St.prp. nr. 38 (2008-2009)

Investering i teknologisenter for CO2 -håndtering på Mongstad

Til innholdsfortegnelse

4 Organisering av samarbeidet om TCM

4.1 Samarbeid om utvikling og testing av teknologier for CO2 -fangst

Det fremgår av gjennomføringsavtalen at StatoilHydro skal eie en andel på 20 prosent av teknologisenteret og at staten skal eie den resterende andelen, men at staten kan invitere andre selskaper inn på eiersiden og således redusere statens eierandel, jf. St.prp. nr. 49 (2006-2007). På denne bakgrunn inngikk staten ved Olje- og energidepartementet i juni 2007 avtale med Statoil, Hydro, DONG Energy, Shell og Vattenfall om samarbeid i planlegging og forberedelse av teknologisenteret. Når det fullstendige grunnlaget for investeringsbeslutningen foreligger vil deltakerne ta stilling til deltakelse i teknologiselskapet/-partnerskapet som skal eie og drive teknologisenteret. Statens partsforhold i avtalen ble i oktober 2007 overført til Gassnova.

Teknologiselskapets formål skal være å kvalifisere og teste teknologi, høste erfaring og bidra til spredning av løsninger for CO2 -håndtering. Det er på den bakgrunn vurdert som mest hensiktsmessig at deltakende selskaper har felles interesser og deltar som aktive eiere i teknologiselskapet. Aktuelle eiere vil være brukere av CO2 -fangstteknologier, primært oljeselskaper og kraftprodusenter.

Teknologileverandører vil spille en viktig rolle i testaktivitetene og videreutvikling av teknologiene. Dette åpner for at konkurransedyktige norske og utenlandske teknologileverandører kan samarbeide med teknologiselskapet om utvikling av ulike CO2 -håndteringsteknologier. Prinsippet sikrer god spredning av teknologi og stimulerer til konkurranse.

Det er viktig at CO2 -håndtering står sentralt i industrielle deltakeres strategi og satsingsområder. Teknologiselskapet vil på denne måten kunne bli en sentral aktør i utvikling og testing av CO2 -håndteringsteknologier. Målet er at deltakerne bidrar med vesentlig egenkompetanse.

4.2 Prosess knyttet til deltakelse fra ­industrielle parter

Olje- og energidepartementet i samarbeid med Gassnova er nå i en prosess med henvendelser til industrielle parter med forespørsel om deltakelse i gjennomføringsfasen (bygging og drift) av teknologisenteret på Mongstad. Deltakelse av andre industrielle selskaper som medeiere vil bidra til å sikre at TCM arbeider med de mest relevante og fremtidsrettede teknologiene og tilføre kunnskap og erfaring med gjennomføring av store prosjekter. Videre vil flere eiere kunne bidra til fremvekst av flere kvalifiserte leverandører og således sikre prosjektet større tyngde i leverandørindustrien. Et vesentlig moment i denne sammenheng er at prosjektet også anses som relevant for kullbaserte anlegg. Flere deltakere vil medføre at statens samlede kostnads- og risikoeksponering reduseres. Av dette følger at det foreløpig ikke er avklart hvor stor eierandel staten vil ende opp med i TCM.

StatoilHydro har forpliktet seg til å gå inn som medeier i teknologiselskapet med 20 prosent og staten har forpliktet seg til å gå inn med resterende 80 prosent. Ved å invitere andre selskaper som medeiere i selskapet, vil statens andel i selskapet reduseres tilsvarende. Ved inngåelsen av samarbeidsavtalen i juni 2007, ble det lagt til grunn en intensjon om like eierandeler i TCM etter investeringsbeslutningen. Det fremkommer av samarbeidspartnernes arbeid med planlegging og forberedelser av teknologisenteret at kostnadene for testanlegget blir betydelig høyere enn antatt da samarbeidsavtalen ble inngått. For å sikre en tilstrekkelig bred deltakelse i TCM fra nåværende og nye partnere, herunder prosjektets relevans for teknologispredning og -utvikling, anses en løsning der hver aktør utover staten og StatoilHydro investerer et likt, avtalt beløp i teknologiselskapet som mest hensiktsmessig. Det legges til grunn at industrielle deltakere forholdsmessig dekker kostnader ved eventuelle overskridelser utover budsjett på investeringsbeslutningstidspunktet tilsvarende den andel som er investert i teknologiselskapet.

Det legges til grunn at partene får lik rett til læringsutbyttet til prosjektet med fri tilgang til og bruk av all kunnskap og erfaring som teknologisenteret genererer i samsvar med en samarbeidsavtale.

