St.prp. nr. 81 (2000-2001)

Om delvis bompengefinansiert utbygging av Namdalsprosjektet i Nord-Trøndelag

Til innholdsfortegnelse

5 Lokal behandling

Statens vegvesen Nord-Trøndelag har laget et prospekt for Namdalsprosjektet. Alternativ 6 i prospektet er lagt til grunn for søknaden fra bompengeselskapet.

I juni 1999 vedtok Nord-Trøndelag fylkesting følgende:

«1.Nord-Trøndelag fylkeskommune går inn for at Namdalsprosjektet fremmes som et bompenge-prosjekt.
2.Fylkeskommunen forutsetter at Namdals-prosjektet ikke går på bekostning av høyere prioriterte prosjekt som rv 769 Salsnes - Smines - Lund og rv 17 Asp - Dyrstad.
3.Fylkestinget vil understreke behovet for fokus på trafikksikkerhetstiltak over hele fylket og at disse ikke blir redusert som følge av dette prosjektet.»

Fylkestinget behandlet Handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2002-2011 i møte 25.04. 2001 og hadde i sitt vedtak ingen merknader som har betydning for den foreslåtte finansieringsplanen for Namdalsprosjektet.

Namsos kommunestyre vedtok i mars 2000 med 20 mot 17 stemmer å godkjenne at det søkes om tillatelse til å kreve inn bompenger til den lokale andel av Namdalsprosjektet etter alternativ 6. Overhalla kommunestyre vedtok det samme i mars 2000 med 19 mot 1 stemme. Kommunene fattet vedtak om kostnadsramme, bomstasjoner, takster og innkrevingsperiode i samsvar med alternativ 6.

Vedtaket i Namsos kommunestyre berører også andre forhold med betydning for Namdals-prosjektet:

  • Undergang ved Hildrums allé tas inn i prosjektet på bekostning av annen gang- og sykkelveg. Dette er tatt til følge i prosjektet.

  • Kommunestyret ber om at det for strekningen Spillum - Namdalsvegen hentes inn anbud på ny bru både med og uten fagverksbue i midtspennet. En utredning fra desember 2000 viser at fagverksbru gir 2,5 - 5 mill. kr høyere kostnad. Kommunen er informert om at den billigste bruløsningen velges.

  • Trasé for sammenknytning mellom rv 17 og ny bru over Namsen skal gå vest for Nøsthaugen, hvis planleggingsarbeidet viser at dette er den beste løsningen totalt sett. Vedtatt reguleringsplan viser trasé øst for Nøsthaugen. Dette er lagt til grunn i bompengeprosjektet. Dersom planleggingsarbeidet senere viser at det er ønskelig å velge linje vest for Nøsthaugen, vil en komme tilbake med dette som en revisjon av prosjektet dersom dette gir endring i kostnaden.

  • Kommunestyret presiserer at utbygging av Hovikberga skal gjennomføres på en trafikksikkerhetsmessig god måte og innenfor Namdalsprosjektets totale kostnadsramme. Statens vegvesen mener at det er ivaretatt i prosjektet.

Formannskapet i Namsos kommune ble i møte 31.01 2001 gitt en orientering av Statens vegvesen i Nord-Trøndelag om endringer som følge av Vegdirektoratets gjennomgang av søknaden. I brev datert 08.02 2001 tar kommunen endringene til etterretning og skriver bl.a. følgende om den orientering som ble gitt:

  • Rabattreglene for kjøp av bomvegbilletter endres slik at de blir i samsvar med de nyeste landsomfattende reglene. Det kreves mindre i forhåndkjøp av billetter for å oppnå rabatter enn tidligere forutsatt. Flere vil skaffe seg høyere rabatt. For å sikre samme inntjening for bompengeselskapet heves grunntaksten slik at gjennomsnittstaksten blir den samme. Beregningene viser at dette oppnår en når bompengetakst økes fra kr 10 (1999-kr) til kr 12 (2001-kr) for lette kjøretøy. Tilsvarende økes takst for tunge kjøretøy fra kr 20 (1999-kr) til kr 24 (2001-kr).

  • Bompengene vil føre til trafikkavvisning vurdert til ca. 3 pst. Dette var det ikke tatt hensyn til i beregningene til nå. Det gjør at nedbetalingstida øker fra 13,0 til 13,6 år.