St.prp nr. 1 Tillegg nr. 3 (2003-2004)

FOR BUDSJETTERMINEN 2004 Forsøk med oppgavedifferensiering mv.

Til innholdsfortegnelse

4 Forsøk med oppgavedifferensiering i fylkeskommunene

4.1 Vestlandsrådet - oppgaver på samferdselsområdet

Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane fylkeskommuner (Vestlandsrådet) har fått godkjent forsøk knyttet til oppgaver på samferdselsområdet. Følgende oppgaver overføres Vestlandsrådet via fylkeskommunene:

  • ansvaret for prioritering av statlige planleggingsressurser

  • ansvaret for prioritering av midler til investeringer på øvrig riksvegnett innenfor Samferdselsdepartementets kap. 1320 post 30 Riksveginvesteringer

  • ansvaret for prioritering av midler innenfor Samferdselsdepartementets kap. 1320 post 33 Kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift

  • midler til øvrig riksvegnett og fylkesveger innenfor Samferdselsdepartementets kap. 1320 post 31 Tilskudd til rassikring

Ansvaret for anbudsprosess og prioritering av midler til ferjene på øvrig riksvegnett vurderes overført til Vestlandsrådet på et senere tidspunkt.

Det vil ikke bli foretatt en overføring av midlene som inngår i forsøket fra staten til Vestlandsrådet. Midlene vil fortsatt bevilges over Samferdselsdepartementets budsjett. For en nærmere omtale av forsøket vises det til Samferdselsdepartementets St.prp. nr. 1 (2003-2004) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2003-2004) Forsøk innenfor samferdselsområdet.

4.2 TBV - oppgaver på samferdselsområdet og næringsutvikling

Telemark, Buskerud og Vestfold fylkeskommuner (TBV) har fått godkjent forsøk knyttet til samferdselsoppgaver og næringsutvikling.

Oppgaver innen samferdselsområdet

Følgende oppgaver innen samferdselsområdet overføres TBV via fylkeskommunene:

  • ansvaret for prioritering av midler til investeringer på øvrig riksvegnett innenfor Samferdselsdepartementets kap. 1320 post 30 Riksveginvesteringer

  • ansvaret for prioritering av midler til øvrig riksvegnett og fylkesveger innenfor Samferdselsdepartementets kap. 1320 post 31 Tilskudd til rassikring

  • ansvaret for løyver til rutetransport over fylkesgrensene mellom Telemark, Buskerud og Vestfold fylker

  • fylkeskommunene gis anledning til å prioritere gitte midler mellom veg og kollektivtransport

Det vil ikke bli foretatt en overføring av midlene som inngår i forsøket fra staten til TBV. Midlene vil fortsatt bevilges over Samferdselsdepartementets budsjett. For en nærmere omtale av denne delen av TBV-forsøket vises det til St.prp. nr. 1. (2003-2004) og St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2003-2004) Forsøk innenfor samferdselsområdet.

Næringsutvikling

Departementene har gitt sin tilslutning til at følgende oppgaver innen næringsutvikling kan inngå i forsøket:

  • fylkenes andel av midler til HØYKOM

  • fylkenes andel av landsdekkende ordninger (innovasjon og tapsfond)

  • fylkenes andel av midlene som Kommunal- og regionaldepartementet og Nærings- og handelsdepartementet benytter til å samfinansiere programmer som gjennomføres i regi av Norges forskningsråd

  • fylkeskommunenes midler til regional utvikling over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett

På grunn av manglende politisk avklaring lokalt, må eventuelle budsjettmessige konsekvenser av forsøk med oppgaver innen næringsutvikling presenteres i revidert nasjonalbudsjett 2004.

