sum kap. 1800

219 398

156 803

152 537

1For 2007 foreslås bevilgningen under kap. 1832, post 70.

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble post 21 Spesielle driftsutgifter økt med 8,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S nr. 205 (2005–2006).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget om lag 116,4 mill. kroner under posten i 2007, en økning på om lag 5,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Posten er i hovedsak økt som følge av pris- og lønnsjustering. Videre er det lagt inn en liten styrking av posten som muliggjør noe økt bemanning.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

For å løse sine oppgaver er departementet avhengig av tilgang til frem­tredende og dyktige kunnskapsmiljøer i Norge og internasjonalt for å ­supplere egen fagkompetanse og saksbehandlingskapasitet.

Midlene under denne posten nyttes hovedsakelig til ulike typer utredninger og analyser, uavhengige vurderinger og evalueringer, beslutningsstøtte og annen støtte av tidsbegrenset karakter knyttet til oppgaver innenfor departementets ansvarsområde.

Det foreslås bevilget 30,1 mill. kroner under posten i 2007, en økning på om lag 7,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Foruten prisjustering har endringen sammenheng med utgifter til avhending av statens oljeberedskapsbeholdninger og økte VPS-utgifter.

Det meste av statens beredskapsbeholdinger av petroleumsprodukter er forutsatt solgt i løpet av 2006. Det foreslås derfor ikke en egen bevilgning for 2007 knyttet til beredskaps­lagring av drivstoff, jf. tidligere post 22. Hoveddelen av økningen under post 21 knytter seg til avhending av beholdningene ved Namsen-anlegget, samt oppfølging og kontroll av at selskapene oppfyller sine lagrings­forpliktelser. For omtale av ny lagermodell vises til det til del III, punkt 7 Olje- og energidepartementets beredskapsarbeid.

Departementet har i 2006 fullmakt til å overskride bevilgningen til dekning av meglerhonorar og utgifter til faglig bistand ved salg av statlige aksje­poster, samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA. Fullmakten foreslås videreført i 2007, jf. Forslag til vedtak III. Det vises for øvrig til omtale under kap. 5685 Aksjer i Statoil ASA.

Videre foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 2,5 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Post 71 Tilskudd til Norsk Oljemuseum

Norsk Oljemuseum (NOM) er en stiftelse med formål å være et nasjonalt senter for formidling av informasjon og kunnskap om petroleumsvirksomhetens utvikling og betydning for det norske samfunn. En av NOMs viktigste oppgaver er å dokumentere den norske oljehistorien gjennom å bringe frem, bearbeide og lagre relevant historisk kildemateriale. Til dette arbeidet hører bibliotekets boksamling, diverse arkivmateriale, foto og film fra olje­virksomheten, gjenstandssamlingen, samt dokumentasjons- og forsknings­prosjekter. Museet driver utstillings-, publiserings- og annet undervisnings- og opplysningsarbeid om petroleumsvirksomheten og dens virkninger på det norske samfunnet.

Driften finansieres gjennom en kombinasjon av egne inntekter, sponsor­inntekter/fondsmidler og offentlige tilskudd.

Tabell 3.1 Finansiering av Norsk Oljemuseum

Betegnelse

Regnskap 2005

Budsjett 2006

Budsjett 2007

Offentlig finansiering i pst.

36,8 pst.

33,1 pst.

32,8 pst.

Billettinntekter

2 936 000

3 000 000

3 000 000

Tilskudd fra Stavanger kommune

1 598 000

1 630 000

1 650 000

Tilskudd fra OED

4 450 000

4 600 000

6 000 000

Sponsorfond/Forskningsfond

1 800 000

1 800 000

1 800 000

Prosjektinntekter

3 336 000

4 720 000

7 700 000

Diverse inntekter

2 299 000

3 070 000

3 150 000

Sum inntekter

16 419 000

18 820 000

23 300 000

Det foreslås bevilget 6 mill. kroner i driftsstøtte til NOM i 2007, en økning på 1,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Økningen vil styrke driftsbudsjettet og muliggjøre nødvendige utskiftninger av teknisk utstyr, ustillinger etc.

Kap. 4800 Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

02

Ymse inntekter

111 417

1 080 000

350 000

10

Refusjoner

56

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

1 272

18

Refusjon av sykepenger

1 027

Sum kap. 4800

113 772

1 080 000

350 000

Post 02 Ymse inntekter

Statens beredskapsbeholdninger av petroleumsprodukter var forutsatt solgt i løpet av 2006, jf. St.prp. nr. 1 (2005-2006). Beredskapsvolumene i Namsen er av en slik kvalitet og størrelse at staten sannsynligvis vil oppnå best pris ved å selge disse volumene i det norske markedet over tid. Det legges nå opp til å avhende mesteparten av beholdningene i Namsen-anlegget i 2007. På denne bakgrunn budsjetteres det med 350 mill. kroner i inntekter i 2007. Det er knyttet usikkerhet til inntektsanslaget. Regjeringen vil i nysalderingen for 2006 foreslå å redusere inntektsanslaget for 2006.

Resultatrapport 2005 for Olje- og energi-departementet

Petroleum

Olje- og energidepartementet har i 2005 opprettholdt fokuset på tildeling av leteareal. I 2005 gjennomførte OED tildeling i forhåndsdefinerte områder i modne deler av kontinentalsokkelen (TFO 2005). Målt i antall utvinningstillatelser var dette den største tildelingen noen gang på norsk sokkel. OED utlyste også 19. konsesjonsrunde i 2005. Tildeling i 19. konsesjonsrunde ble gjennomført 31. mars 2006.

I 2005 ble det foretatt myndighetsgodkjennelse for utbygging og drift av feltene Vilje, Volve, Fram Øst, Enoch, Blane, Oseberg Delta og Ringhorne Øst, samt av prosjektene Njord gasseksport, Skinfaks/Rimfaks IOR, Statfjord senfase, Tordis IOR og endret PUD for Norne og Gullfaks.

Myndighetene godkjente videre plan for anlegg og drift (PAD) av gassrørledningen Tampen Link som forbinder Statfjordfeltet med britisk gassinfrastruktur. Sammen med britiske petroleumsmyndigheter undertegnet Norge i april 2005 en ny rammeavtale mellom de to land om petroleumssamarbeid over grenselinjen. Avtalen innebærer blant annet at det norske regimet for kapasitetsfordeling og regulert adgang til Langeled også gjelder for den delen av rørledningen som ligger på britisk sokkel, samt en forenkling av de to lands godkjenningsprosedyrer for grenseoverskridende felt.

OED utarbeidet i 2005 en forskrift om andres bruk av innretninger for prosessering og transport av petroleum. Formålet med forskriften er å oppnå effektiv bruk av innretninger for å sikre rettighetshavere gode insentiver til lete- og utvinningsvirksomhet.

En mindre del av beredskapsbeholdningene av petroleumsprodukter ble solgt som følge av iverksettelse av IEAs krisehåndteringsplan. Arbeidet med endring av modellen for beredskapslagring, herunder utarbeidelse av utkast til ny lov og utfyllende forskrifter, ble videreført. OEDs nye krisehåndteringsplanverk for fred ble testet gjennom en tabletop-øvelse.

I februar 2005 reduserte staten sin eierandel i Statoil ASA med 5,4 pst. til 70,9 pst. gjennom et aksjesalg til institusjonelle investorer og privatpersoner.

Det ble gjennomført en verdivurdering av SDØE-porteføljen med fokus på verdiendringen fra året før. Departementet forbeholdt seg SDØE-andeler i åtte utvinningstillatelser på vegne av staten i forbindelse med tildeling i forhåndsdefinerte områder i modne deler av kontinentalsokkelen (TFO 2005).

Energi og vannressurser

I 2005 var det stor politisk oppmerksomhet om sentrale sider ved energipolitikken. Særlig var dette knyttet til kraftsituasjonen, rensing av CO2 fra gasskraftverk, energiomleggingspolitikken og industrikraftspørsmål. Departementet brukte mye ressurser på arbeid med disse problemstillingene.

Departementet arbeidet både med virkemiddelbruken i forhold til kraftsituasjonen og med analyser av kraftmarkedet.

Det ble gjennomført et omfattende arbeid i forbindelse med planene om et renseanlegg på Kårstø. Det ble også arbeidet videre med utvikling av miljøvennlige gassteknologier, blant annet i forhold til utviklingen av Gassnova, som er statens senter for miljøvennlig gassteknologi.

Det ble også gjennomført et omfattende arbeid knyttet til den videre utformingen av energiomleggingspolitikken. Departementet forberedte etableringen av et pliktig el-sertifikatmarked mellom Norge og Sverige. Det var omfattende kontakt med svenske myndigheter. Det ble gjennomført omfattende analyser. Det ble videre forberedt en odelstingsproposisjon og det ble arbeidet med forskrifter til loven. Videre ble det også arbeidet med utformingen av politikken i regi av Enova. Departementet forlenget avtalen med Enova SF om forvaltning av Energifondet med ett år. Det ble satt et mål for samlet økt produksjon av fornybar energi og energieffektivisering på 7 TWh i 2006 sammenlignet med 2001. Departementet fortsatte oppfølgingen av notifiseringen av Energifondet i 2005 og EFTAs overvåkingsorgan ESA godkjente ordningen i mai 2006.

I forhold til industrikraftspørsmål ble blant annet problemstillinger knyttet til et eget industrikraftmarked vurdert.

Som oppfølging av Stortingsvedtak nr. 116 (2003–2004) redegjorde departementet for NVEs regulering av nettvirksomhetens inntekter med hensyn på stabilitet i tariffene og tariffutviklingen fremover, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004).

En evaluering av energiloven, der oppdekningsplikt og forsyningssikkerhet sto i fokus, ble lagt fram for Stortinget i St.prp. nr. 65 (2004–2005), jf. Innst. S. nr. 240 (2004–2005).

Departementet arbeidet for økt bruk av naturgass innenlands med ulike tiltak.

Arbeidet med konsesjonsbehandling av vannkraftprosjekter ble prioritert i 2005. Det gjelder både nye prosjekter og opprustnings- og utvidelses­prosjekter. Samlet ble det ved kgl.res. gitt konsesjon til nye vannkraft­prosjekter tilsvarende en produksjonsøkning på anslagsvis 309 GWh/år. Dette kommer i tillegg til konsesjoner tildelt av NVE på anslagsvis 327 GWh/år.

Et stort antall klagesaker knyttet til energiloven, vassdragsreguleringsloven, vannressursloven og oreigningsloven ble sluttbehandlet av departementet.

Rettssaken mellom Norsk Hydro og staten vedrørende gyldigheten av departementets oppfølging av Stortingets vedtak om å ta skatter ut av beregningsgrunnlaget for konsesjonskraftprisen startet opp med rettsforhandlinger for Oslo tingrett i november 2005.

Det ble også behandlet et stort antall saker om konsesjonsplikt etter industrikonsesjonsloven og vassdragsreguleringsloven knyttet til omorganisering og erverv av aksjer i selskaper med konsesjonspliktige vannfallsrettigheter.

Det ble i 2005 arbeidet med utredninger knyttet til utvikling av lovverk på flere områder, herunder i tilknytning til hjemfall og gjennomføringen av EUs direktiv om bygningers energibruk. Det ble arbeidet videre med utvikling av forskrifter og generell oppfølging av spørsmål knyttet til vannressursloven som trådte i kraft i 2001 og dokumenter for gjennomføringen av EUs vanndirektiv ble utviklet.

Utkast til endringer i energiloven og naturgassloven som følge av gjennomføring av el–direktiv II, gassmarkedsdirektiv II og forordningen om grensehandel med elektrisitet (energimarkedspakken) ble utarbeidet og sendt på høring våren 2005. Høringsforslaget omfattet også gjennomføringen av bestemmelsene om opprinnelsesgarantier i fornybar­direktivet og CHP–direktivet. Energimarkedspakken ble innlemmet i EØS-avtalen ved EØS-komiteens vedtak av 2. desember 2005.

Departementet har fulgt opp nye forslag til EU-direktiver innenfor energiområdet. Departementet har også fulgt opp løpende energiprogrammer hvor Norge deltar innen rammen av EØS-avtalen.

Departementet har fulgt opp det internasjonale samarbeidet i Koalisjonen for fornybar energi som ble etablert i Johannesburg under FNs Verdens­toppmøte for bærekraftig utvikling i 2002.

Programkategori 18.10 Petroleum

Oljedirektoratet

Oljedirektoratet (OD) har en sentral rolle i forvaltningen av olje- og gassressursene på norsk kontinentalsokkel, og er et viktig rådgivende organ for Olje- og energidepartementet (OED). OD utøver forvaltningsmyndighet i forbindelse med undersøkelser etter og utvinning av petroleumsforekomster på den norske kontinentalsokkelen. Det omfatter også myndighet til å fastsette forskrifter og fatte vedtak i henhold til regelverket for petro­leumsvirksomheten.

Sammen med OED er OD sektorforvalter for petroleumsvirksomheten og skal bidra til en helhetlig etterlevelse av de rammer som etableres for virksomheten gjennom vedtak i Stortinget og av regjeringen. I samarbeid med andre myndigheter skal OD sikre at petroleumsvirksomheten følges opp på en helhetlig måte, slik at vedtak knyttet til de ulike faser av virksomheten blir iverksatt på en forutsigbar og kostnadseffektiv måte for rettighetshaverne.

OD er lokalisert med hovedkontor i Stavanger og et lokalt kontor i Harstad. OD hadde per 1. mars 2006 210 ansatte fordelt på 95 kvinner og 115 menn, til sammen om lag 201 årsverk 2.

Hovedmål og resultatmål for 2007

Ut fra myndighetenes hovedmål i energipolitikken når det gjelder olje og gass, er det utledet følgende mål for OD:

«OD skal bidra til størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassvirksomheten gjennom en forsvarlig ressursforvaltning med forankring i sikkerhet, beredskap og ytre miljø.»

Innenfor ressursforvaltningsområdet er hovedmål, mål og strategier omtalt innledningsvis i denne proposisjonen. Dette skal i årene fremover ligge til grunn for ODs virksomhet og underbygges av årlige resultatmål.

For øvrig planlegger og styrer OD sin virksomhet utover ett budsjettår. Planene legger til grunn langsiktige strategier som tar utgangspunkt i overordnede føringer og reflekterer eksterne og interne utfordringer.

Resultatmål for 2007

Utfordringene på norsk kontinentalsokkel er nå i hovedsak knyttet til å påvise mer av de uoppdagede petroleumsressursene og øke utvinningen av olje og gass for felt som er i drift. For å øke oljeutvinningen har OD satt som mål at oljereservene skal økes med 5 mrd. fat ekstra i perioden 2005–2015. I 2007 skal OD arbeide for å:

  1. utvinne mer.

    OD skal bidra aktivt til kostnadseffektivt uttak av petroleum, utnyttelse av eksisterende infrastruktur og samordning på tvers av utvinningstillatelser. Fokus skal være på å utvinne mer gjennom å utvikle flere funn og øke utvinningen fra felt i produksjon. Ut fra dette skal OD:

    • ha oversikt over funnporteføljen og være en aktiv pådriver for at funn blir bygd ut.

    • ha oversikt over ressurser, verdier og utfordringer i modne deler av sokkelen og være en pådriver for at prosjekter for å øke utvinningen blir gjennomført.

    • ha fokus på kostnadsutviklingen på norsk kontinentalsokkel, følge opp at næringen jobber for økt kostnadseffektivitet og gi innspill til kost/nytte vurderinger i forbindelse med myndighetstiltak.

    • anbefale utbyggingsløsninger som sikrer at eksisterende infrastruktur blir effektivt utnyttet og at utvikling av ny infrastruktur sikrer en effektiv langsiktig utvikling av norsk kontinentalsokkel.

    • vurdere ulike utvinningsstrategier, deriblant CO2- og gassinjeksjon.

  2. finne mer.

    OD skal legge til rette for kostnadseffektiv leting ved å:

    • oppdatere og gi grundige anslag for uoppdagede ressurser.

    • legge forholdene til rette for rask og effektiv utforskning.

    • anbefale og følge opp vilkår ved tildeling av nye utvinningstillatelser.

    • bidra til å avklare ressurspotensialet i nordområdene og å tette kunnskapshull.

    • følge opp ulike prosjekter som følger av helhetlig forvaltningsplan.

    • sikre at aktørene på norsk kontinentalsokkel har de kvalifikasjoner som er påkrevd.

  3. øke fakta- og kunnskapsgrunnlaget.

For å ivareta rollen som nasjonal forvalter av data og informasjon knyttet til petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen skal OD:

  • ha oversikt over petroleumsressursene, produksjon, kostnader, utslipp, inntekter og verdier.

  • levere anslag for produksjon, kostnader knyttet til leting, utbygging, drift og fjerning, tariffnivå, CO2-, areal- og produksjonsavgift og rapportere om eierforholdene.

  • lette tilgjengeligheten av informasjon og data i alle faser av virksomheten.

  • utarbeide og publisere omriss av letemodeller.

  • føre tilsyn med fiskal kvantumsmåling.

Videre har direktoratet viktige oppgaver innenfor:

  • ivaretakelse av det ytre miljø, inkludert utredning av teknologiske muligheter, kostnader og ressursmessige konsekvenser forbundet med ulike utslippsreduserende tiltak.

  • beredskap og sikkerhet, med viderevarsling til OED i forbindelse med trusler og farer mot petroleumssektoren som kan påvirke leveransesikkerheten av olje og gass fra norsk kontinentalsokkel, samt øvrige hendelser der OED har et informasjonsbehov. Dette samordnes med Petroleumstilsynet.

  • myndighetenes internasjonale virksomhet der OD samarbeider med UD/NORAD og assisterer OED innenfor aktiviteter knyttet til gjennomføring av bilaterale samarbeidsavtaler. Dette samordnes med INTSOK og Petrad.

For å tilpasse seg utfordringene og mangfoldet i oppgavene på norsk kontinentalsokkel har OD gjennom de siste årene utviklet en teambasert og fleksibel organisasjon. For å sikre effektiv myndighetsutøvelse og god samhandling med andre justeres organisasjonen kontinuerlig. OD har en strategisk plan som rulleres. I planen beskrives ODs ulike roller som faglig rådgiver, oppfølger, rammesetter, tilrettelegger og pådriver overfor næringen og oversiktsrollen over norsk petroleumsvirksomhet.

Kap. 1810 Oljedirektoratet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Driftsutgifter

162 292

156 093

171 200

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

96 142

67 067

128 700

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

4 512

4 507

5 000

Sum kap. 1810

262 946

227 667

304 900

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 171,2 mill. kroner under posten i 2007, en økning på om lag 15,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Bevilgningen er lønns- og prisjustert på ordinær måte og det lagt inn en generell styrking av ODs driftsbudsjett. Økningen har videre sammenheng med en justering i gebyrsatser og økte oppgaver knyttet til arbeidet med innføring av en NOx-avgift fra 1. januar 2007.

OD opplever økt arbeid og oppfølging i forhold til søknad om utvinnings­tillatelser og undersøkelsestillatelser. Videre reflekterer ikke gebyrene i dag de reelle utgiftene OD har i tilknytning til behandlingen og oppfølgingen av søknadene. På bakgrunn av ovennevnte er det foretatt en gjennomgang og justering av strukturen og gebyrsatsene for bedre å reflektere myndighetens arbeid på dette området. Videre påløper det økte utgifter knyttet til prekvalifisering og vurdering av nye aktører som legges opp som en refunderbar utgift. Med bakgrunn i ovennevnte foreslås det en samlet parallelljustering på 5,3 mill. kroner, jf. kap. 4810, post 01 og 03.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

 

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

2 589

3 100

3 100

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

49 258

34 000

35 600

Undersøkelser mv.

44 295

29 967

90 000

Sum post 21

96 142

67 067

128 700

Det foreslås bevilget 128,7 mill. kroner under posten i 2007, en økning på om lag 61,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

Forslaget omfatter direkte utgifter til tilsyn med petroleumsaktivitetene som direktoratet utfører selv eller ved hjelp av eksterne konsulenter. Utgiftene refunderes fullt ut av operatørselskapene. Tilsyn med petroleums­virksomheten budsjetteres til 3,1 mill. kroner i 2007, en videreføring av saldert budsjett 2006.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Utgifter tilknyttet oppdrags- og samarbeidsvirksomhet omfatter ODs samarbeidsavtale med NORAD om rådgivning innen petroleumsforvaltning for utviklingsland. I dette arbeidet bidrar Petrad med organisering av kurs og seminarer.

OD arbeider også aktivt sammen med petroleumsindustrien i ulike samarbeidsfora innenfor områder som: effektiv dataforvaltning (DISKOS), økt oljeutvinning (FORCE) og integrerte operasjoner (E–driftsforum).

Oppdrags- og samarbeidsvirksomheten budsjetteres til 35,6 mill. kroner i 2007, en økning på 1,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Foruten prisjustering knytter økningen seg til ODs andel av samarbeids­prosjektene DISCOS, FORCE og E–driftsforum. Inntektene fra oppdrags- og samarbeidsvirksomhet budsjetteres under kap. 4810, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2007 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4810, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Undersøkelser mv.

Posten dekker kartleggingsoppgaver innenfor direktoratets ansvarsområde. De siste årene har OD prioritert kartlegging av norsk kontinentalsokkels yttergrense. Dette har skjedd i samarbeid med Utenriksdepartementet og har sammenheng med at Norge må fremme eventuelle territoriale krav til FN-kommisjonen «Commission of the Limits of the Continental Shelf» i 2006. Dette prosjektet har pågått i seks år. I denne perioden har OD måttet utsette andre kartleggingsprosjekter. Direktoratet har derfor en rekke konkrete oppgaver å gjennomføre som vil gi bedre kunnskap om ressursgrunnlaget på norsk kontinentalsokkel. Slik kunnskap er en viktig premiss for fremtidig leteaktivitet.

Undersøkelser budsjetteres til 90 mill. kroner i 2007, en økning på om lag 60 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Økningen knytter seg til oppfølging av den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten. I St.meld. nr. 8 (2005–2006) (forvaltningsplanen), sier regjeringen at det skal gjennomføres geologisk kartleggingsarbeid i områdene Nordland VII og Troms II i regi av Oljedirektoratet. Forslag til bevilgning for 2007 sikrer at dette flerårige innsamlingsarbeidet kan begynne.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

OD har vært en pådriver for effektiv tilrettelegging og deling av informasjon med næringen. Hovedoppgavene for 2007 vil være å videreutvikle elektroniske nettverk i samarbeid med industrien, ta i bruk nyutviklet maskin- og programvare, investere i teknologisk infrastruktur, videreutvikle intranettet og hjemmesiden for deling av kontinentalsokkeldata og faktagrunnlag, fokusere på sikring av data og tjenester, ivareta nye fag- og arbeidsmiljøers behov for IT-tjenester og fullføre prosjekter innenfor området elektronisk saksbehandling.

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner under posten i 2007, en økning på om lag 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Økningen knytter seg blant annet til arbeidet med overføring av gamle data til nye lagringsmedier.

Kap. 4810 Oljedirektoratet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Gebyrinntekter

5 418

3 450

9 000

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

49 375

34 000

35 000

03

Refusjon av tilsynsutgifter

8 440

9 800

10 200

08

Inntekter barnehage

3 984

4 000

4 100

10

Refusjoner

1 357

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

302

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

1 190

18

Refusjon av sykepenger

1 451

Sum kap. 4810

71 517

51 250

58 300

Post 01 Gebyrinntekter

Posten omfatter gebyrer i forbindelse med behandling av undersøkelses- og utvinningstillatelser og registreringer i petroleumsregisteret.

Det budsjetteres med gebyrinntekter på 9 mill. kroner i 2007, en økning på 5,55 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Foruten prisjustering har økningen i hovedsak sammenheng med en gjennomgang og justering av strukturen og gebyrsatsene for bedre å reflektere myndighetens arbeid på dette området, jf. omtale under kap. 1810, post 01.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 35 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2007, en økning på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006, jf. kap. 1810, post 21.

Post 03 Refusjon av tilsynsutgifter

Posten dekker rettighetshavernes refusjon til OD for utgifter direktoratet har hatt i forbindelse med tilsyn med petroleumsvirksomheten. Refusjonene er knyttet til utgiftspostene 01 Driftsutgifter og 21 Spesielle driftsutgifter.

Det budsjetteres med 10,2 mill. kroner til refusjon av tilsynsutgifter, en økning på 0,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Post 08 Inntekter barnehage

Under denne posten inntektsføres foreldrebetaling og statstilskudd i forbindelse med barnehagen i OD. Det budsjetteres med 4,1 mill. kroner i inntekter under posten i 2007, en økning på 0,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Lønnsutgifter og andre driftsutgifter ved barnehagedriften budsjetteres til om lag 6,6 mill. kroner og dekkes over ODs ordinære driftsbudsjett.

Resultatrapport 2005

Resultatmål 1: Kostnadseffektiv leting

OD har bidratt til gjennomføringen av 19. konsesjonsrunde og TF0 2005. Utlyste blokker i 19. konsesjonsrunde fordelte seg med 34 i Norskehavet og 30 i Barentshavet, et areal på til sammen 24 451 km2. 24 selskaper søkte om tildelinger. I forbindelse med TF0 2005 fikk 26 selskaper tilbud om i alt 45 utvinningstillatelser i modne områder.

OD har samlet inn geologisk prøvemateriale fra fem grunne boringer i det nordlige Barentshav, noe som har gitt verdifulle datapunkter i nord­områdene. Videre arbeid i tilknytning til disse, vil danne grunnlag for innsamling av ny geologisk og geofysisk informasjon de nærmeste årene. Dette for å kunne anbefale hvilke områder som er mer attraktive enn andre i forhold til en eventuell framtidig gradvis åpning.

Til tross for at leteaktiviteten på sokkelen ble atskillig lavere enn prognosert, har resultatet vært positivt med flere betydelige funn. Det ble påbegynt tolv letebrønner, hvorav ni er undersøkelsesbrønner og tre er avgrensnings­brønner. Det ble gjort seks nye funn og ressurstilveksten utgjorde vel 50 pst. av produksjonen.

