St.prp. nr. 59 (2005-2006)

Om samtykke til godtakelse av vedtak om videre­utvikling av Schengen-regelverket (europa­parlaments- og rådsforordning (EF) nr. 562/2006 om innføring av fellesskapsregler som regulerer bevegelsen av personer over grenser (Schengen­grenseregler).

Til innholdsfortegnelse

8 Særlige regler for ulike typer grenser og ulike transportmidler som benyttes for å passere medlemsstatenes ytre grenser

Forordningens vedlegg 7

  • 1. Landgrenser

  • 1.1 Inn- og utreisekontroll i forbindelse med veitrafikk

  • 1.1.1 For å sikre en effektiv inn- og utreisekontroll av personer samtidig med en sikker og smidig flyt i veitrafikken, skal trafikken på grenseovergangsstedene reguleres på hensiktsmessig måte. Medlemsstatene kan om nødvendig inngå bilaterale avtaler for å dirigere og sperre trafikken. De skal underrette Kommisjonen om dette i samsvar med artikkel 37.

  • 1.1.2 På landgrensene kan medlemsstatene, dersom de finner det hensiktsmessig og forholdene tillater det, anlegge eller organisere separate filer på enkelte grenseovergangssteder, i samsvar med artikkel 9.

  • Under særlige forhold eller når trafikksituasjonen og infrastrukturen gjør det nødvendig, kan vedkommende myndigheter i medlemsstatene på hvilket som helst tidspunkt oppheve de separate filene.

  • Medlemsstatene kan samarbeide med nabolandene med henblikk på å anlegge separate filer på grenseovergangssteder på de ytre grenser.

  • 1.1.3 Personer som kommer kjørende kan som hovedregel bli sittende i kjøretøyet mens kontrollen foretas. Hvis omstendighetene krever det, kan de imidlertid bli bedt om å gå ut av kjøretøyet. Grundige kontroller vil bli utført på områder som er spesielt innrettet for dette formål, dersom de lokale forholdene tillater det. Av hensyn til personellets sikkerhet skal kontrollen når det er mulig utføres av to grensevakter.

  • 1.2 Inn- og utreisekontroll i forbindelse med jernbanetrafikk

  • 1.2.1 Det skal foretas kontroll både av togpassasjerer og togpersonell i tog som passerer de ytre grenser, herunder godstog eller tomme tog. Slike kontroller skal utføres på en av følgende to måter:

    • på plattformen på den første jernbanestasjon ved innreise eller ved avreise på en medlemsstats territorium,

    • om bord på toget under transitt.

  • Medlemsstatene kan inngå bilaterale avtaler om hvordan slike kontroller skal utføres. De skal underrette Kommisjonen om dette i henhold til artikkel 37.

  • 1.2.2 Som unntak fra nr. 1.2.1. og for å lette trafikken med høyhastighetspassasjertog, kan medlemsstatene som toget kjører gjennom på veien fra tredjeland, også beslutte, etter enighet med de berørte tredjeland, at inn- og utreisekontroll av personer på tog fra tredjeland skal utføres på en av følgende måter:

    • på jernbanestasjonen i et tredjeland der passasjerene går om bord på toget,

    • på jernbanestasjoner der passasjerene går av toget på medlemsstatenes territorium,

    • om bord på toget underveis mellom jernbanestasjoner på medlemsstatenes territorium, forutsatt at passasjerene blir om bord på toget på den eller de foregående stasjonen(e).

  • 1.2.3 Når høyhastighetstog fra tredjeland stopper på flere steder på medlemsstatenes territorium, og jernbaneselskapet har adgang til å ta passasjerer om bord utelukkende for den resterende del av reisen innenfor medlemsstatenes territorium, skal det utføres innreisekontroll for slike passasjerer enten om bord på toget eller på stasjonen på bestemmelsesstedet, med mindre det er utført kontroll i henhold til nr. 1.2.1. eller 1.2.2. første strekpunkt.