4.3 Oppland fylkeskommune («Fritt fram») - regionale utviklingsmidler

Oppland fylkeskommune har fått godkjent et forsøk som innebærer at fylkeskommunen får økt ansvar og myndighet over økonomiske virkemidler som påvirker verdiskapningen og velferdsutviklingen i Oppland. Målet med forsøket er å fornye det regionale utviklingsarbeidet ved å:

  • bedre treffsikkerheten og fleksibiliteten av regionale virkemidler for å øke regionenes bidrag til verdiskaping og velferd

  • styrke det politiske nivået regionalt og lokalt

Fylkestinget blir endelig prioriteringsarena og beslutningsforum. Prioriteringene skal bygge på et regionalt handlingsprogram utarbeidet i et forpliktende partnerskap mellom berørte statlige etater, ny virkemiddelaktør (sammensatt av tidligere SND, Norges Eksportråd, Norges Turistråd og Statens Veiledningskontor for Oppfinnere), kommuner (enkeltvis eller regioner), næringslivet og fylkeskommunen.

Kommunene i Oppland og fylkeskommunen er enige om at «Fritt fram» skal realiseres, og vil i partnerskapsavtaler bli enige om prioriteringsprosesser og iverksetting av regionale utviklingstiltak.

Et forpliktende partnerskap, hvor en er forpliktet til å bidra med arbeidsinnsats og økonomiske ressurser, vil gi bedre lokal og regional forankring av den samlede virksomheten i fylket. Målet er at den ordinære tjenesteproduksjonen og regionale utviklingstiltak til sammen skal fungere som en helhet, og gi enda mer kraft i det regionale arbeidet innenfor de fagområdene som inngår i forsøket.

Forsøket berører budsjettet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Landbruksdepartementet, Miljøverndepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, Kirke- og kulturdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. Forsøket kan bli utvidet underveis.

Det foreslås opprettet en ny post under kategori 13.50 Regional- og distriktspolitikk, som samler arbeidsmarkeds-, miljø-, kultur-, nærings-, regional- og landbrukspolitiske virkemidler. Også fylkeskommunens egne midler til regional utvikling skal inngå i forsøket. Når rammen til ulike formål er fastsatt overføres denne til de forvaltningsaktører som skal stå for gjennomføringen, dvs. at iverksettingsansvaret for de ulike fagfeltene ikke endres. Når rammen er fordelt, forvaltes midlene i tråd med gjeldene forskrifter og retningslinjer og det rapporteres på vanlig måte. Sammen med rammen vil det imidlertid kunne følge med regionale føringer, innenfor nasjonale mål, som en regional tilpasning av virkemiddelbruken. Enheter med iverksettingsansvar vil derfor måtte forholde seg både til nasjonale og regionale føringer.

Midlene til fylkeskommunen vil bli gitt som et tilskudd uten tilbakebetaling. Det innebærer at ubenyttede midler kan omdisponeres til andre tiltak innefor samme formål, uavhengig av hvilket år tilsagnet er gitt.

Fylkeskommunen gis fullmakt til å fastsette hvilket år tilsagn skal gis, hvor lenge tilsagn skal gjelde, behandle søknader om forlengelse av tilsagn og bevilge ubenyttede midler til nye tiltak i tråd med de mål Stortinget har satt for bevilgningen.

Budsjettmessige konsekvenser

Det foreslås å samle følgende økonomiske virkemidler på kap. 551 post 64 Utviklingsmidler til Oppland fylkeskommune under Kommunal- og regionaldepartementet programkategori 13.50 Regional- og distriktspolitikk:

Utdannings- og forskningsdepartementet

Beløpet knyttet til desentralisert høgskoleutdanning som foreslås overført fra Utdannings- og forskningsdepartementet budsjett kap. 281 post 01 Driftsutgifter til Kommunal- og regionaldepartementets budsjett kap. 551 post 64, er på 1,5 mill. kr.

Utdannings- og forskningsdepartementet har over flere år satt av midler til dekning av merkostnader for statlige høyskoler i forbindelse med at institusjonene tilbyr høyskoleutdanning desentralisert og som fjernundervisning. Midlene som skal inngå i forsøket er knyttet til fleksible utdanningstilbud i Oppland fylke ved høgskolene i Gjøvik, Lillehammer og Hedmark.