I alt ni nye selskaper ble i løpet av 2005 prekvalifiserte som rettighetshavere eller operatører på norsk sokkel. Ved årsskiftet var ytterligere ti selskaper under vurdering. Fra ordningen ble etablert i 2000 er til sammen 34 selskaper prekvalifiserte. 23 av disse er prekvalifiserte som operatører, mens elleve er prekvalifiserte som rettighetshavere.

Resultatmål 2: Kostnadseffektivt uttak av petroleum, utnyttelse av infrastruktur og samordning på tvers av utvinningstillatelser

OD har videreutviklet et system for kartlegging og systematisering av rettighetshavernes planer slik at myndighetene kan ha en god oversikt over ressurser og verdier som ligger i modne deler av den norske kontinental­sokkelen. Endringer på felt over tid, planer og tiltak for å realisere disse verdiene, samt hvilke utfordringer som kan hindre at verdiene realiseres, inngår i systemet. Videre omfattes planer for økt utvinning fra produserende felt og planer for innfasing av funn og prospekter nær eksisterende infrastruktur. Spesifikke problemstillinger på sokkelen er blitt fulgt opp. I samarbeid med OED har OD videreutviklet et prestasjons­indikatorsystem. Målet er å kunne ha en bedre omforent oppfølging på felt fra myndighetenes side.

OD har funnet det mer hensiktsmessig å gå over til å bruke en økning av oljereserver som målestokk for om reservoarene utnyttes effektivt, heller enn en gjennomsnittlig utvinningsgrad, og har satt som nytt mål at oljereservene de neste ti årene skal øke med 5 mrd. fat.

For å videreføre myndighetenes fokus på kostnadsutviklingen, ble det igangsatt et arbeid rettet mot driftsfasen og hvor det ble lagt vekt på å beskrive sammenhengene mellom driftkostnadene og ressurstilvekst, utvikling av driftkostnadene, de viktigste faktorene som påvirker drifts­kostnadene samt potensialet og mulighetene for kostnadsreduksjoner på sokkelen.

For å ivareta både ODs funksjon som pådriver i forhold til næringen og rådgiver i forhold til OED innen gassforvaltning, har OD i 2005 utviklet sin sokkelanalysemodell med fokus på forestående utbyggingsplaner i Troll-Gjøa-området. Videre startet OD i samarbeid med Gassco arbeidet med å utvikle en perspektivanalyse. Perspektivanalysen skal sikre sokkelanalyser med en tidshorisont som strekker seg utover de mest modne ressursene på norsk sokkel.

I 2005 behandlet OD åtte planer for utbygging og drift (PUD) (Vilje, Skinfaks/Rimfaks IOR, Volve, Fram øst, Statfjord Senfase, Oseberg Delta, Tyrihans og Ringhorne Øst) og en endret PUD (Tordis). Plan for anlegg og drift (PAD) for Tampen Link ble behandlet samtidig med Statfjord Senfase. Det ble behandlet en søknad om PUD-fritak. Videre behandlet OD en avslutningsplan.

OD har gjennomført fiskal kvantumsmåling av produsert petroleum.

E-driftforum ledes av Oljedirektøren og har avholdt halvårlige møter med om lag 120 deltakere.

Resultatmål 3: Faktagrunnlaget

Et oppdatert og kvalitetssikret faktagrunnlag er en forutsetning for å løse ODs og OEDs mange oppgaver. OD har arbeidet kontinuerlig med å høyne kvaliteten og lette tilgangen av data og informasjon fra petroleums­virksomheten. ODs nettsted er blitt mer og mer brukt for å gjøre informasjonen raskt tilgjengelig for næringen, myndighetene og nye aktører på sokkelen og får gode tilbakemeldinger både fra industri, universiteter, media og andre brukere.

OD har oppdatert anslagene over ressursene på norsk kontinentalsokkel og publisert en ny ressursrapport. De totale utvinnbare ressursene er nå beregnet til å være mellom 10,6 og 16,3 mrd. Sm3 oljeekvivalenter (o.e.) med 12,9 mrd. Sm3 o.e. som forventningsverdi. Anslaget over det som gjenstår å finne er 3,4 mrd. Sm3 o.e. Ressursrapporten berører blant annet også kostnadseffektive miljøkrav og fakling.

OD har videreført arbeidet med å fastsette den ytre grensen for kontinental­sokkelen blant annet gjennom innsamling av dybdedata og seismikk i Polhavet med isbryter. Dette for å bidra til ferdigstillelse av Norges eventuelle krav ovenfor FN kommisjonen «Commission on the Limits of the Continental Shelf» innen juli 2006.

Resultatmål 4: Ytre miljø

OD har i 2005 hatt en tett oppfølging av næringen for å påse at industrien legger forholdene til rette for en kostnadseffektiv minimering av utslipp for innfrielse av miljøkrav og bidrar til at nasjonale mål og internasjonale forpliktelse innfris.

OD har i 2005 gjort en vurdering av CO2-avgiftens virkning og rapportert resultatene til Finansdepartementet og OED. Videre har OD ledet en arbeidsgruppe som foretok en vurdering av mulige NOx-reduserende tiltak på sokkelen som er realistiske å implementere fra 2010. Utredningen dannet grunnlag for arbeidet med vurdering av tiltak for reduksjoner av NOx-utslippene i tråd med Norges forpliktelsene i henhold til Gøteborg-protokollen.

OD har arbeidet for å møte utfordringene mellom ulike næringsinteresser fra petroleumsvirksomhet, fiskeri og skipsfart og konsekvenser i forhold til det ytre miljø. OD har deltatt i arbeidet med den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten og kommet med innspill til de forskjellige utredningene som inngår i forvaltningsplanen, samt deltatt i en faggruppe som sammenstilte bakgrunnsutredningene.

OD har deltatt i en direktoratsgruppe, sammen med SFT og Sjøfarts­direktoratet, hvor formålet med arbeidet var å fremskaffe et beslutnings­grunnlag slik at Norge kan få gjennomført de tiltak for reduksjon av NOx som er mest kostnadseffektive, både på kort og lang sikt, og at man får oversikt over den totale utslippsreduksjonen av ulike tiltak.

Resultatmål 5: Beredskap og sikkerhet

I halvårlige fagmøter knyttet til beredskapsarbeid har departementet og OD drøftet hvordan det beredskapsmessige ansvaret for leveransesikkerhet mest hensiktsmessig kan videreutvikles for sektoren, herunder ODs rolle. Endringer i petroleumsforskriften, blant annet angående varslings- og rapporteringsplikten - ny § 79 a - ble fastsatt ved kgl.res. av 20. januar 2006 og trådte i kraft samme dato.

Resultatmål 6: Internasjonal virksomhet og samarbeid med NORAD

I løpet av 2005 har OD organisert og tilrettelagt for en rekke internasjonale besøk. De fleste besøk er etter ønske fra OED og oljeselskapene, men noen er også blitt arrangert i direkte kontakt med OD.

NORAD-samarbeidet har fulgt oppsatt plan. Hovedmengden av arbeidet er knyttet til samarbeidet med Øst-Timor, Mosambik, Vietnam og Vest–Afrika, hvor samarbeidet med DPR i Nigeria har hatt høy prioritet. Samarbeidet med Petrad og INTSOK er videreutviklet gjennom økt kontakt og samordning av virksomhet overfor de fleste land hvor partnerne kan utfylle hverandre.

Programkategori 18.20 Energi og vannressurser

Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er et forvaltningsorgan med ansvar for forvaltningen av energi og vannressursene i Norge. NVE har hovedkontor i Oslo og fem regionkontorer i Tønsberg, Hamar, Førde, Trondheim og Narvik. NVE hadde per 1. mars 2006 462 tilsatte, fordelt på 167 kvinner og 295 menn. Til sammen utgjorde dette om lag 433 årsverk 3.

Hovedmål og resultatmål 2007

NVE skal bidra til en helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vannressursene og fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning.

NVE har den overordnede nasjonale kompetanse innenfor vannressursforvaltning i Norge og er den nasjonale faginstitusjon for hydrologi. NVE skal ivareta de samlede miljø- og brukerinteressene knyttet til vassdragene med utgangspunkt i vassdragslovgivningen og skal kontrollere at miljø- og sikkerhetskrav fastsatt i konsesjoner blir fulgt. En av NVEs viktigste oppgaver er å sikre liv og verdier langs vassdragene. NVE er ansvarlig for den nasjonale flomvarslingstjenesten.

Regelverk knyttet til bygging og drift av ny kraftproduksjon, overføringsnett for elektrisitet, fjernvarmeanlegg og naturgass er de mest sentrale virkemidlene for å fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning. Både forvaltningen og den videre utviklingen av dette regelverket påvirker energisektoren betydelig. NVE skal ha god innsikt i den samlede effekten på energimarkedet av ulike typer reguleringer og må kunne ta analyseoppdrag knyttet til hele bredden av fagfeltet. NVE skal derfor også ha god innsikt i status, muligheter og miljøeffekter knyttet til alle energikilder, energibærere og transportsystemer som kan være aktuelle i Norge. NVE skal også ha god innsikt i utviklingen i energibruk og kunne ­vurdere hvilke forhold som påvirker denne.

NVE styrer sin virksomhet etter fire hovedmål:

Hovedmål 1: Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

NVE har ansvar for å avveie motstridende brukerinteresser når planer for nye tiltak i vassdragene legges frem. NVE skal behandle saker om revisjon av vilkår for gamle vassdragskonsesjoner, og saker om fornyelser av vassdragskonsesjoner. Når sikringstiltak langs vassdrag gjennomføres, skal det vurderes hvilke miljøtiltak som bør gjennomføres parallelt.

Forvaltningen av vernede vassdrag er et sentralt arbeidsområde for NVE. Hensynet til kommende generasjoners naturopplevelser tilsier at et representativt utvalg av norsk vassdragsnatur ikke benyttes til kraftproduksjon. Verneplanene for vassdrag I-IV med supplering fra 2005 er sentrale for å sikre dette.

Friluftsliv er en kilde til livskvalitet, rekreasjon og folkehelse. NVE kan gi støtte til åpning og restaurering av vassdrag der friluftslivs- og naturvern­hensyn vurderes å veie tungt.

EUs rammedirektiv for vannressurser blir et viktig grunnlag for vannressurs­forvaltningen i fremtiden. Arbeidet med oppfølgingen av EUs vanndirektiv vil få høy prioritet også i 2007. NVE skal aktivt følge opp arbeidet med å oppnå en god praktisk gjennomføring av direktivet.

NVE skal sikre en forsvarlig innhenting og tolkning av hydrologiske data. NVE skal videreføre arbeidet med sikring av et effektivt og representativt stasjonsnett for hydrologiske målinger samt forbedre det hydrologiske modellverktøyet og bruken av dette.

NVE skal studere konsekvensene av fremtidige klimaendringer og deres effekt på forholdene i vassdragene. En god kunnskapsbase, og aktiv bruk av ny kunnskap, er nødvendig for å sikre et forsvarlig beslutningsgrunnlag innenfor energi- og vannressurs­forvaltningen.

Norsk vassdragshistorie er av internasjonal interesse. NVE skal følge opp arbeidet med søknaden til UNESCO om verdens­arvstatus for det fredete kraftanlegget Tysso I i Tyssedal. NVE skal også følge opp den nylig avsluttede kartleggingen av kulturminner i norsk kraftproduksjon ved å formidle resultatene av denne gjennom Museumsordningen.

Hovedmål 2: Sikre samfunnet mot vassdrags­-ulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

NVE må forberede seg på at det kan bli hyppigere og større flommer, samt flere skred i tilknytning til vassdragene. Som ansvarlig for den nasjonale flomvarslingstjenesten må NVE sikre at denne er tilfredsstillende også i fremtiden med utsikter til mer ekstreme nedbørs­mengder over kort tid. NVE skal gi økt prioritet til arbeidet med å videreutvikle sine simuleringsmodeller for flomvarsling. Gjennom­føring av sikringstiltak i og langs vassdrag skal være et viktig satsingsområde for NVE også i 2007.

NVE skal øke satsingen innen kartlegging av fareområder langs vassdrag, særlig tidligere dårlig kartlagte soner med fare for leirskred og flomskred. Dette vil bidra til å identifisere områder hvor det er behov for detaljkartlegging før kommuner legger dem ut til for eksempel byggeformål. Det er en viktig oppgave for NVE å gi bistand og uttalelser til kommunale arealplaner. NVE skal planlegge sine forbygnings- og sikringstiltak slik at de med høyest forventet samfunnsmessig nytte prioriteres. NVEs miljø- og sikkerhetstilsyn er styrket for blant annet å kunne følge opp et økt behov for sikkerhetsvurderinger av gamle dammer. Revisjon av damsikkerhetsforskriften skal ferdigstilles i 2007.

NVE leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen og fører tilsyn med at kraftselskapene følger regelverket og har nødvendige beredskaps­planer. Arbeid knyttet til å styrke forsyningssikkerheten og kraftbalansen vil være et av NVEs viktigste arbeidsområder i 2007.

NVE skal videreføre arbeidet med indikatorer, målemetoder og dokumentasjonsunderlag for ­sårbarheten i kraftsystemet.

I henhold til rasjoneringsforskriften skal NVE som rasjoneringsmyndighet sørge for at det til enhver tid er utarbeidet planer og prosedyrer for en sikker og effektiv varsling og rapportering om iverksettelse, gjennomføring og opphør av rasjonering. Slike planer skal inngå i beredskapsplaner som er pålagt kraft- og nettselskaper. NVE skal i 2007 gjennomføre en revisjon av foreliggende ­planer på området.

Hovedmål 3: Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

Gjennom konsesjonsbehandlingen av nye kraftprosjekter skal NVE sikre samfunnets behov for mer energi på en best mulig måte og med minst mulig miljøulemper. Konsesjonsbehandlingen etter vannressurs- og energi­lovgivningen er basert på grundige prosesser der fordeler og ulemper avveies i et helhetlig perspektiv. NVE skal styrke kapasiteten innen konsesjonsbehandling av energitiltak, og skal sikre en rask, effektiv og kvalitets­messig forsvarlig behandling av prosjekter som kan gi ny kraft på kort sikt. NVE skal særlig prioritere rask framdrift i behandlingen av prosjekter som kan bidra til å styrke energitilgangen til Midt-Norge.

Det utarbeides retningslinjer for regionale planer både for småkraft og vindkraft. Disse skal bidra til at prosjektene med lavest konfliktnivå blir lettere å identifisere, og bidra til en mer effektiv og forutsigbar konsesjonsbehandling. NVE skal legge til rette for at behandlingen av konsesjonssøknader for vindkraftanlegg i utvalgte regioner samordnes i tid, og ses i sammenheng med eventuelle behov og planer for styrking av overføringsnettet.

NVE er involvert i utredninger om renseanlegg for CO2 på Kårstø. NVE skal bidra til å realisere regjeringens politikk innen bruk av naturgass og CO2-rensing.

I arbeidet med nye regler og rutiner for beregning av konsesjonsavgifter og konsesjonskraft skal det legges stor vekt på forenkling og forutsig­barhet.

Hovedmål 4: Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

NVE skal prioritere en effektiv og kvalitetsmessig forsvarlig behandling av konsesjonspliktige anlegg i overførings- og distribusjonssystemet. Gjennom konsesjonsbehandlingen skal NVE sikre at samfunnets behov for overføring og distribusjon av elektrisk energi ivaretas på en best mulig måte og med minst mulig miljøulemper. NVE skal videreutvikle sin kompetanse innen miljømessig avbøtende tiltak for overføringsledninger. For 2007 er det ventet at aktiviteten innen kraftledningssaker vil bli høy, blant annet i forbindelse med nettforsterkningstiltakene for å bedre forsyningssikkerheten i Midt-Norge og Bergensregionen.

NVE skal legge til rette for et velfungerende kraftmarked og sikre konkurransen, herunder føre tilsyn med Nord Pool Spot, systemansvarlig (Statnett) og nettselskapene. Arbeidet skal ut­føres blant annet i samarbeid med Konkurransetilsynet, Kredittilsynet og andre lands myndigheter. NVE skal arbeide videre med problemstillinger rundt toveiskommunikasjon og automatisk måleravlesning med sikte på at ny teknologi tas i bruk i kraftmarkedet.

NVE skal legge til rette for en sikker energi- og effektbalanse og må ha en helhetlig tilnærming til dette arbeidet. Det er viktig å utvikle et mer ­effektivt og fleksibelt sluttbrukermarked og ­utvikle andre markedsmessige tiltak. Videre skal NVE godkjenne eventuelle nye virkemidler i en svært anstrengt kraftsituasjon, jf. St.meld. nr. 18 (2003–2004).

NVE skal ha god oversikt over utviklingen i det nord-europeiske kraftmarkedet, med særlig henblikk på hvordan denne påvirker utviklingen i det nordiske kraftmarkedet.

NVE skal delta i det nordiske og europeiske regulatorsamarbeidet for kraftmarkedet. NVE skal sammen med de andre nordiske regulatorene bidra til et velfungerende nordisk kraftmarked, herunder økt samarbeid om systemansvaret i Norden og legge til rette for et felles nordisk sluttbrukermarked.

NVE skal i 2007 gjennomføre og følge opp det nye regelverket for reguleringen av nettvirksomhetens økonomiske vilkår, herunder hensynet til investeringer i nett og forsyningssikkerhet. Arbeid med regelverk for nettleien skal videreføres. NVE skal rette økt oppmerksomhet på nettutvikling, blant annet som følge av tilknytning av ny produksjon til kraftnettet.

Kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Driftsutgifter

263 453

258 458

272 892

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

52 585

52 833

55 600

22

Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag , kan overføres

69 884

78 847

79 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

5 602

4 946

5 000

70

Tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg , kan overføres

888

73

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer , kan overføres

29 500

30 000

30 000

75

Tilskudd til sikringstiltak , kan overføres

630

Sum kap. 1820

422 542

425 084

442 492

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble post 01 Driftsutgifter og post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag økt med henholdsvis 4,4 og 52 mill. kroner. Videre ble post 45 Større utstyrs­anskaffelser og vedlikehold økt med 2 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005–2006).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 272,9 mill. kroner under posten i 2007, en netto økning på om lag 14,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Foruten pris- og lønnsjustering av driftsbudsjettet knytter økningen seg til oppfølging av kommunenes arealplaner og planlegging av sikringstiltak og oppdatering av NVEs hydrologiske beregningsmodell. NVE skal også prioritere konsesjons­behandling og arbeid knyttet opp mot forsyningssikkerhet.

Posten er også redusert som følge av gjeninn­føring av regional differensiert arbeidsgiveravgift.

I tillegg er driftsutgiftene oppjustert som følge av parallelljustering av gebyrinntektene, jf. omtale under kap. 4820, post 01.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

 

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

41 918

43 600

43 600

Kartlegging av fareområder

4 964

4 973

7 000

Museums- og kulturminnetiltak

5 703

4 260

5 000

Sum post 21

52 585

52 833

55 600

Det foreslås bevilget 55,6 mill. kroner under posten i 2007, en økning på om lag 2,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Bevilgningen dekker lønnskostnader og andre driftsutgifter knyttet til hydrologisk oppdragsvirksomhet, institusjonelle oppdrag og samarbeids­avtalen med NORAD og finansieres av tilsvarende inntekter over kap. 4820, post 02.

Om lag 25 mill. kroner er knyttet til driften av hydrologiske målestasjoner for regulanter og andre kunder, samt noe annen oppdragsforskning, rådgivning og konsulentvirksomhet i Norge og utlandet. Om lag 18 mill. kroner er knyttet til oppdrag for UD/NORAD med å følge opp regjeringens bistandspolitikk innen NVEs fagfelt. NVE er NORADs rådgiver innen forvaltning av vannressurser og energi og utfører også selvstendige bistandsprosjekter på oppdrag fra NORAD.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomheten under NVE budsjetteres til 43,6 mill. kroner i 2007, jf. kap. 4820, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2006 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Kartlegging av fareområder

Det budsjetteres med 7 mill. kroner til arbeidet med kartlegging av flomsoner og områder med fare for flomskred i 2007, en økning på om lag 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Hovedmålet med kartleggingen er å gi kommunene et bedre grunnlag for arealplanlegging og beredskapsplanlegging.

Museums- og kulturminnetiltak

Det budsjetteres med 5 mill. kroner til arbeidet med museums- og kultur­minnetiltak innenfor energi- og vannressurssektoren i 2007, en økning på 0,74 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Økningen muliggjør en styrking av tilskuddet til Norges Vasskraft- og Industristadmuseum.

Formålet med ordningen er å ivareta, systematisere og formidle historie tilknyttet norsk energi- og vannressursforvaltning, samt å ta vare på kulturminner som reflekterer denne historien.

Post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, kan overføres

 

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

Ordinær forbygningsvirksomhet mv.

36 056

36 963

37 100

Program for økt sikkerhet mot leirskred

33 828

41 884

41 900

Sum post 22

69 884

78 847

79 000

Det foreslås bevilget 79 mill. kroner til sikrings- og miljøtiltak i vassdrag i 2007, en tilnærmet videreføring av saldert budsjett 2006.

Siden distriktsbidragenes størrelse er vanskelig å anslå, foreslås det at bevilgningen for 2007 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, jf. Forslag til vedtak II.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner til oppgradering og vedlikehold av det hydrologiske stasjonsnettet i 2007, en tilnærmet videreføring av saldert budsjett 2006.

Post 73 Tilskudd til utjevning av overføringstariffer, kan overføres

Formål

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer skal bidra til å redusere forskjeller i nettleien som følge av naturgitte forhold og høye overføringskostnader. Tilskuddet bidrar til en direkte reduksjon av nettleien for sluttbrukere tilknyttet distribusjonsnettet i de områder av landet med høyest overføringskostnader. Den er utformet slik at den ikke fjerner nettselskapenes insentiver til å drive effektivt og ha lav nettleie.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Ved tildeling av tilskudd tas det utgangspunkt i distribusjonsverkenes årlige inntektsramme fastsatt av NVE, fratrukket inntekter fra andre enn forbrukere, og tillagt kostnader fra overordnet/sideordnet nett og innbetalt eiendomsskatt. Inntektsrammen gjenspeiler kostnadsforholdene i leveringsområdet, blant annet som følge av topografi, klima og bosetting.

Kriteriet for tildeling av støtte er gjennomsnittlig nettkostnad per kWh for uttak av kraft. Det fastsettes en terskelverdi for gjennomsnittlige nett­kostnader, beregnet ut fra størrelsen på den årlige bevilgningen. Hovedregelen er at hvert distribusjonsselskap mottar to tredjedeler av differansen mellom terskel­verdien og den gjennomsnittlige nettkostnaden i selskapet. Distribusjons­selskap der støtten til forbrukere blir mindre enn 1 øre/kWh i forhold til gjennomsnittlig nettkostnad omfattes ikke av ordningen. Dette skyldes at virkningen på nettleien blir relativt beskjeden i forhold til de administrative kostnadene.

Tilskuddet inngår i selskapets tillatte inntekt (inntektsrammen) og bidrar til direkte reduksjon i nettleien til forbruker.

NVE er ansvarlig for tildeling av midler til det enkelte distribusjonsverk og for oppfølging av ordningen. Ordningen administreres lokalt av distribusjonsverkene gjennom fastsettelsen av nettleien.

Budsjettforslag 2007

For 2007 foreslås det bevilget 30 mill. kroner i tilskudd til utjevning av nettleien, en videreføring av nivået i 2006.

Kap. 4820 Norges vassdrags- og energidirektorat

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Gebyrinntekter

26 496

28 400

30 900

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

41 767

43 600

43 600

10

Refusjoner

4 992

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

3 016

18

Refusjon av sykepenger

1 518

40

Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag

15 431

18 000

19 000

Sum kap. 4820

93 220

90 000

93 500

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble post 01 Gebyrinntekter og post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag økt med henholdsvis 1,4 og 6 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005–2006).

Post 01 Gebyrinntekter

Inntekter under denne posten knytter seg til gebyrer fra damtilsyn, miljøtilsyn og beredskapstilsyn. Gebyrinntektene dekker utgifter vedrørende kraftforsyningsberedskap og driften av tilsynsvirksomheten i NVE.

Det budsjetteres med gebyrinntekter på 30,9 mill. kroner, en økning på 2,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Økte utgifter i forbindelse med dam- og miljøtilsynet under kap. 1820, post 01 øker beregningsgrunnlaget for innkreving av gebyrer tilsvarende. I tillegg er posten prisjustert.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 43,6 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2007, en videreføring av saldert budsjett 2006. Se kap. 1820, post 21 for nærmere omtale.

Post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag

Inntektene under denne posten knytter seg til distriktsbidrag fra kommuner og andre som får utført sikrings- og miljøtiltak i regi av NVE. Bidraget utgjør normalt 20 pst. av anleggets totale kostnader. Det budsjetteres med totalt 19 mill. kroner i 2007, en økning på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Endringen har sammenheng med en forventet økning i distriktsbidragene i 2007.

Resultatrapport 2005

I NVEs årsrapport for 2005 er det gitt en bred gjennomgang av NVEs arbeid og prioriteringer. Nedenfor er noen hovedpunkter gjengitt.

Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

Arbeidet med EUs vanndirektiv krevde stor innsats i 2005. NVE har deltatt i karakterisering av alle norske vannforekomster. NVE har også deltatt nasjonalt og internasjonalt med å tilrettelegge for den faglige gjennomføringen av direktivet.

NVE driver en omfattende overvåking av landets vannressurser gjennom det nasjonale hydro­logiske stasjonsnettet. I 2005 ble det gjennomført oppgradering og modernisering av 40 måle­stasjoner og investert i noen nye stasjoner.

En veileder om miljøtilsyn ved vassdragsanlegg ble ferdigstilt. Det ble gjennomført miljøtilsyn basert på internkontroll­forskriften hos om lag 20 konsesjonærer og kontroll med overholdelse av minstevanns­førings­pålegg er gjort ved om lag 60 målepunkter. Mye arbeid ble lagt ned i behandling og godkjenning av detaljplaner for småkraftverk og oppfølgingen av disse i byggetiden.