  • Personer som utelukkende ønsker å reise med toget på den resterende strekningen på medlemsstatenes territorium, skal før avreisen klart informeres om at de vil bli kontrollert under reisen eller på stasjonen på bestemmelsesstedet.

  • 1.2.4 I motsatt retning skal passasjerene om bord på toget gjennomgå utreisekontroll på tilsvarende måte. Grensevakten kan gi ordre om at togvognenes hulrom skal inspiseres om nødvendig med bistand fra togfører, for å kontrollere at personer eller gjenstander som er underlagt inn- og utreisekontroll, ikke er gjemt der.

  • 1.2.5 Dersom det er grunn til å tro at det i toget skjuler seg personer som er meldt eller er mistenkt for å ha begått en lovovertredelse, eller tredjelandsstatsborgere som har til hensikt å foreta ulovlig innreise, skal grensevakten, dersom han eller hun ikke kan gripe inn etter de nasjonale bestemmelsene, underrette medlemsstatene som toget kjører i retning av eller gjennom.

  • 2. Luftgrenser

  • 2.1 Retningslinjer for inn- og utreisekontroll i internasjonale lufthavner

  • 2.1.1 Medlemsstatenes kompetente myndigheter skal sikre at lufthavnoperatørene treffer de nødvendige tiltak for å anlegge et fysisk skille mellom passasjerstrømmen for interne flygninger og andre flygninger. Hensiktsmessig infrastruktur skal settes opp i alle internasjonale lufthavner med henblikk på dette.

  • 2.1.2 Stedet hvor inn- og utreisekontrollen skal finne sted, skal fastsettes etter følgende retningslinjer:

    1. passasjerer som kommer med fly fra et tredjeland og som skal om bord på en intern flygning, skal gjennomgå en innreisekontroll i den lufthavn flyet fra tredjelandet ankommer. Passasjerer på en intern flygning som skal om bord på et fly til et tredjeland (transferpassasjerer), skal gjennomgå en utreisekontroll i det sistenevnte flyets avgangslufthavn,

    2. for flygninger til eller fra tredjeland uten transferpassasjerer og flygninger med flere mellomlandinger i lufthavner i medlemsstatene uten flybytte:

      1. passasjerer på fly til eller fra tredjeland uten tidligere eller påfølgende transfer på medlemsstatenes territorium, skal gjennomgå en innreisekontroll i innreiselufthavnen og en utreisekontroll i utreiselufthavnen,

      2. passasjerer på fly til eller fra tredjeland med én eller flere mellomlandinger på medlemsstatenes territorium uten flybytte (transittpassasjerer), uten at passasjerer kan gå om bord på flyet på strekningen innenfor medlemsstatenes territorium, skal gjennomgå en innreisekontroll i ankomstlufthavnen og en utreisekontroll i avgangslufthavnen,

      3. dersom et luftfartsselskap, for flygninger fra tredjeland med mer enn én mellomlanding innenfor medlemsstatenes territorium, tar om bord passasjerer som utelukkende reiser på den resterende strekningen på dette territoriet, skal passasjerene gjennomgå en utreisekontroll i avgangslufthavnen og en innreisekontroll i ankomstlufthavnen.

        Kontroll av passasjerer som under disse mellomlandingene allerede befinner seg om bord på flyet og ikke er gått om bord på medlemsstatenes territorium, skal gjennomføres i samsvar med bokstav b) ii). Motsatt framgangsmåte skal anvendes for denne type flygninger når bestemmelseslandet er et tredjeland.

  • 2.1.3 Inn- og utreisekontroll gjennomføres normalt ikke i flyet eller ved flyutgangen, med mindre det er berettiget ut fra en risikovurdering med hensyn til indre sikkerhet og ulovlig innvandring. For å sikre at personer kontrolleres etter reglene i artikkel 6 til 13 i de lufthavnene som er utpekt som grenseovergangssteder, skal medlemsstatene sikre at lufthavnsmyndighetene treffer de nødvendige tiltak for å dirigere passasjerstrømmen til anlegg innrettet for kontroll.