Kommunal- og regionaldepartementet:

Beløpet som foreslås overført fra kap. 551 post 60 Tilskudd til fylkeskommuner for regional utvikling til kap. 551 post 64 er på 57,9 mill. kr.

Kap. 551 post 60 har som hovedmål å medvirke til og tilrettelegge for regional utvikling, tilpasset forutsetningene i regionen. Midlene skal medvirke til å realisere mål for utvikling, særlig på områder som kompetanseheving, omstilling, entreprenørskap og nyetablering, innovasjon og nyskaping i næringslivet, og skal legge forholdene til rette for dette.

Det skal i tillegg inngå midler fra kap. 551 post 61 Næringsrettede utviklingstiltak, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift, i forsøket. Beløpet vil først være klart når ESA har godkjent overgangsordningen som kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift og når virkeområdet for transportstøtten ar avklart. Det er derfor ikke lagt opp til forslag om budsjettendringer på denne posten i dette tilleggsnummeret.

Målet med midlene er å få til en særskilt innsats i områder som får økt arbeidsgiveravgift fra og med 2004. Innsatsen skal medvirke til å fremme målet om å sikre bosetting i alle deler av landet og ta ut det verdiskapningspotesialet som finnes. Midlene skal gå til tiltak som kan gi varige positive effekter for næringslivet og regionene.

Landbruksdepartementet

Beløpet til verdiskapning og utviklingstiltak i landbruket som foreslås overført fra Landbruksdepartementets kap. 1149 post 50 Tilskudd til Landbrukets Utviklingsfond (LUF) til Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 post 64, er på 1 mill. kr.

Dette er landbrukets bidrag til forsøket med en friere bruk av virkemidler til regional utvikling og må ses i sammenheng med fylkesmannen og SNDs arbeid med næringsutvikling og miljørettet arbeid i landbruket.

Miljøverndepartementet

Beløpet som foreslås overført fra Miljøverndepartementets kap. 1426 post 31 Tiltak i naturvern-, kulturlandskap- og friluftsområder til Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 post 64, er på kroner 300 000. Beløpet som foreslås overført fra Miljøverndepartementets kap. 1427 post 74 Tilskudd til friluftslivstiltak til Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 post 64, er på kroner 150 000.

For å bidra til en bedre samordnet virkemiddelbruk i forhold til friluftsformål regionalt, inngår midlene som fylkesmannen i Oppland disponerer til friluftsformål i forsøket. De aktuelle midlene skal benyttes til tilrettelegging, vedlikehold og skjøtsel i statlige sikrede friluftsområder. Midlene på kap. 1427 post 74 gis som tilskudd til lag og organisasjoner for å bidra til stimuleringstiltak og holdningsskapende arbeid for friluftsliv. Tiltak som er rettet mot barn og unge og tiltak som er direkte aktivitetsrettet skal prioriteres.

Det foreslås også overført midler fra Miljøverndepartementets kap. 1429 post 72 Vern og sikring av fredete og bevaringsverdige bygninger og anlegg, til Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 post 64. Beløpet som foreslås overført er på 1,8 mill. kr.

Midlene skal benyttes som tilskudd til fredete bygninger og anlegg for å sikre at viktige nasjonale interesser ivaretas. Tilskudd til tiltak som vil kunne bidra til å utløse samarbeid og økt medvirkning fra eiere og næringsliv, utløse privat kapital og støtte lokale og regionale partnerskap og spleiselag skal prioriteres. Midlene forankres i en partnerskapsavtale mellom fylkesmannen og fylkeskommunen, som sikrer at midlene nyttes i tråd med bevilgningens formål.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Beløpet som foreslås overført fra Arbeids- og administrasjonsdepartementets kap. 1594 post 70 Ordinære arbeidsmarkedstiltak til Kommunal- og regionaldepartementets budsjett kap. 551 post 64, er på 2 mill. kr.

