St.prp. nr. 59 (2003-2004)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutninger nr. 79/2003 og nr. 80/2003 av 20. juni 2003 og nr. 11/2004 av 6. februar 2004 om innlemmelse av direktiver på området for elektronisk kommunikasjon

Til innholdsfortegnelse

5 Forholdet til norsk rett

Reguleringspakken er en del av reguleringen av det indre marked, og er EØS-relevant. Reguleringspakken er gjennomført i norsk rett gjennom lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven), som erstattet teleloven, jf Ot.prp. nr. 58 (2002-2003). Ekomloven trådte i kraft 25. juli 2003.

Når det gjelder gjennomføring av kommunikasjonsverndirektivet er det i tillegg til ekomloven nødvendig å foreta enkelte endringer i markedsføringsloven. Arbeidet er igangsatt, også vedrørende tilsvarende endring av forskriftene.

Norsk teleregulering har vært basert på EUs tidligere regulering av telekommunikasjonsområdet. Alle EUs tidligere rettsakter på området er innlemmet i EØS-avtalen. Forpliktelsene som følger av EØS-avtalen på dette området har i hovedsak vært gjennomført i lov om telekommunikasjon og forskrift om offentlig telenett og teletjeneste. Dette lovverket er nå i hovedsak opphevet gjennom ekomloven og ekomforskriften.

Konsultasjonsprosedyren i direktiv 2002/21/EF, og som er beskrevet i kapittel 3, har vært vurdert i forhold til Grunnlovens § 93. Konsultasjonsprosedyren fremstår som et virkemiddel som gir EFTAs overvåkningsorgan, Kommisjonen og andre EØS-land muligheten til å gripe inn overfor enkeltvedtak som fattes av nasjonale myndigheter. Prosedyren innebærer imidlertid ikke at EFTAs overvåkningsorgan fatter enkeltvedtak med direkte virkning i Norge, men at norske myndigheter kan hindres i å fatte enkeltvedtak med et bestemt innhold. Skjønnstemaene fastlegges i rettsaktene, mens EFTAs overvåkningsorgan gis kompetanse til å påvirke skjønnsutøvelsen. Samlet sett anses derfor den myndighet av forvaltningsmessig art som overføres å være på et saklig begrenset område som totalt sett ikke er av spesielt inngripende karakter eller omfang. Sett hen til den statsrettspraksis som har utviklet seg rundt slike spørsmål, ansees det at tilslutning vil kunne besluttes etter Grl. § 26. annet ledd.

For en nærmere vurdering av konsultasjonsprosedyren i forhold til Grunnloven, samt utfyllende informasjon om gjennomføring av konsultasjonsprosedyren i praksis for EFTA/EØS-landene, vises det til Ot.prp. nr. 58 (2002-2003) Om lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven).

Til forsiden