St.prp. nr. 38 (2001-2002)

Om forlengelse av midlertidig statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner ved skader på tredjepart som følge av krigs- og terrorhandlinger

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for proposisjonen

Staten har siden 24. september 2001 erstattet bortfallet av forsikring - for skader på tredjepart som følge av krigs- og terrorhandlinger - som omfattet norske fly- og helikopterselskaper, samt lufthavner. Ordningen omfattet den første tiden 8 fly- og helikopterselskap samt 2 lufthavner, og ble fra 24. oktober 2001 midnatt forlenget med ytterligere 30 dager.

Etter forutgående varsel til selskapene, endret departementet med virkning fra 4. november 2001 innslagspunktet (excess-punktet) for det statlige dekningsomfanget for denne forsikringsordningen fra 50 millioner USD til 150 millioner USD for flyselskap, fra 10 millioner USD til 150 millioner USD for helikopterselskap, samt fra 10 millioner USD til 50 millioner USD for lufthavner. Selskapene måtte således tegne forsikring i markedet opp til nevnte innslagspunkt. Premien ble også endret slik at den utgjorde 0,35 USD per passasjer per flygning for dekning fra 150 millioner USD til 1000 millioner USD, og ytterligere 0,35 USD per passasjer per flygning for dekning inntil 1 750 millioner USD. Siden 4. november 2001 har ingen selskaper tegnet forsikring for høyere enn 1000 millioner USD. For Oslo lufthavn, Gardermoen (OSL) er premien fastsatt til 33% av premien for deres ansvarsforsikring.

Fra midnatt 23. november 2001 ble ordningen forlenget til midnatt 31. desember 2001. Fra da av omfattet den kun 4 flyselskap og OSL.

Den 20. desember 2001 ble premien for flyselskapene endret fra 0,35 til 0,45 USD for dekning fra 150 millioner USD til 750 millioner USD. For tilleggspremie - for forsikringsdekning opp til 1000 millioner USD - ble det innført en ytterligere økning på 0,25 USD. 2 av flyselskapene redusertesin forsikringsdekning fra USD 1 000 millioner til USD 750 millioner fra den dagen premieøkningen tok til å gjelde. Samtidig vedtok departementet å forlenge ordningen på de nye premievilkårene til midnatt 30. januar 2002.

Ettersom forsikringsordningen har eksistert om lag 4 måneder, har det medført at fly som er omfattet av ordningen er blitt solgt og nye eiere, leasingshavere m.fl. er kommet til. Departementet har fortolket forsikringsordningen dynamisk, i den forstand at den også har kommet til anvendelse på f. eks. «sale/leaseback» - en ordning som flyselskaper ofte benytter i forbindelse med finansiering av sine fly.

Gjensidige NOR har administrert ordningen iht kontrakt av 15. oktober 2001 med departementet, og kontrakten vil søkes justert i lys av endrede forutsetninger for kontrakten.

EFTAs overvåkningsorgan, ESA, har fortløpende blitt underrettet om den midlertidige statlige forsikringsordningen i tråd med ODA protokoll 3 art 1 nr 3, ettersom forsikringsordningen faller inn under reglene om statsstøttei EØS-avtalen art 61 nr. 1. Forsikringsordningen anses imidlertid som forenlig med EØS-avtalen, fordi støtten har til «formål å bøte på skader som skyldes naturkatastrofer eller andre eksepsjonelle hendelser», jf. EØS-avtalen art 61 nr 2 b).

Selv om ordningen som sådan godtas, vil departementets håndheving av den - herunder vilkår med mer som gis av departementet - overvåkes av ESA. Det vil nå finne sted en ny notifisering til ESA.

EUs organer har foreløpig lagt opp til at forsikringsordningene avsluttes 31. mars 2002. I lys av dette foreslås at det statlige norske forsikringsansvaret også forlenges fra og med midnatt 30. januar 2002 til og med midnatt 31. mars 2002 - på det vilkår at det ikke blir reetablert et privat kommersielt marked og at EUs organer har utarbeidet nærmere retningslinjer.

Foreløpig kan man imidlertid ikke se noen særlig positiv utvikling på det internasjonale markedet for flyforsikring. For å kunne håndtere en situasjon hvor det ultimo mars 2002 skulle være behov for forlengelse av det statlige forsikringsansvaret, ber departementet også om fullmakt til å forlenge ordningen etter 31. mars med én måned om gangen frem til og med 31. desember 2002. Departementet vil fortsatt måtte legge stor vekt på de ordninger EUs organer måtte komme frem til.

Når det gjelder spørsmålet om å inngå en mellomstatlig avtale mellom Norge, Danmark og Sverige om ansvarsfordeling ved skadeutbetalinger ved terrorhandlinger som involverer fly tilhørende SAS, har departementet - som sist omtalt i St. prp. nr. 27 - forsøkt å videreføre arbeidet med å inngå en slik avtale. Senest 18. desember 2001 ble det avholdt et møte mellom den svenske næringsministeren og den norske samferdselsministeren der en slik mulig avtale ble drøftet. Det er imidlertid fra svensk side gitt uttrykk for at man ikke er innstilt på å inngå en slik mellomstatlig avtale og departementet finner således ikke grunn til å gå videre med dette arbeidet.