NOU 1996: 9

Grønne skatter – en politikk for bedre miljø og høy sysselsetting

Til innholdsfortegnelse

1 Optimal og grønn beskatning

Av Vidar Christiansen

Desember 1995

Formålet med notatet

Dette notatet er skrevet på oppdrag fra Grønn skatte­kommisjon. Hovedformålet er å gi en prinsipiell framstillling av hvilke avveininger som er viktige fra samfunnsøkonomisk synspunkt når en skal utforme eller reformere skattestrukturen, og hva som karakteriserer en optimal utforming. Som bakgrunn gis det en innføring i samfunnsøkonomiske effektivitetskriterier og hvordan ulike skatter påvirker effektiviteten. Spesielt legges vekt på å drøfte samvirket mellom miljøskatter og fiskale skatter. I analysene i dette notatet vil det stort sett bli sett bort fra arbeidsløshetsproblemer. Slike problemer vil bli tatt opp i andre notater for Kommisjonen. En slik arbeidsdeling er hensiktsmessig. En vinner ofte større innsikt ved å ta for seg noen sider av et saksforhold av gangen enn om en prøver å fange inn alle forhold samtidig. De forhold som tas opp i dette notatet vil fortsatt være relevante selv om det eksisterer arbeidsløshetsproblemer.

Forskjellige prinsipielle sider ved skatteutforming har også tidligere vært utredet for offentlige utvalg. Et godt eksempel er Sandmo (1989). [Se også NOU (1984:22) og NOU (1987: 9B).] I det herværende notatet blir det lagt vekt på å framheve aspekter som ikke har vært sentrale i tidligere utredninger. Samlet vil denne og tidligere utredninger derfor supplere hver­andre.

1.1 Sentrale begreper og overordnede hensyn i skattepolitikken

Skattebegrepet.

Skatt kan kort defineres som tvungne innbetalinger fra private til det offentlige (stat og kommuner) som er slik at det den enkelte betaler ikke direkte motsvares av en ytelse til vedkommende skattebetaler. Skattebegrepet inkluderer her også de skatter som gjerne omtales som avgifter. Det inkluderer også trygdeavgifter siden den pensjonsrettighet den enkelte opptjener, ikke motsvares direkte av en aktuarisk fastsatt mot­ytelse til den enkelte. I omtalen av skatt er det også hensiktsmessig å ta med en del subsidier og overføringer fra det offentlig til private, som gjerne omtales som negative skatter. Det kan f.eks. være noe vilkårlig om en tilgodeser en gruppe ved skattelettelse eller en overføring slik som barnetrygd. En vare kan være både skattlagt med f.eks. moms og tilgodesett med et sudsidium. For å finne nettoskatten på varen må en ta hensyn til begge.

Skattenivå og skattesystem.

Når en beskriver skattene i et land, er det vanlig å skjelne mellom skattenivået og skattesystemet eller skattestrukturen. Med skattenivået tenker en på hvor mye som totalt betales inn i skatt ofte angitt i prosent av brutto nasjonalproduktet. Bruttoskattenivået angir skatteinnbetalinger uten å ta hensyn til overføringer (trygder, subsidier, etc.). Nettoskattenivået beregnes etter fradrag for overføringer (negative skatter).

Skattesystemet eller skattestrukturen definerer hvordan det totale skatteproveny trekkes inn, dvs. hvilke utligningsgrunnlag en har for skattene, hvordan skattene fordeler seg på de ulike skatteformer og hvordan satsstrukturen ser ut. Ofte fokuserer betraktninger om skattestrukturen mye på skattesatser, men det er minst like viktig å se omhyggelig på definisjonene av de utligningsgrunnlag som skattesatsene anvendes på for å klargjøre hva som er med, hva som ikke er med og hva som gir rett til fradrag.

Tre overordnede hensyn.

I praksis er det mange hensyn som kommer inn når en diskuterer utforming av de enkelte skatter. Men det er vanlig å betrakte følgende tre hensyn som de mest grunnleggende:

  1. Skatter skal skape tilstrekkelig realøkonomisk rom for offentlig bruk av varer og tjenester.

  2. Skattene bør bidra til en mer rettferdig inntektsfordeling enn den rent markedsgenererte.

  3. Skattepolitikken bør ta hensyn til ønsket om en mest mulig samfunnsøkonomisk effektiv bruk av landets ressurser.

Punkt 1 er egentlig begrunnelsen for å ha skatter, og sier at skattenes hovedoppgave er å begrense kjøpekraften i privat sektor for å frigjøre ressurser til bruk i offentlig sektor. Dette punktet rommer egentlig to avveininger. Den ene er den langsiktige avveining mellom privat og offentlig ressursbruk som bestemmer det langsiktige skattenivå. Den andre er det valg av skattenivå som er tilpasset til den kortsiktige konjunktursituasjon.

