Prop. 98 S (2013–2014)

Endringer i statsbudsjettet 2014 under Forsvarsdepartementet (Gjennomføring av Joint Strike Missile utvikling trinn 3)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Norges nye kampfly F-35 er et moderne femte generasjons kampfly, som med sin allværskapasitet, unike sensorer og store overlevelsesevne i et trusselbilde i stadig endring, vil være en grunnleggende kapasitet i vår nasjonale forsvarsstruktur. For å få mest mulig nytte av flyets kapasitet, må F-35 utstyres med et bredt utvalg våpen tilpasset luftmål, landmål og sjømål.

Rasjonale for JSM

For å utnytte potensialet til F-35, møte de operative kravene samt bygge videre på investeringen i norsk missilkompetanse gjennom utviklingen av Naval Strike Missile (NSM), har det fra norsk side blitt gjennomført et utviklingsarbeid for å fremskaffe Joint Strike Missile (JSM). JSM vurderes å være det beste våpenet under utvikling som kan møte det operative kravet om et langtrekkende antioverflatevåpen med sjø- og landmålskapasitet. JSM vil ha en unik nettverkskapasitet i fellesoperasjoner med egne overflatefartøy. Disse unike egenskapene vil også være meget godt egnet for andre nasjoner som anskaffer F-35. JSM vil passe inn i våpenrommet på F-35A (CTOL) og F-35C (CV).

Kombinasjonen av F-35 og JSM vil utgjøre en betydelig styrking av den norske krigsforebyggende terskelen. Denne terskelen bygger på at en motstander må forutsette at en eventuell bruk av militær makt mot Norge vil bli både svært ressurskrevende og innebære en høy operativ risiko. Terskelens troverdighet avhenger av at Forsvaret har kapasiteter med evne til å finne mål over lengre avstander, levere avanserte våpen med tilstrekkelig effekt mot godt forsvarte mål, og ha overlevelsesevne til å gjennomføre slike oppdrag i et stridsmiljø med et svært høyt trusselnivå. F-35 med JSM vil være en av de fremste leverandørene av en slik operativ evne i fremtidens norske Forsvar.

Historikk

Utviklingen av JSM utføres av Kongsberg Defence & Aerospace i samarbeid med Forsvaret. I tillegg til å oppfylle operative behov, vil en realisering av JSM være viktig for den industrielle satsningen knyttet til kampflyanskaffelsen. Missilet forventes også å ha et betydelig salgspotensial til andre land som anskaffer F-35.

JSM er en videreutvikling av NSM, som ble utviklet gjennom 90-tallet med et lignende samarbeid mellom Forsvaret og Kongsberg Defence & Aerospace. Målet den gang var å tilføre Sjøforsvarets fartøyer, primært de nye fregattene av Fridtjof Nansen-klassen og kystkorvettene i Skjold-klassen, en moderne kapasitet mot godt forsvarte sjømål. I forberedelsen av anskaffelsen av nye kampfly ble Stortinget i St.prp. nr. 1 (2005–2006) informert om at studier hadde vist at en videreutvikling av NSM kunne innpasses i våpenrommet på to av de tre planlagte F-35 variantene. Betydningen av dette ble understreket i St.prp. nr. 48 (2007–2008) der det ble informert om at en videreutvikling av NSM til JSM ville øke Norges evne til langtrekkende påvirkning. Dette som følge av at JSM leveres av F-35, som med sine kraftige sensorer, lange rekkevidde og høye overlevelsesevne, sikrer en effektiv leveranse av våpenet. I tillegg vil en videreutvikling av NSM til JSM for bruk på nye kampfly også tilføre evnen til bekjempelse av landmål over større avstander.

I 2008 ble det besluttet å iverksette og gjennomføre et første trinn i utviklingen av JSM. Et flertall i forsvarskomiteen ba i Innst. S. nr. 229 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 36 (2008–2009), om at norske leveranser til F-35 skulle følges opp spesielt. En av disse leveransene var JSM. Formålet med det første utviklingstrinnet var å utvikle og godkjenne et foreløpig design, og utarbeide operative og logistiske krav. I tillegg skulle det gjennomføres integrasjonsstudier for å se om missilet kunne bli integrert på F-35. JSM utvikling trinn 1 ble ferdigstilt sommeren 2010.

Gjennom behandlingen av Innst. 441 S (2010–2011), jf. Prop. 110 S (2010–2011), sluttet Stortinget seg til JSM utvikling trinn 2. Dette utviklingstrinnet bestod av videreutvikling av missilet, frem til og med Critical Design Review (CDR). CDR innebærer en gjennomgang og bekreftelse av at designet kan levere den ønskede operative evnen. I JSM utvikling trinn 2 ble det videre gjennomført integrasjonsstudier mot F-35 som et risikoreduserende tiltak.

CDR ble gjennomført og konkludert høsten 2013. De siste gjenstående elementene i JSM utvikling trinn 2, som ble identifisert i forbindelse med CDR-prosessen, vil gjennomføres og endelig avsluttes innen utgangen av fjerde kvartal 2014. Dette har ingen tidsmessig påvirkning på en gjennomføring av JSM utvikling trinn 3.

Som del av det norske kampflyprogrammet har JSM-prosjektet inngått i den helhetlige eksterne kvalitetssikringen av programmet. I tillegg har JSM utvikling trinn 2 vært gjenstand for en separat ekstern kvalitetssikring gjennomført i 2010. Resultatet av denne ble lagt til grunn i Prop. 110 S (2010–2011).

Utviklingsarbeidet knyttet til JSM har vist at missilet vil oppfylle sentrale operative krav fra norsk side. Av mulige alternative våpen som også planlegges integrert innvendig i F-35s våpenrom er glidebombene Joint Stand Off Weapon (JSOW) C-1 og Small Diameter Bomb (SDB) II. Det er gjennomført grundige analyser og vurderinger av alternativene, og konklusjonen er at JSM er det klart beste alternativet mot sjømål grunnet egenskaper som rekkevidde, søkeregenskaper, overlevelsesevne og effekt i målet. JSM vil dermed ha en kapasitet og ytelse som, etter hva Forsvarsdepartementet har kunnskap om, ikke vil innehas av noen andre luft-til-overflate våpen som planlegges integrert på F-35 i overskuelig fremtid. Det oppleves på denne bakgrunn en relativt stor interesse fra andre partnernasjoner. Forsvarsdepartementet har i denne sammenhengen gjennomført en rekke orienteringer overfor interesserte partnerland om utviklingen av missilet og den operative kapasiteten missilet gir.