St.prp. nr. 36 (2001-2002)

Om visse organisasjonsendringer mv. i Forsvaret

Til innholdsfortegnelse

3 Forsvarets hundeskole

3.1 Lokalisering av Forsvarets hundeskole

Regjeringen foreslår at Forsvarets hundeskole underlegges Generalinspektøren for Hæren og samlokaliseres med utdannings- og kompetansesenter for Hærens logistikkvåpen (LOGUKS) på Sessvollmoen/Hauerseter. Tiltaket iverksettes innen 1. januar 2003. Seiersten fort legges ned fra samme dato.

3.1.1 Bakgrunn

Ved behandling av Innst. S. nr. 342 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 45 (2000-2001), besluttet Stortinget å nedlegge Befalsskolen for Kystartilleriet på Ocarsborg festning. Som en følge av at det ikke lenger skal være militær virksomhet på Oscarsborg, ga departementet Forsvarets overkommando i oppdrag å utrede framtidig lokalisering og organisering av Forsvarets hundeskole (FHSK). Alternativene har vært å opprettholde dagens lokalisering ved Seiersten fort i Drøbak, eller å flytte og reetablere skolen ved en annen militær avdeling.

3.1.2 Vurdering

Det er ikke mulig å realisere personellmessige innsparinger ved å lokalisere FHSK til en ny avdeling. Skolen får i dag all sin administrative støtte fra Ocarsborg festning. Med unntak av kontorpersonalet driver ingen av de tilsatte med administrasjon. Det er derfor ikke grunnlag for å redusere dagens driftsutgifter ved en endring av hundeskolens administrative tilknytning eller flytting. Ingen av de vurderte alternativene fører til løsninger hvor reduksjon i driftsutgiftene oppveier de nødvendige investeringsbehov. Innsparingspotensialet ved FHSK kan derfor ikke sees isolert, men i sammenheng med nedleggelsen av Forsvarets virksomhet på Oscarsborg festning og den reduksjon i driftskostnader som fremkommer der.

I tillegg til Rygge hovedflystasjon er Østerdal garnison, Karljohansvern, Heistadmoen og Sessvollmoen vurdert som nytt lokaliseringssted for FHSK. Valg av lokaliseringsalternativ har derfor basert seg på de økonomiske konsekvenser ved nyetablering veiet opp mot nødvendige investeringer i nåværende lokaliteter. Synergieffekter som kan tas ut i samvirke med andre avdelinger og kompetansemiljøer er også vektlagt.

Både Rygge og Heistadmoen gir tilfredsstillende utdanningsmuligheter for Forsvarets hundetjeneste og har et administrativt støtteapparat. Alternativene har i tillegg få og ensartede avdelinger og miljøer å samvirke med.

Lokalisering til Hauerseter/Sessvollmoen gir muligheter for samvirke med Hærens logistikkavdelinger, felles kompetansesenter for utdanning av vognførere, Forsvarets militærpolitiskole og Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter (MUKS) med bl.a. Veterinærinspektøren som har egen dyrestall. Nærhet til Oslo lufthavn Gardermoen gir også muligheter for trening av hunder i et flyoperativt miljø.

Sessvollmoen framstår som det klart rimeligste alternativ spesielt fordi det er små behov for investeringer i eiendommer, bygg og anlegg. Disse er beregnet til 38 millioner kroner. Nåverdien for investerings- og driftskostnadene over ti år er 146 millioner kroner. Tilsvarende er nåverdiberegningen for dagens lokalisering 169 millioner kroner, Rygge 158 millioner kroner og Heistadmoen 160 millioner kroner. Lokalisering til Hauerseter/Sessvollmoen er det klart rimeligste alternativ både investerings- og driftsmessig selv når man sammenligner nødvendige kostnader ved å forbli i nåværende lokaliteter.

3.1.3 Konklusjon

Regjeringens forslag om at Forsvarets hundeskole samlokaliseres med LOGUKS på Sessvollmoen gir skolen nye, moderne lokaler og varierte muligheter for å utdanne Forsvarets hunder. Samtidig er dette økonomisk sett en gunstig løsning.