Gjennomføring av handlingsplanen
Vi forplikter hele utenrikstjenesten til innsats
Gjennomføringen av handlingsplanen skal skje i Utenriksdepartementets ulike fagseksjoner, ved utenrikstjenestens utestasjoner, i Norad og hos andre offentlige forvaltere av norske utenriks- og utviklingspolitiske midler, inkludert gjennom kunnskapsbanken. Handlingsplanens prioriteringer vil omsettes gjennom politisk lederskap, diplomati og arbeid med normative prosesser. I tillegg skal vi finansiere konkrete tiltak som fører til kjønnslikestilling.
Vi koordinerer arbeidet internt
Å jobbe for likestilling internasjonalt fordrer at departementet også jobber for dette hos oss selv. Offentlige myndigheter har en plikt til å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Dette innebærer også å forebygge trakassering, seksuell trakassering, kjønnsbasert vold og å motarbeide stereotypisering.40
Ledelsen i avdelinger, seksjoner, prosjektenheter og utenriksstasjoner i departementet og i Norad skal organisere arbeidet slik at de har nødvendig kompetanse om og kapasitet til å integrere og følge opp hensynet til likestilling og ikke-diskriminering. Alle i departementet skal ha god kunnskap om innsats mot seksuell trakassering. Dette er også et ledd i våre internasjonale forpliktelser for bekjempelse av seksuelt misbruk, utnyttelse og trakassering. I tillegg skal vi fortsette med kompetansehevende tiltak og opplæring på tvers om kvinners rettigheter, likestilling, seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, og skeives rettigheter, som et ledd i å styrke vårt arbeid.
Seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling er Utenriksdepartementets fagseksjon på området. Alle seksjoner har imidlertid et selvstendig ansvar for å ivareta likestillingsdimensjonen på sitt fagområde. For å sikre at kvinners rettigheter og kjønnslikestilling integreres på tvers i utenrikstjenesten skal det opprettes likestillingskontakter i hver relevant seksjon i Utenriksdepartementet. Ordningen med likestillingskontakter i Norad opprettholdes. Likestillingskontaktene skal ha halvårlige møter for å koordinere gjennomføringen av planen på tvers i utenrikstjenesten. Møtene ledes av Utenriksdepartementets fagdirektør for kvinners rettigheter og likestilling.
Alle strategier og handlingsplaner som utarbeides av Utenriksdepartementet skal samordnes med denne handlingsplanen. For møter, taler og andre skriftlige produkter, skal det alltid vurderes å inkludere kvinners rettigheter og kjønnslikestilling.
Utenriksdepartementet, utenriksstasjonene og Norad skal i virksomhetsplanene beskrive hvordan de planlegger å sikre kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i sitt arbeid. Den interne ressurssiden med tips og veiledninger til bruk i arbeidet for kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i utenriks- og utviklingspolitikken skal videreutvikles.
I den årlige budsjettproposisjonen skal departementet redegjøre for hva som gjøres for å integrere hensynet til likestilling og ikke-diskriminering i departementets arbeid, herunder hvordan departementet arbeider med å omsette prinsipper, prosedyrer og standarder for likestilling og ikke-diskriminering til handling, vurdere resultatene som er oppnådd, og opplyse hvilke forventninger departementet har til dette arbeidet fremover.41
Vi tilpasser innsatsen
Handlingsplanen skal gjelde fra 2023–2030. Gjennom denne perioden vil den lokale, nasjonale og internasjonale situasjonen være førende for hvordan prioriteringer skal og kan konkretiseres. Vi har en fleksibel tilnærming til tiltak, og vil kontinuerlig vurdere egen innsats og sikre at vi oppnår resultater. Vi legger opp til toårige arbeidsplaner for å kunne justere kurs og optimalisere innsatsen.
Vi forener kreftene
Det skal avholdes en årlig markering om kvinners rettigheter i utenriks- og utviklingspolitikken i tilknytning til den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Markeringen skal ta pulsen på kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i verden, med fokus på norske innsatsområder og resultater.
Annethvert år skal det gjennomføres ungdomskonsultasjoner ved utvalgte ambassader for å ivareta og sikre at barn og unges meninger blir hørt og får medvirke i likestillingsspørsmål som angår dem. Første runde med ungdomskonsultasjoner ble gjennomført i 2023 for å gi innspill til denne handlingsplanen.
Vi rapporterer
Det skal rapporteres årlig på resultatene fra norsk innsats. Det legges opp til ulike former for årlig kunnskapsinnhenting og produksjon som samlet bidrar til den årlige rapporteringen som følger:
Hva | Hvem | Type informasjon |
---|---|---|
Generell rapportering | Utenriksdepartementet Norad | Rapportering på definerte indikatorer per mål og delmål. Tematisk relevante globale trender, statistikk, og forskningsresultater. |
Bistandsstatistikk og analyse | Norad | Produksjon og analyse av norsk bistandsstatistikk. Kvantitativ og kvalitativ analyse av måloppnåelse jf. likestillingsmarkøren for relevante sektorer. |
Partnerresultater og styrearbeid | Utenriksdepartementet Utenriksstasjoner Norad | Innhenting av årlig informasjon og analyse av utvalgte partnere og styreverv under de ulike tematiske områdene. |
Tematiske/ geografiske kunnskapsprodukter | Norad | Produksjon av kunnskapsprodukter som går i dybden på tematikk og/eller geografi i samarbeid med eksterne og uavhengige forskningsinstitusjoner. |
Årlig rapportering utarbeides i samråd mellom Utenriksdepartementet v/ Seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling og Norad.
I tillegg til den årlige rapporteringen legges det opp til en midtveisgjennomgang i 2026, som skal brukes som et styringsverktøy for mulig endring av handlingsplanen, samt en endelig evaluering i 2029 slik at resultatene kan benyttes i formuleringen av en ny handlingsplan i 2030.