Prop. 98 S (2013–2014)

Endringer i statsbudsjettet 2014 under Forsvarsdepartementet (Gjennomføring av Joint Strike Missile utvikling trinn 3)

Til innholdsfortegnelse

5 JSM utvikling trinn 3

Hensikten med JSM utvikling trinn 3 er å ferdigstille utviklingen av JSM og klargjøre det for integrasjon på F-35. I dette ligger en kvalifisering og videreutvikling av missildesignet slik det er presentert ved CDR, sammenstilling og produksjon av delsystemer, prototyper og fullverdige missiler som skal benyttes til test og kvalifisering. Som en del av JSM utvikling trinn 3 ligger også utviklingen av ulikt støtteutstyr for bruk i missilsystemet. Dette inkluderer bl.a. containere, testutstyr, støtte- og treningsutstyr og computerbaserte planleggingssystemer.

Videre vil eventuelle feil og mangler som avdekkes i løpet av JSM utvikling trinn 3 og den initielle delen av integrasjonsprogrammet, bli rettet opp før trinnet avsluttes med gjennomføringen av Final Design Review (FDR), planlagt ultimo 2017. For å kunne godkjenne FDR må en ha et ferdig utviklet missil, herunder underlag for oppstart av serieproduksjon, og ha gjennomført og godkjent kvalifisering av missilet.

For å gjennomføre kvalifiseringen av JSM, har Forsvaret inngått en kontrakt som sikrer nødvendig tilgang til amerikanske laboratorier og testfasiliteter. Testing av et mindre antall missiler er planlagt startet opp primo 2015 og ferdigstilt medio 2017.

Den videre fremdriften i JSM-prosjektet er koordinert med, og skal følge den gjeldende tidsplanen for utvikling og produksjon av kampflyet F-35. Block 4-oppgraderingen for F-35 er delt i Block 4A og 4B, hvor oppstart av Block 4A er planlagt medio 2014, og Block 4B medio 2016.

Som følge av økt kompleksitet, omfang og størrelse når man nå går inn i neste fase av JSM-utviklingen, vil bemanningen av JSM-prosjektet styrkes med dedikerte heltidsressurser. Dette er i tråd med anbefalingene fra ekstern kvalitetssikrer. Samtidig vil prosjektet fortsatt trekke på øvrige ressurser og kompetanse i både kampflyprogrammet og i resten av Forsvaret.

Det er lagt opp til en fremskaffelsesstrategi hvor Forsvaret vil inngå en kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace som ivaretar en fordeling av risiko og kostnad mellom de to partene. Kontrakten vil inneholde klausuler som sikrer Forsvaret rett til å heve denne. Royaltymodellen, som ble kontraktsfestet mellom Forsvaret og Kongsberg Defence & Aerospace i JSM utvikling trinn 2, videreføres. Gjennom denne modellen vil staten motta en andel av inntektene ved salg av JSM til andre land. Royalty beregnes etter en prosentvis sats som øker med antallet solgte missiler.

Industri

Ved gjennomføring av JSM utvikling trinn 3, vil deltagelsen fra norsk industri utvides betydelig. Kongsberg Defence & Aerospace har anslått at de vil engasjere i størrelsesorden 60 norske bedrifter som underleverandører i prosjektet. Dette omfatter komponentleverandører innenfor flere områder, herunder mekanikk, elektronikk, kabling, eksplosiver og telemetri. I tillegg er flere bedrifter involvert i andre tekniske leveranser.

Samlet sett er det anslått et industrielt potensial for nasjonal verdiskaping på 60–70 milliarder kroner over kampflyprogrammets levetid, der Kongsberg Defence & Aerospace selv har anslått at JSM kan forventes å utgjøre 20–25 milliarder kroner. Selv om den meget skarpe og omfattende konkurransen med andre lands forsvarsindustri og langsiktigheten i anskaffelsen gjør at det hefter usikkerhet ved dette estimatet, vil den industrielle betydningen av JSM på lang sikt være meget betydelig.