  • Medlemsstatene skal sikre at lufthavnoperatørene treffer de nødvendige tiltak for å hindre at personer uten tillatelse får adgang til eller forlater reserverte områder, f.eks. transittområdet. Det foretas normalt ikke kontroll i transittområdet, med mindre det er berettiget ut fra en risikovurdering med hensyn til intern sikkerhet og ulovlig innvandring; kontroller i dette området kan spesielt utføres på personer som er underlagt plikt til å innhente lufthavntransittvisum, for å kontrollere at de er i besittelse av slikt visum.

  • 2.1.4 Dersom et fly fra et tredjeland på grunn av force majeure eller overhengende fare eller etter instrukser fra myndighetene må lande på et sted som ikke er et grenseovergangssted, kan dette flyet forsette flygningen kun etter tillatelse fra grensevaktene og tollvesenet. Det samme skal gjelde når et fly fra et tredjeland lander uten tillatelse. Under alle omstendigheter skal artikkel 6 til 13 få anvendelse på inn- og utreisekontroll av personer på slike fly.

  • 2.2 Retningslinjer for inn- og utreisekontroll på flyplasser:

  • 2.2.1 Det skal sikres at passasjerer også kontrolleres i samsvar med artikkel 6 til 13 på flyplasser som ikke har status som internasjonal lufthavn etter relevant nasjonal lovgivning ("flyplasser"), men der flygninger til eller fra tredjeland er tillatt.

  • 2.2.2 Som unntak fra nr. 2.1.1 skal det på flyplasser ikke være nødvendig med særskilte fysiske innretninger for å skille passasjerstrømmen fra interne flygninger og andre flygninger, med forbehold for bestemmelsene i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 2320/2002 av 16. desember 2002 om fastsettelse av felles bestemmelser om sikkerhet innen sivil luftfart. 1 Når trafikkvolumet er beskjedent, er det dessuten ikke nødvendig at grensevakter er til stede til enhver tid, forutsatt at det kan garanteres at nødvendig personell kan være på plass i god tid.

  • 2.2.3 Dersom grensevaktene ikke er til stede til enhver tid på flyplassen, skal driftslederen på flyplassen varsle grensevaktene i tilstrekkelig god tid på forhånd om når fly fra eller til tredjeland ankommer eller letter.

  • 2.3 Inn- og utreisekontroll av personer i privatfly

  • 2.3.1 For private flygninger til eller fra tredjeland skal kapteinen før avgang oversende til grensevaktene i bestemmelsesmedlemsstaten og eventuelt i første innreisemedlemsstat, en generell erklæring som bl.a. inneholder flygeplan i samsvar med vedlegg 2 i konvensjonen om internasjonal sivil luftfart og opplysninger om passasjerenes identitet.

  • 2.3.2 Dersom private fly fra et tredjeland på vei til en medlemsstat mellomlander på andre medlemsstaters territorium, skal de kompetente myndigheter i innreisemedlemsstaten foreta inn- og utreisekontroll og påføre et innreisestempel på den generelle erklæringen nevnt i nr. 2.3.1

  • .2.3.3 Dersom det er uklart om et fly utelukkende kommer fra eller bare er på vei til medlemsstatenes territorium uten mellomlanding på et tredjelands territorium, skal de kompetente myndigheter foreta inn- og utreisekontroll av personer i lufthavner eller på flyplasser i samsvar med nr. 2.1 til 2.2.

  • 2.3.4 Inn- og utreiseregler for seilfly, mikrolette fly, helikoptre, amatørbygde fly som bare kan fly over korte avsander og luftskip skal fastsettes i nasjonal lovgivning eller eventuelt i bilaterale avtaler.

