St.prp nr. 1 Tillegg nr. 3 (2003-2004)

FOR BUDSJETTERMINEN 2004 Forsøk med oppgavedifferensiering mv.

Til innholdsfortegnelse

3 Forsøk med oppgavedifferensiering i kommunene

Kommunal- og regionaldepartementet godkjente våren 2003 søknader fra kommunene om forsøk med oppgavedifferensiering innen områdene barnevern, familievern, videregående opplæring, veg og trafikk, bygdeutviklingsmidler og kulturminnevern. Det har i etterkant av denne godkjenningen vært dialog mellom forsøkskommunen, aktuelle fagdepartement og Kommunal- og regionaldepartementet knyttet til konkretisering, avgrensning og utforming av det enkelte forsøk.

Det ble videre godkjent tre forsøk med kommunalt ansvar for felles førstelinjetjeneste for Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten, samt ett forsøk med kommunalt ansvar for Aetats arbeidsmarkedstiltak. Disse forsøkene omtales i denne proposisjonen. På dette feltet er det i tillegg, som et ledd i oppfølgingen av sosialkomiteens merknader til St.meld. nr. 14 (2002-2003) Om samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten, igangsatt flere andre prosjekter. Det kan være aktuelt å justere noen av disse med sikte på å forsøke ulike modeller for oppgaveløsning. Sosialdepartementet vil gi en nærmere redegjørelse for hele forsøksvirksomheten knyttet til samordning Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2004.

Nedenfor følger en omtale av det enkelte forsøk med oppgavedifferensiering i kommunene.

3.1 8-kommunerssamarbeidet - barnevern

Kommunene Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei, Gjerstad, Grimstad og Åmli fikk våren 2003 positiv tilbakemelding på søknad om å overta ansvaret for det fylkeskommunale barnevernet (som statliggjøres fra 1. januar 2004), under forutsetning av at søknaden ble nærmere konkretisert. Gjerstad og Grimstad kommuner har senere valgt å ikke delta i det planlagte forsøket.

Forsøket innebærer at kommunene overtar ansvaret for statlige barnevernsoppgaver for innbyggere i egne kommuner. De oppgavene kommunene overtar ansvaret for er drift av institusjoner, plassering av barn utenfor hjemmet, rekruttering/formidling av fosterhjem og at fosterhjemmene får nødvendig opplæring og veiledning.

Fordelingen av institusjoner mellom det statlige barnevernet og kommunene skal avklares i dialog mellom kommunene og Barne- og familiedepartementet. Kommunene vil få overført midler tilsvarende sin andel av de oppgavene de overtar.

Forsøket vil bli gjennomført ved at kommunene oppretter et interkommunalt selskap etter lov om interkommunale selskaper. Ansvaret for utførelsen av de kommunale barnevernsoppgavene vil ikke bli overført til det interkommunale selskapet, og vil fortsatt ligge i den enkelte kommune.

Midlene til kommunene i dette forsøket overføres direkte fra Barne- og familiedepartementets budsjett kap. 855 Statlig barnevern.

3.2 Asker og Bærum kommuner - videregående opplæring

Asker og Bærum kommuner har fått godkjent søknad om å overta ansvaret for barnevernsoppgaver og videregående opplæring. Kommunene har etter dette valgt å trekke søknaden om forsøk med barnevern.

Forsøket med videregående opplæring innebærer at kommunene overtar ansvaret for videregående opplæring for innbyggerne i egne kommuner. Kommunene har bedt om og fått innvilget utsatt oppstart av forsøket til 1. august 2004.

De budsjettmessige konsekvensene av forsøket vil derfor bli lagt fram i revidert nasjonalbudsjett 2004.

3.3 Bergen kommune - kulturminne

Bergen kommune søkte om å få overta ansvaret for forvaltningen av kulturminner i kommunen. Den delen av søknaden som omhandlet overføring av ansvar fra fylkeskommunen ble godkjent. Overføring av ansvar fra Riksantikvaren til kommunen skulle vurderes nærmere.

Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Bergen kommune har vært i dialog om utformingen av forsøket. Kommunen skal i forsøket få samme myndighet som fylkeskommunen per i dag har på kulturminnefeltet. I tillegg overføres forvaltningsansvaret for tilskuddsmidler fra Riksantikvaren. Det vil si at kommunen gis anledning til å fordele midler etter søknad fra eiere av fredete bygninger og anlegg, jf. kulturminneloven § 15.

Beløpet som foreslås overført fra kap. 572 post 60 Innbyggertilskudd til kap. 571 post 60 Innbyggertilskudd på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett er for Bergen kommune kroner 500 000. Det er videre avsatt kroner 500 000 på Riksantikvarens kap. 1429 post 72 Vern og sikring av fredete og bevaringsverdige kulturminner og kulturmiljøer, som vil bli stilt til disposisjon for Bergen kommune.

3.4 Båtsfjord kommune - videregående opplæring

Båtsfjord kommune har fått godkjent forsøk med drift av videregående opplæring for innbyggerne i kommunen. Forsøket ble igangsatt 1. august 2003.

I revidert nasjonalbudsjett 2003 ble det gjort et uttrekk på 4,2 mill. kr fra Kommunal- og regionaldepartementets budsjett kap. 572 post 60 Innbyggertilskudd til kap. 571 post 60 Innbyggertilskudd for perioden 1. august-31. desember 2003. Det er St.prp. nr. 1 (2003-2004) foreslått et uttrekk for 2004 på 10,41 mill. kr (helårsvirkning av uttrekket i 2003).

3.5 Drammen kommune - veg- og trafikkforvaltning og barnevern

Veg- og trafikkforvaltning

Drammen kommune skal iverksette forsøk med samlet forvaltning av veg- og trafikkregulering i kommunen. Dette gjelder blant annet avkjørsler, skilt og trafikkregulerende tiltak. Forsøket innebærer at kommunen overtar myndighet etter vegloven og vegtrafikkloven fra fylkeskommunen, politiet og Statens vegvesen.

Partene har blitt enige om et mindre beløp som skal overføres fra Statens vegvesen til Drammen kommune i forsøket. Kommunal- og regionaldepartementet forutsetter at dette forholdet reguleres i en avtale mellom partene.

Forsøket har ingen konsekvenser for statsbudsjettet.

Barnevern

Det fylkeskommunale barnevernet statliggjøres fra 1. januar 2004. Drammen kommune skal iverksette forsøk med kommunalt ansvar for statlige barnevernsoppgaver. Det ble ved godkjenning av forsøket forutsatt at kommunen overtar ansvaret for alle barnevernsoppgaver for innbyggere i egen kommune. Det ble også forutsatt at kommunen overtar ansvaret for aktuelle institusjoner i kommunen.

Kommunen vil i forsøket overta ansvaret for drift av institusjoner, plassering av barn utenfor hjemmet, rekruttering/formidling av fosterhjem og at fosterhjemmene får nødvendig opplæring og veiledning.

Fordelingen av institusjoner mellom det statlige barnevernet og kommunen avklares i dialog mellom kommunen og Barne- og familiedepartementet.

Kommunen vil få overført midler tilsvarende sin andel av de oppgavene de overtar.

Midlene til kommunen i dette forsøket overføres direkte fra Barne- og familiedepartementets budsjett kap. 855 Statlig barnevern.

3.6 Kristiansand kommune - kulturminne

Kristiansand kommune søkte om å få overta ansvaret for forvaltningen av kulturminner i kommunen. Den delen av søknaden som omhandlet overføring av ansvar fra fylkeskommunen ble godkjent. Overføring av ansvar fra Riksantikvaren til kommunen skulle vurderes nærmere.

Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Kristiansand kommune har vært i dialog om utformingen av forsøket. Kommunen skal i forsøket overta fylkeskommunens ansvar for vedtaksfredete kulturminner. I tillegg overføres forvaltningsansvaret for tilskuddsmidler fra Riksantikvaren. Det vil si at kommunen gis anledning til å fordele midler etter søknad fra eiere av fredete bygninger og anlegg, jf. kulturminneloven § 15.

Beløpet som foreslås overført fra kap. 572 post 60 Innbyggertilskudd til kap. 571 post 60 Innbyggertilskudd på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett er for Kristiansand kommune kroner 300 000. Det er videre avsatt kroner 300 000 på Riksantikvarens kap. 1429 post 72 Vern og sikring av fredete og bevaringsverdige kulturminner og kulturmiljøer, som vil bli stilt til disposisjon for Kristiansand kommune.

