Prop. 71 L (2013–2014)

Oppheving av lov om tilvirkning og omsetning av alkoholholdige drikkevarer på Svalbard og endringer i helsetilsynsloven, legemiddelloven og lov om medisinsk utstyr

Til innholdsfortegnelse

7 Departementets vurdering

Helse- og omsorgsdepartementet registrerer at det er stor støtte til forslaget om å oppheve dagens forbud mot tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard og å erstatte forbudet med en bevillingsordning slik som på fastlandet. Loven som forbyr tilvirkning er av eldre dato, og det er nå aktører som har ytret ønske om å brygge øl på øygruppen. Departementet kan ikke se noen tungtveiende grunner for at det ikke skal åpnes for slik tilvirkning på Svalbard, på samme måte som på fastlandet, og foreslår derfor at forbudet oppheves.

Lov om tilvirkning og omsetning av alkoholholdige drikkevarer på Svalbard har, til tross for sin tittel, ingen funksjon ut over å forby tilvirkning. Loven foreslås derfor opphevet i sin helhet.

Dersom loven oppheves, uten å erstatte den med et annet regelverk, vil det ikke være noen krav for å drive tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard. Det er derfor nødvendig å få på plass et regelverk som regulerer tilvirkning og som kan tre i kraft samtidig med at loven oppheves. Som foreslått i høringsnotatet, bør bevillingsordningen for tilvirkning på fastlandet etter alkoholloven gjelde tilsvarende på Svalbard med nødvendige tilpasninger grunnet særlige forhold på Svalbard. Den delen av lovforslaget som opphever tilvirkningsloven, bør derfor ikke tre i kraft før regelverket for bevillingsordningen er klart for å bli vedtatt. På denne bakgrunn, og med det forbehold at Stortinget vedtar oppheving av forbudet mot tilvirkning, sendte Helse- og omsorgsdepartementet 17. februar 2014 ut forskriftsforslag til bevillingsordning for tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard på høring. Bevillingsordningen vil være hjemlet i alkoholloven § 1-2 annet ledd som fastsetter at departementet kan gi forskrifter om alkohollovens anvendelse på Svalbard.

I motsetning til mange andre lover på helsefeltet, har ikke helsetilsynsloven, legemiddelloven og lov om medisinsk utstyr noen bestemmelse med hjemmel for å gi forskrift om lovens anvendelse for Svalbard og Jan Mayen. I høringsnotatet foreslo departementet slik lovhjemmel i helsetilsynsloven og legemiddelloven. I lov om medisinsk utstyr ble det i høringsnotatet foreslått lovhjemmel til å gjøre loven gjeldende på Svalbard.

I likhet med forslaget i høringsnotatet, foreslår departementet å endre helsetilsynsloven og legemiddelloven slik at det inntas hjemmel for ved forskrift å fastsette at lovene helt eller delvis skal gis anvendelse for Svalbard og Jan Mayen, selv om det ut fra forholdene på Jan Mayen ikke vurderes å være grunn til å gi legemiddelloven anvendelse der nå.

Når det gjelder lov om medisinsk utstyr, ble det i høringsnotatet uttalt at det ville være behov for en vurdering av om denne loven med tilhørende forskrifter samlet skal gjøres gjeldende på Svalbard. I likhet med forslaget i høringsnotatet, foreslår imidlertid departementet å endre loven nå slik at det inntas hjemmel for å kunne fastsette i forskrift at loven helt eller delvis skal gis anvendelse for Svalbard.