Sikre samfunnet mot vassdragsulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

Det ble til sammen brukt om lag 30 mill. kroner til ordinære sikringstiltak i vassdrag. Om lag 70 tiltak ble gjennomført eller var under gjennomføring i 2005.

Som følge av to ekstreme nedbørsperioder på Vestlandet høsten 2005 oppsto det mange flomskader på bebyggelse og infrastruktur. NVE kom i 2005 i gang med flere krisetiltak i forbindelse med flommene som følges opp med sikringstiltak i 2006.

Program for økt sikkerhet mot leirskred har gått som planlagt. Totalt er om lag 33,8 mill. kroner nyttet til programmet. I løpet av 2005 er alle de tidligere kartlagte kvikkleireområdene i Trøndelag og Sør-Norge klassifisert etter skredfare, konsekvens og risiko. I Flomsonekartprosjektet ble det ferdigstilt 17 nye delprosjekter i 2005. Med dette er totalt 81 av 134 delprosjekter ferdigstilt og fremdriften har gått som forutsatt.

NVEs prognose- og flomvarslingstjeneste har vært operativ hele året og varslingsrutinene har i 2005 blitt omlagt og forenklet. Antall hydrologiske målestasjoner som benyttes i flomvarslingen har økt.

NVE har i 2005 behandlet om lag 750 kommuneplaner, kommunedelplaner, og regulerings- og bebyggelsesplaner og gitt kommunene råd og veiledning om hvordan hensynet til sikkerhet og miljø langs vassdragene skal ivaretas.

NVE har fortsatt arbeidet med å utvikle og implementere et helhetlig beredskapskonsept, og samarbeider med andre myndigheter og aktører i Norge, Norden og Europa. Arbeidet baseres i hovedsak på anbefalinger gitt i Sårbarhetsutvalgets utredning (NOU 2000: 24) og BAS III-prosjektet.

NVE har i 2005 igangsatt revisjon av alle selskapene i kraftforsyningen for å få status på gjennomføringen av tiltak hjemlet i beredskaps- og rasjoneringsforskriften. NVE har utviklet administrative systemer for å ivareta funksjonen som rasjoneringsmyndighet og har videreutviklet beredskapsarbeidet.

Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

Det var i 2005 en sterk økning i antall småkraftverksøknader. Ved årets slutt hadde NVE 150 ­søknader til behandling. I 2005 ga NVE 33 konsesjoner på til sammen 327 GWh/år og oversendte også flere innstillinger til OED hvorav syv ble sluttbehandlet i 2005. Til sammen fikk 636 GWh/år ny vannkraft konsesjon i 2005, hvorav 423 GWh/år gjaldt småkraftverk. Det ble gitt avslag på tre søknader om bygging av småkraftverk og en søknad om større vannkraftutbygging, tilsvarende en samlet produksjon på 115 GWh/år. Nesten alle prosjektene som fikk konsesjon ble pålagt miljøtiltak som minstevannsføring og/eller andre avbøtende tiltak som flytting av inntak og/eller utløp av hensyn til landskapstilpasning og biomangfold.

NVE har løpende fokusert på forenkling og effektivisering av konsesjons­prosessen blant annet gjennom utlegging av veiledningsmateriell og søknadsmaler på internett.

NVE meddelte i 2005 ingen nye konsesjoner for vindkraft, men meddelte 32 utrednings­program og avholdt 61 offentlige møter i tilknytning til behandling av meldinger og søknader med gjennomførte utredninger. NVE påbegynte i 2005 behandlingen av 18 meldinger og åtte søknader om vindkraftprosjekter.

I 2005 la NVE ned betydelig innsats i arbeidet med tematiske konflikt­vurderinger og forberedelsen av retningslinjer for planlegging og lokalisering av vindkraftanlegg. Tematiske konfliktvurderinger ble gjennomført for 19 konsesjonssøkte og 48 meldte vindkraftverk innenfor natur- og kulturmiljø-, reindrift- og forsvarsinteresser.

Av andre produksjonsanlegg har særlig arbeidet med gasskraft vært betydelig i tilknytning til søknadsbehandling av tre prosjekter. NVE har i ­tillegg mottatt søknad om et pilotprosjekt for ­offshore vindkraft og meddelt utrednings­program for offshore vindkraftanlegg på Møre-kysten.

NVE beregner og fordeler konsesjonskraft og konsesjonsavgifter. Arbeidet med å etablere en forutsigbar og forenklet metodikk for å effektivisere saksbehandlingen har vært prioritert i 2005. Det tidligere store etterslepet av saker er redusert.

Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

I 2005 ble det lagt ned betydelige ressurser i konsesjonsbehandling av en rekke større overføringsanlegg, herunder nødvendige nettforsterkninger. Disse sakene er ofte omstridt og krever en stadig økende ressursinnsats.

I 2005 gjennomførte NVE revisjon av forskrift om måling, avregning og samordnet opptreden ved kraftomsetning og fakturering av nettjenester. NVE startet høsten 2005 et arbeid for å kontrollere nettselskapenes nøytralitet gjennom kontroll­besøk til utvalgte nettselskaper.

NVE la i 2005 frem på høring forslaget til ny regulering av nettvirksomhetens økonomiske vilkår fra 2007. Enkelte forhold ble lagt fram våren 2006.

NVE fulgte i 2005 opp regelverket knyttet til mer- og mindreinntekt for nettselskapene. NVE ba 35 nettselskaper med betydelig akkumulert mindreinntekt om å redegjøre for dette. De fleste tar sikte på å være i balanse ved utgangen av 2006.

NVE reviderte i 2005 forskriften om leveringskvalitet. NVE har i 2005 fokusert på forbedring av rutiner for rapportering av feil og avbrudd. NVE fulgte opp sine kontroll- og rapporteringsrutiner knyttet til Statnett SFs utøvelse av systemansvaret, og gjennomførte tilsyn med at vilkårene i utenlandskonsesjonene til Statnett SF og Nord Pool ble overholdt.

NVE deltar i internasjonalt samarbeid med regulerings­myndighetene i andre land og som observatør i EUs rådgivende komité for energi­regulering.

NVE har i 2005 igangsatt arbeidet med å vurdere om dagens regulering av fjernvarme er hensiktsmessig. Dette er gjort gjennom samarbeidsprosjekter med Enova SF og eksterne utredninger.

Andre innsatsområder

Internasjonalt bistandsarbeid

NVEs internasjonale bistandsarbeid bidrar til gjennomføringen av regjeringens utviklingspolitikk innen sektorene vann og energi. NVEs internasjonale bistandsarbeid er regulert gjennom en samarbeidsavtale mellom NVE og NORAD/UD. Arbeidet utgiftsføres over kap. 1820, post 21 som dekkes inn over kap. 4820, post 02. Prosjekter og aktiviteter knyttet direkte opp mot NORAD/UD inkluderte i 2005 faglig rådgivning i forhold til initiering og oppfølging av prosjekter i utviklingsland, opplæring gjennom kurs for deltagere fra utviklingsland og utarbeidelse av håndbøker og studier. I 2005 ble det også gjennomført 19 samarbeids­prosjekter innen institusjonsutvikling i ni land, og det ble utført 14 rådgivningsoppdrag for NORAD/UD.

Post 73 Tilskudd til utjevning av overføringstariffer

I 2005 ble det utbetalt 29,5 mill. kroner under ordningen, som omfattet tolv distribusjonsnett med til sammen om lag 43 500 sluttbrukere. Tilskuddet lå mellom om lag 1,0 og 7,8 øre/kWh.

Kap. 2490 NVE Anlegg

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

24

Driftsresultat

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

5 483

5 000

5 000

Sum kap. 2490

5 483

5 000

5 000

Anleggsvirksomheten i NVE er organisert som egen resultatenhet - NVE Anlegg. Anleggsvirksomheten er ikke organisatorisk skilt ut fra NVE som egen forretningsdrift. Det budsjett- og regnskapsmessige skillet i forhold til NVE er foretatt for å etablere et klarere skille mellom NVEs for­valtnings­oppgaver og entreprenøroppgaver knyttet til NVEs forbygningsvirksomhet.

NVE Anlegg skal primært utføre sikrings- og miljøtiltak i vassdrag og andre vassdragsrelaterte tiltak, herunder nødvendig vedlikehold av eksisterende anlegg som NVE har gitt bistand til. Enheten utgjør dessuten en del av NVEs beredskapsorganisasjon og skal bidra til å opprettholde og videreutvikle den vassdragstekniske kompetansen i NVE. NVE Anlegg skal utøve sine oppgaver på en mest mulig kostnadseffektiv og rasjonell måte og samtidig sikre høy kvalitet med hensyn til sikkerhet og miljø. Det er et mål at NVE Anlegg skal gå i driftsmessig balanse. NVE Anlegg konkurrerer i entreprenørmarkedet om anleggsarbeider finansiert over NVEs budsjett og vassdragsrelaterte arbeider for andre tiltakshavere.

Tabell 3.2 NVE Anleggs kapitalbalanse per 31.12.2005

Eiendeler

Kroner

 

Egenkapital og gjeld

Kroner

Anleggsmidler:

Egenkapital:

Anleggskapital

26 741 043

Egenkapital uten reguleringsfond

7 530 913

Reguleringsfond

4 763 280

Sum anleggsmidler

26 741 043

Sum egenkapital

12 294 193

Omløpsmidler:

Langsiktig gjeld:

Kortsiktige fordringer

4 763 280

Statens rentebærende gjeld

19 210 130

Sum omløpsmidler

4 763 280

Sum langsiktig gjeld

19 210 130

Sum eiendeler

31 504 323

Sum egenkapital og gjeld

31 504 323

Tabell 3.3 Økonomiske nøkkeltall for NVE Anlegg

31.12.2003

31.12.2004

31.12.2005

Driftsresultat i pst. av driftsinntekter1

-4,2

2,6

1,3

Totalkapitalrentabilitet i pst.2

-4,6

4,3

5,6

Ekstern omsetning i pst.

12,0

16,4

21,9

1  Driftsresultatet omfatter driftsinntekter, driftsutgifter og avskrivninger.

2  Totalrentabiliteten er resultat etter finanskostnader i pst. av totalkapitalen. Resultat omfatter driftsinntekter, driftsutgifter, renter og tap/gevinst ved salg.

NVE Anleggs avskrivningsordning

NVE Anlegg følger avskrivningsplaner basert på lineære avskrivninger for anleggsmidlene. Avskrivningene på de enkelte anleggsmidler foretas lineært, basert på en fastsatt avskrivningsperiode, 8 og 20 år for henholdsvis maskiner og bygninger. Anleggsmidler avskrives ikke i investeringsåret, men starter fra 1. januar påfølgende år. Anleggsmidler blir avskrevet for et helt år i salgsåret. Nytt utstyr som har en kostnad på under kr 50 000 eksklusiv merverdiavgift, avskrives ikke. Brukt utstyr eller spesialutstyr behandles særskilt i hvert enkelt tilefelle. Påkostninger og opp­graderinger føres mot anleggsmiddel og inngår i avskrivningsgrunnlaget. Normalt vedlikehold skal ikke avskrives. Avvik fra disse rutiner skal begrunnes og dokumenteres i hvert tilfelle.

Post 24 Driftsresultat

 

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 20076

24.1

Driftsinntekter

-47 023

-43 000

-43 000

24.2

Driftsutgifter

40 044

36 500

36 800

24.3

Avskrivninger

5 027

5 400

5 200

24.4

Renter av statens kapital

1 158

1 100

1 000

24.5

Reguleringsfond

794

Sum post 24

Underpost 24.1 Driftsinntekter

NVE Anleggs driftsinntekter knytter seg til salg av forbygningstjenester til NVE og eksterne oppdrag. Driftsinntekter for 2007 er anslått til 43 mill. kroner, en videreføring av saldert budsjett 2006.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

NVE Anleggs driftsutgifter er knyttet til lønn og kjøp av varer og tjenester. Driftsutgiftene for 2007 er anslått til 36,8 mill. kroner, en økning på 0,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Underpost 24.3 Avskrivninger

Det budsjetteres med kalkulatoriske avskrivninger på 5,2 mill. kroner for 2007, en reduksjon på 0,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Driften belastes med kalkulatoriske avskrivninger for å ta hensyn til kapitalslit. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Avskrivningen er en regnskapsmessig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5491, post 30.

Underpost 24.4 Renter av statens kapital

Det budsjetteres med kalkulatoriske renter på 1 mill. kroner for 2007, en reduksjon på 0,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Investeringsmidlene som bevilges over kap. 2490, post 45 anses som rentebærende kapital. Statens årlige netto investeringsbidrag til NVE Anlegg betraktes som et lån det skal betales rente av. Det årlige lånet er således lik investeringsbevilgningen under post 45 med fradrag av salgsinntekter og avskrivninger.

Driften belastes med kalkulatoriske renter for å ta hensyn til kapitalkostnad. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Renter er en regnskaps­messig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5603, post 80.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 5 mill. kroner til utstyrsanskaffelser og vedlikehold i 2007, en videreføring av saldert budsjett 2006.

Det foreslås videre at bevilgningen for 2007 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 5490, post 01 Salg av utstyr mv., jf. Forslag til vedtak II.

Kap. 5490 NVE Anlegg

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Salg av utstyr mv.

1 623

1 000

1 000

Sum kap. 5490

1 623

1 000

1 000

Post 01 Salg av utstyr mv.

Det budsjetteres med salg av utstyr mv. for 1 mill. kroner i 2007, en videreføring av saldert budsjett 2006, jf. omtalen under kap. 2490, post 45.

Kap. 4829 Konsesjonsavgiftsfondet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

50

Overføring fra fondet

154 000

148 900

154 500

Sum kap. 4829

154 000

148 900

154 500

Post 50 Overføring fra fondet

Konsesjonsavgifter betales av regulanter og energiverk som kompensasjon for de ulemper vannkraftutbygging påfører allmenne interesser, samt at det gis som en andel av verdiskapingen. Hoveddelen av avgiftene tilfaller de kommuner hvor utbygging har funnet sted. En mindre andel går til staten og er opphav til Konsesjonsavgiftsfondet. Fondet består av innbetalte avgifter som er regulert gjennom vassdragsreguleringsloven og industrikonsesjonsloven. Satsene bestemmes ved tildeling av konsesjon og reguleres hvert femte år i takt med prisstigningen.

Hovedintensjonen med Konsesjonsavgiftsfondet er å ha midler til øyeblikkelig disposisjon for å forebygge, erstatte eller avbøte skader som skyldes dambrudd, isgang, flom eller andre ekstraordinære ulykkeshendelser som følge av vassdragsreguleringer eller virksomhet i elektriske anlegg hvor staten er ansvarlig, eller hvor statens hjelp anses som påkrevd uten at andre midler kan disponeres til formålet. Konsesjonsavgiftsfondets finansielle utvikling er vist i vedlegg 1.

Det foreslås et uttak på totalt 154,5 mill. kroner fra Konsesjonsavgiftsfondet i 2007, en økning på 5,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Programkategori 18.25 Energiomlegging

Innledning

Regjeringens satsing på omlegging av energibruk og energiproduksjon tar utgangspunkt i Soria Moria-erklæringen. Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon, og være ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Satsing på energieffektivisering, fornybar varme og fornybar elektrisitet er sentrale elementer i denne politikken.

Norge har store muligheter til å utvikle en betydelig produksjon av mer energi, og vi kan bruke energien mer effektivt. For å styrke utviklingen av miljøvennlig energi er det grunnleggende å ha langsiktige og stabile rammebetingelser rundt arbeidet med energieffektivisering og fornybar energi.

Regjeringen bygger videre på satsingen gjennom Enova og Energifondet. Enova har i første halvdel av 2006 vært gjenstand for en bred evaluering som gir et nyttig grunnlag for det videre arbeidet. Å kanalisere en styrket satsing på energieffektivisering og fornybar energi gjennom Enova, innebærer at innsatsen kan trappes opp allerede fra 2007.

For å sikre at den økte satsingen blir langsiktig og stabil foreslår regjeringen å etablere et nytt fond, Grunnfond for energieffektivisering og fornybar energi. Det foreslås bevilget et innskudd på 10 mrd. kroner i 2007. Regjeringen vil foreslå å skyte inn ytterligere 10 mrd. kroner i 2009. Avkastningen fra grunnfondet anslås å bli i størrelses­orden 880 mill. kroner når fondskapitalen kommer opp i 20 mrd. kroner.

I dag finansieres Enovas satsing ved et påslag på nettariffen på 1 øre/kWh. Påslaget forventes å gi en inntekt på om lag 710 mill. kroner i 2007. Etableringen av grunnfondet innebærer mer enn en dobling av satsingen på energieffektivisering og fornybar energi fra 2010.

Enova SF og Energifondet

Enova er et statsforetak eid av Olje- og energidepartementet (OED). Enova ble opprettet ved kgl.res. av 1. juni 2001 med virkning fra 22. juni 2001. Selskapet er lokalisert i Trondheim og har 32 ansatte, fordelt på 17 kvinner og 15 menn.

Enovas hovedformål er å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Energiomleggingen omfatter satsing på vannbåren varme basert på fornybare energikilder og spillvarme, vindkraft, energi­effektivisering, og utvikling av gassinfrastruktur innenlands. Enova skal i den forbindelse forestå forvaltningen av midlene fra Energifondet og midlene fra post 74 til realisering av infrastruktur for naturgass.

Energifondet eies av OED, jf. forskrift om Energifondet. Energifondet skal være en langsiktig finansieringskilde for energiomlegging. OED og Enova SF har inngått en avtale om forvaltningsoppdraget, jf. St.prp. nr. 1 (2003–2004).

Enova samarbeider med en rekke andre organer, som NVE, Statnett, Innovasjon Norge og Norges forskningsråd, jf. kap. 1830.

Resultatmål for 2007

I henhold til avtalen for 2006 mellom OED og Enova om forvaltningen av midlene fra Energifondet skal Enova gjennom sin virkemiddelbruk utløse prosjekter som gir ny miljøvennlig energiproduksjon og energisparing tilsvarende 12 TWh/år innen utgangen av 2010. Basisåret er 2001. Minimum 4 TWh/år skal være økt tilgang på vannbåren varme basert på nye fornybare energikilder, spillvarme og varmepumper, og minimum 3 TWh/år skal være økt produksjon av vindkraft. På grunnlag av den økte rammen for satsingen har regjeringen fastlagt et nytt samlet mål for økt årlig fornybar energi­produksjon og energieffektivisering fra 2001 til 2016 på 30 TWh.

Den økte rammen gir grunnlag for å styrke satsingen på alle områder innen fornybar energi og energieffektivisering. Høsten 2006 tar departementet sikte på å reforhandle avtalen med Enova. En styrket satsing på infrastruktur for fjernvarme vil være et viktig element i den nye avtalen. Departementet tar sikte på å etablere en egen ordning for støtte til innkjøp av infrastruktur.

Den økte rammen gir også rom for en styrket satsing rettet mot husholdninger og utskifting av oljekjeler. For vinteren 2006/2007 har Enova ­imidlertid fått i oppdrag å forvalte en særskilt støtteordning for husholdninger for å bidra til å redusere strømforbruket. Det blir gitt støtte til kjøp av pelletskaminer, styringssystemer og varmepumper som ikke er basert på luft til luft. Innretningen på satsingen gjør at det ikke faller innenfor Enovas langsiktige arbeid med energiomlegging. Ordningen er derfor finansiert gjennom en egen bevilgning på 2006–budsjettet. Den videre oppfølgingen av støtteordninger til husholdninger og utskifting av oljekjeler vil bli vurdert i 2007.

Det skal innføres en innmatingsordning (feed-in-ordning) som et støttesystem for fornybar elektrisitet. Enova skal forvalte innmatings­ordningen. Ordningen skal omfatte all fornybar elektrisitet inkludert de første 3 MW i nye vannkraft­anlegg. Dette innebærer at Enovas ansvarsområde utvides til å omfatte tilskudd til vannkraft. Innmatings­ordningen skal finansieres innenfor Enovas samlede rammer. Departementet tar sikte på å orientere Stortinget om utformingen av en innmatingsordning i høst.

I tillegg til de kvantitative målene skal Enova støtte demonstrasjon av ny teknologi som bidrar til energiomleggingen på lang sikt. Videre skal Enova ha et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivningstjenester som på kort og lang sikt bygger opp under målene for energiomleggingen.

Kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

12 600

14 500

16 500

74

Naturgass, kan overføres

10 000

30 000

30 000

95

Kapitalinnskudd

10 000 000

Sum kap. 1825

22 600

44 500

10 046 500

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Posten dekker deltakelse i ulike internasjonale programmer og aktiviteter innen fornybar energi og energibruk. I 2007 vil hoveddelen av aktiviteten være knyttet til Norges deltagelse i EUs program for fornybar energi og energieffektivisering (Intelligent Energy - Europe) der Norge har deltatt siden midten av 1990-tallet. Fra 1. januar 2007 vil Intelligent Energy - Europe inngå i rammeprogrammet Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP). CIP er et rammeprogram der flere eksisterende programmer som Norge allerede deltar i samles under en felles administrativ paraply. Intelligent Energy - Europe utgjør energipilaren i CIP og består av tre deler; energieffektivisering (SAVE), fornybar energi (ALTENER) og fornybar energi i transportsektoren (STEER). Programmet utfyller Norges satsing på fornybar energi og energieffektivitet og flere norske aktører deltar i europeiske prosjekter finansiert gjennom programmet. OED, FAD og NHD er i dialog med Europakommisjonen og EØS/EFTA-landene vedrørende en eventuell deltakelse i CIP. Oppfølging av Intelligent Energy - Europe i CIP er fra norsk side delegert til Enova.

Bevilgningen på posten dekker også NVEs utgifter knyttet til implementering av bygnings­direktivet. De økonomiske rammene for dette arbeidet foreslås økt med 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Under posten settes det av totalt 6 mill. kroner til arbeidet i 2007.

Det foreslås bevilget 16,5 mill. kroner under posten i 2007, en økning på 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Post 50 Overføring til Energifondet

Statsbudsjettet for 2007

Det foreslås ikke noen bevilgning på denne posten i 2007. Avkastningen fra Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering vil fra 2008 årlig bli ført inn på statsbudsjettets inntektsside (80–post) og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside (50–post) som overføring til Energifondet. Da fondets avkastning ikke føres inn på statsbudsjettet før fra 2008, foreslås det en tilsagns­fullmakt på 400 mill. kroner i 2007, jf. Forslag til vedtak V. Dette vil gi rom for å øke Enovas innsats allerede i 2007.

Tabell 3.4 Oversikt over inntektene til Energifondet i perioden 2005-2007

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2005

Anslag 2006

Anslag 2007

Endring 2006-07

Inntekter fra påslaget på nettariffen

717 916

710 000

710 000

0

Renteinntekter fra foregående år

13 936

28 530

50 000

21 470

Sum inntekter til Energifondet

731 852

738 530

760 000

21 470

Formål

Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon, og ledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi. Satsing på energi­effektivisering, fornybar varme og fornybar elektrisitet er sentrale elementer i denne politikken. Satsingen blir kanalisert gjennom Enova SF.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Enova tildeler midler i henhold til de mål og kriterier som er nedfelt i avtalen med OED om forvaltningen av Energifondet. Tildeling skjer på grunnlag av en vurdering av ulike prosjekter og aktiviteter etter en felles referanse­ramme. Enova søker å oppnå en mest mulig kostnadseffektiv utnyttelse av midlene.

Viktige kriterier er blant annet at prosjektene skal bidra til en varig omlegging av energibruk eller energiproduksjon. Støtten skal være utløsende for prosjektene. Videre vektlegges aktørenes gjennomføringsevne, prosjektenes ringvirkningseffekter og betydning for markedsutviklingen.

Post 74 Naturgass, kan overføres

Formål

Tilskuddsordningen skal bidra til å øke kapasiteten for LNG-mottaksanlegg og bidra til en konvertering fra tyngre brensel til naturgass i industri, skipsfart og transport. OED bidrar gjennom Enova med tilskudd til realisering av infrastruktur for naturgass. Formålet er at naturgass over tid skal gjøres tilgjengelig i flere områder.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Tilskuddene er rettet mot innkjøp av infrastrukturkapasitet og er utformet som en såkalt «Public Service Obligations». Tilbyderne har forpliktelser med hensyn til leveringssikkerhet, gasskvalitet og drift av anleggene. Det kan gis tilskudd til bygging av transmisjonsrør eller anlegg knyttet til transport av LNG og CNG. Det er et sentralt kriterium at tilskuddene skal kunne føre til gevinster for miljøet.

En andel av bevilgningen avsettes til satsingen på økt kompetanse i praktisk anvendelse av naturgass gjennom Norsk Gassenter. Satsingen er utformet som et offentlig innkjøp.

Budsjettforslag 2007

Det foreslås bevilget 30 mill. kroner til infrastruktur for naturgass i 2007, en videreføring av saldert budsjett 2006. Videre foreslås det en tilsagnsfullmakt på 20 mill. kroner, jf. Forslag til vedtak V.

Post 95 Kapitalinnskudd

Regjeringen foreslår å etablere et Grunnfond for fornybar energi og energi­effektivisering. Det foreslås et innskudd på 10 mrd. kroner i 2007. Regjeringen vil foreslå å skyte inn ytterligere 10 mrd. kroner i 2009. Avkastningen fra fondet anslås å bli i størrelsesorden 880 mill. kroner når fondskapitalen kommer opp i 20 mrd. kroner.

Fondets midler vil bli plassert som kontolån til staten, med en rente tilsvarende renten på stats­obligasjoner med ti års bindingstid. Statsobliga­sjoner vil gi en stabil avkastning over tid og ha lav risiko. I tillegg gir dette en enkel administrasjon av fondet. Fondets avkastning føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside (80–post) og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside (50–post) som overføring til Energifondet.

Resultatrapport 2005

Post 21 Spesielle driftsutgifter

I 2005 ble midlene i hovedsak benyttet til kontingent for Norges deltagelse i Intelligent Energy - Europe programmet, samt til medfinansiering av norske deltakere i programmet.

Enova står for den operative oppfølgingen av den norske deltakelsen i programmet. Dette innebærer både veiledning og informasjon til potensielle søkere, og tilbud om forprosjektstøtte og nasjonal medfinansiering til prosjektgjennom­føring.