3.7 Oslo kommune - arbeidsmarkedstiltak Aetat, forsøpling av offentlige uterom, og begrenset forsøk med familievern

Arbeidsmarkedstiltak Aetat

Oslo kommune vil i bydelene Sagene og Gamle Oslo igangsette forsøk med kommunalt ansvar for arbeidsmarkedstiltak som i dag forvaltes av Aetat. Forsøket omfatter sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp som hovedinntektskilde. Forsøket omfatter ikke personer med dagpenger eller sykdomsrelaterte ytelser, inklusive attføringspenger, som hovedinntektskilde. I forsøket gis bydelene myndighet til å opprette og gjennomføre arbeidsmarkedstiltak og yte stønader til tiltaksdeltakere, samt gi tilskudd til tiltaksarrangører. Sysselsettingsloven med forskrifter legges til grunn for forsøket. Oslo kommune vil få overført midler tilsvarende knappe 300 tiltaksplasser i 2004.

Det foreslås omdisponert 38,6 mill. kr fra kap. 1594 post 70 Ordinære arbeidsmarkedstiltak og 2,2 mill. kr fra kap. 1590 post 01 Driftsutgifter, i alt 40,8 mill. kr, til Oslo kommune over kap 571 post 60 Innbyggertilskudd på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett.

Forslag til bevilgningsendring innebærer en tilsvarende reduksjon i midler overført til Aetat i Oslo og Akershus.

Bekjempelse av forsøpling

Oslo kommune skal gjennomføre et forsøk som vil gi kommunen et samlet ansvar for oppfølging av forsøpling av offentlige uterom i henhold til forurensingsloven og politivedtektene.

Det skal gjøres unntak fra bestemmelsen i forurensingsloven § 73, slik at tvangsmulkt etter loven ilagt av Oslo kommune som forurensingsmyndighet tilfaller Oslo kommune i steden for staten.

Oslo kommune skal også gis myndighet til å håndheve enkelte bestemmelser om renhold mv. i politivedtekten. Forsøket innebærer ikke at trafikkbetjentene har politimyndighet, men at de håndhever visse regler i politivedtekten om renhold på offentlig sted, og at de kan reagere mot overtredelser med administrativ reaksjon og med fullmakt til å gjennomføre pålegget på overtreders regning.

Etter politiloven kan overtredelse av politivedtektene straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder. Straffereaksjonen vil normalt være en bot som ilegges ved forelegg. Forsøket er imidlertid utformet slik at kommunens ansatte kan gebyrlegge overtredelser av de aktuelle bestemmelsene i politivedtekten. Dette innebærer at reaksjonen på overtredelse av politivedtektene i forsøket er avkriminalisert.

Forsøket innebærer ingen endring i Oslo politidistrikts kompetanse til å håndheve politivedtekten på forsøksområdet, og politiet har etter politiloven § 30 hjemmel til å ilegge forelegg (straff) for overtredelse av politivedtektene. Det er videre slik at trafikkbetjenter i dag omfattes av straffeloven § 333 når de håndhever bestemmelser gitt i forskrift. Forsøket innebærer ikke noen ytterligere legitimasjonsplikt enn det offentlige tjenestemenn kan kreve per i dag etter straffeloven § 333.

Tvangsmulkt ilagt av kommunen som forurensingsmyndighet føres nå under kap. 5309 post 29 Ymse inntekter, men utgjør en så ubetydelig del av posten at det ikke er nødvendig med endring i statsbudsjettet som følge av forsøket i Oslo kommune. Oppgaver etter politivedtekten knyttet til renhold mv. er noe som politiet ikke har brukt ressurser på å håndheve, og denne delen av forsøket har således ingen administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for Oslo politidistrikt eller for statsbudsjettet.

Begrenset forsøk med familievern

Oslo kommune har fått godkjent et begrenset forsøk der kommunen kan overta ansvaret for deler av familievernet. Med det menes at et eventuelt forsøk ikke skal omfatte familievernets kjerneoppgaver. Kjerneoppgavene er definert til å være individuell rådgivning, behandling og mekling etter lov om familievern. Forsøket kan omfatte oppgaver knyttet til utadrettet virksomhet om familierelaterte tema. Dette kan bestå av veiledning, informasjon og undervisning rettet mot hjelpeapparatet og publikum. Barneverntjenesten vil kunne dra veksler på familieverntjenesten i forebyggende sammenheng, og bruke familievernkontoret i sitt forebyggende arbeid. Dette kan for eksempel gjelde i forhold til foreldreveiledning og konflikter og problemer i familier med annen etnisk bakgrunn.