  • 3. Sjøgrenser

  • 3.1 Generelle retningslinjer for inn- og utreisekontroll i forbindelse med skipstrafikk

  • 3.1.1 Kontroll av skip skal gjennomføres i anløpshavnen eller avseilingshavnen, om bord på skipet eller i et område spesielt beregnet på dette i umiddelbar nærhet av skipet. I samsvar med avtaler inngått om dette kan kontrollen imidlertid gjennomføres under reisen eller på et tredjelands territorium ved skipets ankomst eller avreise.

  • Formålet med kontrollen er å sikre at både besetningen og passasjerer oppfyller vilkårene fastsatt i artikkel 5, med forbehold for artikkel 19 nr. 1 c).

  • 3.1.2 Skipsføreren eller eventuelt den personen eller det selskapet som representerer rederen i alle saker som gjelder rederens plikt med hensyn til skipets utrustning ("skipsagenten"), skal utarbeide en liste i to eksemplarer over besetningen og eventuelle passasjerer. Senest ved ankomst i havnen skal han eller hun overlevere listen(e) til grensevaktene. Hvis listen(e) på grunn av force majeure ikke kan overleveres til grensevaktene, skal en kopi oversendes til vedkommende grensekontrollsted eller sjøfartsmyndigheter, som straks skal videresende den/dem til grensevaktene.

  • 3.1.3 En kopi av de to listene forsynt med grensevaktens underskrift skal leveres tilbake til skipsføreren, som på anmodning skal framvise dem mens skipet ligger i havn.

  • 3.1.4 Skipsføreren eller eventuelt skipsagenten skal straks underrette den kompetente myndigheten om alle endringer i besetningens sammensetning eller antall passasjerer.

  • Skipsføreren skal dessuten straks underrette de kompetente myndigheter, om mulig allerede før skipet anløper havn, om blindpassasjerer om bord. Blindpassasjerer skal likevel forbli under skipsførerens ansvar.

  • 3.1.5 Skipsføreren skal i god tid og i samsvar med gjeldene bestemmelser i den berørte havn underrette grensevaktene om skipets avreise; dersom han eller hun ikke er i stand til å underrette disse myndighetene, skal han eller hun underrette vedkommende sjøfartsmyndigheter. Det andre eksemplaret av listen(e) som tidligere er utfylt og undertegnet, skal returneres til grensevaktene eller skipsmyndighetene.

  • 3.2 Spesifikke retningslinjer for bestemte typer skipsfart

  • Cruiseskip

  • 3.2.1 Cruiseskipets skipsfører eller eventuelt skipsagenten skal meddele de respektive grensevakter cruiseskipets rute og program senest 24 timer før skipet forlater havnen og før det anløper hver enkelt havn på medlemsstatenes territorium.

  • 3.2.2 Hvis cruiseskipets rute utelukkende omfatter havner på medlemsstatenes territorium, skal det, som unntak fra artikkel 4 og 7, ikke utføres inn- og utreisekontroll, og cruiseskipet kan anløpe havner som ikke er grenseovergangssteder.

  • Basert på en riskovurdering knyttet til indre sikkerhet og ulovlig innvandring, kan det likevel foretas inn- og utreisekontroll av besetning og passasjerer på slike skip.

  • 3.2.3 Dersom et cruiseskips rute omfatter både havner på medlemsstatenes territorium og havner i tredjeland, skal det, som unntak fra artikkel 7, gjennomføres følgende inn- og utreisekontroll:

    • (a) dersom cruiseskipet kommer fra en havn i et tredjeland og anløper for første gang en havn på en medlemsstats territorium, skal besetningen og passasjerene gjennomgå innreisekontroll på grunnlag av navnelisten over besetningen og passasjerene nevnt i nr. 3.2.4.

      Passasjerer som går i land skal gjennomgå en innreisekontroll i samsvar med artikkel 7, med mindre en risikovurdering knyttet til indre sikkerhet og ulovlig innvandring viser at det ikke er nødvendig å foreta slik kontroll.