Energifondet

I 2005 ble energiomleggingen utelukkende finansiert av et påslag på nettariffen på 1 øre/kWh. Virksomheten har derfor ikke hatt en egen post på statsbudsjettet. For å gi et bilde av Enovas virksomhet gjengir departementet i St.prp. nr. 1 de mest sentrale resultatene for virksomheten.

I løpet av 2005 ble det inngått kontrakter som gir et samlet energiresultat på 2 TWh/år, jf. tabell 3.5. Dette er et resultat som fremkommer ved å legge sammen energimengdene i kontraktene Enova tegner med aktørene som er tildelt midler til sine prosjekter. Prosjektene som inngår i resultatrapporteringen er derfor ikke nødvendigvis ferdigstilte i løpet av 2005. En betydelig andel av prosjektene gjennomføres over flere år. Utbetaling av støttemidler kan derfor også skje over flere år. I gjennomsnitt ble det gitt om lag 32 øre i tilskudd for hver utløste kilowattime, spart eller produsert. Dette tilsvarer en støtte på om lag 3 øre/ kWh dersom den hadde vært tildelt som driftsstøtte over 15 år.

Enova SF hadde en disponibel ramme på om lag 837 mill. kroner i 2005. Enova benyttet om lag 789 mill. kroner av rammen i tilsagn og administrasjon.

Tabell 3.5 Aggregerte energiresultat og disponering av Energifondets midler for 2004 og 2005

2004

2005

Område

Mill. kroner

GWh/år

Mill. kroner

GWh/år

Energibruk

140

646

204

999

Vindkraft

384

1 023

287

585

Varme

108

518

143

409

Annen fornybar energi

33

35

24

18

Pålagte oppgaver

57

80

Analyse med videre

11

6

Administrasjon

41

45

Sum disponerte midler og resultat

774

2 222

789

2 011

Det er gitt tilsagn om støtte for om lag 204 mill. kroner i 2005 til prosjekter innen programområdet Energibruk. Disse prosjektene gir i sum et kontraktsfestet energiresultat på 999 GWh/år. Programmet retter seg mot energibruk i bygg, anlegg, næringsvirksomhet og industri.

Enovas programmer for vindkraft retter seg mot aktører som investerer i bygging av nye vindkraftanlegg. Det ble i 2005 gitt tilsagn om støtte for om lag 287 mill. kroner til tre prosjekter med et kontraktsfestet energiresultat på 585 GWh/år.

Enovas varmeprogram retter seg mot aktører både innen varmedistribusjon og varmeproduksjon. Det er gitt tilsagn om støtte for om lag 143 mill. kroner til totalt 33 prosjekter i 2005. Dette gir et kontraktsfestet energiresultat på 409 GWh/år.

I tillegg til å oppnå konkrete resultater i form av energibesparelser eller ny fornybar energiproduksjon er Enova pålagt å drive et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivingstjenester. Hensikten med arbeidet har vært å øke oppmerksomheten om energibruk og energiløsninger og å øke kjennskapen til Enova som aktør i energiomleggingen.

Som et ledd i arbeidet med å utvikle en ny og mer kostnadseffektiv struktur for landsdekkende informasjons- og rådgivningstjeneste har Enova etablert en nasjonal svartjeneste. Denne svartjenesten består av et grønt nummer for å betjene husholdninger, samt en svartjeneste for profesjonelle aktører for å gi råd om Enovas programmer. Svartjenesten har besvart om lag 22 000 henvendelser i 2005.

Enova SF har i løpet av 2005 utført en rekke analyser og utredninger for å sikre beslutningsgrunnlaget ved utformingen av sine virkemidler.

I 2005 mottok Enova SF 45 mill. kroner fra Energifondet i administrasjons­honorar, inkludert merverdiavgift. Administrasjonshonoraret dekker ordinær drift av Enova SF for forvaltningen av Energifondet. Foretaket hadde et årsoverskudd på om lag 2,7 mill. kroner.

Post 74 Naturgass

Enova SF inngikk avtaler om å dekke kostnader for tjenester av allmenn økonomisk betydning knyttet til realisering av mottaks- og lageranlegg for LNG i Kristiansand, Mosjøen og på Melkøya. De samlede forpliktelsene i disse avtalene beløper seg til 38,4 mill. kroner. Anleggene vil være i drift senest i løpet av 2008. Utbetalinger til prosjektene vil finne sted fra 2006 til og med 2008. Utbetalinger i 2005 i forbindelse med tidligere inngåtte prosjektavtaler utgjorde 12,6 mill. kroner.

Tilskuddsordningen til utvikling av naturgassinfrastruktur gjennom Enova ble høsten 2005 evaluert av Samfunns- og næringslivsforskning. Evalueringen viser at ordningen har ført til større initielle prosjekter enn man ellers ville hatt, og at noen av prosjektene kan ha blitt fremskyndet i tid.

Det ble utbetalt om lag 3,9 mill. kroner til Norsk Gassenter - det nasjonale kompetansesenteret for demonstrasjon og opplæring i praktisk anvendelse av gass.

Det ble utbetalt 2 mill. kroner til Enova sin administrasjon av ordningen.

Programkategori 18.30 Teknologi og internasjonalisering

Kap. 1830 Forskning

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

17 270

22

Forvaltningsrettet forskning og utvikling , kan overføres

18 048

20 000

50

Norges forskningsråd

393 300

477 100

438 500

70

Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak , kan overføres

9 509

10 400

11 300

Sum kap. 1830

420 079

505 548

469 800

Post 22 Forvaltningsrettet forskning og utvikling, kan overføres

Bevilgningen på posten dekker forvaltningsrettet forskning og utvikling i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Målet er at forsknings­aktivitetene skal støtte direktoratets oppgaver, og bidra til at NVE utvikler kunnskap som styrker NVEs forvaltningskompetanse. Aktiviteten skal inkludere relevante problemstillinger knyttet til forsynings­sikkerhet for energi, og øke kunnskapen for best mulig kost/nyttevurderinger av energiprosjekter. Det arbeides grunnleggende med hydrologi, miljø og vassdragssikkerhet. NVE deltar i flere av programmene til Norges forskningsråd og samarbeider med blant annet Energibedriftenes landsforening (EBL), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Enova SF.

Budsjettforslag 2007

Det foreslås bevilget 20 mill. kroner i 2007, en økning på om lag 2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Aktiviteter 2007

En viktig utfordring innenfor energiområdet er å opparbeide kunnskap om sammenhengen mellom ulike energikilder og produksjonsteknologier, kapasitet i overføringsnett og forbruksmønsteret. I 2007 skal blant annet effektiv nettdrift og økonomisk regulering av nettvirksomheten analyseres. Videre skal oppdatering og utvikling av modeller, metoder og data bidra til å styrke NVEs analysevirksomhet. Dette vil styrke grunnlaget for å utforme virkemidler til å styre utviklingen innenfor energiforsyningen mot ønskede mål.

En hovedaktivitet i 2007 vil være knyttet til vurderinger av energitilgangen fra fornybare energikilder for kraft og varme og økt tilgang fra klimavennlig termisk kraft. Det vil være viktig å utvikle kompetanse rettet mot hvordan sårbarhet i kraftnettet og klimaendringers virkning på energisystemet påvirker forsyningssikkerheten for energi. Videre vil NVE i 2007 styrke og videreutvikle kompetansen knyttet til miljøkonsekvenser ved mulige utbygginger av store vindparker og større over­føringsanlegg og relevante miljømessig avbøtende tiltak i denne forbindelse. Arbeidet med å bedre kunnskapen om damsikkerhet og risiko for naturkatastrofer vil bli styrket i 2007.

Aktivitetene i 2007 vil videre omfatte studier knyttet til konsekvenser av redusert vannføring, og utvikling av verktøy for å fastsette betingelser for en miljøbasert vannføring. Videre skal det utvikles en rekke planleggings- og analyseverktøy for arbeidet med EUs vanndirektiv.

Innen hydrologi vil forskningen videreføres langs hovedsatsingsområdene klimaendringer og effekter av disse, videreutvikling og forbedring av hydrologiske modeller, grunnvannskartlegging og arktisk hydrologi. Pålitelige hydrologiske modeller er grunnlaget både for flomvarsling, energiprognoser og scenarieberegninger av klimaeffekter. I tilknytning til Det Internasjonale Polaråret 2007-2009, vil en rekke forskningsaktiviteter med relevans for NVEs forskningsvirksomhet bli satt i gang.

Arbeidet med kvantifisering av dannelse og forekomst av grunnvann vil også gis prioritet. Det skal utvikles verktøy for estimering av lavvannsføring og produksjon av et landsdekkende lavvannskart. Dette vil være et viktig beslutningsgrunnlag ved fastsetting av minstevannføringsgrenser og ved vurdering av kritiske nivåer ved alle typer vannbruk og for tørkesituasjoner.

Resultatrapport 2005

På energiområdet har aktivitetene i 2005 gitt økt forståelse av mulighetene for energitilgang fra fornybare energikilder og gass. Det er gjennomført prosjekter som har økt forståelsen for hvilke krav som må settes til konsesjonssøknader og som har bedret beslutningsverktøyet for energi­teknologier som vann- og vindkraft. NVE har fått etablert dataserier og utviklet modeller som muliggjør energianalyser på et mer aggregert nivå enn før, og som har bedret grunnlaget for å kunne analysere virkninger av klimaendringer på energiproduksjon, overføringsnett og forbruk.

Forsyningssikkerhetsprosjektet har sett på sårbarhet i kraftnettet og konkludert med at tilgjengelig informasjon indikerer at sårbarheten ikke øker. Inntektsramme­reguleringen for nettselskapene er gjennomgått og NVE tar sikte på å videreføre inntektsrammereguleringen i 2007, men med justeringer.

Innenfor vannressursområdet har aktivitetene i 2005 resultert i økt kunnskap om hvordan redusert vannføring påvirker fysiske og biologiske forhold. Oversikten over vassdragsrelaterte kulturminner er bedret gjennom dokumentasjon av kraftverk og evaluering av kulturhistorisk verdi. Videre har NVE styrket kunnskapen om hvordan flominformasjon bør utformes.

Det har vært forsket på effektene av klimaendringer på hydrologiske forhold og kraftproduksjon.

Nærmere omtale av blant annet programmer, prosjekter, resultater og samarbeid er lagt ut på NVEs internettsider (www.nve.no).

Post 50 Norges forskningsråd

Gjennom Norges forskningsråd (Forskningsrådet) finansierer Olje- og energidepartementet grunnleggende strategisk forskning og støtter brukerstyrt forskning og teknologi­utvikling. Departementet støtter også demonstrasjon av ny teknologi innen petroleumssektoren og energi- og vannressurssektoren, samt demonstrasjon av miljøvennlig gasskraftteknologi.

Det overordnede målet for den strategiske forskningen er å oppnå faglig styrking av de enkelte instituttene og universitetene innenfor fagfeltene petroleum og energi. Valg av innsatsområder gjøres på bakgrunn av vurderinger av fremtidige muligheter for norsk næringsliv og kompetansen norske miljøer besitter. Det er hovedsakelig fire typer aktiviteter innenfor strategisk forskning: Strategiske instituttprogrammer (SIP) skal bidra til at instituttsektoren kan bygge opp et godt tilbud for norsk næringsliv innenfor energi- og petroleumssektoren, strategiske universitetsprogrammer (SUP) skal bidra til å støtte universitetene med å utvikle fagområder som vil være viktige for energi- og petroleumssektoren, strategisk grunnleggende forskning inngår i de store programmene i Forskningsrådet (RENERGI og PETROMAKS) og annen strategisk forskning gjennomføres i prosjekter utenfor de store programmene i Forskningsrådet.

Gjennom støtte til brukerstyrt forskning og teknologiutvikling og demonstrasjon av ny teknologi, ønsker departementet å stimulere til økt verdiskaping og konkurransekraft i næringslivet, og til positive økonomiske ringvirkninger i samfunnet for øvrig. Det legges vekt på at brukernes prioriteringer og behov ivaretas. Støtten til prosjekter skal utløse og forsterke næringslivets egen satsing på forskning og utvikling, og forutsetter forpliktende medvirkning fra brukerne. OEDs midler til brukerstyrt forskning blir i hovedsak kanalisert til programmene PETROMAKS, RENERGI, Demo 2000 og Climit.

Tabell 3.6 Fordeling av bevilgning under kap. 1830, post 50 til forskning i regi av Norges forskningsråd

(i 1 000 kr)

Formål

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

Petroleumssektoren:

PETROMAKS og DEMO 2000

252 100

210 000

Samfunnsvitenskapelig petroleumsforskning

10 0001

Strategisk forskning

39 000

39 000

Sum Petroleumssektoren

291 100

259 000

Energi- og vannressurssektoren:

RENERGI

99 300

99 300

Miljøvennlig gasskraftteknologi (Climit)

55 000

48 500

Strategisk forskning

20 700

20 700

Sum Energi- og vannressurssektoren

175 000

168 500

Deltakelse i EU-prosjekter

11 000

11 000

Sum bevilgning til Norges forskningsråd

477 100

438 500

1Samfunnsvitenskapelig petroleumsforskning var i 2006 inkludert i PETROMAKS.

Det foreslås bevilget 438,5 mill. kroner til Forskningsrådet over OEDs budsjett i 2007, en reduksjon på 38,6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Videre foreslås det at tilsagnsfullmakten på 33 mill. kroner videreføres for 2007, jf. Forslag til vedtak V.

I tillegg til bevilgningen over denne posten, vil om lag 141,5 mill. kroner av avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping, som disponeres av Forskningsrådet, bli brukt til forsk­ning med relevans for OED. Midlene fordeler seg på 61 mill. kroner til PETROMAKS, 14 mill. kroner til Center for Integrated Petroleum Research, 30 mill. kroner til de tre sentrene for forskningsdrevet innovasjon innenfor petroleum, om lag 11,5 mill. kroner til RENERGI og 25 mill. kroner til det nye programmet for forskning på industriell bruk av naturgass, GASSMAKS. Midlene bevilges over Kunnskaps­departementets budsjett. I tillegg vil Nærings- og handels­departementet bevilge 1 mill. kroner til GASSMAKS.

Samlet innebærer dette midler til petroleumsrelatertforskning gjennom Forskningsrådet på om lag 390 mill. kroner i 2007, hvorav om lag 259 mill. kroner foreslås over OEDs budsjett og 130 mill. kroner av avkastningen fra Forskningsfondet. Videre er det avsatt 6,4 mill. kroner til SEAPOP-programmet over OEDs budsjett (kap. 1800, post 21) og Miljøverndepartementets budsjett. I tillegg kommer bidrag fra andre departementer til petroleumsrelatertforskning og utvikling.

De samlede midlene til energiforskning gjennom Forskningsrådet anslås å bli om lag 180 mill. kroner, hvorav 168,5 mill. kroner foreslås over OEDs budsjett og om lag 11,5 mill. kroner fra Forskningsfondets avkastning. Blant midlene til energiforskning, foreslås det bevilget 48,5 mill. kroner til miljøvennlige gasskraftteknologier (Forskningsrådets del av Climit-programmet). I tillegg kommer midler fra andre departementer til energirelatert forskning og utvikling.

For å sikre en effektiv og god bruk av forsk­ningsmidlene, gir departementet Forskningsrådet anledning til å omdisponere midler mellom virkemidler innenfor den enkelte sektor.

Petroleumssektoren

I Nordsjøen, Norskehavet og i Barentshavet finnes store potensialer for videre utvinning av de norske petroleumsressursene. Oljedirektoratet anslår at to tredjedeler av de utvinnbare ressursene på den norske kontinental­sokkelen ennå ikke er utnyttet. En betydelig del av petroleums­ressursene er ennå ikke påvist. De største utfordringene for petroleums­sektoren er knyttet til utvikling av nye, effektive leteteknologier for å finne nye drivverdige felt, samt økt utvinning av eksisterende felt. Forskning og teknologiutvikling vil være avgjørende i forhold til å mestre utfordringene knyttet til å få mest mulig ut av olje- og gassressursene, samt i arbeidet med å nå målet om 5 mrd. fat ekstra oljereserver i tiårsperioden fra 2005 til 2015.

I 2001 ble det etablert en nasjonal teknologi­strategi for olje- og gassvirksomheten i Norge, Olje og gass i det 21. århundre (OG21). Strategien ble revidert i 2005 for å oppnå en bedre tilpasning til de utfordringene bransjen står overfor i dag. Den reviderte strategien har definert åtte teknologiområder som vil være avgjørende for den videre utviklingen av petroleumsaktiviteten:

  • fremtidens miljøteknologi,

  • leting og reservoarkarakterisering,

  • økt utvinning,

  • kostnadseffektiv boring og intervensjon,

  • integrerte operasjoner og sanntidsreservoar­styring,

  • undervannsprosessering og transport,

  • dypvanns- og undervannsproduksjonsstrategi og

  • gassteknologi.

Det er viktig med et best mulig samspill mellom de ulike kompetansemiljøene i olje- og gassnæringen. Samarbeidet gjennom OG21 er med på å sikre en mest mulig effektiv og målrettet forskningsinnsats i den norske petroleumssektoren.

Regjeringen har som mål å videreutvikle kompetanse som setter oss bedre i stand til å operere i nordområdene på en bærekraftig måte. Erfaringene fra Nordsjøen og Norskehavet danner et solid fundament for utviklingen av teknologi for de nordlige områdene. Basert på denne kunnskapen, vil videre forskning og utvikling knyttet til teknologier og løsninger være avgjørende for å sikre forsvarlig leting etter og utbygging av petroleumsforekomster i nordområdene.

Som stor ressurseier har staten et spesielt ansvar å sørge for tilstrekkelig kompetansebygging, forskning og utvikling. Regjeringens budsjettforslag innebærer at den samlede offentlige satsingen knyttet til petroleumsrelatertforskning holdes på om lag 400 mill. kroner i 2007. Midlene bevilges i hovedsak over Olje- og energidepartementets budsjett og fra avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping, men også andre departementers bevilgninger bidrar til petroleumsrelatert forskning og utvikling. Regjeringen vil fortsatt satse bevisst på forskning og teknologiutvikling innenfor olje- og gassnæringen.

Myndighetens satsing på petroleumsforskning forvaltes i hovedsak gjennom programmene PETROMAKS og Demo 2000. Disse programmene er myndighetenes viktigste virkemiddel for å følge opp den nasjonale teknologistrategien.

PETROMAKS – program for maksimal utnyttelse av petroleumsressursene

PETROMAKS omfatter både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, samt anvendt forskning og teknologiutvikling. PETROMAKS ble etablert i 2004, og programmet er planlagt for en tiårsperiode. PETROMAKS arbeider med utgangspunkt i OG21s teknologistrategi.

PETROMAKS henvender seg til norske bedrifter og forskningsinstitusjoner som kan bidra til videreutvikling av petroleumsnæringen. Gjennom etablering av prosjekter, vil PETROMAKS skape en portefølje som stimulerer til langsiktig kunnskap og kompetansebygging i Norge. Porteføljen innrettes også mot næringsutvikling med fokus på innovasjon, entreprenørskap, forskningsbaserte nyetableringer, produktivitet, kostnadsreduksjoner og eksport. Der det er relevant, ses aktivitetene i sammenheng med internasjonale forskningsaktiviteter som EUs rammeprogram og nasjonale programmer i USA og Russland.

Oljeindustrien vil ha et betydelig rekrutteringsbehov i fremtiden. PETROMAKS finansierer forskningsrettet utdannelse både av hovedfags- og doktorgradskandidater, i tillegg til å kvalifisere kandidater på postdoc-nivå. Også utenlandske stipendiater deltar i noen av prosjektene. Kandidatene som finansieres av programmet rekrutteres ofte til oljeselskapene eller til leverandørindustrien. På denne måten bidrar PETROMAKS til verdifull kompetanseheving i bransjen, og letter fremtidig rekruttering til industrien.

Gjennom PETROMAKS-programmet finansieres forskning på arktiske problemstillinger som er relevante for petroleumsvirksomheten. De fleste problemstillingene som er relevante for nordområdene er også relevante for andre områder på norsk kontinentalsokkel. Unntaket er problemstillinger knyttet til ekstremt klima, håndtering av is, ising på installasjoner og transport over svært lange avstander. Forskningsrådet har ikke organisert egne programmer for nordområdene. Nordområderelevant forskning er integrert i hele bredden av Forskningsrådets virksomhet, herunder PETROMAKS-programmet. PETROMAKS oppfordrer i sine utlysninger til prosjektforslag at disse er innrettet mot problemstillinger knyttet til nordområdene.

PROOF

PROOF er et program som har som hovedmål å øke kunnskapene om langtidsvirkningene av utslipp til sjø fra petroleumsvirksomheten. Dette skal bedre beslutningsgrunnlaget for myndighetene ved samordning av virksomheten med annen bruk og vern av havmiljøet. Et viktig delmål er å sikre rekruttering og kompetanseutvikling på feltet i relevante norske forskningsmiljøer.

Fra og med 2006 inngår PROOF som et delprogram i programmet «Havet og kysten», som er planlagt for perioden 2006–2015. Gjennom partnerskap i prosjektene har PROOF et utstrakt samarbeid med internasjonale miljøer.

Demo 2000 – prosjektrettet teknologiutvikling

En viktig forutsetning for å oppnå økt utvinning av olje og gass, mer miljøvennlig produksjon, samt reduserte lete- og utvinnings­kostnader, er at industrien tar i bruk ny teknologi slik at man får testet ut nye løsninger. Erfaringsmessig har dette imidlertid vist seg å være en utfordring. Årsaken er ofte at ny teknologi er forbundet med høye kostnader og høy risiko. Demo 2000 er et program som har som mål å bidra til å redusere kostnader og risiko for industrien og kommersialisere ny teknologi gjennom støtte til pilotering og demonstrasjon.

Demo 2000 har internasjonalt samarbeid med Deepstar i USA og PROCAP 3000 (Petrobras) i Brasil. Sammen med INTSOK, leverandørbedrifter og oljeselskaper arbeider Demo 2000 for å identifisere muligheter for feltutprøving og pilotering internasjonalt.

Demo 2000-programmet satser også på utvikling og utprøving av petroleumsteknologi som er spesielt relevant for arktiske forhold. Programmet har utlysninger der det legges spesiell vekt på utfordringer knyttet til nordområdene. Forskningsrådet har ikke organisert egne programmer for nordområdene. Istedenfor er nordområderelevant forskning integrert i hele bredden av Forskningsrådets virksomhet, herunder Demo 2000-programmet.

Samfunnsvitenskapelig petroleumsforskning – nytt program

Petroleumsvirksomheten har stor betydning for Norge både i dag og langt inn i fremtiden. Norge er en stor eksportør av både olje og gass og dette kombinert med prisoppgangen de siste årene gir vesentlig bidrag til BNP og statens inntekter. Tilgang på ny kunnskap om forhold som påvirker utviklingen av petroleumsvirksomheten er derfor viktig for norsk økonomi og samfunn.

Det samfunnsvitenskapelige forskningsprogrammet, Petropol, er avsluttet i 2006. I regi av Forskningsrådet skal et nytt program for samfunnsvitenskapelig petroleumsforskning opprettes.

Det nye programmet skal gi innsikt og kompetanse om samfunnsmessige forhold som grunnlag for strategi- og politikkutforming hos norske myndigheter og næringsliv i petroleumssektoren. Når det gjelder internasjonale forhold, skal det fokuseres på de regionene som er mest sentrale for norske interesser, spesielt det europeiske gassmarkedet, Midt–Østen og Russland.

GASSMAKS – nytt program

Forskningsrådet har gjennomført en vurdering av potensialet for verdiskaping fra industriell foredling av naturgass, og kommet frem til at det er behov for økt forskning på dette området. Prioriterte tema i GASSMAKS er konvertering og bruk av naturgass til plastråstoff, plast, syntesegass, syntetiske drivstoff, energiprosesser, karbonmaterialer, metallurgiske prosesser og næringsstoff som proteiner og fett. En slik innretning av GASSMAKS vil gi naturlige grenser til relaterte forskningsprogrammer. GASSMAKS vil starte i 2007 og ha en varighet på åtte til ti år. Programmet vil omfatte både grunnleggende kompetansebyggende forskning og industrielt rettet FoU. Det foreslås at GASSMAKS tildeles midler fra avkastningen av Fondet for forskning og nyskapning. Disse midlene bevilges over Kunnskapsdepartementets budsjett, og utgjør 25 mill. kroner i 2007. I tillegg vil Nærings- og handelsdepartementet bevilge 1 mill. kroner til programmet.

Strategiske instituttprogrammer og strategiske universitetsprogrammer

For instituttene inngår bevilgninger til strategiske instituttprogrammer (SIP) som del av basisbevilgningen slik denne er definert av Kunnskapsdepartementet. Et viktig mål for de strategiske institutt- og universitetsprogrammene innen fagområdet petroleum er at de skal bidra til kompetanseoppbygging på områder som er knyttet til reservoarkarakterisering og reservoarstyring, samt til utvikling av teknologi for optimal leting/prospektidentifisering.

Energi- og vannressurssektoren

Bevilgningen til energiforskning skal bidra til å utløse potensialet som Norges rike energiressurser og betydelige kompetanse gir for fortsatt verdiskaping. Innenfor energi- og vannressurssektoren utgjør offentlige forskningsmidler nær halvparten av sektorens totale forskningsinnsats.

Gjennom satsingen på energiforskning skal det:

  • utvikles teknologi og kompetanse som bidrar til en effektiv energi­omlegging og et miljøvennlig energisystem i Norge,

  • utvikles nye, konkurransedyktige produkter og tjenester som kan gi grobunn for ny næring og økt verdiskaping i Norge,

  • frembringes kunnskap og analyser som grunnlag for utvikling av myndighetenes og næringslivets langsiktige strategier på energiområdet.

Energiforskningen skal organiseres på en måte som sikrer godt samspill mellom forskningsmiljøer og bedrifter, og bidra til at nye løsninger innenfor produksjon og bruk av energi tas i bruk så raskt som mulig. Potensialet for næringsutvikling i Norge er betydelig. Dette gjelder spesielt i markedet for nye fornybare energikilder, som er et av de raskest voksende markedene internasjonalt.