Familievernet blir statliggjort fra 1. januar 2004, og staten vil da overta arbeidsgiveransvaret for alle ansatte i familievernet i Oslo kommune. Familievernets budsjett består utelukkende av lønnsmidler som følger de ansatte. Det vil således ikke overføres økonomiske midler til et eventuelt begrenset forsøk innen familievern i Oslo kommune. Det statlige familievernet vil imidlertid etter nærmere avtale kunne stille personalressurser til disposisjon for et slikt forsøk.

Kommunen har vært i dialog med Barne- og familiedepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om forsøket, og blitt bedt om å komme med en nærmere konkretisering av forsøket ut fra de rammer som er skissert. Kommunen har fått tilbakemelding om at de kan starte et eventuelt forsøk senere enn 1. januar 2004.

3.8 Regionrådet for Hallingdal - familievern

Regionrådet for Hallingdal har fått godkjent et begrenset forsøk der regionrådet kan overta ansvaret for deler av familievernet. Med det menes at et eventuelt forsøk ikke skal omfatte familievernets kjerneoppgaver. Kjerneoppgavene er definert til å være individuell rådgivning, behandling og mekling etter lov om familievern. Forsøket kan omfatte oppgaver knyttet til utadrettet virksomhet om familierelaterte tema. Dette kan bestå av veiledning, informasjon og undervisning rettet mot hjelpeapparatet og publikum.

Regionrådet har vært i dialog med Barne- og familiedepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om utformingen av forsøket. Regionrådet arbeider med en konkretisering av forsøket ut fra de rammer som er skissert.

3.9 Regionrådet for Nord-Gudbrandsdal - bygdeutviklingsmidler

Regionrådet for Nord-Gudbrandsdal består av kommunene Lesja, Dovre, Sel, Vågå, Lom og Skjåk. Kommunene overtar gjennom forsøket forvaltningsansvaret for fylkesmannens tilretteleggende bygdeutviklingsmidler og Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds bedriftsrettede bygdeutviklingsmidler.

Konkret overtar regionrådene utrednings- og tilretteleggingstiltak og praktikantordningen som i dag forvaltes av landbruksavdelingen hos fylkesmannen, og bedriftsrettede utviklingstiltak som etablererstipend og bedriftsutvikling, og investeringer (tilskudd til rentestøtte i tradisjonelt landbruk og i nye næringer knyttet til landbruket, samt tilskudd til generasjonsskifte) som i dag forvaltes av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond.

Bygdeutviklingsmidlene bevilges fra Jordbruksavtalemidlene over Landbruksdepartementets budsjett. Tilskuddsmidlene vil bli omdisponert til regionrådet fra de forvaltningsorgan som i dag har ansvar for oppgavene, henholdsvis fylkesmannen og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. Omdisponeringens størrelse vil avhenge av kommunenes andel av de tilretteleggende og bedriftsrettede bygdeutviklingsmidlene.

Forsøket har ingen konsekvenser for statsbudsjettet.

3.10 Regionrådet for Valdres - bygdeutviklingsmidler

Regionrådet for Valdres består av kommunene Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Øystre Slidre, Vang og Etnedal. Kommunene overtar gjennom forsøket forvaltningsansvaret for fylkesmannens tilretteleggende bygdeutviklingsmidler og Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds bedriftsrettede bygdeutviklingsmidler.

Konkret overtar regionrådene utrednings- og tilretteleggingstiltak og praktikantordningen som i dag forvaltes av landbruksavdelingen hos fylkesmannen, og bedriftsrettede utviklingstiltak som etablererstipend og bedriftsutvikling, og investeringer (tilskudd til rentestøtte i tradisjonelt landbruk og i nye næringer knyttet til landbruket, samt tilskudd til generasjonsskifte) som i dag forvaltes av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond.

Bygdeutviklingsmidlene bevilges fra Jordbruksavtalemidlene over Landbruksdepartementets budsjett. Tilskuddsmidlene vil bli omdisponert til regionrådet fra de forvaltningsorgan som i dag har ansvar for oppgavene, henholdsvis fylkesmannen og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. Omdisponeringens størrelse vil avhenge av kommunenes andel av de tilretteleggende og bedriftsrettede bygdeutviklingsmidlene.

Forsøket har ingen konsekvenser for statsbudsjettet.

3.11 Stavanger kommune - kulturminne og samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste

Kulturminne

Stavanger kommune søkte om å få overta ansvaret for forvaltningen av kulturminner i kommunen. Den delen av søknaden som omhandlet overføring av ansvar fra fylkeskommunen ble godkjent. Overføring av ansvar fra Riksantikvaren til kommunen skulle vurderes nærmere.

Miljøverndepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Kristiansand kommune har vært i dialog om utformingen av forsøket. Kommunen skal overta fylkeskommunens ansvar for vedtaksfredete kulturminner. I tillegg overføres forvaltningsansvar for tilskuddsmidler fra Riksantikvaren. Det vil si at kommunen gis anledning til å fordele midler etter søknad fra eiere av fredete bygninger og anlegg, jf. kulturminneloven § 15.

Beløpet som foreslås overført fra kap. 572 post 60 Innbyggertilskudd til kap. 571 post 60 Innbyggertilskudd på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett er for Stavanger kommune kroner 200 000. Det er videre avsatt kroner 300 000 på Riksantikvarens kap. 1429 post 72 Vern og sikring av fredete og bevaringsverdige kulturminner og kulturmiljøer, som vil bli stilt til disposisjon for Stavanger kommune.

Samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste

Stavanger kommune fikk godkjent forsøk med etablering av en felles førstelinjetjeneste for Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste. Det ble videre sagt at det i det videre arbeidet med samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste ville bli vurdert ytterligere forsøksvirksomhet. Kommunen har, sammen med andre aktuelle kommuner, vært i dialog med Sosialdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om videre forsøksarbeid.

Stavanger kommune har i denne omgang takket nei til tilbudet om å gjennomføre forsøk med kommunal oppgavedifferensiering innen samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste.

3.12 Tromsø kommune - plan- og bygningslov og samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste

Plan- og bygningslov

Tromsø kommune søkte om å overta ansvar for bestemmelser i plan- og bygningsloven som gjelder kulturminner. Søknaden ble avslått av Kommunal- og regionaldepartementet. Det ble samtidig understreket at Miljøverndepartementet var positive til forsøk hvor kulturminnefeltet fikk større fokus i plan- og byutviklingsprosesser. Miljøverndepartementet er i dialog med kommunen for å avklare om den er interessert i å gjennomføre et slikt forsøk.

Samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste

Tromsø kommune har fått godkjent et forsøk med etablering av førstelinjetjeneste for Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste. Det ble i godkjenningen også sagt at det i det videre arbeidet med samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste ville bli vurdert ytterligere forsøksvirksomhet. Kommunen har, sammen med andre aktuelle kommuner, vært i dialog med Sosialdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om videre forsøksarbeid.

Tromsø kommune har nå beskrevet et opplegg for samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste som i første omgang ikke innebærer forsøk med kommunal oppgavedifferensiering. Prosjektet skal fokusere på brukerdimensjonen og medarbeiderdimensjonen. Det tas sikte på å utvikle samarbeidsløsninger for de ulike etatene.

3.13 Trondheim kommune - barnevern

Det fylkeskommunale barnevernet statliggjøres fra 1. januar 2004. Trondheim kommune skal iverksette forsøk med kommunalt ansvar for statlige barnevernsoppgaver. Det ble ved godkjenning av forsøket forutsatt at kommunen overtar ansvaret for alle barnevernsoppgaver for innbyggere i egen kommune. Det ble også forutsatt at kommunen overtar ansvaret for aktuelle institusjoner i kommunen.

Kommunen skal overta ansvaret for drift av institusjoner, plassering av barn utenfor hjemmet, rekruttering/formidling av fosterhjem og at fosterhjemmene får nødvendig opplæring og veiledning. Fordelingen av institusjoner mellom det statlige barnevernet og kommunen er avklart i dialog mellom kommunen og Barne- og familiedepartementet.

Kommunen vil få overført midler tilsvarende sin andel av de oppgavene de overtar.

Midlene til kommunen i dette forsøket overføres direkte fra Barne- og familiedepartementets budsjett kap. 855 Statlig barnevern.

3.14 Flora kommune - samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste

Flora kommune har fått godkjent et forsøk med etablering av felles førstelinjetjeneste for Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste. Det ble også sagt at det i det videre arbeidet med samordning av Aetat, trygdeetat og sosialtjeneste ville bli vurdert ytterligere forsøksvirksomhet. Kommunen har, sammen med andre aktuelle kommuner, vært i dialog med Sosialdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om videre forsøksarbeid.

Flora kommune har nå beskrevet et opplegg for samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten som ikke innebærer forsøk med kommunal oppgavedifferensiering.

Til forsiden