    • (b) dersom cruiseskipet kommer fra en havn i et tredjeland og anløper igjen en havn på en medlemsstats territorium, skal besetningen og passasjerene gjennomgå innreisekontroll på grunnlag av navnelisten over besetningen og passasjerene nevnt i nr. 3.2.4. i den grad disse listene er blitt endret siden cruiseskipet sist anløp en havn på en medlemsstats territorium.

      Passasjerer som går i land, skal gjennomgå en innreisekontroll i samsvar med artikkel 7, med mindre en risikovurdering knyttet til indre sikkerhet og ulovlig innvandring viser at det ikke er nødvendig å foreta slik kontroll.

    • (c) dersom cruiseskipet kommer fra en havn i en medlemsstat og anløper en slik havn, skal passasjerer som går i land, gjennomgå innreisekontroll i samsvar med artikkel 7 hvis en risikovurdering knyttet til indre sikkerhet og ulovlig innvandring gjør det påkrevd.

    • (d) dersom et cruiseskip seiler fra en havn i en medlemsstat til en havn i et tredjeland, skal besetningen og passasjerene gjennomgå utreisekontroll på grunnlag av navnelisten over besetningen og passasjerene,

      Dersom en risikovurdering knyttet til indre sikkerhet og ulovlig innvandring gjør det påkrevd, skal passasjerer som går i land gjennomgå utreisekontroll i samsvar med artikkel 7,

    • (e) dersom et cruiseskip seiler fra en havn i en medlemsstat til en slik havn, skal det ikke foretas utreisekontroll,

      Basert på en risikovurdering knyttet til indre sikkerhet og ulovlig innvandring, kan det likevel foretas kontroll av besetningen og passasjerene på disse skipene.

  • 3.2.4 Navnelisten over besetningen og og passasjerene skal inneholde:

    1. fornavn og etternavn

    2. fødselsdato

    3. nasjonalitet

    4. reisedokumentets nummer og type og eventuelt visumnummer.

  • Cruiseskipets skipsfører eller eventuelt skipsagenten skal oversende navnelisten til de respektive grensevakter senest 24 timer før ankomst i hver enkelt havn på medlemsstatenes territorium eller, hvis reisen til denne havnen er kortere enn 24 timer, umiddelbart etter at ombordstigning er fullført i den foregående havnen.

  • Navnelisten skal stemples i den første innreisehavnen på medlemsstatenes territorium og under alle omstendigheter hver gang det foretas endringer i listen. Navnelisten skal tas med i risikovurderingen omhandlet i nr. 3.2.3.

  • Lystfartøyer

  • 3.2.5 Personer om bord på lystfartøyer som kommer fra eller som seiler til en havn i en medlemsstat skal, som unntak fra artikkel 4 og 7, ikke gjennomgå inn- og utreisekontroll og kan reise inn via en havn som ikke er et grenseovergangssted.

  • Dersom vurderingen av risikoen for ulovlig innvandring gjør det berettiget, særlig hvis tredjelands kyster ligger i umiddelbar nærhet til den berørte medlemsstats territorium, skal det likevel foretas kontroll av disse personene og/eller ransaking av lystfartøyene.

  • 3.2.6 Et lystfartøy som kommer fra et tredjeland kan unntaksvis, og som unntak fra artikkel 4, anløpe en havn som ikke er et grenseovergangssted. I så fall skal personene om bord underrette havnemyndighetene for å innhente tillatelse til å anløpe denne havnen. Havnemyndighetene skal ta kontakt med myndighetene i nærmeste havn som er utpekt som grenseovergangssted for å melde om fartøyets ankomst. Meldingen om passasjerer skal gis til havnemyndighetene i form av en liste over personene om bord. Denne listen skal senest ved fartøyets ankomst være tilgjengelig for grensevaktene.

