Prop. 98 S (2013–2014)

Endringer i statsbudsjettet 2014 under Forsvarsdepartementet (Gjennomføring av Joint Strike Missile utvikling trinn 3)

Til innholdsfortegnelse

7 Ekstern kvalitetssikring og håndtering av risiko

Utviklingen av JSM er blant det mest avanserte utviklingsarbeidet som gjøres i Norge i dag. Teknisk kompleksitet, behov for nytenkning, intensitet og begrenset varighet forsterker nødvendigheten av god usikkerhetsstyring, og fokus på avvik og endringer. Prosjektet har vært gjenstand for løpende kvalitetssikring fra Forsvaret og Forsvarsdepartementet, og det har vært gjennomført to eksterne kvalitetssikringer – i forkant av oppstart av JSM utvikling trinn 2 og i forbindelse med forventet oppstart av JSM utvikling trinn 3. I tillegg har utviklingen av JSM inngått i den totale kvalitetssikringen av kampflyprogrammet. Anbefalingene fra ekstern kvalitetssikrer har vært fulgt opp i styringen av prosjektet, og legges også til grunn i den videre organiseringen av prosjektet i JSM utvikling trinn 3.

Ekstern kvalitetssikring identifiserte følgende som de største usikkerhetselementene i JSM utvikling trinn 3: i) eierstyring, ii) prosjektorganisasjon og gjennomføringsevne, iii) utviklingskontrakt og iv) endringer.

Forsvarsdepartementet deler ekstern kvalitetssikrer sine vurderinger av de største usikkerhetselementene. De usikkerhetsreduserende tiltak ekstern kvalitetssikrer har anbefalt hva gjelder organisasjon og styring ifm. oppstart av JSM utvikling trinn 3, er igangsatt. Prosjektorganisasjonen blir styrket med heltidsressurser og prosjektstyringsfunksjon, herunder etablerer Forsvarsdepartementet som prosjekteier en prosjektsikringsrolle. Forsvarsdepartementet vil videre sikre at prosjektet sikres tilgang til nødvendige fagressurser, noe som har blitt tidskritisk da F-35 Joint Program Office har reservert kapasitet for å integrere JSM på F-35 i Block 4-oppgraderingen som starter medio 2014.

Forsvaret har benyttet ekstern juridisk ekspertise både før og under forhandlingene. Forsvaret har også i samarbeid med amerikanske myndigheter benyttet Institute for Defence Analysis til å gjennomføre en uavhengig vurdering av missilets modenhetsnivå. Gjennom hele utviklingsprosessen har også Forsvarets Forskningsinstitutt vært en sentral rådgiver, både på teknisk side og innenfor det økonomiske området.

Utviklingskontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace AS er i sluttfasen av forhandlingene. I og med at det er tale om utvikling av komplisert teknologi vil det, slik Forsvarsdepartementet vurderer det, som alltid foreligge en viss risiko knyttet til prosjektgjennomføring, dvs. om ønsket resultat oppnås innen de frister man operer med. I kontrakten er det spesifisert flere milepæler som skal nås i kontraktens løpetid frem til august 2017. Formålet med disse milepælene er å følge opp fremdrift. I tillegg til å kunne heve kontrakten ved et eventuelt vesentlig mislighold fra Kongsberg Defence & Aerospace side, har Forsvaret sikret seg en særskilt avbestillingsrett, dvs. rett til å avslutte utviklingen av JSM uten at dette er betinget av Kongsberg Defence & Aerospace mislighold. Videre er det avtalt at eiendomsretten til utviklingsarbeidet går over til Forsvaret i takt med milepælsbetalingene under kontrakten.

Dersom det blir forsinkelser mht. ferdigstilt utvikling av JSM utover 2017 vil risikoen øke for at missilet ikke vil kunne integreres på F-35 i den perioden det flernasjonale F-35-programmet har reservert kapasitet til integrasjonsarbeidet. Konsekvensen av å ikke møte disse tidsfristene er at det vil være vanskeligere å få prioritet på kapasitet i neste runde, og det vil uansett være for sent ift. å nå planlagt norsk full operativ evne (FOC) i 2025. Hvis fremdriften av JSM utvikling blir forsinket slik at integrering av missilet på F-35 i Block 4 ikke er mulig, vil Forsvarsdepartementet vurdere om prosjektet bør avsluttes, i lys av muligheten for tilgang til kapasitet i påfølgende Block-oppgraderinger.