St.prp. nr. 27 (2007-2008)

Statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS for bygging av komposittfabrikk

Til innholdsfortegnelse

2 Status i kampflyprosjektet

Regjeringen har gjennom sitt pågående arbeid med kampflyanskaffelsen utarbeidet og presentert en konseptuell løsning for Norges fremtidige kampflykapasitet. Prosjektet har nå gått videre til definisjonsfasen. Forsvarsdepartementet har på bakgrunn av dette etablert et prosjekt og startet opp prosessen for å utarbeide det sentrale beslutningsdokumentet i denne fasen, kalt fremskaffelsesløsning. Planen er å fremme en egen proposisjonen om anskaffelse av nye kampfly mot slutten av 2008.

Ved fremleggelsen av kampflyproposisjonen til Stortinget vil regjeringens valgte kandidat bli presentert. Det er derfor iverksatt en prosess overfor de tre potensielle leverandørene av kampflyene, hvor fokus er rettet inn på å få tilstrekkelig konkret informasjon som muliggjør en rangering av kandidatene. Dette inkluderer opplysninger om og vurdering av egenskaper, hvilken anskaffelsespris som tilbys, levetidskostnader, samarbeidsmuligheter og industrielle muligheter.

Regjeringen legger vekt på at en eventuell anskaffelse av nye kampfly skal gi industrielle muligheter til norsk næringsliv. Kandidatenes industripakker blir løpende vurdert og videreutviklet i et tett samarbeid mellom de aktuelle leverandørene, norsk industri og norske myndigheter. Målet er å sikre norsk industri oppdrag som bidrar til å styrke industriens konkurranseevne, styrke næringslivets kunnskaps- og teknologibase og gi betydelige ringvirkninger også utover de forsvarsrelaterte delene av norsk næringsliv.

For regjeringen er det avgjørende at de tre aktuelle leverandørene skal kunne konkurrere på likeverdige vilkår. Det må samtidig understrekes at industrimuligheter knyttet til en anskaffelse av Eurofighter eller JAS Gripen vil komme i stand på andre vilkår enn i JSF-programmet. Ved en eventuell anskaffelse av Eurofighter eller JAS Gripen vil industripakkene bli realisert gjennom gjenkjøps­avtaler. Oppdragene som norsk industri tilbys vil derfor ikke nødvendigvis være knyttet til utvikling eller produksjon av det aktuelle kampflyet.

I JSF-sammenheng er det ikke aktuelt med gjenkjøp. Ved en eventuell anskaffelse av JSF vil industrideltagelse være et resultat av Norges status som partnernasjon i JSF-programmet. Norge har deltatt i utviklingsfasen av JSF siden sommeren 2002, og undertegnet i januar 2007 en avtale om deltagelse i produksjonsfasen. Det er også undertegnet et « Letter of Intent » med LM relatert til de norske industrielle mulighetene i programmet. Deltagelsen har gitt norsk industri mulighet til å konkurrere om kontrakter i utviklingsprosjekter og produksjonsoppdrag. Norsk industri konkurrerer da på like vilkår som andre nasjoner med tilsvarende partnerstatus.