  • Dersom et lystfartøy som kommer fra et tredjeland, på grunn av force majeure, er nødt til å anløpe en havn som ikke er et grenseovergangssted, skal havnemyndighetene på tilsvarende måte kontakte myndighetene i nærmeste havn som er utpekt som grenseovergangssted, for å melde om skipets ankomst.

  • 3.2.7 I forbindelse med kontrollen skal det leveres et dokument med alle skipets tekniske data og navnene på de personene som befinner seg om bord. En kopi av dette dokumentet skal sendes til myndighetene i ankomst- og avgangshavnene. Så lenge skipet oppholder seg i en av medlemsstatenes territorialfarvann, skal en kopi av dette dokumentet oppbevares sammen med skipsdokumentene.

  • Kystfiske

  • 3.2.8 Som unntak fra artikkel 4 og 7, skal det ikke foretas systematisk kontroll av besetningen på kystfiskefartøyer som daglig eller innen 36 timer vender tilbake til den havnen de er registrert i eller til en annen havn på medlemsstatenes territorium uten å anløpe en havn på et tredjelands territorium. Det skal likevel tas hensyn til en vurdering av risikoen for ulovlig innvandring, særlig hvis et tredjelands kystlinje ligger i umiddelbar nærhet av vedkommende medlemsstat, for å avgjøre hvor hyppig det skal foretas kontroll. Avhengig av slik risiko, skal det foretas inn- og utreisekontroll av personene og/eller ransaking av fartøyet.

  • 3.2.9 Besetningen på kystfiskefartøyer som ikke er registrert i en havn på en medlemsstats territorium, skal kontrolleres etter bestemmelsene som gjelder for sjømenn.

  • Skipsføreren skal underrette de kompetente myndigheter om alle endringer i besetningslisten og om eventuelle passasjerer om bord.

  • Fergeforbindelser

  • Passasjerer om bord på fergeforbindelser med havner i tredjeland, skal gjennomgå kontroll. Følgende regler skal gjelde:

    • (a) medlemsstatene skal, om mulig, anlegge separate filer i samsvar med artikkel 9,

    • (b) passasjerer til fots skal kontrolleres enkeltvis,

    • (c) passasjerer i private kjøretøyer skal kontrolleres mens de sitter i kjøretøyet,

    • (d) fergepassasjerer som reiser med buss, skal anses som passasjerer til fots. Disse passasjerene skal gå ut av bussen for å gjennomgå kontroll,

    • (e) kontroll av lastebilsjåfører og eventuelle medreisende personer skal foretas mens de sitter i kjøretøyet. Denne kontrollen vil i prinsippet foregå atskilt fra kontrollen av de andre passasjerene,

    • (f) for å sikre rask avvikling av kontrollen, skal det finnes et tilstrekkelig antall kontrollposter,

    • (g) for å avsløre spesielt ulovlige innvandrere, skal det foretas stikkontroller av passasjerenes kjøretøyer og eventuelt av last og annet gods pakket i kjøretøyene,

    • (h) besetningsmedlemmer på ferger skal behandles på samme måte som besetningsmedlemmer på handelsskip.

  • 4. Skipsfart på innlands vannveier

  • 4.1 Med "skipsfart på innlands vannveier med passering av en ytre grense" menes bruk i næring eller til fritidsformål av alle typer båter og flytende materiell på elver, kanaler og innsjøer.

  • 4.2 For båter som benyttes i næringsvirksomhet, skal skipsføreren og ansatte om bord som er oppført på besetningslisten, samt disse personenes familiemedlemmer som bor om bord, betraktes som besetningsmedlemmer eller tilsvarende.

  • 4.3 De relevante bestemmelsene i nr. 3.1 til 3.2 anvendes tilsvarende for kontroller av skipsfart på innlands vannveier.

Fotnoter

1.

EFT L 355, 30.12.2002, s. 1. Forordning endret ved forordning (EF) nr. 849/2004 (EUT L 158, 30.4.2004, s.1).