Det er en kontinuerlig utfordring for den brukerstyrte forskningen å dekke de kortsiktige kunnskapsbehov som endringer i energisektoren krever. Samtidig er det et mål å stimulere industri og næringsliv til samarbeid med forsknings­miljøer, både med hensyn til fremtidig næringsutvikling og som grunnlag for et fremtidig energisystem karakterisert av energieffektivitet og miljøvennlig ressursforvaltning.

Forskningsinnsatsen skal være robust for endringer i samfunnets behov og rammebetingelser. Bred deltakelse i internasjonale forskningsprogrammer er viktig.

Forskningsrådet skal i tett samarbeid med Enova, Gassnova og NVE bidra til en målrettet kompetanseoppbygging med sikte på å nå målene innenfor energisektoren på en mest mulig robust og kostnadseffektiv måte. Særlig viktig er den felles satsingen som Forskningsrådet og Enova har for å virkeliggjøre innovative energiløsninger og øke anvendelsen av ny energiteknologi. Det er også viktig med et tett samspill med det virkemiddelapparatet som finnes i Innovasjon Norge.

Olje- og energidepartementet har satt i gang et innledende arbeid for å etablere en strategi som kan bidra til en mer helhetlig og styrket forsknings- og teknologiinnsats for energisektoren. Arbeidet gjøres i samarbeid med representanter fra energinæringen og skal ferdigstilles 1. november 2006. Det tas sikte på å etablere et konkret strategiarbeid fra årskiftet.

RENERGI – Fremtidens rene energisystem

Det meste av forskningen og teknologiutviklingen innenfor energiproduksjon og energibruk er organisert i ett stort program kalt RENERGI – Fremtidens rene energisystem. Temamessig dekker programmet storparten av den energirelaterte forskningen, med unntak av forskning relatert til miljøvennlig gasskraftteknologi. Programmet har stor faglig spennvidde og omfatter både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, anvendt forskning og teknologiutvikling, og samfunnsfaglig forskning som underlag for politikkutforming.

Programmet skal utvikle kunnskap og ny energiteknologi som skal gi grunnlag for bærekraftig forvaltning av landets energiressurser utenom petroleum og en konkurransedyktig næringsutvikling. Det legges vekt på å bygge opp kompetente og robuste FoU-miljøer som kan betjene næringsliv og forvaltning på en tilfredsstillende måte. Samtidig skal det stimuleres til nødvendig teknologiutvikling og langsiktighet i energiforsyningen.

Sentrale forskningstemaer innenfor RENERGI er:

  • fornybare energikilder,

  • energiproduksjon uten forurensende utslipp,

  • effektiv og fleksibel energibruk hos slutt­bruker,

  • energisystem,

  • hydrogen – produksjon, lagring og anvendelse,

  • bruk av naturgass til energiformål og

  • samfunnsmessige rammebetingelser og virkemidler i klima- og energipolitikken.

På kort og mellomlang sikt vil RENERGI ha følgende forskningsprioriteringer:

  • Nye teknologier, systemer og løsninger som bidrar til energiomlegging gjennom effektivisering av energiproduksjon og energibruk, økt energitilgang og høyere systemmessig sikkerhet og fleksibilitet.

  • Miljøvennlig energisystem gjennom reduserte utslipp av klimagasser, annen luftforurensning, arealbruk med mer.

  • Nye internasjonalt konkurransedyktige varer og tjenester tilknyttet energisektoren.

  • Kunnskap som gir støtte til myndighetenes og næringslivets langsiktige strategier på energiområdet og utforming av offentlige virkemidler.

  • Internasjonalt konkurransedyktige forskningsmiljøer på prioriterte fagområder, med omfattende samarbeid med internasjonale forsk­ningsmiljøer og ulike typer brukere.

Det tas sikte på å styrke den brukerstyrte forskningen, spesielt innenfor nye fornybare energikilder som bio-, bølge-, vind-, tidevanns- og solenergi og hydrogen. Satsingen på nye fornybare energikilder og hydrogen er i vekst internasjonalt, og åpner nye muligheter for næringsutvikling og verdiskaping i et relativt nytt marked for norske bedrifter. RENERGI-programmet står også sentralt i myndighetenes strategi og tilhørende plattform for videre satsing på hydrogen som energibærer, både i stasjonær energiforsyning og i transportsektoren. Mer om hydrogenplattformen kan leses på www.hydrogenplattformen.no.

Strategisk forskning

Strategisk forskning dekker grunnleggende energiforskning i strategiske programmer som gjennomføres utenfor RENERGI-programmet. Det gis også støtte til relevant internasjonal virksomhet.

Programmet KOSK - Katalyse og organisk syntetisk kjemi - foreslås videreført i en ny programperiode (2007–2012). KOSK er et nettverksprogram som skal gi støtte til grunnleggende forskning innenfor temaene katalyse og organisk syntetisk kjemi. OED støtter katalysedelen, mens Kunnskapsdepartementet dekker organisk syntetisk kjemi. Programmet har på katalysesiden en særlig innretning mot prosesser for foredling av naturgass til mer verdifulle kjemikalier (for eksempel metanol og drivstoffer) og dette åpner muligheter for å utvikle ny verdiskapende næringsvirksomhet. Det legges opp til en videreføring av finansieringen fra OED med 5,5 mill. kroner i 2007.

Støtten til strategiske institutt- og universitetsprogrammer (SIP/SUP) innenfor energiforskningen foreslås videreført med 4 mill. kroner i 2007. Støtten skal gå til grunnleggende forskning som har som mål å etablere FoU-kompetanse av høy internasjonal kvalitet i instituttene og universitetene innenfor rammen av de prioriteringer som er gitt for kompetansefeltet energi. Relevansvurderingen ved behandling av SIP/SUP-søknader legger til grunn de samme prioriteringer som gjelder for RENERGI.

Ordningen med støtte til et strategisk universitetsprogram om energirett ved Norsk institutt for sjørett ved UiO videreføres med 1,5 mill. kroner.

Miljøvennlig gasskraftteknologi

Midlene til FoU innenfor miljøvennlig gasskraftteknologi overføres Forskningsrådet og inngår i Climit-programmet. Climit administreres av Gassnova og Forskningsrådet i samarbeid, og finansieres dels fra Forskningsrådets midler til miljøvennlig gasskraftteknologi og dels av avkastningen fra Fondet for miljøvennlig gassteknologi, jf. kap. 1831, post 50.

Climits mål er å bidra til lønnsom gasskraft med CO2-håndtering i Norge. Programmet skal dekke hele kjeden fra langsiktig, kompetanseoppbyggende forskning til å støtte prosjekter som demonstrerer CO2-håndteringsteknologier. Forsk­ningsrådet har ansvaret for FoU-delen, mens Gassnova har ansvaret for å støtte demonstrasjonsprosjekter. Utviklingsprosjekter, studier og forprosjekter ligger mellom disse ytterpunktene, og støtte kan gis av Forskningsrådet eller Gassnova avhengig av innholdet i prosjektene.

Prosjektporteføljen vil i særlig grad være innrettet mot teknologiløsninger for fangst av CO2 på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Videre prioriteres utvikling av kunnskap og løsninger for sikker og pålitelig lagring av CO2 i geologiske formasjoner. På kort sikt er målene å:

  • kvalifisere og få ned kostnadene knyttet til CO2-fangst fra gasskraftverk og

  • etablere metodikk for sikker geologisk lagring av CO2.

På lengre sikt er målene å:

  • forbedre eller utvikle teknologier med potensial for signifikant forbedring i virkningsgrad og lønnsomhet innen kraftproduksjon med CO2-fangst og

  • utvikle metodikk for lagring av CO2 som oppfyller kravene for klimatiltak i henhold til internasjonale avtaler.

I forbindelse med teknologiutvikling, legges det vekt på å finne muligheter for fremtidig industrialisering og verdiskaping i norsk industri. Det er en utfordring for Norge at det nasjonalt er få teknologileverandører med evne til større satsinger innenfor utvikling av teknologier for fangst og lagring av CO2. Teknologifeltet er globalt, og det er viktig med samarbeid med utenlandsk industri.

Resultatrapport 2005

Petroleumssektoren

PETROMAKS

I 2005 hadde PETROMAKS en portefølje bestående av 210 prosjekter. Nær halvparten av prosjektene i porteføljen omfattet områdene «Leting og reservoarkarakterisering» og «Integrerte operasjoner og sanntids reservoarstyring». Porteføljen omfatter forskerprosjekter, kompetanseprosjekter, innovasjonsprosjekter og forprosjekter.

Selv om 2005 bare var andre virkeåret for PETROMAKS, har mange av prosjektene i porteføljen allerede gitt synlige og viktige resultater både med hensyn til grunnleggende innsikt og praktiske løsninger. Dette skyldes delvis at prosjektporteføljen til PETROMAKS også omfatter prosjekter som inngikk i programmets forløper «Olje- og gassprogrammet».

PETROMAKS har i 2005 finansiert om lag 100 doktorgradsårsverk. Dette er viktig kompetansebygging for petroleumsbransjen og en viktig rekrutteringsmulighet for næringslivet.

Boks 3.1 Prosjektet «Badger»

PETROMAKS-programmet støtter blant annet prosjektet «Badger», som har som mål å gjøre leteboring billigere og mer effektiv. Badger, eller grevlingen på norsk, er en selvgående strømdrevet boremaskin som graver seg ned gjennom havbunnssedimentene på jakt etter olje og gass. Via en kabel sendes geologiske og reservoartekniske data til selskapene via satellitt, for nærmere analyse. Etter hvert som grevlingen graver seg ned, blir hullet bak permanent plugget igjen med kaks, og boremaskinen forblir i undergrunnen når oppdraget er utført. Badger Explorer vil, dersom prosjektet lykkes, gjøre oljeletingen langt billigere, samt at den vil føre til at borerigger kan bli overflødige i denne fasen av letingen.

PETROMAKS har, i tråd med programplanen, etablert samarbeid med russiske institusjoner og institusjoner i USA. Det ble i løpet av året arrangert seminarer med god deltagelse fra begge land og samarbeidsprosjekter er igangsatt.

Kvantifiserbare resultater:

  • Tre doktorgrader avlagt

  • Antall prosjekter: 210, hvorav 130 nye

  • Antall doktorgradsstipendiater: 77, hvorav 21 kvinner

  • Antall postdoktorstipendiater: 25, hvorav 2 kvinner

  • Antall deltakende bedrifter: 100

PROOF

I 2005 støttet PROOF-programmet til sammen 27 prosjekter. Prosjektene finansierer til sammen åtte doktor­gradstipendiater og en postdoktorstipendiat. PROOF-programmets hovedmål er å øke kunnskapene om langtidsvirkningene av utslipp til sjø fra petroleumsvirksomheten.

Kvantifiserbare resultater:

  • Antall prosjekter: 27, hvorav 11 nye

  • Antall doktorgradsstipendiater: 8, hvorav 4 kvinner

  • Antall postdoktorstipendiat: 1 kvinne

  • Avlagte doktorgrader: 1

  • Vitenskapelig publikasjoner: 6

  • Andre publikasjoner: 18

  • Annen formidling: 22, inkludert 2 oppslag i ma­ssemedia

Demo 2000

I 2005 omfattet Demo 2000-programmet til sammen 50 aktive prosjekter. 23 av disse ble startet opp etter vedtak gjort i styringskomiteen i 2005. De øvrige ble videreført fra tidligere år. 14 prosjekter ble avsluttet i 2005.

Demo 2000-programmet ble startet i 1999, og har siden oppstart støttet 125 prosjekter. Totalt har 59 bedrifter mottatt støtte siden programmet startet opp, og åtte nye bedrifter mottok støtte for første gang i 2005. Underleverandører er da ikke medregnet.

Syvende søknadsrunde av Demo 2000 ble utlyst i januar 2005. For første gang var det mulig å søke på prosjekter innen områdene arktisk teknologi og integrerte operasjoner (e-felt). For øvrig ble det lagt særlig vekt på området «prosessering på havbunnen». Totalt ble 45 søknader evaluert. Teknologi og produkter som fremmer miljøvennlig og sikker petroleumsvirksomhet ble vektlagt i vurderingen.

OED gjennomførte en ekstern evaluering av Demo 2000-programmet i 2005. Konsulentselskapet NIFU STEP foretok evalueringen. Rapporten konkluderte med at Demo 2000 har nådd de målsetninger som var satt opp for programmet. Evalueringen viste videre til at de samlede offentlige bidragene på om lag 330 mill. kroner har ført til en økt omsetning for leverandørindustrien i størrelsesorden 1,25 til 2,3 mrd. kroner. Nærmere informasjon om evalueringen av Demo 2000 finnes på www.nifustep.no.

Boks 3.2 Prosjektet «ODIM – Fibertauvinsj for dypvanns­installasjoner»

Prosjektet som støttes av Demo 2000 har demonstrert at fibertau kan benyttes som erstatning for ståltau i forbindelse med tunge løfteoperasjoner offshore. Ved hjelp av denne vinsjen kan man nå installere tyngre moduler på dypere vann enn man har kunnet tidligere. En slik enhet er allerede solgt til britisk fartøy for dypvannsundersøkelser.

Petropol

Virksomheten til Petropol har i 2005 vært konsentrert om driften av prosjektporteføljen og formidling av resultater. Fem prosjekter ble avsluttet, mens fem prosjekter ble forsinket. Konferansen Corporate Social Responsibilitiy in the Petroleum Industry: Beyond Talk ble avholdt i april 2005.

Hoveddelen av programstyrets arbeid har vært knyttet til planlegging av en konferanse om forskning på naturgass som ble holdt i februar 2006, samt forslag til videreføring av den samfunnsvitenskapelige petroleumsforskningen.

Kvantifiserbare resultater:

  • Antall prosjekter: 5 avsluttet i 2005

  • Antall doktorgradsstipendiater: 2, hvorav 1 kvinne

  • Antall postdoktorstipendiat: 1

  • Avlagte doktorgrader: Ingen

  • Vitenskapelige publikasjoner: 7

  • Annen publisering/formidling: 5

  • Bøker: 5

  • Publiserte foredrag fra internasjonale konferanser og lignende: 8

  • Andre rapporter og foredrag: 11

Strategiske instituttprogrammer og strategiske universitetsprogrammer

Det ble i 2005 bevilget 39 mill. kroner til strategisk forskning innenfor petroleumssektoren.

Det ble bevilget elleve doktorgradsstipendier og fire postdoktorstipendier, og det ble bevilget to nye SIP og ingen nye SUP. To SIP og en SUP ble avsluttet i 2005. En doktorgrad ble avlagt.

EUROMARGINS

Europas nasjoner deler en av de lengste passive kontinentalsokkelmarginer i verden. EUROMARGINS er utarbeidet for å få en bedre forståelse av dannelsesmåten for passive marginer, noe som er viktig for kartleggingen av petroleumsressurser. Videre tar programmet for seg stabilitetsforhold på sokkelskråningen. Dette er viktig for å få bedre forståelse av mulighetene for undersjøiske ras og for mulighetene for plassering av undersjøiske petroleumsinnretninger i skråningen. Programmet skal vare i fem år og foruten Norge deltar Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia. Over femårsperioden er det bevilget 23 mill. kroner til norsk deltagelse. Norge deltar i seks prosjekter og har prosjektledelsen i to av disse. Hovedtyngden av prosjektene avsluttes i 2006.

Energi- og vannressurssektoren

RENERGI – fremtidens rene energisystem

Et miljøvennlig energisystem krever helhetstenking, fra produksjon av elektrisitet og varme til sluttbruk. Prosjekter finansiert gjennom RENERGI i 2005 har omfattet hele verdikjeden, fra en overordnet klima- og energiplanlegging til mulig realisering av lavenergibygg. Innenfor de rent teknologiske satsingsområdene har RENERGI bidratt til utvikling av nye løsninger for vindturbiner, særlig offshore turbiner, solcellebaserte løsninger, styrings­systemer og utvikling av hydrogensystemer. Det arbeides blant annet med å utvikle et fleksibelt småskalaanlegg for energiutnyttelse av avfall og biomasse beregnet på distribuert energiproduksjon. Videre har flere prosjekter bidratt til utvikling av viktig kunnskap om samspillet mellom ulike komponenter i et energisystem; et eksempel er rammebetingelser og investeringsgrunnlag for småskala kraftproduksjon. Dette er resultater med høy nytteverdi for utviklingen av det norske energisystemet.

I løpet av 2005 ble det gjennomført grundige analyser (SWOT) av alle RENERGI-programmets fagområder. For hvert fagområde er det sett på aktuelle delmål, utviklings­trender og antatt behov, hvem FoU-miljøene/næringslivet er, styrker og svakheter, muligheter og trusler, kritiske suksessfaktorer og prioritering av områder der Norge har spesielle fortrinn. Dette arbeidet ble lagt til grunn for programmets utlysninger på de enkelte fagområdene.

I 2005 ble søknader med tung næringsinvolvering prioritert. Det internasjonale aspektet i evalueringene ble tillagt stor vekt. Samfunnsvitenskaplige søknader ble innvilget primært der hvor føringene om kobling med teknologi eller på tvers av fagfeltene var tilfredsstilt. Andelen brukerstyrte innovasjons­prosjekter (BIP) i den totale porteføljen økte fra 20 til 34 pst.

Satsingen på hydrogen som energibærer ble styrket. I OED og Samferdselsdepartementets strategi for hydrogensatsingen i Norge, lansert i august 2005, har Forskningsrådet fått en viktig rolle. I løpet av høsten 2005 ble organisasjonsstrukturen for Hydrogenplattformen etablert i tråd med strategien.

Foresightprosessen Energi 2020+ ble avsluttet i 2005 og sluttrapport utgitt. I rapporten beskrives alternative fremtidsperspektiver for energisektorens utvikling i Norge basert på ulike norske og internasjonale utviklingstrekk.

RENERGIs samarbeid med Enova ble videreført og styrket i 2005, blant annet gjennom en felles programsatsing på teknologiintroduksjon. Fem prosjekter ble støttet under denne ordningen. Samarbeidet med Innovasjon Norge ble også styrket.

Med støtte fra RENERGI er samarbeidet med utenlandske miljøer og deltakelse i internasjonale prosjekter styrket. Norske aktører kom blant annet med i 20 av de innvilgede prosjektene i den store søknadsrunden i 2005 under energiprogrammet i EUs 6. rammeprogram for forskning. Til sammen ble det sendt inn 50 søknader med norske deltakere til denne utlysningen. Dette gir en svært høy uttellingsrate for Norges del. Norske miljøer deltar også i 21 internasjonale forskningsnettverk (Implementing Agreements) under det internasjonale energibyrået (IEA).

RENERGI hadde i 2005 en portefølje på til sammen 132 prosjekter, hvorav 41 prosjekter var nye, fordelt på to utlysninger. De konkrete resultatene som ble oppnådd gjennom prosjektene var:

  • 59 doktorgradsstipendiater og 13 postdoktorstipendiater,

  • 15 avlagte doktorgrader,

  • 3 nyetableringer basert på FoU-resultater i programmet og

  • 18 nye eller forbedrede produkter/prosesser/tjenester er blitt utviklet.

RENERGI-programmets hjemmeside er ­www.program.forskningsradet.no/renergi.

Strategisk forskning

Innenfor energi- og vannressurssektoren ble det innvilget ett nytt strategisk instituttprogram i 2005. Ingen strategiske institutt- eller universitetsprogrammer (SIP/SUP) ble avsluttet. Forskerutdanning har vært sentralt innenfor de strategiske programmene i energisektoren også i 2005. Ni doktorgradsstipendiater og en postdoktorstipendiat var tilknyttet SIP/SUP innenfor sektoren og tre doktorgrader ble avlagt i 2005.

Programmet Katalyse og organisk syntetisk kjemi (KOSK) har finansiert totalt 31 prosjekter, hvorav tolv var nye i 2005. 18 doktorgradsstipendiater og ti postdoktorstipendiater har fått støtte. Fire doktorgrader er avlagt. Det er hittil i programmet bevilget midler til betydelig flere stipendiater enn det som var programmets opprinnelige målsetting. I flere av prosjektene inngår det internasjonalt samarbeid. Midlene fra OED gikk i sin helhet til katalyseprosjekter. Disse er konsentrert på områdene fremstilling og bruk av syntesegass, fremstilling og videreforedling av olefiner og direkte konvertering av metan/lette alkaner.

Programmets hjemmeside er www.program. forskningsradet.no/kosk.

Miljøvennlig gasskraftteknologi

Climit dekker hele kjeden fra langsiktig, kompetanseoppbyggende forskning til å støtte prosjekter som demonstrerer CO2-håndterings­teknologier. Forskningsrådet har ansvaret for FoU-delen, mens Gassnova har ansvaret for å støtte demonstrasjonsprosjekter.

FoU-delen av Climit utlyste søknader innenfor kategoriene Brukerstyrte innovasjonsprosjekter (BIP) og Annen prosjektstøtte i 2005. Den siste kategorien gjaldt samarbeid med USA gjennom finansiering av doktorgradskandidater og postdoktorstipendiater som i hovedsak tilbringer tiden ved amerikanske institusjoner. Dette er en del av den bilaterale forskningsavtalen mellom Norge og USA innenfor energi. I forbindelse med denne avtalen ble det arrangert en sommerskole i Trondheim med deltakere fra USA og Norge. Climit støtter også arrangementet Greenhouse Gas Technology 8 - verdens største CO2-teknologikonferanse, som i 2006 ble arrangert i Trondheim. Med tilknytning til avtalen med USA arrangerte Innovasjon Norge en studietur til USA og Canada i september 2005. Flere personer fra Climit deltok sammen med representanter fra norsk industri og forskning.

I 2005 var det 26 prosjekter innenfor FoU-delen av Climit, hvorav åtte var nye. Det var 21 doktorgradsstipendiater og ni postdoktorstipendiater. Fire bedrifter deltok i prosjekter.

Post 70 Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak , kan overføres

 

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

Nordisk energiforskning

7 232

7 500

7 500

IEA-prosjekter

2 277

2 300

3 200

Det internasjonale energiforum

600

600

Sum post 70

9 509

10 400

11 300

Deltakelse i internasjonalt FoU-samarbeid på energiområdet har høy prioritet og er et viktig supplement til den nasjonale forskningen. Samarbeid på tvers av landegrenser er avgjørende, ikke bare for å kunne holde et høyt faglig nivå i norske forskningsmiljøer, men også av strategiske grunner for å etablere kontakter og allianser med andre land. Deltakelse i internasjonale prosjekter er kompetanseoppbyggende og gir både faglig og økonomisk drahjelp til å løse sentrale forskningsoppgaver. Samtidig er internasjonalt samarbeid et utstillingsvindu for norske teknologi- og kunnskapsleverandører.

På energiområdet deltar Norge i første rekke i samarbeidsaktiviteter innenfor EU, IEA og på nordisk nivå. Norge deltar også i bilateralt samarbeid, i første rekke med USA og Japan, og i multinasjonale samarbeidsfora som Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF) og International Partnership for the Hydrogen Economy (IPHE).

Over Olje- og energidepartementets budsjett for 2007 dekkes støtte til Nordisk energiforskning, enkeltprogrammer innenfor IEA og Det internasjonale energiforum.

Budsjettforslag 2007

Det foreslås bevilget totalt 11,3 mill. kroner til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak i 2007, en økning på 0,9 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006.

Nordisk Energiforskning

Nordisk Energiforskning er en institusjon under Nordisk Ministerråd. Institusjonens formål er å fremme og videreføre det nordiske samarbeidet på energiforskningsområdet. Den skal styrke de nasjonale energiforskningsprogrammene og forskningsinstitusjonene i Norden, og bidra til en felles strategi for forskning og utvikling på de deler av energiområdet som er av felles nordisk interesse. Institusjonen forestår også strategiarbeid og rådgivning i forhold til prosjekter i Nordisk Ministerråd. Nordisk energiforskning samfinansieres av de nordiske landene med 27,5 mill. kroner årlig etter en fastsatt fordelingsnøkkel. For 2007 foreslås det satt av 7,5 mill. kroner til å dekke den norske ­kontingenten i Nordisk Energiforskning. ­

Nordisk Energiforsknings hjemmeside er www.nordicenergy.net.

Mål og strategier

Det er utarbeidet en strategi og en handlingsplan for virksomhetsperioden 2007-2010. Hovedaktivitetene skal være å:

  • bidra til kompetanse- og kunnskapsbygging,

  • øke innovasjon og næringsutvikling i Norden,

  • understøtte nordiske energimyndigheter i ­politikkutformingen og

  • bidra til internasjonal nettverksbygging.

Nordisk Energiforskning skal ha fokus på nye energiløsninger og et velfungerende marked. De fem tematiske satsingsområder fra forrige virksomhetsperiode er videreført, det vil si forskning og utvikling innenfor:

  • integrasjon av energimarkedet,

  • fornybar energi,

  • energieffektivitet,

  • hydrogensamfunnet og

  • konsekvenser av klimaendringer på energi­området.

Målene skal nås gjennom å styrke grunnkompetansen ved universiteter, høgskoler og andre forsk­ningsinstitusjoner, og gjennom å skape velfungerende forsker­nettverk mellom de nordiske landene, mellom forskning og næringsliv og med regionale aktører. Det er et mål å øke nordiske forskningsmiljøers internasjonale konkurransekraft, samt å øke interaksjonen med Nordens nærområder, det vil si Østersjøregionen og enkelte arktiske områder. Tildeling av stipendier og lønnsbidrag til forskerstudenter og forskere står sentralt.

Resultatrapport 2005

I 2005 ble midtveisevalueringen av prosjektene avsluttet. Evalueringen fremhevet oppbyggingen av omfattende og faglig sterke nettverk som inkluderer forskningsinstitusjoner og industrielle aktører, og som gir nordiske klynger med en sterk internasjonal posisjon. I mer enn 70 pst. av prosjektene er det baltiske og/eller russiske forskningsinstitusjoner involvert. De fleste prosjektene har imidlertid forbedringspotensial på formidlings­siden, særlig når det gjelder den mer brukerorienterte formidlingen.

