Mål 2: Alle har rett og mulighet til å leve sine liv uten vold og skadelige skikker
Delmål:
- Ingen utsettes for noen former for seksualisert og kjønnsbasert vold.
- Ingen utsettes for barne- og tvangsekteskap.
- Ingen utsettes for kjønnslemlestelse.
Norges merverdi er vår nasjonale politikk for å bekjempe vold i nære relasjoner og hvordan erfaringene brukes i vårt internasjonale engasjement. Et eksempel er den kommende nasjonale opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, hvor Norge vil fremme og hegne om Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner (Istanbul-konvensjonen) i alle relevante internasjonale sammenhenger.
Gjennom vår mangeårige finansielle og politiske støtte, inkludert til de globale fondene for arbeid mot kjønnslemlestelse og barneekteskap, har Norge utviklet gode relasjoner til sentrale samarbeidspartnere, både multilaterale- og sivilsamfunnsorganisasjoner. Å bekjempe kjønnsbasert vold er også en prioritering for EØS-midlene. Norge har også vært ledende i arbeid mot seksualisert og kjønnsbasert vold i vår humanitære innsats og har hatt langvarige investeringer i kvinner, fred og sikkerhetsagendaen. Handlingsplanen må sees i sammenheng med Norges humanitære strategi.34 Utenriksdepartementets veileder for tros- og livssynsfrihet er også relevant i dette arbeidet.
Vi vil prioritere:
- Bidra til helhetlig og samordnet innsats mot skadelige skikker, med mål om å forebygge volden og beskytte og hjelpe utsatte.
- Forebygge kjønnsbasert og seksualisert vold gjennom å støtte kvinnebevegelser og andre aktører som arbeider for å endre lovverket og bekjempe straffrihet.
- Styrke målrettet og integrert arbeid med gutter og menn for å endre negative maskuline kjønnsnormer som leder til økt aksept for bruk av vold og skadelige skikker. Dialog og samarbeid med kvinnebevegelser inngår i dette.
- Fremme arbeid med kvinner, menn, jenter, gutter og lhbt+-personer og andre påvirkningsaktører for å utfordre negative kjønnsnormer.
- Tiltak som kartlegger og bekjemper den digitale dimensjonen av alle former for vold som rammer kvinner, menn, lhbt+-personer, barn og unge uforholdsmessig, med særlig vekt på kvinner og skeive som ytrer seg i det offentlige rom gjennom digitale og sosiale medier.
- Dialog og samarbeid med tradisjonelle og religiøse ledere og trosbaserte organisasjoner for å påvirke endringer i normer rundt kjønnsbasert og seksualisert vold, konverteringsterapi, barneekteskap og kjønnslemlestelse.
- Styrke interaksjonen mellom grupper som arbeider for tros- og livssynsfrihet og de som arbeider for kjønnslikestilling og kjønns- og seksualitetsmangfold, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
- Videreføre innsatsen for å forebygge og bekjempe seksualisert og kjønnsbasert vold i væpnet konflikt og ved humanitære kriser i fredstid. Innsatsen skal imøtekomme behovene og prioriteringene til overlevende.
- Informasjon og kunnskap om skadelige skikker inkluderes i helhetlig seksualitetsundervisning både i og utenfor skolen.
- Særlig utsatte grupper, som lhbt+-personer, personer med nedsatt funksjonsevne og andre marginaliserte eller sårbare grupper prioriteres.
Bærekraftsmål vi bidrar til: