Handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi

Til innholdsfortegnelse

12 Forskning og innovasjon tilgjengeliggjør gode tiltak

Forskning, teknologiutvikling og innovasjon er viktig for å realisere potensialet for energieffektivisering i det norske energisystemet. I Norge er det etablert et omfattende virkemiddelapparat for å fremme forskning, teknologiutvikling og innovasjon. Dette gjelder ikke minst på energiområdet, der regjeringen gir støtte gjennom betydelige bevilgninger i hovedsak til Norges forskningsråd, Enova og Innovasjon Norge. I tillegg har vi faglig sterke forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner som sammen med næringslivet arbeider aktivt med å utvikle nye løsninger og teknologier for mer effektiv energibruk.

De nasjonale forsknings- og innovasjonsstrategiene OG21 og Energi21 er retningsgivende for satsingen til Forskningsrådet på henholdsvis petroleums- og energiområdet. Begge strategiene har energieffektivisering som prioritert satsingsområde, og peker på det betydelige potensialet for tiltak hos de store energibrukerne. Satsingen til Forskningsrådet inkluderer programmer som støtter prosjekter fra grunnforskning til pilotering og demonstrasjon, samt forskningssentre med virketid på inntil åtte år. Forskningsrådet koordinerer sine virkemidler med andre virkemiddelaktører gjennom samarbeidsplattformer som PILOT-E og Grønn Plattform.

I Forskningsrådets portefølje i 2022 ble det brukt 123 millioner kroner til pågående prosjekter som omhandler energieffektivisering i industri, bygg og områder. Gjennom FME-ordningen forskes det på energieffektive løsninger og teknologier i Forskningssenteret for energieffektivisering i industrien (FME HighEFF) og Forskningsenteret for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN). Støtteperioden for de nåværende FME-sentrene løper ut i 2024. Det pågår derfor en utlysning for nye FME-sentre der energieffektivisering er et av temaene det kan søkes på. Prosjektstart for nye FME-sentre kan tidligst være i juli 2024.

Minst 35 millioner kroner av Olje- og energidepartementets årlige bevilgning til Forskningsrådet settes av til forskning rettet mot energieffektivisering og reduksjon av klimagassutslipp fra olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel. Ifølge Forskningsrådet er andelen prosjekter på dette området økende. Resultatene fra forskningen vil bidra til reduserte utslipp av klimagasser, enten direkte ved reduksjon av antall tonn CO2 produsert eller indirekte ved mer energieffektive prosesser. Det er etablert tre forskningssentre for petroleum som alle forsker på nye metoder og løsninger som bidrar til mer energieffektive prosesser og reduserte utslipp fra petroleumsvirksomheten.

Nettselskapene kan få kostnadsdekning for forskings- og utviklingsprosjekter som kan bidra til en mer effektiv drift, utvikling eller utnyttelse av strømnettet innenfor inntektsreguleringen. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) må godkjenne at et FoU-prosjekt kan inngå i finansieringsordningen.

Regjeringen vil

  • fortsette satsingen på forskning, utvikling og innovasjon for å bidra til at potensialet for energieffektivisering i det norske energisystemet og i petroleumsvirksomheten blir utnyttet
  • kartlegge i hvilken grad energieffektiviseringsprosjekter er en del av nettselskapenes FoU-prosjekter
Til forsiden