Til sammen er det i 2005 gitt støtte til 55 doktorgradstipend og 50 øvrige forskere innenfor de ulike fagområdene. 13 av stipendiatene og forskerne var norske. Nordisk Energiforskning har posisjonert seg som en naturlig nordisk plattform og koordinator for prosjekter i regi av EU. Institusjonen er blant annet sentral prosjektaktør i to European Research Area nettverksprosjekter (ERA-Net), et innen hydrogen og brenselceller og et innen innovative energisystemer, og er også involvert i den europeiske teknologiplattformen for hydrogen og brenselceller.

IEA-prosjekter

Energiinformasjonsutveksling (ETDE)

Norge deltar i IEAs flernasjonale informasjonsprogram Energy Technology Data Exchange (ETDE). Programmet er konsentrert omkring oppbygging og drift av en felles, internasjonal energidatabase for oppsamling og utveksling av energirelatert informasjon.

Enova SF er norsk kontraktspart i avtalen og er ansvarlig for å følge opp og finansiere arbeidet knyttet til vedlikehold og drift av ETDE-databasen fra norsk side. Det praktiske arbeidet ivaretas av Institutt for energiteknikk (IFE) som innhenter relevant informasjon på energiområdet og bearbeider og formidler denne videre til energidatabasen. Databasen er tilgjengelig via Internett. IFE er norsk administrator og tildeler brukernavn og passord. Markedsføring av denne basen og den potensielle nytte norske brukere kan ha av ETDE vil fortsatt være viktig i tiden fremover.

For 2007 er det satt av 1,7 mill. kroner til ETDE, en videreføring av saldert budsjett 2006.

Forskning og utvikling innen olje- og gassområdet

IEA er en viktig koordinator og tilrettelegger av internasjonale samarbeids­prosjekter innenfor forskning og utvikling på energisektoren. IEA er også en viktig internasjonal kanal for å synliggjøre betydningen av økt forskning og utvikling på petroleumssektoren. IEA ivaretar i denne sammenheng en viktig pådriverrolle som andre internasjonale organisasjoner i liten grad har. Bevilgningen brukes til å støtte utviklingsprosjekter i IEA innenfor petroleumssektoren og innenfor fangst og lagring av CO2. I 2007 skal det gjennomføres et større seminar i Oslo om fangst og lagring av CO2. Seminaret er ledd i en seminarrekke på tre seminarer der formålet er å fremme anbefalinger til G8 møtet i Japan i 2008 om tiltak for å påskynde gjennomføring av CO2-fangst og -lagring. Anbefalingene utarbeides av IEA etter henstilling av G8 på deres møte i Gleneagles i 2005. I tillegg planlegges det igangsatt en oppfølgingsstudie til IEAs bok om olje- og gassteknologier fra 2005.

Resultatrapport 2005

Det har kontinuerlig blitt registrert relevant energilitteratur fra norske prosjekter og fagmiljøer i ETDE-databasen. Til sammen ble det registrert 642 norske dokumenter i 2005. Dette er over måltallet som ble satt for året. Det er også arbeidet for å øke kjennskapen til og bruken av databasen nasjonalt. Dette har ført til 64 nye brukere, hvilket er flere enn det som var målet.

Som et ledd i å øke oppmerksomheten på olje- og gassteknologi støttet OED IEAs arbeid med og utgivelse av sin første bok om dette temaet i 2005. I tilknytning til utarbeidelsen av boken, ble det arrangert et perspektivseminar med den internasjonale oljeindustrien i regi av IEAs rådgivende komité for olje- og gassteknologi, som er ledet av Norge. Arbeidet med å se på muligheten for en bredere anvendelse av CO2-fangst og -lagring ble videreført i IEA-initiativet Zero Emission Technology.

Det internasjonale energiforum

Det internasjonale energiforum (IEF) er en plattform for dialog mellom petroleumsprodusenter og -konsumenter. Formålet er utveksling av informasjon og synspunkter i en tillitskapende prosess. Hvert annet år arrangeres det ministermøter hvor man diskuterer spørsmål og utfordringer av felles interesse.

Produsent-konsument dialogen er unik i den forstand at det er eneste globale forum for energiministere. Dialogen ble opprinnelig båret frem av forskjellige vertsland uten noen form for institusjonell forankring.

Alle de store energinasjonene deltar nå på IEF-samlingene, og i 2003 ble det opprettet et permanent sekretariat for IEF i Riyadh. Sekretariatets virksomhet finansieres gjennom bidrag fra deltakerlandene som beregnes ut fra landenes andel av total produksjon og forbruk av olje og gass. Norges bidrag til IEF-sekretariatet i 2007 er beregnet til 0,9 mill. kroner, hvorav to tredjedeler er satt av på OEDs budsjett, mens en tredjedel dekkes over Utenriksdepartementets budsjett.

Kap. 1831 Miljøvennlig gassteknologi

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

21

Spesielle driftsutgifter

20 000

50

Overføring til Gassnova

91 800

91 800

Sum kap. 1831

111 800

91 800

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 22. mai 2006 ble bevilgningen under post 21 Spesielle driftsutgifter, økt med 60 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 50 og Innst. S. nr. 149 (2005–2006).

Se omtale under kap. 1833 CO2-håndtering.

Gassnova

Gassnova ble opprettet 1. januar 2005 og er et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter underlagt Olje- og energidepartementet. Målsettingen for Gassnova er å utvikle kostnadseffektive og framtidsrettete teknologier for gasskraft med CO2-håndtering gjennom støtte til utprøving og demonstrasjons­prosjekter. Gassnova skal bidra til at regjeringens målsettinger knyttet til utvikling og bruk av teknologier for fangst og lagring av CO2 kan realiseres på best mulig måte.

Det offentlige støtteprogrammet for utvikling av miljøvennlige gasskraft­teknologier, Climit, administreres av Gassnova og Norges forskningsråd i samarbeid, jf. også omtale under kap. 1830, post 50. Hovedsatsingsområdet innenfor Climit vil være utvikling av teknologier for fangst og lagring av CO2 i forbindelse med gasskraftproduksjon.

Post 50 Overføring til Gassnova

Fondet for miljøvennlig gassteknologi ble opprettet 1. juli 2004 med en fondskapital på 2 mrd. kroner, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 250 (2003–2004). Fondet ble opprettet med bakgrunn i behovet for en forutsigbar og stabil finansiering av utviklingen av miljøvennlige gasskraftteknologier.

Avkastningen fra fondet for miljøvennlig gassteknologi anslås å gi en utbetaling på 91,8 mill. kroner i 2007, jf. kap. 4831, post 80.

Rammen skal benyttes av Gassnova til å støtte prosjekter for utvikling og demonstrasjon av miljøvennlige gasskraftteknologier i tråd med programplanen for Climit. Prosjektporteføljen vil i særlig grad være innrettet mot teknologiløsninger for fangst av CO2 på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Videre prioriteres utvikling av kunnskap og løsninger for sikker og pålitelig lagring av CO2 i geologiske formasjoner. På kort sikt er målene å:

  • kvalifisere og få ned kostnadene knyttet til CO2-fangst fra gasskraftverk og

  • etablere metodikk for sikker geologisk lagring av CO2.

På lengre sikt er målene å:

  • forbedre eller utvikle teknologier med potensial for signifikant forbedring i virkningsgrad og lønnsomhet innen kraftproduksjon med CO2-fangst og

  • utvikle metodikk for lagring av CO2 som oppfyller kravene for klimatiltak i henhold til internasjonale avtaler.

I tildelingen av prosjektstøtte skal det stilles strenge krav til teknologienes kommersielle potensial. Med dette menes utsikter til lønnsomhet, markedsmuligheter, forretningskonsept, realisme i forretningsplaner med videre. Prosjekter som støttes i en prototyp- og demonstrasjonsfase vil måtte være teknologisk kvalifiserte gjennom dokumentasjon av forskning og utviklingsvirksomhet og gode resultater i laboratorieskala. Det vil bli stilt krav til aktørene i forhold til evne til gjennomføring og egenfinansiering herunder hensiktsmessige samarbeidskonstellasjoner som styrker muligheten for markedsintroduksjon. Støttenivået vil kunne variere med prosjektenes størrelse, aktørenes egenandel og risikobetraktninger.

Fra og med 2006 dekkes Gassnovas administrative utgifter av fondsavkastningen. Dette tilsvarer ordningen som er valgt for Enovas forvaltning av Energifondet. Gassnovas administrasjonsutgifter for 2006 vil anslagsvis beløpe seg til 8,5 mill. kroner. Olje- og energidepartementet legger opp til at administrasjonsutgiftene videreføres på om lag samme nivå i 2007.

Kap. 4831 Miljøvennlig gassteknologi

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

80

Fondsavkastning

91 800

91 800

Sum kap. 4831

91 800

91 800

Post 80 Fondsavkastning

Kapitalen i fondet er plassert som kontolån til staten med rente tilsvarende renten på statsobligasjoner med ti års bindingstid. Fjorårets avkastning fra fondskapitalen føres årlig inn på statsbudsjettets inntektsside (jf. kap. 4831, post 80) og tilsvarende beløp bevilges på statsbudsjettets utgiftsside, som overføring til Gassnova.

På bakgrunn av markedsrentene for statspapirer fastsatte Finans­departementet 1. juli 2004 rentesatsen for fondet til 4,59 pst. per år for en periode på ti år.

Avkastningen fra fondskapitalen anslås å gi en utbetaling på 91,8 mill. kroner i 2007, jf. kap. 1831, post 50.

Resultatrapport 2005

I 2005 ble det utarbeidet en teknologistrategi for Climit. Denne tar utgangspunkt i de føringer som er gitt for virksomheten, og legger opp en plan på kort og lang sikt innen satsingsområdet. Strategiprosessen ble gjennomført internt med basis i den kompetanse Gassnova og Forskningsrådet besitter. Som ledd i prosessen har det vært gjennomført møter med en rekke kompetente personer og ­miljøer.

For lettere å kunne ha en regelmessig og nær dialog med viktige aktører, ble det opprettet et råd for Gassnova og Climit. Rådet skal gi innspill, råd og bidra i diskusjoner i forhold til strategi og satsingsområder. Rådet skal ikke delta i overveielser eller beslutninger knyttet til konkrete tilskuddsaker. Rådets medlemmer kommer fra de mest fremtredende industri- og kompetansemiljøene på området.

Gassnovas støttevirksomhet er organisert gjennom Climit-programmet. Fokus i 2005 har vært på å utarbeide:

  • prosedyrer og verktøy for søknadsmottak og behandling, samt dokumentasjon av behandlingsprosessen,

  • retningslinjer og evalueringsmetodikk for tildeling av støtte,

  • standardkontrakt og tilskuddsbrev og

  • programplan.

Gassnova og Forskningsrådet har videre samarbeidet rundt utlysning og søknadsbehandling tilknyttet Forskningsrådets tilskudd under Climit. I 2005 ble det mottatt ti søknader om prosjektstøtte og en søknad om investeringstøtte. I tillegg er det mottatt og behandlet fire søknader om støtte til møter/seminarer/studieturer. Av ti søknader, ble tre avslått, mens to ble innvilget. Videre var fem søknader til behandling. I alt ble det søkt om støtte på til sammen 44 mill. kroner fra Gassnova til utviklingsprosjekter. Totale prosjektkostnader var på 112 mill. kroner.

Gassnovas administrasjonsutgifter beløp seg til 8,2 mill. kroner i 2005.

Kap. 1832 Internasjonalisering

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

70

Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten , kan overføres1

19 850

20 850

Sum kap. 1832

19 850

20 850

1 Midlene på posten ble i 2005 bevilget under kap. 1800, jf. tabell under kap. 1800

Post 70 Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten, kan overføres

 

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

INTSOK

15 350

15 350

Petrad

3 000

4 000

Prosjektmidler

1 500

1 500

Sum post 70

19 850

20 850

Det foreslås bevilget 20,85 mill. kroner til formålet i 2007, en økning på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Endringen knytter seg til Petrad.

I 2007 vil OED videreføre samarbeidet med Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og Miljøverndepartementet om en felles satsing på bistand til utviklingsland når det gjelder petroleumsforvaltning og godt styresett (Olje for utvikling). Både INTSOK og Petrad deltar i dette arbeidet.

Videre vil OED støtte opp om næringsutvikling i Nordområdene hvor fremme av norske næringsinteresser i Russland er et viktig delmål.

INTSOK

INTSOK er en stiftelse som ble etablert av myndigheter og industri i 1997. Siden 1997 har antall medlemsbedrifter i INTSOK vokst til 150, og inkludert datterselskap er tallet omtrent 170.

INTSOKs mål er å styrke det langsiktige grunnlaget for verdiskaping og sysselsetting i norsk petroleumsindustri gjennom fokusert internasjonal virksomhet. Utgangspunktet er den kompetanse som norsk petroleums­industri har bygget opp på norsk kontinentalsokkel, så vel som internasjonalt.

INTSOK markedsfører norsk olje- og gassindustri i utvalgte markeder. Dette gjøres gjennom ulike fellestiltak for medlemsbedriftene som skal øke deres gjennomslagskraft i internasjonale markeder. Slike fellestiltak kan være nettverksmøter, seminarer og presentasjoner for nøkkelkunder, samt delegasjonsreiser. Et annet viktig virkemiddel er bruk av lokale rådgivere. Særlig mindre bedrifter uten lokal representasjon og nykommere i markedene har god nytte av INTSOKs lokale rådgivere.

INTSOK skal til å øke den norske olje- og gassrelaterte omsetningen utenlands. Fra et estimert beløp på om lag 35 mrd. kroner i 2003 har målet vært å øke omsetningen til 50 mrd. kroner i 2005. En rapport utført av SNF (Stiftelsen for Næringslivsforskning) i 2006 viser et anslag på internasjonal omsetning på 47–50 mrd. kroner. Innen 2010 har næringen ambisjoner om en fortsatt vekst med et mål på 80 mrd. kroner. Olje- og energidepartementet har i 2006 gjennomført en evaluering av INTSOK. En oppsummering er gitt nedenfor.

Tabell 3.7 Finansiering av INTSOK

Betegnelse

Regnskap 2005

Budsjett 2006

Budsjett 2007

Medlemsavgifter

9 467 500

9 000 000

11 000 000

Tilskudd OED

14 000 000

15 350 000

15 350 000

Finansinntekter

297 931

300 000

300 000

Sum inntekter

23 765 431

24 650 000

26 650 000

1 I tillegg til ovennevnte finansierte UD/NORAD og OED særskilte prosjekter med henholdsvis om lag 1,6 og 1,2 mill. kroner i 2005. Videre dekket industrien selv prosjektutgifter på om lag 3,5 mill. kroner og personalkostnader med 2,3 mill. kroner i 2005.

Resultatmål 2007

INTSOK vil i 2007 arbeide med følgende strategiske områder:

SMB mobilisering mot Russland og spesielt Barentsregionen

Dette vil ta utgangspunkt i resultatet fra INTSOK-prosjektet «Partnerskap mellom norsk og russisk industri» og har som målsetting å bidra til markedsføring og etablering av SMBer i det russiske markedet.

Internasjonalisering av SMBer gjennom regionale samarbeidsprosjekter

INTSOK vil videreutvikle samarbeidet med Innovasjon Norges regionale kontorer og vurdere hvordan det kan etableres samarbeid med nasjonale sentra for ekspertise som er under etablering på Kongsberg (system engineering), Bergen (undervannsteknologi) og Møre (maritim virksomhet). Formålet er å bidra til at INTSOKs markedsinformasjon og aktiviteter kan gjøres tilgjengelige for de regionale nettverkene.

Internasjonalisering av SMB med miljøteknologi

INTSOK vil også søke å videreutvikle klyngen av miljøteknologibedrifter med sikte på markedsføring mot internasjonale kunder. Samarbeidet med NOSCA-gruppen som samler bedrifter og institusjoner som arbeider med beredskap og utstyr innenfor oljevern vil være aktuelt. Utvikling av seminarer for internasjonale kunder med hensyn til teknologi for reduksjon av utslipp til luft og vann vil også bli vurdert.

Markedsinformasjon

INTSOK vil regelmessig informere medlemmene om markedsutviklingen i hovedmarkedene og markeder under utvikling blant annet gjennom «INTSOK Annual Offshore Market Report». I tillegg vil INTSOK utgi en ny rapport som heter «INTSOK Annual Onshore Report». Den siste rapporten henvender seg blant annet til den ekspertise som er utviklet i forbindelse med landanleggene på Aukra, Kårstø og Melkøya slik at økende norsk erfaring fra landbasert petroleumsvirksomhet kan markedsføres internasjonalt.

Kundemøter og arbeidsverksteder

INTSOK vil fortsette å gjennomføre arbeidsverksteder og seminarer mot de viktigste nøkkelkunder for medlemmene, herunder internasjonale oljeselskaper og hovedkontraktører.

Olje- og gassrådgivere i utlandet

INTSOK har etablert «Oil and Gas Advisors»i Houston, Moskva og Beijing i 100 pst. stillinger og en 50 pst. stilling i Rio de Janeiro. I tillegg har INTSOK lokale rådgivere i Angola, Nigeria, Iran, Mexico og Australia som representerer INTSOK i markedet. INTSOK har også egne avtaler med konsulenter i Perth, Australia og St. Johns, Canada som tar oppdrag mot betaling.

Læring i nettverk

INTSOK vil videreutvikle seg som en nettverksorganisasjon ved å organisere møter hvor medlemmene kan lære av hverandres erfaringer. Disse nettverks­møtene konsentrerer seg om enkeltmarkeder som er spesielt krevende som for eksempel Angola, Nigeria, Iran, Mexico og Venezuela.

Partnerstøtte i Norge

INTSOK driver individuell rådgivning overfor sine medlemsbedrifter i Norge. Samarbeidsavtalen mellom INTSOK og Innovasjon Norge skal legge forholdene til rette for et best mulig samspill slik at det totale virkemiddel­apparatet blir best mulig for SMB i petroleumssektoren.

Opplæring og kompetansebygging

INTSOK vil fortsette å gjennomføre opplæringsprogrammer for industriorganisasjoner og bedrifter i utviklingsland, særlig Angola, Nigeria og Kasakhstan. I denne sammenheng vil INTSOK arbeide innen «Olje for Utvikling» slik at INTSOKs kompetanse og erfaring kan bli tilført denne satsingen.

Evaluering av INTSOK

PricewaterhouseCoopers (PwC) har i 2006 på oppdrag fra OED gjennomført en evaluering av ­INTSOKs effektivitet, måloppnåelse og resultater. En hovedkonklusjon fra evalueringen er at INTSOK i det vesentligste har etterlevd intensjonene gitt ved stiftelsen. INTSOK fremstår som et næringspolitisk godt virkemiddel og har i stor grad tilpasset seg endringene i den globale oljeindustrien. Evalueringen slår fast at INTSOK har konsentrert seg om de riktige markedene og adressert de riktige temaene på overordnet nivå. Det er oppfatningen at INTSOK trengs like mye i dag som for ti år siden.

Det er bred enighet om at INTSOK er nyttig og gjør et verdifullt arbeid. SMB-segmentet drar særlig nytte av INTSOKs evne til å skape møteplasser med kunder. For de større selskapene er INTSOK en effektiv måte å mobilisere en samlet norsk petroleumsnæring for å få gjennomslag i markeder hvor politiske relasjoner er av særlig betydning. Dette avspeiles også i at tilfredsheten blant medlemmene er høy.

INTSOKs inntekter er mer enn fordoblet siden 1999, og var i 2005 på 23,7 mill. kroner. Den statlige delen av finansieringen ligger på om lag 60 pst., som er noe høyere enn intensjonen ved oppstart (50 pst.). Det statlige bidraget, både finansielt og via øvrig involvering, ansees som kritisk for INTSOKs suksess. I lys av dette vurderer PwC det statlige bidraget til å ligge på et fornuftig nivå.

INTSOKs samarbeid med det øvrige offentlige virkemiddelapparat fungerer bra. Samarbeidet mellom Innovasjon Norge og INTSOK har utviklet seg positivt.

Resultatrapport 2005

INTSOK har også i 2005 organisert delegasjonsreiser og seminarer til prioriterte markeder, noe som har økt mulighetene for å synliggjøre norske produkter, teknologi og kompetanse.

Blant annet har INTSOK arbeidet for å tilrettelegge forholdene for samarbeid innen teknologiutvikling for arktiske strøk. INTSOK har videreført sin satsing på Russland, herunder lagt til rette for partnerskap mellom norsk og russisk leverandørindustri, særlig i Barents-regionen. INTSOK er således en viktig bidragsyter når det gjelder nordområdene.

INTSOK har videreført sin satsing på Kina, Mexico og Kasakhstan, samt foretatt kartlegging av markedsmulighetene i India, Malaysia og Libya.

INTSOK har arbeidet for å øke sine medlemsbedrifters bevissthet og kunnskap om korrupsjon blant annet gjennom formidling av informasjon om nasjonalt og internasjonalt regelverk på området. INTSOK har for egne ansatte og lokale markedsrådgivere utviklet etiske retningslinjer for korrupsjonsbekjempelse.

Petrad

Stiftelsen Petrad er et organ for kompetanseoppbygging når det gjelder petroleumsforvaltning og –administrasjon med fokus på myndigheter og nasjonale oljeselskaper i Afrika, Asia, Latin-Amerika og det tidligere Sovjetunionen. Petrad inngår som en viktig del av norsk bistandsarbeid og arbeidet med å tilrettelegge for internasjonaliseringen av norsk petroleumsindustri.

I sin opplæringsvirksomhet benytter Petrad forelesere fra norsk petroleums­industri og forvaltning, og trekker på den måten med og profilerer norsk industrikompetanse. I tillegg til bistandsperspektivet er intensjonen at Petrad skal bidra til internasjonalisering gjennom nøytral profilering av norsk petroleumsindustri og kompetanse. Petrad har oppnådd et betydelig omdømme nasjonalt og internasjonalt for sine kurs- og seminaraktiviteter.

I lys av felles satsing mellom Utenriksdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet på bistand innenfor petroleumsforvaltning er Petrad tiltenkt en sentral rolle når det gjelder opplæringstiltak. Slike tiltak vil for eksempel omfatte besøksutveksling, seminarer og tilpassede kurs. For å stå bedre rustet til å håndtere disse oppgavene, vil Petrad styrkes i løpet av 2007.

Tabell 3.8 Finansiering av Petrad

Betegnelse

Regnskap 2005

Budsjett 2006

Budsjett 2007

Kursavgift og andre inntekter

7 700 000

6 500 000

8 500 000

Tilskudd NORAD

6 400 000

6 100 000

7 000 000

Tilskudd OED

3 000 000

3 000 000

4 000 000

Oppdrag Olje for utvikling

6 500 000

9 000 000

Oppdrag UD/OED

300 000

300 000

Sum inntekter

17 100 000

22 400 000

28 800 000

Resultatmål 2007

Petrad vil videreføre sine åtte ukers kurs i Norge og sin seminarvirksomhet i utvalgte land, blant annet i samarbeid med INTSOK der dette er relevant.

Som følge av Olje for Utvikling vil Petrad styrke innsatsen med å utvikle kurs av tre til fire ukers varighet innen spesialiserte temaer som finner sted i mottakerlandene. Dette innebærer videreutvikling av aktiviteter som er blitt startet opp i 2005 og 2006. Problemstillinger knyttet til etikk og korrupsjon (godt styresett) så vel som inntektsforvaltning vil få økt oppmerksomhet.

Petrad vil også gjennom prosjektet Training Needs Assessment fortsette å kartlegge kunnskapsnivået hos myndigheter og nasjonale oljeselskaper og anbefale tiltak for å dekke behovet for kompetanseutvikling.

Samarbeidet med universitetene vil styrkes, blant annet vil Universitetet i Stavanger tilby et nyutviklet spesialstudium i «Petroleum Engineering Management»med siktemål å videreutvikle dette til et to-årig master program fra og med høsten 2007 med synergi og kopling til Petrads åtte- ukers kurs. Petrad arbeider også med å utvikle en modul i et Master­program for prosjektledelse som Høgskolen i Bodø utvikler på oppdrag fra det russiske oljeselskapet Rosneft.

Resultatrapport 2005

I 2005 ble det blant annet arrangert to åtte-ukers kurs i Stavanger med 45 deltakere fra 33 land, et nyutviklet «Nedstrømskurs» med 29 deltakere fra 23 land samt 16 skreddersydde seminarer fordelt på ni vertsland med 774 deltakere. I tillegg har Petrad drevet rådgivning overfor myndigheter og bedrifter.

Samtidig har en del nye aktiviteter blitt startet i 2005 og omfatter blant annet:

  • Verktøy for å kartlegge kompetansegap og opplæringsbehov er blitt testet ut i et konkret prosjektoppdrag i Kambodsja og på Filippinene.

  • Ny standard opplæringsmodul om «How to prevent corruption» er utviklet. Dette skal inngå i alle kursprogrammer.

  • Petrad har gjennomført ti-ukers opplæringsprogram innen helse, miljø og sikkerhet som kan videreutvikles og tilpasses etter behov.

  • Petrad har utviklet et tre-ukers «Nedstrømskurs» som ble gjennomført for første gang i 2005.

  • Utvikling av standard opplæringsmoduler om godt styresett som kan bygges inn i ulike programmer eller leveres som eget program.

  • Petrad har utviklet ny brosjyre og web løsning. Som ledd i Petrads samarbeid med norske universiteter inneholder hjemmesiden blant annet linker til universitetenes hjemmesider og undervisningstilbud.

Prosjektmidler

Norge har en betydelig og velfungerende petroleumssektor. Det er derfor stor interesse for hvordan vi har organisert og utviklet denne virksomheten. Vi har i dag nære relasjoner både på politisk, forvaltningsmessig og industrielt plan med en rekke land. Med flere land, blant annet Aserbajdsjan, Angola, Nigeria, Russland, Mexico og Venezuela, er det inngått samarbeids­avtaler på ulike nivåer. Det er økende etterspørsel og interesse for norsk kompetanse, teknologi og erfaringene med forvaltning av vår petroleums­sektor, noe som blant annet gjenspeiler seg i en stor pågang av delegasjons­besøk fra ulike petroleumsnasjoner.