Det legges opp til at TCMs driftskostnader skal dekkes forholdsmessig i henhold til partnernes andel av investeringskostnadene, og partenes andel i teknologiselskapet vil tilsvare fastbeløpets forholdsmessige andel av totalkostnaden. Et drifts- og testprogram skisseres for partnerne i forbindelse med investeringsbeslutningen i 2009. Intensjonen er at det nye partnerskapet vil være klart til tidspunkt for investeringsbeslutning. Det er Gassnovas vurdering at deltakelse fra industrielle selskaper, i tillegg til StatoilHydro og staten, vil sikre tilstrekkelig bredde i prosjektet samtidig som det muliggjør en forsvarlig og effektiv prosjektgjennomføring.

4.3 Deltakeravtale for gjennomføringen av TCM

I henhold til St.prp. nr. 49 (2006-2007), vurderer Olje- og energidepartementet at det er hensiktsmessig å organisere teknologiselskapet som et ansvarlig selskap med delt ansvar (DA). Bakgrunnen for dette er blant annet knyttet til behovet for å bygge på en kjent modell for å organisere samarbeid mellom ulike selskaper. Olje- og energidepartementet har erfaring med statlig deltakelse i interessentskap på sokkelen gjennom ordningen med statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). Som følge av unntaket i selskaps­loven, er disse interessentskapene ikke å anse som selskaper, men de har en organisering og en ansvarsfordeling som ligger nær opp til ansvarlige selskaper. I forbindelse med SDØE-ordningen, deltar staten også i enkelte DA-selskaper. Denne selskapsformen vil således være godt kjent både for staten, StatoilHydro og andre oljeselskaper som potensielle deltakere i teknologiselskapet.

På denne bakgrunn legges det opp til at partene som fatter investeringsbeslutning for TCM sammen danner et ansvarlig selskap med delt ansvar. Aktiviteten i teknologiselskapet skal reguleres gjennom en deltakeravtale som regulerer alle relevante forhold knyttet til utbyggingen og driften av teknologisenteret for CO2 -fangst på Mongstad.

Teknologiselskapets formål vil være å utvikle og teste konsepter og teknologier for CO2 -fangst med potensial for å redusere risiko og kostnader av fullskala fangst. Dette gjøres gjennom bygging, eierskap og drift av teknologisenteret på Mongstad. Teknologiselskapets styring og deltakelse vil være basert på prinsippene fra samarbeidsavtalen.

Partnerne vil være ansvarlige for teknologiselskapets utgifter i forhold til sine eierandeler og vil overføre midler for å dekke disse. Deltagerne vil ha stemmerett i forhold til sin eierandel.

I henhold til gjeldende avtaler for samarbeid om CO2 -håndtering på Mongstad, skal teknologiselskapet drive og aktivt bruke testanlegget for teknologiutvikling, kvalifisering, testing og verifisering i et minimum av fem år etter ferdigstillelsen. Deltakerne vil ha lik tilgang til den informasjon, læring og erfaring som kommer ut av virksomheten.

StatoilHydro vil etter planen være operatør for utbyggingsfasen og ha ansvaret for byggeprosjektet. Ved en slik løsning vil kontrakter med under­leverandører bli inngått i teknologiselskapets navn, men administrert av StatoilHydro. Operatøren vil rapportere til det øverste styringsorganet i teknologiselskapet ­– selskapsmøtet. Gassnovas representant vil etter planen være leder av selskapsmøtet. Selskapsmøtet vil utpeke en daglig leder, som vil ha ansvaret for drift og den daglige kontakt med operatøren. I tillegg vil daglig leder ha ansvar for planleggingen av TCMs driftsfase.

I henhold til deltakeravtalen vil det være selskapsmøtet som godkjenner investeringsbudsjettet og tidsplanen for byggingen av testanlegget. Selskapsmøtet vil delegere nødvendig myndighet til operatøren for gjennomføringen av prosjektet. Selskapsmøtet vil videre godkjenne virksomhetens planer og driftsbudsjetter og delegere nødvendig myndighet til daglig leder for driften.

4.4 Forholdet til statsstøttereglene i EØS-avtalen

EØS-reglene for offentlig støtte setter rammer for statens investering i TCM. I henhold til gjennomføringsavtalen mellom staten og Statoil, kan staten si opp avtalen dersom den ikke lar seg gjennomføre på grunn av EØS-avtalens statsstøtteregler eller at nødvendige stortingsvedtak ikke foreligger. Tilsvarende bestemmelser er inntatt i utkastene til samarbeidsavtale og deltakeravtale i forbindelse med teknologiselskapet på Mongstad.

I juli 2007 notifiserte Olje- og energidepartementet statens planer for deltakelse i teknologisenteret for CO2 -fangst på Mongstad til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). På bakgrunn av vurderingen at statens deltakelse ikke var i strid med regelverket for lovlig statsstøtte, ble planene ved­rørende TCM godkjent av ESA i juli 2008. Det ble lagt til grunn at videre deltakelse i TCM av andre selskaper ville redusere statens eierandel. En eventuell utvidelse av den opprinnelige tidsplanen på 5 år går utenfor rammene for vedtaket og vil måtte notifiseres til ESA. Dette gjelder også eventuelle andre endringer i opplegget som er godkjent av ESA.