Europaparlamentet samlet om Ukraina

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Tirsdag 1. mars samlet Europaparlamentet seg i Brussel til en ekstraordinær plenumssamling for å diskutere EUs respons på Russlands aggresjoner mot Ukraina.

Plenumssamlingen ble avholdt på bakgrunn av Russlands invasjon av Ukraina, som startet natt til torsdag 24. februar. 

Blant de som talte i møtet var Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, Rådspresident Charles Michel og EUs høy-representant for utenrikspolitiske saker, Josep Borell. I tillegg holdt Ukrainas president Volodimir Zelenskyj en emosjonell tale over videolink fra Kyiv til EU-parlamentarikerne.

- Bevis at dere står med oss, at dere ikke vil forlate oss, og at dere virkelig er europeere. Først da vil liv vinne over død, og lys vil vinne over mørke. Lenge leve Ukraina, sa Zelenskyj.

I en resolusjon som ble vedtatt med overveldende flertall samme dag, erklærte Europaparlamentet sin fordømmelse av Russlands invasjon av Ukraina, og etterlyste enda sterkere tiltak fra EU. I tillegg fordømte Europaparlamentet Hviterusslands president Aliaksandr Lukashenkas rolle i invasjonen, og krevde en fremskyndelse av prosessen for å gi Ukraina kandidatstatus som medlemsland i EU.

- Den russiske invasjonen av Ukraina er en del av Russlands agenda for destabilisering. Det vil sette Kreml i en direkte konfrontasjon med Europa og den lovbaserte verdensordenen. Det setter autokrati opp mot demokrati. Vi ikke kan tillate [Putin] å gå ubestridt, sa Europaparlamentets president Roberta Metsola.