Norsk petroleumsindustri er ofte engasjert i land hvor myndigheter og lokal industri etterspør assistanse som går utover tradisjonelle vare- og tjeneste­leveranser. For å dekke en slik utvidet etterspørsel, er norsk olje- og gass­industri avhengig av et samarbeid med norske myndigheter. Det er derfor behov for midler som kan understøtte et slikt industri- og myndighets­samarbeid.

Formålet er å bidra til næringsutvikling og forvaltning innen petroleums­sektoren i land hvor norsk petroleumsindustri har interesser. Overordnede problemstillinger, så vel som tiltak som adresserer særlige behov, er aktuelle å støtte. Eksempler på relevante problemstillinger er oljevernberedskap, lokalt innhold i vare- og tjenesteleveranser og opplæring innen spesifikke fagområder. Tiltakene skal være bedriftsnøytrale, det vil si å ha en karakter som går utover den enkelte bedrifts interesser.

Resultatmål 2007

OED vil fortsatt støtte prosjekter som kan bidra til overføring av kompetanse samt erfaringer fra forvaltningen av de norske petroleumsressursene til petroleumsproduserende land der norsk industri har interesser.

Det vil legges vekt på oppfølging av de prosjekter som er påbegynt i 2006, herunder videreføring av opplæringstiltak i prioriterte markeder. Eksempelvis vil INTSOK samarbeide med norske leverandørbedrifter for å tilby opplæring til utvalgte nigerianske selskaper innenfor kvalitetsledelse og produksjonsteknikk.

Kartlegging av markedspotensial og samarbeidsmuligheter i markeder som på sikt kan bli sentrale for norske interesser vil også bli gjort. Det gjelder først og fremst land i Midt-Østen, herunder Irak, samt India, Malaysia og Libya. Det vil arbeides med å bringe inn nødvendig ekstern finansiering. En del prosjekter vil være aktuelle kandidater for norske bistandsmidler, andre vil følges opp av industrien alene eller i samarbeid med norske myndigheter.

Det foreslåa bevilget 1,5 mill. kroner til prosjektmidler i 2007, en videreføring av nivået i 2006.

Resultatrapport 2005

INTSOK, som den sentrale aktør når det gjelder internasjonalisering av den norske olje- og gassindustrien, var tillagt ansvaret for forvaltningen av hoveddelen av prosjektmidlene.

Eksempler på tiltak som er gjennomført eller påbegynt i 2005 er:

Kasakhstan – forstudie om kompetansebygging

Målet har vært å utrede mulighetene for utdanning og opplæring av Kasakhstansk personell til olje- og gassvirksomheten i Kasakhstan.

Arbeidet har blitt utført av Rogaland Kurs og Kompetansesenter (RKK), Universitet i Stavanger (UiS) og Petrad. INTSOK har bidratt som tilrettelegger.

En samarbeidsavtale med utdannelsesministeret i Kasakhstan er undertegnet hvor formålet er at RKK skal være rådgiver med hensyn til videreutvikling av yrkes­faglig utdanning. En Memorandum of Understanding (MoU) er etablert mellom Kazakh-British-Technical-University og Universitetet i Stavanger for samarbeid om en mastergradsutdanning innen petroleumsteknologi. Utveksling av lærekrefter er startet. Prosjektet ble avsluttet i 2005, men RKK og UiS vil fortsette arbeidet i egen regi.

Russland – «Partnership Russian-Norwegian Oil and Gas Industry»

Prosjektet ble startet i 2005. Målet er å kartlegge mulige russiske samarbeids­partnere og etablere kontakt mellom disse og norske bedrifter. Det har blitt arrangert seminarer i Murmansk og Arkhangelsk samt møter mellom de norske og russiske bedriftene som deltok. Næringssamarbeid i Barentsregionen er et viktig bidrag i utviklingen av nordområdene. Prosjektet har bred støtte fra både industri og myndigheter.

Angola – Kvalitetsopplæring i leverandørindustrien

Målet er å øke kompetansen innen kvalitetsledelse for et utvalg angolanske selskaper slik at de blir kvalifiserte til å arbeide for oljeindustrien.

Det Norske Veritas (DNV) har hatt det operative ansvaret for forprosjektet som har kartlagt industri­strukturen i Angola. Forprosjektet viste at Angolas industribase er begrenset til å videreføre prosjektet.

I tillegg har det blitt foretatt kartlegging og relasjonsbygging overfor utvalgte land i Asia og Nord-Afrika for vurdering av fremtidig nærings­samarbeid. Blant annet har India, Malaysia og Libya blitt identifisert som særlige interessante.

Kap. 1833 CO2-håndtering

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

720 000

Sum kap. 1833

720 000

Regjeringen varslet i Soria Moria-erklæringen at arbeidet med å etablere et renseanlegg på Kårstø skulle startes snarest, og at staten ville bidra økonomisk til dette. Naturkraft har i dag alle nødvendige tillatelser til bygging av gasskraftverket på Kårstø, og arbeidet med kraftverket er i gang. Det er forventet oppstart av produksjonen høsten 2007.

I 2006 har det blitt gitt høy prioritet til arbeidet med å klargjøre ulike forhold knyttet til statens engasjement i renseanlegget, jf. St.prp. nr. 50 (2005–2006). Bevilgningen til det samlede arbeidet med CO2-håndtering ble økt til 80 mill. kroner for 2006, herunder til forberedende arbeid til etableringen av renseanlegget.

Håndtering av CO2 fra et gasskraftverk er ikke lønnsomt med dagens rensekostnader. Realiseringen av et renseanlegg på Kårstø krever derfor betydelige statlige bidrag. Nødvendig statlig støtte kan reduseres hvis det finnes kommersiell interesse for bruk av CO2 på norsk sokkel, slik at det kan etableres verdikjeder for CO2. Det har i 2006 vært arbeidet med mulighetene for en slik verdikjede knyttet til Kårstø, men flere forhold gjør at dette ikke synes oppnåelig, jf. Gasscos rapport av 7. juni 2006. I tillegg til det tidsmessige aspektet i forhold til aktuelle CO2-kjeder, er betalingsvilligheten for kjøp av CO2 til injeksjonsformål uavklart. CO2-volumet på Kårstø er alene heller ikke tilstrekkelig til å etablere en slik kjede. Departementet legger derfor til grunn at bygging og drift av renseanlegget, rørtransport til et deponi og deponeringen i sin helhet må finansieres av staten.

Det finnes i dag ulike teknologikonsepter for CO2-håndtering. Disse varierer i modenhet, både teknologisk og økonomisk. Flere av teknologikonseptene baserer seg på såkalte integrerte teknologiløsninger, der det også er nødvendig med tilpasninger og videreutvikling av selve kraftverks­teknologien. På basis av dagens status for teknologikonseptene er det relevante alternativet for renseanlegget på Kårstø å benytte aminrensing (aminabsorpsjon). Dette er et rensekonsept som kan etableres i etterkant på kraftverk som allerede er bygget. Innenfor aminrensing finnes flere ulike konsepter under utvikling, blant annet i Norge. Ønsket om en rask framdrift for renseanlegget på Kårstø innebærer imidlertid at en må benytte dagens tilgjengelige løsninger for denne tekno­logien.

Det er i dag et begrenset antall leverandører av teknologi for aminrensing på verdensbasis. Fram til i dag er det heller ikke levert eller tatt i bruk slike renseanlegg knyttet til den type gasskraftverk som bygges på Kårstø. Vanligvis vil den aktuelle teknologien prøves ut en periode i testanlegg, før en går videre til etableringen av fullskala anlegg. Dette kan gi større sikkerhet både om teknologiske og økonomiske forhold.

Usikkerheten om kostnader, tidsperspektiv og oppnåelige garantier for et fullskala renseanlegg på Kårstø er følgelig stor. På denne bakgrunn ba departementet tidlig i 2006 NVE om å innlede en prosess med aktuelle leverandører for å kartlegge hvilke betingelser som kan gis for et renseanlegg tilpasset Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø. I dialog med leverandørene ble NVE bedt om å innhente informasjon om hva slags tilbud ulike leverandører kan gi når det gjelder:

  • kostnader for anlegget,

  • tidsperspektiv for leveranse og ferdigstillelse av anlegget,

  • garantier som kan stilles for rensegrad og tilgjengelighet,

  • energibehov og

  • anslag på øvrige utslipp fra anlegget.

For å komme lengst mulig i forhold til planleggingen av renseanlegget ble NVE bedt om å legge til rette for at det kunne innhentes så forpliktende kostnadsanslag og betingelser som mulig i forhold til det konkrete gasskraftverkets egenskaper, størrelse og plassering. I arbeidet har derfor NVE vært i dialog med ulike aktører for å sikre et best mulig faktaunderlag for arbeidet leverandørene skal utføre.

NVEs arbeid mot leverandørene av renseanlegg er i gang. Leverandørene arbeider nå med konseptstudiene, og en rapport fra NVE ventes ferdigstilt i løpet av siste halvdel av 2006. For å sikre raskest mulig framdrift, og forpliktende deltagelse fra leverandørene finansieres konseptstudiene i sin helhet av NVE gjennom de bevilgninger som ble gitt i St.prp. nr. 50 (2005–2006).

Olje- og energidepartementet vil komme nærmere tilbake til Stortinget, når en større del av forarbeidene er gjennomført.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Det foreslås bevilget 720 mill. kroner til videre arbeid med realiseringen av et fangstanlegg på Kårstø, muliggjøring av kjeder for CO2 og nødvendige avklaringer knyttet til spørsmålet om et statlig engasjement.

Av den foreslåtte bevilgningen er anslagsvis 680 mill. kroner knyttet til realisering av renseanlegget. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget når det gjelder investerings­beslutningen for renseanlegget på Kårstø.

Programkategori 18.60 Statsforetak

Statnett SF er det systemansvarlige nettselskapet i Norge. Foretaket er heleid av staten. Som systemansvarlig er Statnett SF pålagt å sikre momentan balanse mellom produksjon og forbruk av kraft til enhver tid, og å foreta samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer i det sentrale overførings­nettet. Slike investeringer er en viktig del av oppgaven med å sikre den momentane balansen.

For å ivareta sine oppgaver skal Statnett SF alene eller sammen med andre planlegge og prosjektere, bygge, eie og drive overføringsanlegg og utenlandsforbindelser. Innenfor de rammer foretaket er pålagt skal Statnett SF drives etter forretningsmessige prinsipper og gi best mulig avkastning på den statlige innskuddskapitalen.

Statnett SF er underlagt Norges vassdrags- og energidirektorats monopolkontroll.

Kap. 4860 Statnett SF

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

70

Garantiprovisjon

9 459

5 800

2 800

90

Avdrag

400 200

400 200

Sum kap. 4860

409 659

406 000

2 800

Post 70 Garantiprovisjon

Ved behandlingen av St.prp. nr. 63 (2001–2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2002, jf. Innst. S. nr. 225 (2001–2002), ble det vedtatt å innføre en garantipremie på Statnett SFs lån fra 1. juli 2002 for å nøytralisere støtteelementet som ligger i statsgarantien for allerede opptatte forpliktelser. Ordningen med garantipremie må ses i sammenheng med endringene i statsforetaksloven som trådte i kraft 1. januar 2003, jf. Ot.prp. nr. 13 og Innst. O. nr. 45 (2002–2003). I endringslovens overgangsregler er det vedtatt at staten opprettholder sitt garantiansvar for forpliktelser pådratt før 1. januar 2003, og at statsforetakene skal betale en årlig provisjon som motsvarer de fordeler de statsgaranterte lånene gir. Det vises også til Stortingets vedtak om at statens garantiansvar skal begrenses til konkrete låneavtaler tatt opp før 1. januar 2003 og forpliktelser knyttet til disse, jf. Ot.prp. nr. 101 (2002–2003) og Innst. O. nr. 8 (2003–2004).

Garantipremien beregnes for hvert enkelt låneopptak foretatt før 1. januar 2003, slik at premien tilsvarer den fordelen selskapet har av at gjelden har statsgaranti i henhold til statsforetaksloven. Dette medfører at premien beregnes markedsmessig ut fra hva de enkelte lånene ville ha kostet selskapet dersom de ikke hadde hatt statsgaranti på de tidspunkt de ble tatt opp. Fordelen som ble oppnådd for hvert enkelt lån ble beregnet av en uavhengig rådgiver i januar 2003 og viser store individuelle forskjeller alt etter tidspunktet for låneopptak og løpetiden for det enkelte lån. For Statnetts lånemasse per 1. januar 2003 ble den gjennomsnittlige fordelen beregnet til 0,2 pst. For å kompensere for en viss usikkerhet i beregningen ble garanti­premien for det enkelte lån satt 10 pst. høyere enn beregningsresultatet. Det øker den gjennomsnittlige garantipremien per 1. januar 2003 til 0,22 pst.

Statnett hadde per 1. januar 2003 lån med statsgaranti på til sammen 6 188 mill. kroner. Foretakets lån med statsgaranti utgjorde 2 287 mill. kroner per 1. januar 2006, og departementet anslår at foretaket vil ha om lag 1 087 mill. kroner i lån med statsgaranti per 1. januar 2007.

På bakgrunn av forventet utvikling i lånemassen og fastsatt garantipremie per lån, anslår departementet garantiprovisjonen for Statnett SF i 2007 til 2,8 mill. kroner.

Det er en viss usikkerhet i anslaget da garantiprovisjonen vil avhenge av forfallstrukturen til Statnetts statsgaranterte lån. Endelig garantiprovisjon for 2007 fastsettes i desember 2007 basert på faktisk utvikling i foretakets lånemasse med statsgaranti.

Kap. 5680 Innskuddskapital i Statnett SF

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

80

Utbytte

369 900

85 000

85

Utbytte1

45 500

Sum kap. 5680

369 900

85 000

45 500

1 Midlene under post 85 ble tidligere bevilget på post 80 utbytte.

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble post 80 Utbytte økt med 2 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005–2006).

Post 85 Utbytte

Ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (2005–2006) ble det etablert en langsiktig utbyttepolitikk for Statnett SF for regnskapsårene 2005–2007 på 50 pst. av konsernets årsresultat etter skatt. Statnett SF er inne i en periode med store investeringer, og for å bidra til forutsigbarhet for foretaket går regjeringen inn for å forlenge denne utbyttepolitikken til å gjelde regnskapsårene fram til og med 2010.

For regnskapsåret 2005 ble utbyttet fra Stat­-nett SF satt til 50 pst. av konsernets årsresultat etter skatt. Dette utgjorde 87 mill. kroner. For regnskapsåret 2006 vil et utbytte på 50 pst. av konsernets resultat etter skatt utgjøre 45,5 mill. kroner basert på siste resultatanslag. Endelig vedtak om utbytte fastsettes i foretaksmøte våren 2007 basert på faktisk resultat for 2006.

Resultatrapport 2005

Konsernet hadde et resultat etter skatt på 174 mill. kroner i 2005 mot 431 mill. kroner i 2004. Resultatnedgangen fra 2004 skyldes blant annet redusert inntektsramme og økte driftskostnader som følge av økt kraft­overføring i nettet. Av årsresultatet er 87 mill. kroner utbetalt i utbytte. Driftsinntektene i 2005 var på 5 244 mill. kroner mot 5 214 mill. kroner i 2004. Driftsresultatet var 466 mill. kroner i 2005 mot 800 mill. kroner i 2004.

Statnett SF oppnådde for 2005 en regnskapsmessig egenkapitalavkastning på 3 pst. etter skatt og den bokførte egenkapitalandelen var per 31. desember 2005 på 35,8 pst. De tilsvarende tallene for konsernet var 3,7 og 37,1 pst.

Kvartalsrapport per 30. juni 2006

Konsernet fikk i 2. kvartal et overskudd etter skatt på 62 mill. kroner og et driftsresultat på 134 mill. kroner. For 2. kvartal 2005 var resultatet etter skatt og driftsresultatet på henholdsvis 85 og 177 mill. kroner. Hittil i år er resultatet 55 mill. kroner sammenlignet med 148 mill. kroner året før. Driftsresultatet hittil i år er 169 mill. kroner mot 320 mill. kroner i første halvår 2005. Konsernet hadde driftsinntekter på 1 586 mill. kroner i 2. kvartal 2006 mot 1 282 mill. kroner samme kvartal året før. Hittil i år er totale driftsinntekter på 3 261 mill. kroner, en økning på 710 mill. kroner mot samme periode året før.

Resultatet i 2006 forventes å bli noe svakere enn i 2005. Årsaken er hovedsakelig økte driftskostnader som følge av økt kraftoverføring i nettet.

Tabell 3.9 Nøkkeltall for Statnett konsern

(i mill. kroner)

2004

1. halvår 2005

2005

1. halvår 2006

Driftsinntekter

5 214

2 551

5 244

3 261

Driftsresultat

800

320

466

169

Resultat etter skatt

431

148

174

55

Utbytte til OED

370

87

Bokført egenkapitalandel

38,5 pst.

37,1 pst.

Programkategori 18.70 Statlig petroleumsvirksomhet

Programkategorien omfatter Petoro AS, utgifter og inntekter knyttet til Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) og utbytte fra Statoil ASA.

Petoro AS

Petoro AS ivaretar Statens direkte økonomiske engasjement i petroleums­virksomheten (SDØE) på vegne av staten. Selskapet har forretnings­kontor i Stavanger.

Hovedmål

I følge Petoros formålsparagraf, som er fastsatt i § 2 i selskapets vedtekter, skal Petoro «ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette». På bakgrunn av rammer og føringer for Petoros virksomhet som følger av petroleumsloven kapittel 11, selskapets vedtekter og relevante stortingsdokumenter, har Olje- og energi­departe­mentet (OED) definert følgende hovedoppgaver for selskapet:

  1. Ivaretakelse av statens direkte deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.

  2. Overvåking av Statoils avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i tråd med Statoils avsetningsinstruks.

  3. Økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltakerandeler.

Herunder skal Petoro:

  • være en aktiv partner som gjennom helhetsvurderinger skal bidra til å maksimere verdien av porteføljen. Arbeidet skal orienteres mot områder og oppgaver der selskapet med basis i porteføljen, og i samspill med øvrige aktører på norsk kontinentalsokkel, i særlig grad kan bidra til å øke verdiskapingen, hensyntatt statens samlede økonomiske interesser,

  • gjennom ivaretakelsen av SDØE, sikre effektiv og lønnsom utbygging og drift samt sikre sikkerhet for mennesker og miljø,

  • overvåke at Statoil utfører avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen i samsvar med Statoils avsetningsinstruks. Det skal sikres at det oppnås en høyest mulig samlet verdi av statens og Statoils petroleum. Videre skal det sikres en rettmessig fordeling av inntekter og kostnader og

  • ivareta god økonomistyring og kontroll av SDØE i samsvar med Reglement for økonomistyring i staten, herunder utarbeide og følge opp budsjett og prognoser, forestå regnskapsføring og sikre periodiske avviksanalyser og rapportering av SDØEs finansielle tilstand og utvikling.

OED legger til grunn at Petoros bruk av driftstilskudd, ressurser og selskapets kompetanse, konsentreres om disse oppgavene. Det er selskapets ansvar å se til at prioriteringene er i samsvar med disse. De danner grunnlaget for selskapets virksomhet.

Petoro skiller seg fra andre selskaper i petroleumsindustrien. Petoro er rettighetshaver, men ikke eier av andeler på norsk kontinentalsokkel. Statoil forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen. Målsetting for avsetningsordningen er størst mulig verdiskaping fra avsetningen. Petoro erverver ikke inntekter fra ivaretakelsen. Alle utgifter og inntekter SDØE genererer, kanaliseres over statsbudsjettet. Alle inntekter fra Statoils avsetning går direkte fra Statoil og inn på statens konto.

Petoros arbeid bygger på at selskapet identifiserer områder eller enkelt­prosjekter der selskapet ser at det er verdiskapingsmuligheter som ikke adresseres av andre aktører. For å få gjennomslag for sine forslag er Petoro som andre rettighetshavere avhengig av at et flertall i interessentskapene stiller seg bak selskapets forslag.

Resultatmål for 2007

Petoro skal særlig rette oppmerksomhet mot arbeid med områdeutvikling. Selskapet er rettighetshaver for statens portefølje (SDØE) på norsk sokkel og skal arbeide for å fremme helhetlige løsninger og effektiv ressursutnyttelse i geografiske kjerneområder. Petoro skal konsentrere innsatsen om reservemodning og tidlig anvendelse av riktig teknologi for å realisere verdipotensialet i hvert enkelt område.

Reservemodning og tidlig teknologianvendelse

Petoro arbeider for å øke verdiene i SDØE-porteføljen særlig gjennom innsats for fremskyndet og mer effektiv leting etter nye ressurser og modning av påviste ressurser mot produksjon.

Petoro skal arbeide for effektiv kombinasjon av teknologiløsninger, arbeidsprosesser og utvikling av kompetanse. Petoro skal arbeide for raskere og bredere anvendelse av teknologi i porteføljen, herunder spesielt effektive brønner, smart drift og teknologier for økt utvinning.

Dypvannsområdene i Norskehavet og Barentshavet er umodne områder i SDØE-porteføljen. Umodne områder kjennetegnes ved at leting og utvikling av funn i en tidlig fase er særlig viktig. I slike områder er det ikke foretatt store investeringer. Ressursgrunnlaget er forventet å være forholdsvis stort, men usikkert. Petoros hovedprioritering i umodne områder skal være knyttet til modning av ressurser.

I mer modne områder på sokkelen vil ny feltutvikling være viktig. I disse områdene forventes det store investeringer både i eksisterende og ny infrastruktur. Eksempler på slike områder er Trollområdet og de områdene av Haltenbanken hvor det ikke er felt i produksjon. Petoros hovedaktiviteter vil i denne forbindelse være knyttet til reservemodning og tidlig anvendelse av effektiv teknologi.

I modne områder skal Petoros hovedaktivitet være knyttet til produksjon fra eksisterende felt i drift. Det kan være mulighet for tilleggsreserver i disse feltene samt tilleggsreserver i omkringliggende felt. Områdene Tampen, Oseberg samt felt i produksjon på Haltenbanken inngår i denne kategorien. Petoros hovedaktiviteter skal hovedsakelig være knyttet til tidlig anvendelse av effektiv teknologi. Petoros aktiviteter i enkelte av disse områdene skal også være knyttet til modning av reserver, og da særlig tiltak for økt utvinning.

Petoros bidrag til reduserte enhetskostnader skal fortsatt være en sentral aktivitet. Det er viktig at det også i tider med høye produktpriser opprettholdes aktivitet innenfor dette området. Petoro skal i tiden fremover også rette særlig oppmerksomhet mot økt produksjon.

Kap. 1870 Petoro AS

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

70

Administrasjon1

222 000

Sum kap. 1870

222 000

1Midlene ble i 2005 og 2006 bevilget under kap. 1815, post 70, jf. tabell under Del I, punkt 2.

Post 70 Administrasjon

Det foreslås et driftsbudsjett for Petoro AS på 222 mill. kroner for 2007. Bevilgningen er redusert med 3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett under kap. 1815, post 70 i 2006. Petoros driftsbudsjett skal dekke alle kostnader forbundet med administrasjon av selskapet, samt kostnader forbundet med SDØE som ikke går over budsjettene i interessentskapene. Dette inkluderer utgifter til egen organisasjon og til kjøp av eksterne tjenester knyttet til forretningsfører­avtaler, rådgivere og kjøp av spisskompetanse.

Av budsjettforslaget på 222 mill. kroner utgjør 44,4 mill. kroner merverdiavgift. Petoros drifts­budsjett eksklusiv merverdiavgift er dermed 177,6 mill. kroner.

For å holde driften til Petoro stabil og effektiv har Petoro behov for å inngå avtaler som innebærer økonomiske forpliktelser utover ett budsjettår. Dette knytter seg først og fremst til avtaler om leie av materiell, utstyr og tjenester, herunder konsulenttjenester og regnskapstjenester. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 35 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Resultatrapport 2005

I 2005 regnskapsførte Petoro AS et tilskudd fra staten på 174,3 mill. kroner eksklusiv merverdiavgift. I tillegg til driftstilskuddet hadde selskapet andre driftsinntekter på om lag 3,6 mill. kroner og netto finansinntekter på om lag 1 mill. kroner.

Selskapets regnskapsførte kostnader beløp seg i samme periode til 178 mill. kroner. Dette gav et årsresultat på om lag 0,9 mill. kroner. Overskuddet ble overført til annen egenkapital.

I 2005 prioriterte Petoro følgende saker:

Ivaretakelse av statens direkte andeler

  • Petoro har aktivt fulgt opp utvalgte felt med stor verdimessig betydning for SDØE. Selskapet har videreført arbeidet med å oppnå reduserte enhetskostnader gjennom operativ forbedring.

  • Petoro har i 2005 gjennomført to strategiske prosjekter knyttet til «Smartdrift» og «Lett brønnintervensjon» med mål om å redusere fremtidige enhetskostnader. Petoro har videre bidratt innen undervannsteknologi vedrørende smarte brønner og utvikling av ny boreteknologi som blant annet har resultert i økte reserver på Heidrun og Norne.

  • Implementering av god virksomhetsstyring i lisensene har vært et prioritert arbeid for Petoro i 2005. Petoro har arbeidet aktivt for å forankre langtidsplanene som et viktig virkemiddel i god virksomhetsstyring. Flere interessentskap er i ferd med å utvikle en best praksis innen virksomhetsstyring som omfatter et program for virksomhetsstyring som er beskrevet i egne dokument og en felles strategiprosess i interessentskapene. Det er oppnådd forbedring i flere prosesser, deriblant innen beslutninger og risikostyring i utvinningstillatelsene.

  • Petoro arbeider for å sikre god kapasitetsutnyttelse, tidsriktig innfasing av ny infrastruktur og kostnadseffektiv drift av Gassled. I 2005 gjennomførte Petoro et strategisk prosjekt knyttet til «Infrastruktur – fremtidige muligheter og utfordringer». «Gasskjedeutvikling i Norskehavet» har vært et annet strategisk prosjekt i 2005.

