St.prp. nr. 36 (2008-2009)

Nye kampfly til Forsvaret

Til innholdsfortegnelse

6 Antallsanalysen

For å kunne komme frem til et nødvendig antall kampfly for å erstatte dagens F-16, er det gjennomført antallsanalyser, der utgangspunktet for analysene er det ambisjonsnivå og de oppgaver for kampflystrukturen som er beskrevet i St.prp. nr. 48 (2007-2008), jf. kapittel 2.

Ambisjonen gir overordnede føringer for hvilken aktivitet den fremtidige kampflykapasiteten skal kunne utføre, og med hvilken kvalitet den skal utføre denne aktiviteten. Dette innebærer hvilken tilgjengelighet og stridseffektivitet den fremtidige kampflykapasiteten skal inneha.

Antall nye kampfly

Kampflyprosjektet har, for planleggingsformål, tatt utgangspunkt i et anslått behov på 48 nye fly, noe som også er bakgrunnen for at de aktuelle leverandørene ble invitert til å komme med tilbud på 48 fly. I St.prp. nr. 48 (2007-2008) ble det imidlertid anført:

«Ambisjonsnivået beskrevet i denne langtidsproposisjonen vil bli benyttet i vurderingen av kandidatene, antyde det nødvendige antallet fly for å erstatte dagens F-16 og derigjennom forslag til kostnadsramme for selve anskaffelsen. Fremskaffelsesløsningen utgjør også bakgrunnen for en egen stortingsproposisjon. Målsettingen er å fremme denne for Stortinget sent i 2008.»

Det dimensjonerende ambisjonsnivået for den fremtidige kampflystrukturen er kravet om å kunne etablere nasjonal luftmilitær beredskap. Forenklet kan dette fremstilles på følgende måte:

  • NATO Quick Reaction Alert (QRA) i Nord-Norge: 15 minutters kampflyberedskap hele døgnet, hele året.

  • Høy luftmilitær beredskap (HLB): 15 minutters kampflyberedskap hele døgnet over et begrenset tidsrom.

I tillegg er det lagt til grunn at det, med utgangspunktet i de nasjonale beredskapsordningene, også skal kunne stilles bidrag med multirollekampfly av skvadronstørrelse i henhold til NATOs styrkemål. Dette bidraget er imidlertid ikke dimensjonerende, verken for antall flygere eller fly.

Det er i hovedsak to områder som er avgjørende for den totale flåtestørrelsen:

  • Det ene er antallet flygere for å bemanne de to nasjonale beredskapsordningene, og NATOs fastsatte minimumskrav til flygere med multirollekampfly på 180 flytimer pr. år. Et ønsket mål fra NATO er 240 flytimer pr. år.

  • Det andre er den totale flytimeproduksjonen, og hvor mange flytimer vedlikeholdsapparatet kan produsere for hvert kampfly pr. år. Som referanse ligger dagens flytimeproduksjon for F-16-fly på ca. 180-190 flytimer pr. fly pr. år.

Antallet flygere nødvendig for å kunne bemanne de to nasjonale beredskapsordningene er utarbeidet i henhold til Bestemmelser for militær lufttjeneste, som regulerer flygernes arbeidstid og hviletid for å opprettholde lufttjenestens sikkerhet, og nødvendig tid til øving og trening for å kunne tilfredsstille NATOs krav og standarder. Basert på disse forutsetningene vurderer kampflyprosjektet behovet for flygere til beredskapsordningene slik:

  • NATO QRA krever 20 flygere (ivaretas av NATO-beredskapen i Nord-Norge).

  • HLB krever 14 flygere pr. HLB-base (5 baser er utpekt for å dekke alle deler av landet, hvorav inntil tre baser benyttes samtidig).

Forskjellen mellom antallet flygere på QRA og HLB skyldes varigheten av beredskapen. QRA opprettholdes gjennom hele året, mens HLB opprettholdes over en kortere periode.

I følge kampflyprosjektets analyser gir dette i sum et totalbehov på 62 flygere som, for å tilfredsstille NATOs krav og standarder, hver må fly minimum 180 flytimer pr. år. Dette gir et årlig flytimebehov på minimum 11 160 flytimer.

Basert på ambisjonsnivået i St.prp. nr. 48 (2007-2008) og leverandørenes svar på forespørselen om bindende informasjon, gir kampflyprosjektets antallsanalyse et behov for en kampflyflåte på 52 JSF-fly. I tillegg forventes at Norge vil måtte stille med fire utdanningsfly. Etter kampflyprosjektets vurdering blir da totalbehovet inntil 56 fly. Regjeringen vil, etter en samlet vurdering, komme tilbake til spørsmålet om endelig antall fly.