Aktuelle saker om europapolitikk

På denne siden finner du nyheter, pressemeldinger, fakta, rapporter og annen aktuell informasjon om Norges samarbeid med EU fra departementene og Norges delegasjon til EU i Brussel.

Viser 1-20 av 2285 treff

 • Dokumentar: Birds of a Feather - Stories from a conflict zone

  01.07.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  I over 40 år har Kypros vært fysisk delt og vert for et av FNs lengste fredsbevarende oppdrag.

 • Utlysing: Tiltak for å styrke samarbeidet med Tsjekkia

  01.07.2015 Nyheit Utenriksdepartementet

  EØS-midlane skal styrke kontakten og samarbeidet mellom Noreg og mottakarlanda. Over 1,3 millionar kroner er no tilgjengelege for norske aktørar for samarbeid med Tsjekkia.

 • Enklere å ha med kjæledyr på reise til og fra EU

  01.07.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Nye overgangsregler gjør det nå lettere å reise med dyr. En av de største endringene er at Norge nå aksepterer EUs nye dyrepass. Hunder, katter og ildere fra EU-land kan nå komme til Norge med det nye EU-passet.

 • EØS og korttidshukommelse

  30.06.2015 Tale/artikkel Utenriksdepartementet

  Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fortsetter sin harselas over EØS-midlene i sitt innlegg i Aftenposten.no 26. juni. Han har behagelig kort hukommelse, gitt at var han selv i regjering som var med på å vedta nåværende EØS-ordning.

  Av: Statsråd Vidar Helgesen

 • Ny klageordning for passasjerer med buss, trikk, T-bane og bybane

  26.06.2015 Pressemelding Samferdselsdepartementet

  –Samferdselsdepartementet vil gi busspassasjerer utvidede rettigheter og etablere en nasjonal klageordning for passasjerer med buss, trikk, T-bane og bybane, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

 • Rapport: Miniplenumssesjon i Europaparlamentet 24. juni

  26.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  24. juni møttest Europaparlamentet til miniplenum i Brussel. På agendaen sto ein førebuande diskusjon om møtet i Det Europeiske Råd som hovudsakleg omhandla Grexit og migrasjon. Vidare var Juncker-pakken (EFSI), budsjetsspørsmål, implementering av stabilitets- og vekstpakken og European Monetary Fund tema. Rådgjevar Ingvild Vereide Nave ved EU-delegasjonen rapporterer.

 • Young people entering the European housing market

  26.06.2015 Tale/artikkel Utenriksdepartementet

  Statsråd Vidar Helgesens åpningsinnlegg ved UIPIs (Union International Proprietere International) kongress i regi av Huseierens landsforbund i Oslo 26. juni 2015.

  Av: Statsråd Vidar Helgesen

 • Rapport fra helse- og mattrygghetsområdet i EU

  26.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  EUs helseministre er langt på vei enige om forhandlingsposisjon for regulering av medisinsk utstyr. Europaparlamentet vil ha strengere regler for bruk av antibiotika til dyr. EU-delegasjonens råd for helse og mattrygghet, Ingrid Vigerust, rapporterer.

 • Signerte avtale med Guatemala

  26.06.2015 Nyhet Nærings- og fiskeridepartementet

  - Jeg er fornøyd med å ha signert Guatemalas tiltredelse til EFTAs frihandelsavtale med Panama og Costa Rica. EFTA legger dermed til rette for økt handel med land i Mellom-Amerika, sier statssekretær Dilek Ayhan i Nærings- og fiskeridepartementet.

 • - Trenger velfungerende og integrerte energimarkeder i Europa

  25.06.2015 Nyhet Olje- og energidepartementet

  - Vi trenger velfungerende og integrerte energimarkeder i Europa. Norge vil også i fremtiden være en pålitelig energipartner for Tyskland og EU, sa statssekretær Kåre Fostervold da han talte ved en konferanse i Berlin denne uken.

 • Bedring, men interne forskjeller i EUs arbeidsmarked

  25.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Arbeidsmarkedet i EU er i bedring med flere sysselsatte og færre ledige enn i fjor. Men, forskjellene mellom landene er store, og det er fortsatt et høyt nivå av ledige unge og langtidsledige. Les mer om dette i halvårsrapporten fra arbeids- og sosialråd Finn Ola Jølstad ved EU-delegasjonen.

 • – Equality Parade i Warszawa ville ikke vært det samme uten EØS-midlene

  25.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Slik tweetet den nasjonale 'No Hate Speech'-kampanjen i Polen etter Equality Parade 13. juni. Norge har styrket kapasiteten til sivilt samfunn i Polen med over 600 millioner siden 2004 gjennom EØS-midlene.

 • Norsk teknologi bedrer miljøet og skaper jobber i Romania

  25.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Kun 2 prosent av avfallet i Romania går til resirkulering. Det er lavest i Europa. Et helt nytt pantesystem er nå på vei finansiert av Norge gjennom EØS-midlene.

 • Når kildekritikken stopper ved Svinesund

  25.06.2015 Tale/artikkel Utenriksdepartementet

  «500 kroner for fuglekasser i Romania, betalt av norske skattebetalere.» Hva gjorde NRK for å sjekke dette utsagnet før det gikk på lufta? spør statsråd Vidar Helgesen i dette innlegget.

  Av: Statsråd Vidar Helgesen

 • Norge med i den europeiske lærlingalliansen

  22.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Norge ble i dag det første landet utenfor EU til å signere Den europeiske lærlingalliansen. Det skjedde da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok på EUs ministermøte i Riga for fag- og yrkesopplæring.

 • Europride skapte historie i Riga

  22.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Det var varslet store motdemonstrasjoner. De kritiske røstene ble imidlertid overdøvet da 5000 mennesker tok til gatene i den latviske hovedstaden for å feire Europride.

 • Undersøker kommunal sektors deltakelse i EU-programmer

  22.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Mange norske kommuner og fylkeskommuner deltar i prosjekter finansiert av EU-programmer. Men ingen vet i hvor stor grad og hvor nyttig det er for dem å delta. En ny undersøkelse skal gi oversikt over dette.

 • Utlysing: Kultursamarbeid med Slovakia

  22.06.2015 Nyheit Utenriksdepartementet

  Noreg og Slovakia ønsker å bruke kultursamarbeid til å styrke fleirkulturell forståing og toleranse i Europa. Om lag 12 millionar kroner er no tilgjengelege for slike samarbeidsprosjekt gjennom EØS-midla. Merk kort frist.

 • Europa-quiz: Svar og vinnere

  22.06.2015 Nyhet Utenriksdepartementet

  Her er svar og navn på vinnere fra tidligere Europa-quizer. Alle vinnerne får hvert sitt thermokrus.

 • Vil lære av Norges satsing mot matsvinn

  19.06.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Den slovenske organisasjonen Ecologists without borders (Økologer uten grenser) har besøkt Landbruks- og matdepartementet for å lære mer om Norges arbeid for å redusere matsvinn.