Arbeidslivspolitikk på agendaen i Brussel

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Etter to års ufrivillig pause kunne endelig det norske Brussel-miljøet som jobber med arbeidslivspolitikk møtes til det faste arbeidslivsseminaret på Norway House.

Gruppebilde av seminardeltakere
F.v. Kristina Jullum Hagen, EU-delegasjonen, Geir Seljeseth, Industri Energi, Hilde Arntzen, Efta-sekretariatet, Arne Magnus Christensen, nasjonal ekspert i Europakommisjonen, Sara Alvsaker, NHO Brussel, Hilde Olsen, nasjonal ekspert i Europakommisjonen, Åse Erdal, KS, Kajsa Normannseth, nasjonal ekspert i Europakommisjonen, Isabelle Bergseth, NHO Brussel, Robert René Hansen, LO Brussel og Maria Corradi, Industri Energi. Foto: (Foto: Norges delegasjon til EU)

En rekke norske aktører arbeider med arbeidslivsspørsmål i EU-hovedstaden. Flere av arbeidslivets parter i Norge har kontorer i Brussel, og det jobber fire norske nasjonale eksperter i generaldirektoratet for sysselsetting og sosialpolitikk (DG EMPL) i Europakommisjonen. I tillegg kommer personene som har ansvar for arbeidslivspolitikk i Efta-sekretariatet og på EU-delegasjonen. Torsdag 24. mars kunne aktørene endelig samles fysisk i Brussel igjen, etter en lang og ufrivillig pandemipause. Formålet med seminaret er først og fremst gjensidig orientering og diskusjon om aktuelle saker, i god norsk trepartssamarbeids-ånd.

De siste årene har vært preget av høy aktivitet på sysselsettings- og sosialområdet i EU-institusjonene, og Kommisjonen har foreslått flere direktiver og andre initiativer som opptar de norske aktørene i Brussel. Minstelønnsdirektivet, plattformarbeiderdirektivet og trygdekoordineringsforordningen var blant sakene som ble diskutert.

Fra Europakommisjonen kom avdelingsdirektør Dana Bachmann, som innledet om EUs sosiale søyle og handlingsplanen for å implementere denne.