Handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi

Til innholdsfortegnelse

11 Økt kunnskap om energieffektivisering i frivillig sektor

Frivillig sektor inkluderer organisasjoner, lag og foreninger innen svært mange og ulike felt, alt fra beredskapsorganisasjoner til idrettslag, interesseorganisasjoner og korps. Felles for alle er at de arbeider for et ikke-kommersielt formål og med utstrakt bruk av frivillig innsats i form av arbeidsinnsats, og ofte finansiert gjennom medlemskontingent og gaver.

Frivillige organisasjoner eier et bredt spekter av ulike typer bygg og anlegg. Byggene er av svært ulik karakter og har derfor forskjellig behov og muligheter for energieffektivisering. Grende- og forsamlingshus, klubbhus, turisthytter og kulturminner kan ha mest til felles med private husholdningers behov. Det kan dreie seg om etterisolering, bytte av dører og vinduer, installasjon av varmepumpe og lignende. Idrettsanlegg og større forsamlingshus er eksempler på mer komplekse bygg der det i tillegg kan være aktuelt med mer omfattende oppgraderinger av teknisk karakter.

Energieffektivisering kan være kostnadsbesparende på sikt, men både økonomi og kompetanse er viktige barrierer. Frivillige organisasjoner kan ha begrensede muligheter til å dekke investeringer ved å sette opp prisen på sine aktiviteter. Særlig på fritidsfeltet kan det være et mål å holde deltakeravgifter så lave som mulig. For organisasjoner med få eller ingen ansattressurser er kompetanse og kapasitet vesentlige barrierer.

Frivillige organisasjoner kan søke tilskudd fra Enovas støtteordninger på lik linje med næringslivet. Gjennom Enovas forsterkede satsing på energieffektivisering åpnes det blant annet for støtte til energikartlegging og energitiltak i yrkesbygg, herunder for eksempel idrettsbygg og kulturhus.

Regjeringen vil

  • bidra til økt kunnskap om energieffektivisering i frivillig sektor gjennom webinarer om drift av samfunns- og kulturhus og idrettsanlegg i regi av NVE
Til forsiden