  • I henhold til selskapets styringssystem arbeider Petoro systematisk i porteføljens utvinningstillatelser for å forbedre HMS resultatene. Petoro har deltatt på flere HMS ledelsesinspeksjoner på utvalgte felt og installasjoner som har hatt negativ utvikling i resultatene. Petoro har arbeidet for at nullutslippsplanene blir fulgt opp i interessentskapene i forhold til kvalitet på tiltak, status på implementering og eventuelle avvik. Selskapet vil fortsette arbeidet med å oppnå miljøkravene om reduksjon i utslipp av olje fra produsert vann.

  • I 2005 har Petoro vært særlig opptatt av at industrien i større grad skal utnytte moderne informasjonsteknologi ved overføring av ­sanntidsdata som kan realisere et stort potensial for kostnadseffektivisering og verdiskaping. Petoro har også videreført arbeidet for å utrede potensialet for CO2-injeksjon som metode for å øke utvinningen av olje.

  • Petoro arbeider for at reduksjon av kostnader skal være en sentral og kontinuerlig aktivitet i virksomheten, uavhengig av oljeprisutviklingen. Selskapet har i 2005 foretatt analyser og studier for sammenligning av felt på norsk sokkel med tilsvarende felt i Mexico-gulfen. For utvalgte felt med særlige kostnadsutfordringer arbeider Petoro for at interessentskapet skal fastsette ambisjoner og etablere kostnadsreduserende tiltak.

Økonomistyring

  • Som et ledd i kontinuerlig forbedring av selskapets virksomhetskontroll og styring har Petoro i 2005 gjennomført et eget prosjekt knyttet til implementering av helhetlig, systematisk risikostyring. Formålet har vært å sikre at selskapets risikohåndtering ivaretas i helhetlige og systematiske prosesser tilpasset virksomhetens omfang, selskapets størrelse og det risikounivers virksomheten er underlagt.

  • Petoro har vært pådriver og nedlagt vesentlig arbeid som ledet frem til OLF-Bransjestyrets vedtak 26. mai 2005, om industriens kompromissforslag til reviderte regnskaps- og samarbeidsavtaler på norsk sokkel.

Overvåking av Statoils avsetning av statens petroleum

  • I tråd med avsetningsordningen for statens olje og gass har Petoro overvåket Statoils avsetning av statens petroleum. I dette arbeidet har Petoro blant annet vektlagt Statoils avsetningsstrategi og risikoområder.

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)

SDØE ble opprettet med virkning fra 1. januar 1985, ved at de fleste av Statoils utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble delt i en direkte økonomisk del til staten (SDØE) og en økonomisk del til Statoil.

SDØE-ordningen er et feltspesifikt virkemiddel ved at andelen blir tilpasset lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse. Ordningen innebærer at en fastsatt andel av inntekter, kostnader og investeringer, knyttet til de enkelte utvinningstillatelser og felt på kontinentalsokkelen samt tilknyttede anlegg, kanaliseres over statsbudsjettet.

Staten har direkte deltakerandeler i 104 utvinningstillatelser og tolv interessentskap for rørledninger og landanlegg.

Petoro AS ivaretar SDØE på vegne av staten.

Verdivurdering 2005

Som en del av eieroppfølgingen av SDØE og Petoro har Olje- og energi­departementet benyttet konsulentselskapet Wood Mackenzie for å verdivurdere SDØE-porteføljen. Konsulentselskapet har hatt som oppdrag å beregne porteføljens verdi per 1. januar 2006.

Ved inngangen av 2006 anslår Wood Mackenzie porteføljens verdi til om lag 875 mrd. kroner, en økning på om lag 277 mrd. kroner i forhold til inngangen av 2005 (diskonteringssats på 7 pst.). Beregningene er basert på tall for ressurs­­­-klasse 1–4 (i henhold til Oljedirektoratets ressurs­klassifiseringssystem) innrapportert av Petoro til revidert nasjonalbudsjett 2006, jf. St.prp. nr. 66 (2005–2006) og prisforutsetningen lagt til grunn for Nasjonalbudsjettet 2006, jf. St.meld. nr. 1 (2005–2006).

Av verdiøkningen skyldes økte prisforventninger 259 mrd. kroner. I tillegg til effekten av økte priser, har verdien av SDØE økt med 18 mrd. kroner. Denne verdiøkningen skyldes i følge konsulentselskapet hovedsakelig forbedrede produksjonsprofiler, økte reserveanslag og reduksjon i kostnadene for enkeltfelt.

Troll, Draugen, Åsgard og Gullfaks var de feltene som bidro til den største verdiøkningen i SDØE-porteføljen i 2005. Heidrun, Snøhvit og Snorre hadde størst negativ endring i 2005. I følge Wood Mackenzie skyldes endringen i Heidrun økte investerings- og driftskostnader samtidig som gassreservene har blitt redusert. Endringen på Snøhvit skyldes økte kostnader og utsatt produksjonsoppstart. Konsulentselskapet skriver at endringen på Snorre skyldes høyere investeringer blant annet på grunn av ekstra brønner.

SDØEs produksjon og reserver

Gjennomsnittlig olje- og gassproduksjon var 1,2 mill. fat o.e. per dag i 2005.

SDØEs olje- og gassreserver estimeres i henhold til Oljedirektoratets definisjon av forventningsverdier. SDØEs forventede oljereserver var ved utgangen av 2005 på 2 310 mill. fat, en reduksjon på 189 mill. fat i forhold til begynnelsen av året.

Tabell 3.10 SDØEs olje- og gassreserver per 31. desember 2005

Forventede reserver1

Olje2 (mill. fat)

Gass (mrd. Sm3)3

Ved inngangen til 2005

2 499

997

Justering av tidligere anslag

-12

-8

Utvidelser og funn

3

3

Forbedret utvinning

108

6

Produksjon

-288

-26

Ved utgangen av 2005 (31.12.2005)

2 310

972

1  Forventede reserver representerer forventningsverdier i henhold til ressursklasse 1-3 i Oljedirektoratets ressursklassifiseringssystem. Reserver i produksjon, reserver med godkjent plan for utbygging og drift og reserver som rettighetshaverne har besluttet å utvinne.

Inkludert våtgass/NGL og kondensat.

3  1 000 Sm3 gass tilsvarer 6,29 fat oljeekvivalenter.

Ved utarbeidelsen av statsbudsjettet for 2006 la en til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 350 per fat. I revidert nasjonalbudsjett 2006 ble det lagt til grunn en pris på kr 420 per fat, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005-2006). I budsjettet for 2007 er det foreløpig lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 390 per fat. Det understrekes at den fremtidige utviklingen i oljeprisen er usikker.

Tabell 3.11 Gjennomsnittlig realisert oljepris for SDØE i 2003–2005, samt prisforutsetninger for 2006 og 2007

2003

2004

2005

20061

20072

Oljepris i løpende kroner per fat

190

254

334

420

390

1  Revidert nasjonalbudsjett 2006, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005-2006).

2  Budsjettforslag for 2007.

Tabell 3.12 Kapitalbalansen for SDØE (i mill. kroner)

2003

2004

2005

20061

20072

Anleggskapital per 31. desember

117 910

121 120

128 880

136 280

140 880

1  Revidert nasjonalbudsjett 2006, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005-2006).

2  Budsjettforslag for 2007.

Langsiktige mål og strategier

Det langsiktige målet for forvaltingen av SDØE-porteføljen er å oppnå høyest mulige inntekter til staten. SDØE, kombinert med skatte- og avgiftssystemet, er et velegnet virkemiddel for å sikre ­staten en høy andel av verdiskapingen på norsk kontinentalsokkel. Gjennom SDØE kan en tilpasse statens andel av petroleumsrenten til det enkelte felt/utvinningstillatelse. I konsesjonstildelinger vurderes direkte statlig deltagelse gjennom SDØE i forhold til lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinnings­tillatelse.

Ved at SDØE har et engasjement i et betydelig utvalg felt og utvinnings­tillatelser på kontinentalsokkelen, vil lønnsomheten i stor grad samsvare med lønnsomheten på norsk kontinentalsokkel generelt.

Tabell 3.13 SDØEs kontantstrøm (i mill. kroner)

2005

20061

20072

Innbetalinger3

145 326

177 800

173 200

Utbetalinger4

46 700

51 600

49 700

Netto kontantstrøm

98 626

126 200

123 500

1  Revidert nasjonalbudsjett 2006, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005-2006).

Budsjettforslag for 2007

Innbetalinger = driftsinntekter + overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond + renter på mellomregnskapet + pro et contra-oppgjør. Det beregnes ikke anslag for overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond eller innbetalinger i forbindelse med pro et contra-oppgjør for 2006 og 2007.

4  Utbetalinger = driftsutgifter + lete- og feltutviklingsutgifter + investeringer + overføring til Statens petroleumsforsikringsfond + pro et contra-oppgjør. Det beregnes ikke anslag for utbetalinger i forbindelse med pro et contra-oppgjør for 2006 og 2007.

Fullmakter

Fullmakten til at Olje- og energidepartementet, i tråd med forutsetningene fremlagt i St.prp. nr. 1 (2005–2006), kan godkjenne at det i tilknytning til driften av SDØE pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger knyttet til løpende forretningsvirksomhet og Statoils avsetning av statens petroleum foreslås videreført i budsjettet for 2007, jf. Forslag til vedtak VII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (2005–2006) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til at Kongen kan godkjenne at det i tilknytning til SDØE pådras forpliktelser utover gitte bevilgninger knyttet til prosjekter hvor SDØE sin forholdsmessige andel utgjør inntil 5 mrd. kroner, foreslås videreført i budsjettet for 2007, jf. Forslag til ­vedtak VIII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (2005–2006) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten knyttet til forenklet myndighetsbehandling ved mindre utbyggingssaker på norsk kontinentalsokkel, foreslås videreført i budsjettet for 2007 jf. Forslag til vedtak IX. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992–1993) og St.prp. nr. 1 (2000–2001) for nærmere omtale og regler for forenklet myndighetsbehandling.

Fullmakten til å godkjenne overføring av eiendomsrett mot bruksrett, foreslås videreført i budsjettet for 2007, jf. Forslag til vedtak X. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992–1993) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til overdragelse av andeler i utvinningstillatelser, foreslås videreført i budsjettet for 2007, jf. Forslag til vedtak XI. Det vises til St.prp. nr. 1 (1994–1995) og St.prp. nr. 50 (1995–1996) for nærmere omtale og retningslinjer for overdragelse av SDØE-andeler.

Fullmakten til at Olje- og energidepartementet, i tråd med forutsetningene fremlagt i St.prp. nr. 41 (2003–2004), kan godkjenne deltagelse for Petoro i forbindelse med overdragelse og samordning av andeler i utvinningstillatelser foreslås videreført i budsjettet for 2007, jf. Forslag til vedtak XII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 41 (2003–2004) for en nærmere omtale av fullmakten.

I forbindelse med nysalderingen, vil det hvert år bli gitt en samlet orientering til Stortinget om bruken av fullmakt IX–XII.

Kap. 2440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

25

Pro et contra-oppgjør

686

30

Investeringer

20 701 299

19 400 000

18 300 000

50

Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

731 000

1 000 000

1 300 000

Sum kap. 2440

21 432 985

20 400 000

19 600 000

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble det bevilget 16 mill. kroner under post 25 Pro et contra-oppgjøret. Videre ble post 30 Investeringer og post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond økt med henholdsvis 2 900 og 199 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005–2006).

Post 30 Investeringer

(i 1 000 kr)

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

Prosjekter vedtatt utbygd

20 701 299

18 600 000

16 400 000

Prosjekt under vurdering

800 000

1 900 000

Sum investeringer

20 701 299

19 400 000

18 300 000

SDØEs andel av investeringene på kontinentalsokkelen forventes for 2007 å bli 18 300 mill. kroner. Dette er en reduksjon på 1 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Av anslaget for 2007 utgjør prosjekter som er besluttet utbygd om lag 16 400 mill. kroner.

Følgende prosjekter er under vurdering: Camilla Belinda, Gjøa, Hild og Varg Sør. SDØEs andel av de samlede utbyggingskostnadene er beregnet til om lag 1,9 mrd. kroner for prosjektene under vurdering.

De største prosjektene med hensyn til investeringer i 2007 er Troll olje, Ormen Lange, Heidrun, Gjøa, Gullfaks, Snorre, Snøhvit og Åsgard. Til sammen utgjør investeringene i disse feltene over 10 mrd. kroner.

Det er inngått kontraktsmessige forpliktelser for SDØE relatert til utbygging av nye felt. Ved utgangen av 2005 var disse investeringsforpliktelsene på 18,4 mrd. kroner. I tillegg er det for virksomheten i UK inngått forpliktelser overfor tredjepart i størrelsesorden 142 mill. kroner i forbindelse med konstruksjon av anlegg. Forpliktelsene er basert på operatørenes innrapportering per 31. desember 2005 og vurdering av forpliktelsenes vesentlighet etter norsk regnskapslov/norske regnskapsstandarder (NGAAP). I løpet av 2006 vil Petoro AS gjennom budsjettarbeidet i den enkelte utvinningstillatelse forplikte SDØE for investeringskostnader i tråd med budsjettforslaget for 2007.

Post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

Overføringer til Statens petroleumsforsikringsfond anslås til 1 300 mill. kroner for 2007, en økning på 300 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Overføringen gjenspeiler hva SDØE alternativt måtte ha betalt i forsikringspremier i det private forsikringsmarked.

Kap. 5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

01

Pro et contra-oppgjør

233 073

24

Driftsresultat

99 329 731

121 100 000

122 300 000

30

Avskrivninger

12 914 084

15 800 000

13 700 000

50

Overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond

887 569

80

Renter av statens kapital

6 646 122

7 200 000

7 100 000

85

Renter på mellomregnskapet

24 167

Sum kap. 5440

120 034 746

144 100 000

143 100 000

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble post 24 Driftsresultat økt med 7 000 mill. kroner, til 128 100 mill. kroner. Videre ble post 30 Avskrivninger redusert med 900 mill. kroner, til 14 900 mill. kroner og post 80 Renter av statens kapital redusert med 500 mill. kroner, til 6 700 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005–2006).

Post 24 Driftsresultat

 

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

24.1

Driftsinntekter

144 181 514

166 100 000

173 200 000

24.2

Driftsutgifter

-24 289 046

-21 100 000

-28 200 000

24.3

Lete- og feltutviklingsutgifter

-978 364

-900 000

-1 900 000

24.4

Avskrivninger

-12 914 084

-15 800 000

-13 700 000

24.5

Renter av statens kapital

-6 670 289

-7 200 000

-7 100 000

Sum post 24

99 329 731

121 100 000

122 300 000

Driftsresultatet for SDØE er anslått til 122 300 mill. kroner i 2007, en økning på 1 200 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Anslaget for 2007 er utarbeidet på grunnlag av en gjennomsnittlig oljepris på kr 390 per fat.

Underpost 24.1 Driftsinntekter

Driftsinntektene for SDØE er anslått til 173 200 mill. kroner for 2007, en økning på 7 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Endringen knytter seg hovedsakelig til økt oljepris. Inntektsanslaget for 2006 ble utarbeidet på grunnlag av en gjennomsnittlig oljepris på kr 350 per fat. Anslaget for 2007 er beregnet på grunnlag av en forventet oljepris på kr 390 per fat.

SDØE og Statoil leverer gass til kundene under felles gassalgsavtaler. SDØEs gassreserver vil bli trukket på i henhold til SDØEs andel av produksjonen fra de felt som til enhver tid blir valgt til å levere gassen. Gjenværende, påviste reserver er større enn totale salgsforpliktelser.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

Driftsutgiftene for SDØE er budsjettert til 28 200 mill. kroner for 2007, en økning på 7 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Dette skyldes økte kostnader knyttet til kjøp av gass for videresalg og økte kostnader for drift av anlegg.

Driftsrelaterte kontraktsforpliktelser og transportforpliktelser for SDØE beløper seg til henholdsvis 3,4 og 8,1 mrd. kroner ved utgangen av 2005. Driftsrelaterte kontraktsforpliktelser består av leie av rigger, forsyningsskip, produksjonsskip, helikopter, beredskapsfartøy, baser og lignende. Beløpene representerer kanselleringskostnad per 31. desember 2005. Transportforpliktelser representerer forpliktelser per 31. desember 2005 knyttet til gassalgsaktiviteten som hovedsaklig består av transport- og lagerforpliktelser i Storbritannia og på kontinentet, samt forpliktelser knyttet til Cove-Point terminalen i USA. SDØE vil få en økonomisk forpliktelse under avsetningsinstruksen ved leie av skip til frakt av LNG fra Snøhvitfeltet. Skipene vil bli levert i 2006. Ovennevnte forpliktelser er basert på operatørenes innrapportering per 31. desember 2005 og vurdering av forpliktelsenes vesentlighet etter NGAAP. På norsk sokkel er SDØEs eierandel i anlegg og rørledninger gjennomgående høyere eller på nivå med skipingsandelen. Det er således ikke beregnet forpliktelser i disse systemene. I løpet av 2006 vil Petoro AS gjennom budsjettarbeidet i den enkelte utvinningstillatelse forplikte SDØE for driftsutgifter i tråd med budsjettforslaget for 2007.

Underpost 24.3 Lete- og feltutviklingsutgifter

Lete- og feltutviklingskostnader er knyttet til leting etter olje- og gass­ressurser, samt bearbeiding og utvikling av konsepter fra funn er gjort til beslutning om drivverdighet. Det er ikke et klart skille mellom leting og feltutvikling. Aktiviteter av samme art kan både være en letekostnad og en feltutviklingskostnad. Aktivitetene innen denne posten er geologistudier, seismikkostnader, leteboring, avgrensningsboring, testing av funn, feltevaluering og konseptstudier. Lete- og feltutviklingsutgifter for SDØE forventes å bli 1 900 mill. kroner i 2007, en økning på 1 000 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Endringen knytter seg til høyere lete- og feltutviklingsaktivitet i utvinningstillatelser med SDØE-andeler.

I forbindelse med tildeling av utvinningstillatelser forplikter rettighetshaverne å akseptere et arbeidsprogram som blant annet kan innebære boring av et visst antall brønner. Ved utgangen av 2005 var SDØE forpliktet til å delta i åtte brønner med en forventet kostnad for SDØE på 496 mill. kroner. Forpliktelsene er basert på antall forpliktede brønner som per 31. desember 2005 ikke var boret. I løpet av 2006 vil Petoro AS gjennom budsjettarbeidet i den enkelte utvinningstillatelse forplikte SDØE for lete- og feltutviklingsutgifter i tråd med budsjettforslaget for 2007.

Underpost 24.4 og post 30 Avskrivninger

Avskrivninger på statens kapital i petroleumsvirksomheten er anslått til 13 700 mill. kroner for 2007, en reduksjon på 2 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Endringen knytter seg hovedsakelig til lavere salg samt økning i reservegrunnlaget.

Driften belastes med avskrivninger for å ta ­hensyn til kapitalslit og gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 30.

SDØE regnskapet blir avgitt både etter kontantprinsippet og etter NGAAP. I regnskapet i henhold til NGAAP bokføres avskrivninger basert på produksjonsenhetsmetoden og på linearitet. Ordinære avskrivninger på olje- og gassproduserende anlegg beregnes for hvert enkelt felt og feltdedikert transportsystem etter produksjonsenhetsmetoden. Denne metoden innebærer at investeringer avskrives i tråd med produksjonen det enkelte år. Avskrivningsnøkkelen er som følger: (Netto bokført verdi * produksjon i perioden)/gjenværende reserver. Av praktiske årsaker benyttes salgsvolumene i perioden som en erstatter for produksjonsvolumene. Dette fordi salgsvolumene er tilgjengelig tidligere enn produksjonstall og at de to volumene over tid er like. For avskrivnings­formål benyttes en andel av Oljedirektoratets forventningsbaserte reserve­anslag for utbygde reserver. Disse anslagene revideres årlig. Eventuelle endringer gis prospektiv effekt. Ordinære avskrivninger for transport­systemer samt stigerørsplattformer som benyttes av flere felt, blir beregnet lineært over gjeldende konsesjonstid. Andre driftsmidler blir avskrevet lineært over antatt økonomisk levetid.

Underpost 24.5 og post 80 Renter av statens kapital

Renter er anslått til 7 100 mill. kroner for 2007, en reduksjon på 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2006. Endringen skyldes redusert rentesats.

Driften belastes med renter på statens faste kapital for å ta hensyn til kapital­kostnader. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrøms­effekt, jf. motpost under kap. 5440, post 80.

Post 85 Renter på mellomregnskapet

Fra og med april 2003 ble kassarapporter til det sentrale statsregnskapet generert automatisk. Implementeringen medførte endret oppsett av kasserapporten for SDØE gjeldende fra 1. januar 2003. Endringen innebærer at det på SDØEs utgiftsside oppstår et mellomværende med staten (mellom­værende utgjør differansen mellom føring på kapittel/post i bevilgnings­regnskapet og likviditetsbevegelser). Mellomværende omfatter differansen mellom kontantinnkalling og avregning fra operatør, arbeidskapital i avregning fra operatør, merverdiavgift og mellomværende med betalingsformidler med mer.

Statoil forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, salg av SDØEs petroleum sammen med sin egen. Inntekter fra salg av olje, våtgass og tørrgass vil etter kontantprinsippet normalt bli regnskapsført i SDØEs regnskap samme måned som Statoil mottar oppgjør for salg. På tidspunktet for rapportering til det sentrale statsregnskapet vil det som følge av dette normalt ikke være et mellomværende på inntektssiden som inkluderes i mellomværende i kasserapporten for SDØE.

Kap. 2442 Disponering av innretninger på kontinentalsokkelen

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

70

Tilskudd , overslagsbevilgning

14 177

Sum kap. 2442

14 177

Post 70 Tilskudd, overslagsbevilgning

Som følge av at Fjerningstilskuddsloven er opphevet, budsjetteres det ikke lenger med utbetaling av fjerningstilskudd for fremtidige fjerninger. Grunnet stor usikkerhet knyttet til tidspunkt for utbetaling av tilskudd til eksisterende prosjekter foreslås fullmakten til å utgiftsføre eventuelle utbetalinger av tilskudd uten bevilgning videreført i budsjettet for 2007, jf. Forslag til vedtak IV.

Kap. 5685 Aksjer i Statoil ASA

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2005

Saldert budsjett 2006

Forslag 2007

80

Utbytte

8 139 277

8 139 000

85

Utbytte1

12 593 000

Sum kap. 5685

8 139 277

8 139 000

12 593 000

1  Midlene under post 85 Utbytte ble tidligere bevilget på post 80 Utbytte.

Vedrørende 2006

Ved Stortingets vedtak av 16. juni 2006 ble post 80 Utbytte økt med 4 454 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 66 og Innst. S. nr. 205 (2005–2006).

Rådgivere

Olje- og energidepartementet har tidligere engasjert eksterne finansielle rådgivere som departementet kunne forholde seg til ved behov. Olje- og energidepartementet er avhengig av den kompetanse slike finansielle rådgivere tilbyr. Stortinget har for 2006 gitt fullmakt til at bevilgningen under kap. 1800, post 21 Spesielle driftsutgifter til dekning av utgifter i forbindelse med meglerhonorar og faglig bistand ved salg av statlige aksjeposter samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA kan overskrides. Det foreslås å videreføre denne fullmakten for 2007, jf. Forslag til vedtak III.

Post 85 Utbytte

Staten eier 70,9 pst. av aksjene i Statoil ASA.

Allmennaksjelovens bestemmelser regulerer prosedyrer med henhold til utbetaling av utbytte. Forslag om utdeling av utbytte fremsettes av styret og vedtas formelt av generalforsamlingen. Generalforsamlingen kan vedta å redusere, men ikke øke utbyttet som er foreslått av styret.

Styret i Statoil vedtok våren 2006 en revidert utbyttepolitikk for selskapet. Statoils reviderte utbyttepolitikk er:

«Statoils ambisjon er å utbetale et økende ordinært kontantutbytte målt i NOK per aksje. Statoil har videre til hensikt å distribuere til sine aksjonærer, gjennom kontantutbytte og tilbakekjøp av egne aksjer, et beløp i størrelsesorden 45–50 pst. av konsernets årsoverskudd i henhold til USGAAP. I det enkelte år kan imidlertid summen av kontantutbytte og tilbakekjøp utgjøre en høyere eller lavere andel av årsoverskuddet enn 45–50 pst. avhengig av selskapets vurdering av forventet kontantstrøm­utvikling, investeringsplaner, finansieringsbehov og hensiktsmessig finansiell fleksibilitet.»

Staten, ved Olje- og energidepartementet og Statoil har inngått en avtale som regulerer forholdene rundt innløsning av statens aksjer dersom Statoil kjøper tilbake egne aksjer i markedet for sletting. Ved gjennomføring av et tilbake­kjøpsprogram skal staten innløse et proporsjonalt antall aksjer som det selskapet har kjøpt tilbake i markedet slik at statens prosentvise eierandel i Statoil ikke endres. Utdelingssummen til staten beregnes ut i fra en volumveiet snittpris på de aksjer som er kjøpt i markedet.

Da det ikke foreligger offentlig informasjon med foreløpig prognose for Statoils årsresultat for 2006, har ikke Olje- og energidepartementet beregnet anslag for utbytte for regnskapsåret 2006. I budsjettet for 2007 legges det til grunn det beløp som ble utbetalt i utbytte i 2006 for regnskapsåret 2005. For 2005 ble det utbetalt et utbytte på kr 8,20 per aksje (hvorav kr 4,60 var ekstraordinært), tilsvarende en total utbetaling på 17,7 mrd. kroner. Det understrekes at budsjettert utbytte er en teknisk fremskriving av utbyttet som ble utbetalt i 2006.

Vedtak om utbytte for regnskapsåret 2006 fattes på selskapets general­forsamling våren 2007. Utbetaling av utbytte og eventuell utbetaling som følge av eventuell innløsning av aksjer vil bli presentert i revidert budsjett for 2007, eventuelt nysalderingen for 2007.

Fotnoter

1.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemannings­oversikt per 1. mars 2006.

2.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemannings­oversikt per 1. mars 2006.

3.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemannings­oversikt per 1. mars 2006.

Til forsiden