Prop. 92 S (2009–2010)

Samtykke til ratifikasjon av luftfartsavtale av 17. desember 2009 mellom USA, Den europeiske union og dens medlemsstater, Island og Norge og tilleggsavtale av 17. desember 2009 mellom Den europeiske union og dens medlemsstater, Island og Norge om anvendelsen av luftfartsavtalen mellom USA, Den europeiske union og dens medlemsstater, Island og Norge

Til innholdsfortegnelse

5 Nærmere om de enkelte artiklene i tilleggsavtalen mellom EU, Island og Norge

Artikkel 1 fastslår at dersom en av partene ønsker å trekke seg fra, eller avslutte midlertidig anvendelse av, tilknytnings­avtalen mellom USA, EU, Island og Norge så skal de øvrige partene til tilleggsavtalen varsles ved diplomatisk note før USA underrettes via diplomatiske kanaler.

Artikkel 2 stadfester at Norge og Island skal delta som observatører i fase II-forhandlingene. Norge og Island skal inkluderes i EUs forarbeid, på samme måte som EUs medlemsstater. Dersom det ikke oppnås noen avtale med USA om en fase II-avtale innen nærmere angitte tidsfrister, kan Norge og Island, på samme måte som EUs medlemsstater, innen 15 dager meddele Europa­kommisjonen om eventuelle trafikkrettigheter som ønskes trukket tilbake. Europakommisjonen skal utarbeide en liste over suspenderte trafikkrettigheter som forelegges EUs råd før oversendelse til USA. Det gis nærmere regler om når suspensjonen skal tre i kraft. EUs råd kan ved enstemmighet, etter forslag fra Europa­kom­mi­sjonen, beslutte å unnlate å meddele suspensjonen eller å trekke denne tilbake.

Artikkel 3 setter opp regler for når Norge og Island skal opptre individuelt og når de skal representeres av Europakommisjonen i felleskomiteen. Europa­kom­misjonen forplikter seg til å sikre Norges og Islands fulle deltakelse i alle forberedende møter med EUs medlemsstater samt tilgang til relevant informasjon i forkant av møter i felleskomiteen.

Artikkel 4 angir hvordan partene skal forholde seg dersom en av partene bestemmer seg for å gjøre bruk av sine rettigheter i henhold til artikkel 19 (Tvisteløsning) i luftfartsavtalen mellom EU og USA. Europakommisjonen skal i slike tilfeller representere også Norge og Island, og skal, når det er saklig grunnlag for det, inkludere Norge og Island i forberedelsen og koordineringen av eventuelle voldgiftssaker. Partene skal notifisere hverandre ved beslutning om å innføre mottiltak.

Artikkel 5 forplikter partene til å utveksle informasjon mottatt fra eller avgitt til USA under nærmere angitte bestemmelser i luftfartsavtalen mellom EU og USA.

Artikkel 6 gir regler for utveksling av informasjon og koordinering, dersom en av partene anser at det foreligger eller planlegges gjennomført statsstøtte i USA som vil ha slike uheldige konkurransemessige effekter som det er vist til i artikkel 14.2 i luftfartsavtalen mellom EU og USA.

Artikkel 7 omhandler partenes rett til å bringe avtalen til opphør. Hver part kan når som helst si opp avtalen, samt avslutte midlertidig anvendelse, med et halvt års oppsigelsesfrist. Dersom tilknytningsavtalen sies opp, eller midlertidig anvendelse av denne avsluttes, bringes også denne avtalen til opphør, eller midlertidig anvendelse av denne avsluttes.

Artikkel 8 gir regler for midlertidig anvendelse av avtalen etter utveksling av diplomatiske noter som bekrefter at statenes nødvendige prosedyrer er fullført.

Artikkel 9 slår fast at avtalen skal tre i kraft én måned etter at siste avtalepart har meddelt ved diplomatisk note at alle nødvendige prosedyrer for ikrafttredelse av avtalen er fullført og tilknytningsavtalen enten har trådt i kraft eller anvendes midler­tidig.

Til forsiden