St.prp. nr. 82 (1998-99)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr 72/1999 av 28. mai 1999 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA/EØS-landenes deltakelse i EUs program «Joint European Venture» (JEV II)

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om EUs vekst og sysselsettingsinitiativ og JEV II

JEV II er først og fremst en aktivitet som, sammen med de andre finansielle støtteordningene administrert av «European Investment Bank» (EIB) og EIF, skal bidra til vekst og sysselsetting i Europa. Den sterkeste sysselsettingsveksten i Europa de senere årene er kommet i SMB-er. Særlig har EU fokusert på sysselsetting og verdiskapning i teknologibaserte SMB-er. De finansielle støtteordningene for SMB-er lansert under vekst- og sysselsettingsinitiativet, er utviklet særlig med tanke på bedrifter med inntil 100 ansatte.

Et begrenset markedspotensiale og åpen konkurranse på hjemmemarkedet gjør at også mindre bedrifter i større grad må slåss på sine hjemmemarkeder eller begi seg ut på eksportmarkedene. Internasjonal orientering av virksomheten er i mange tilfeller en forutsetning for å opprettholde en bedrifts konkurranseevne og eventuell videre vekst. SMB-er har ofte mindre ressurser enn store bedrifter til å nå ut på internasjonale markeder med teknologi, kompetanse, produkter og nye ideer utviklet innenfor egen organisasjon. De vil derfor i større grad ha nytte av internasjonale samarbeidspartnere som både kan lette arbeidet og redusere risikoen forbundet med dette. Etablering av transnasjonale «joint venture» mellom bedrifter eller mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner kan være en attraktiv samarbeidsform.

Det etableres svært få «joint-venture» mellom SMB-er i Europa. JEV II-programmet skal lette og og gi direkte støtte til etableringen av slike samarbeidsordninger. Det kan gis inntil 100 000 euro, dvs om lag 830 000 kroner, for å dekke utgifter forbundet med administrative og tilretteleggende forberedelser. Opp til 50 000 euro, dvs om lag 415 000 kroner, skal kunne dekke utgifter knyttet til for eksempel markedsundersøkelser, utvikling av forretningsplan, konsekvensutredninger i forhold til miljø, forberedelse av juridisk dokumentasjon og andre administrative kostnader. Resterende 50 000 euro kan dekke inntil 10 prosent av nødvendige kapitalinvesteringer (i fast kapital) forbundet med danning av «joint venture» mellom europeiske SMB-er. Kommisjonen har i tillegg etablert aktiviteter for partnersøk som også norske bedrifter deltar i.