St.prp. nr. 29 (1999-2000)

Om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norge og Det europeiske fellesskap om Norges deltakelse i arbeidet ved Det europeiske overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk

Til innholdsfortegnelse

2 Norges forhandlinger om deltakelse i EMCDDA

Norge anmodet i 1995 om deltakelse i EMCDDA. I 1996 uttrykte senteret ønske om forhandlinger med Norge. Samtidig ble Norge invitert til å delta i senterets virksomhet som observatør i påvente av en avtale. Forhandlinger med EU-kommisjonen om en avtale ble påbegynt i 1997. Uenighet om hvorvidt et samarbeid kunne etableres med grunnlag i EØS-avtalen bidro til å forlenge forhandlingene. Regjeringen anså at en EØS-tilknytning innebar institusjonelle fordeler, fordi fordelingsnøkkelen for det norske bidraget til senterets drift ville være gitt, likeledes full deltakelse i senterets organer. En EØS-tilknytning forutsatte deltakelse også fra de øvrige EFTA/EØS-land. I mars 1999 ble det avklart at Island gikk inn for en EØS-tilknytning. Da EU opprettholdt sin avvisning av en EØS-tilknytning ble forhandlingene sluttført i juni d.å. i form av en tredjelandsavtale. Avtaleutkastet ble parafert 21. juli d.å. Avtalen ble besluttet undertegnet ved kongelig resolusjon 3. september d.å.

I forhandlingene deltok fra norsk side representanter fra Utenriksdepartementet og Sosial- og helsedepartementet.

I tråd med vanlig praksis er det lagt til grunn at foreleggelse for Stortinget burde skje på grunnlag av en undertegnet avtale. Det er nå klargjort at EU ikke har til hensikt å foreta en undertegning forut for godkjenning av avtalen. Det opplyses at godkjenningsprosedyren, som involverer Rådet og Europaparlamentet, antakelig vil være fullført ved årsskiftet. Å avvente fullføring av EUs prosedyre med sikte på undertegning av avtalen før denne forelegges Stortinget, ville innebære en viss utsettelse av ikrafttredelsen. I lys av ønsket om en tidlig ikrafttredelse har regjeringen valgt å forelegge avtalen for Stortinget i parafert stand. Regjeringen har ikke grunn til å tro at behandlingen av avtalen vil støte på vanskeligheter på EU-siden.