I tillegg foreslås det overført 18 mill. kr fra Arbeids- og administrasjonsdepartementets kap. 1594 post 71 Spesielle arbeidsmarkedstiltak til Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 post 64.

Formålet med midlene til arbeidsmarkedstiltak er å lette overgangen til arbeid for Aetats målgrupper gjennom tilbud av ulike formidlings- og kvalifiseringstiltak. Midlene må brukes i overensstemmelse med de premisser som ligger til grunn for Stortingets bevilgning til arbeidsmarkedstiltak og de mål som er satt for arbeidsmarkedstiltak. Det er derfor viktig at antall personer som deltar i prosjektets tiltak blir registrert i Aetat. Midlene forankres i en partnerskapsavtale mellom Aetat og fylkeskommunen som sikrer at midlene som avsettes nyttes i tråd med bevilgningens formål.

Nærings- og handelsdepartementet

Det foreslås at midler fra Nærings- og handelsdepartementets kap. 2421 post 50 Nyskaping, fond, skal inngå i forsøket. Det foreslås overført 2 mill. kr fra denne posten til Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 post 64.

Nærings- og handelsdepartementets post består av to underposter, hvorav forsøket berører underpost 1 Landsdekkende innovasjonsordning. Ordningen blir fram til utgangen av 2003 administrert av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og har som målsetting å heve innovasjonsevnen blant gründere og små og mellomstore bedrifter. Det kan gis både tilskudd, lån og garantier under ordningen. Til lån og garantier er det knyttet tapsfond.

Av rammen til Landsdekkende innovasjonsordning i 2002 ble 63,6 mill. kr fordelt til fylker. Av disse midlene kan 1,6 mill. kr henføres til Oppland fylkeskommune. Beløpet fra 2002 legges til grunn for beregningen av Opplands andel i 2004. Da forslaget om ramme for Landsdekkende innovasjonsordning er høyere i 2004 enn rammen i 2002, vil Opplands andel utgjøre et noe større beløp i 2004, beregnet til 2 mill. kr.

Kultur- og kirkedepartementet

Også spillemidler fra Norsk Tipping skal inngå i forsøket. Tildelingen skjer imidlertid ikke som en del av statsbudsjettet, men i april/mai i budsjettåret. Det forutsettes at Oppland fylkeskommune bruker et minst like stort beløp på spillemidlenes formål som det som overføres fra Kultur- og kirkedepartementet. Spillemidlene skal brukes i samsvar med det statlige regelverket for midlene.

Kultur- og kirkedepartementet forutsetter å motta en årlig rapportering fra forsøket med redegjørelse for status og fremdrift knyttet til bruken av midlene til idrettsanlegg.

Oppsummering

Beløpene i tabell 4.1 foreslås bevilget over Kommunal- og regionaldepartementets kap. 551 Regional utvikling og nyskaping post 64 Utviklingsmidler til Oppland fylkeskommune.

Tabell 4.1 Poster som skal inngå i «Fritt fram»

Kap.PostBenevnelseKr
28101Driftsutgifter1 500 000
55160Tilskudd til fylkeskommuner for regional utvikling57 900 000
55161Næringsrettede utviklingstiltak, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift1
114950Tilskudd til Landbrukets Utviklingsfond (LUF)1 000 000
142631Tiltak i naturvern-, kulturlandskap- og friluftsområder300 000
142774Tilskudd til friluftslivstiltak150 000
142972Vern og sikring av fredete og bevaringsverdige bygninger og anlegg1 800 000
159470Ordinære arbeidsmarkedstiltak2 000 000
159471Spesielle arbeidsmarkedstiltak18 000 000
242150Nyskaping, fond2 000 000

1 Beløpet vil først være klart når ESA har godkjent overgangsordningen som kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift og når virkeområdet for transportstøtten er avklart.

Det er en forutsetning at midlene tilbakeføres de berørte kapitler og poster når forsøket er avsluttet.

Til forsiden