St.prp. nr. 80 (2000-2001)

Omdanning av BaneTele til aksjeselskap

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om forslaget

3.1 BaneTeles forretningsgrunnlag

En viktig grunn for å foreslå endret tilknytningsform for BaneTele er å muliggjøre en verdiøkning av eksisterende fibernett tilknyttet jernbanens infrastruktur, og å legge grunnlaget for en lønnsom videre utbygging av BaneTeles bredbåndsnett og teleinfrastrukturen for øvrig, uten at dette belaster de årlige bevilgninger til jernbaneformål, og uten at staten tar all økonomisk risiko som følger med en slik utbygging. Utbyggingen av teleinfrastruktur vil dessuten legge til rette for at viktige sikkerhetsrelaterte utbygginger innen jernbanen kan gjennomføres betydelig rimeligere og tidligere enn det som til nå har vært mulig. Et eksempel på det siste er at utbygging av GSM-R (togradio basert på GSM-teknologi) vil kunne trekke store veksler på en eventuell utbygging av UMTS-infrastruktur langs jernbanen ved at bl.a. master og transmisjons/transportlinjer kan benyttes til begge systemene. Etter en etablering av BaneTele som selskap, vil dette kunne ta initiativ til å inngå et nærmere samarbeid om leveranser til lisenshavere til UMTS.

BaneTeles forretningsgrunnlag utgjøres i dag av et ca. 4200 km langt fiberoptisk nett med tilhørende teknisk utstyr. Muligheten for videre modernisering og utbygging av teleinfrastruktur langs Jernbaneverkets anlegg er ett av BaneTeles viktigste konkurransefortrinn. Dette fordrer imidlertid at det kan etableres finansieringsløsninger uavhengig av de årlige bevilgninger til jernbane over statsbudsjettet.

BaneTeles fiberoptiske nett dekker mer enn 80 byer og tettsteder i Sør-Norge, i tillegg til alle befolkningskonsentrasjoner langs jernbanestrekningene i Sør-Norge og langs Nordlandsbanen fra Grong til Bodø (med leid omvegsforbindelse mellom Trondheim og Bodø). BaneTele tilbyr også sine tjenester langt utover dette nedslagsfeltet gjennom å utnytte andres nett for å komplettere sitt eget tilbud i de tilfeller der kunder etterspør ende-til-ende-løsninger. BaneTeles nett dekker nærmere 90 pst. av alle byer og tettsteder med mer enn 8000 innbyggere. I tillegg kommer dekning av en rekke mindre tettsteder langs jernbanen.

Jernbaneverket ved BaneTele har gjennom avtaler sikret at nettet er komplettert og utvidet til å dekke ringløsninger på alle jernbanestrekninger sør for Trondheimsfjorden, bortsett fra Dombås-Åndalsnes. Dette sikrer rerutingsmuligheter ved feil i nettet, som for eksempel kabelbrudd og lignende, noe som medfører betydelig større tilgjengelighet og stabilitet for sambandene i nettet.

BaneTele vil alene eller i sammen med andre kunne bygge ut og drive teleinfrastruktur basert på utnyttelse av jernbanens infrastruktur (traseer m.v.). BaneTele vil være en leverandør av høykapasitets transmisjon/transport med konkurransedyktige betingelser. BaneTeles løsninger vil være moderne, kostnadseffektive og holde høy kvalitet. BaneTele vil videre kunne tilby skreddersydde, moderne og kostnadseffektive telekommunikasjonsløsninger med høy kvalitet til jernbanevirksomhet i Norge. BaneTeles virksomhet vil være fokusert mot bredbåndstjenester og utvikling av moderne nettjenester. BaneTele vil i hovedsak satse på leveranser til større enheter eller enheter med spesielle behov for høy kvalitet eller kapasitet.

På kort sikt vil BaneTele arbeide for å styrke bredbåndskapasiteten i nettet, og etablere fullverdig IP-nettstruktur (nettverksstruktur basert på Internettprotokollen). BaneTele AS' strategi vil i stor grad være basert på å utnytte strategiske allianser med andre aktører i telemarkedet.

BaneTeles transportnett og tilgang til øvrig infrastruktur (5-600 eksisterende radiobasestasjoner, stor eiendomsmasse i befolkningssentraene osv.) representerer et interessant grunnlag for utvikling av et UMTS-nett. Dersom BaneTele blir leverandør av infrastruktur til bruk for én eller flere innehavere av UMTS-lisenser, ventes det at Jernbaneverkets utbygging av togradio (GSM-R) i henhold til St.meld. nr. 46 (1999-2000) Nasjonal Transportplan 2002-2011, vil bl.a. ved å oppnå samlokaliseringsgevinster, kunne gjennomføres billigere og tidligere enn ellers.

3.2 Markedssituasjonen

Telekommunikasjonsmarkedet kan deles inn i ulike delmarkeder. Markedet for overføringskapasitet deles opp i aksessnett (mot sluttbruker/abonnentnett) og transportnett («binder sammen» lokale abonnentnett). BaneTele driver i hovedsak med salg av transporttjenester.

Økende behov for kapasitet og båndbredde, kombinert med et økende antall aktører, gjør at dette segmentet av telemarkedet er i sterk vekst. Bl.a. på grunn av den teknologiske utviklingen har en sett et økende tilbud av båndbredde til fallende priser. Det en likevel regner med er at det vil være behov for kontinuerlig kapasitetsutbygging også i transportnettene som følge av økt trafikkvolum i aksessnettene.

Av Post- og teletilsynets telestatistikk for 1999, fremgår det at omsetningen av overføringskapasitet var på om lag 960 mill. kr. Det er i dag flere aktører som tilbyr overføringskapasitet for transport av teletjenester over større avstander, og hovedkonkurrentene til BaneTele er i første rekke Telenor, Enitel og ElTele-selskapene. Telestatistikken for 1999 viser at Telenor er den største aktøren i dette markedet med om lag 80 pst. av totalmarkedet for analog og digital overføringskapasitet.

BaneTele satser på salg av teletransport til store enkeltkunder som

  • teleoperatører som selv produserer teletjenester

  • store landsdekkende organisasjoner med regionale sentra som for eksempel mediabedrifter, helse- og utdanningsinstitusjoner, industrikonsern m.v.

Det har vært et stort prisfall på transporttjenester de siste årene, spesielt på samband med stor kapasitet og over lange avstander, og det antas at prisene vil fortsette å falle som følge av konkurranse der pris vil bli et viktig element for å vinne nye kunder.

BaneTeles utviklingspotensial ligger i å utvikle sin posisjon som bredbåndsleverandør i Norge, og samtidig utnytte sin posisjon som leverandør til det jernbanerelaterte markedet, og til å bli en leverandør av sikkerhetskritisk kommunikasjon til andre sikkerhetskrevende kunder i det norske markedet. I tillegg kan BaneTele utvikle et konkurransefortrinn som konseptleverandør til transportsektoren generelt. BaneTele kan også delta i utviklingen av samfunnskritisk kommunikasjon gjennom utbygging av GSM-R, og en mulig samordning av digitale radioløsninger for nødetatene. BaneTele kan tilby transmisjon/transport som reduserer disse aktørenes behov for å bygge egne nett.

BaneTele forbereder nå etablering av en IP-struktur på hele sitt nett. Dette i tillegg til deltakelse i eventuelle allianser som muliggjør direkte tilgang til lokale aksessnett, vil bety at BaneTele kan utvide sine forretningsmuligheter.

Salg av kapasitet i fibernettet er det tradisjonelle produktet i transportmarkedet. Nå utvikles nye produkter som dels er salg av fiberlignende transportkontrakter, såkalt grå fiber, og salg av svart fiber som innebærer at en kunde får tilgang til et fiberpar på en langsiktig leiekontrakt til en fast pris.

For å kunne møte en slik utvikling vurderer BaneTele en forsterking av fibernettet langs deler av jernbanenettet. Skal det være aktuelt å selge svart fiberløsninger, kreves det at nettet forsterkes. Fiberkostnaden er marginal i forhold til kostnaden med legging av kabelen. Derfor er det kostnadseffektivt å legge et stort antall fibere med en gang.