St.prp. nr. 44 (2004-2005)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 179/2004 av 9. desember 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1592/2002 om felles regler for sivil luftfart og om opprettelse av et europeisk byrå for flysikkerhet (EASA)

Til innholdsfortegnelse

8 Vurdering

Etableringen av EASA innebærer at EU har fått et organ som kan bistå med teknisk ekspertise i forbindelse med regelverksutvikling og ved inngåelse av luftfartsavtaler på flysikkerhetsområdet. Videre vil EASA sikre at medlemsstatene innfører, fortolker og håndhever regelverket likt. Dette skal bidra til like konkurransevilkår og mer effektive sertifiserings- og godkjenningsprosesser. I årene fremover vil EASA få ansvar for flere områder innenfor sivil luftfart, og forutsettes å bygge opp sin egen forsknings- og analysevirksomhet.

EASA vil utgjøre en sentral faktor i det internasjonale flysikkerhetsarbeidet. I en periode fremover forventes det at Europakommisjonen og EASA vil prioritere oppfølgning av vedtatt regelverk samt utvikling av regelverk innenfor nye ansvarsområder. I tillegg forventes det at EU vil øke sitt internasjonale engasjement, både overfor ICAO og tredjeland.

For Norge vil EASA være en ny arena for innflytelse på internasjonalt flysikkerhetsarbeid. Deltagelse i EASA vil bidra til å sikre norske interesser, bl.a. ved at særegne regionale og klimatiske forhold blir ivaretatt i forbindelse med utarbeidelse av nytt regelverk. Deltagelse vil også gi Norge adgang til økt informasjon og erfaringer fra andre europeiske land. Det vurderes derfor som svært viktig at Norge deltar i EASA.

For norske luftfartsaktører vil EASA i første rekke sikre at de får de samme rammevilkår som sine europeiske konkurrenter, hvilket vil ha betydning for muligheten til å beholde virksomheter i Norge og for å bevare og styrke norsk luftfartskompetanse.

Samarbeidet i EASA innebærer en sentralisering av typegodkjenning av luftfartøyer m.v. og en adgang for EASA til å gjennomføre tilsyn med at regelverket blir fulgt i medlemsstatene. EASAs myndighet forutsetter en viss overføring av nasjonal doms- og forvaltningsmyndighet på et saklig avgrenset område, som i sum anses å være lite inngripende. De beslutninger som fattes av EASA er av teknisk karakter og med liten grad av skjønnsutøvelse.

Vurderingen av de konstitusjonelle spørsmål en slik begrenset myndighetsoverføring reiser, har vist at man ikke kommer over den grense for myndighetsoverføring som ligger i Grunnloven § 93. Imidlertid er saken av særlig viktighet og nødvendiggjør senere budsjettvedtak. Det bes derfor om Stortingets samtykke etter Grunnloven § 26 annet ledd.

Det forventes at ansvarsområdet til EASA vil bli utvidet til å gjelde virksomheten på lufthavnene og i lufttrafikktjenesten, luftfartsoperasjoner og sertifisering av flybesetninger. Ved en tilsvarende utvidelse av EØS-regelverket vil de eventuelle konstitusjonelle spørsmål en slik utvidet myndighet reiser, også bli vurdert.

Til forsiden