Punkt 2 reflekterer at det er bred enighet om at fordelingsvirkninger skal tillegges vekt ved utforming av skattepolitikken selv om det selvfølgelig er ulike meninger om de konkrete fordelingsmål.

Punkt 3 er på mange måter det mest sammensatte og kompliserte, og mye av notatet vil være en utdyping av dette punktet.

1.2 Samfunnsøkonomisk effektiv ressursbruk.

I det følgende er vi interesserte i tre innfallsvinkler til begrepet samfunnsøkonomisk effektivitet. Vi er for det første opptatt av hva som karakteriserer en samfunnsøkonomisk effektiv ressursbruk. For det andre er vi interesserte i hvor samfunnsøkonomisk effektiv ressursbruken blir i en markedsbasert økonomi. For det tredje er vi opptatte av hvordan skatter kan påvirke den samfunnsøkonomiske effektiviteten.

Som et utgangspunkt kan vi si at ressursbruken i samfunnet er effektiv når den bidrar til størst mulig behovstilfredsstillelse for befolkningen i samfunnet. Men det kreves opplagt atskillig presisering for å få mer operasjonelle kriterier. For å komme videre er det nyttig å se på noen forhold av gangen. Derfor skal vi snakke om tre typer av effektivitet: effektivitet i produksjonen, effektivitet i forbruket og effektiv sammensetning av produksjon og forbruk.

Effektivitet i produksjonen.

Med effektivitet i produksjonen eller godetilgangen forstår en at ressursene utnyttes slik at det ikke er mulig å øke den totale mengden av noen goder uten å redusere den totale mengden av andre goder. Ved først å konsenterere oss om dette kriteriet har vi frigjort oss fra å diskutere hvor mye vi faktisk ønsker av de forskjellige godene. Vi nøyer oss foreløpig med å si at gitt at en får mer av noen goder, uansett hvilke, må dette kunne gi høyere behovstilfredsstillelse. Godebegrepet må her gis en vid tolkning. Det omfatter ikke bare varer og tjenester som en gjerne kjøper i markedene. Det inkluderer også fritid, miljøgoder og andre typer av fellesgoder. Det gjelder ikke bare goder en kan få i dag, men også goder en kan få i framtida.

For å få effektivitet i produksjonen må de ulike ressurser eller innsatsfaktorer kombineres på en slik måte i ulike typer produksjon at en ikke kan øke produksjonen ved en ren omfordeling av ressursene. Det er lettest å se på et eksempel. Anta at én type produksjon er innrettet slik at energi og arbeidskraft kan erstatte hverandre i forholdet 1 enhet arbeidskraft til 2 enheter energi slik at produksjonen opprettholdes. En annen type produksjon er innrettet slik at energi og arbeidskraft kan erstatte hverandre i forholdet 1 til 1 med bibehold av produksjonen. Dette kan ikke være effektivt for ved å la én enhet arbeidskraft erstatte to enheter arbeidskraft i den førstnevnte produksjonen, og la én enhet energi erstatte én enhet arbeidskraft i den andre produksjonen, oppnår en både å opprettholde begge typer produksjon og dessuten å frigjøre én enhet energi til å øke produksjonen av et eller annet gode. For å ha effektivitet i produksjonen må den derfor være innrettet slik at innsatsfaktorene kan erstatte hverandre i samme forhold på marginen i alle typer produksjon hvor disse innsatsfaktorene benyttes.

Gitt effektivitet i produksjonen i denne forstand vil en økning i tilgangen av ett gode måtte skje på bekostning av tilgangen på minst ett annet gode. I en åpen økonomi må denne kostnaden være den samme som kostnaden ved å kjøpe mer av godet på verdensmarkedet, fordi en da må avstå noe innenlands disponering for å kunne eksportere tilstrekkelig til å finansiere den ønskede importen. Hvis ikke kunne den godemengde en avstår i innenlands produksjon, mer enn oppveies ved transaksjoner på verdensmarkedet.

Effektivitet i forbruket.

Et annet krav til effektiv ressursbruk er at en har effektivitet i forbruket. Det innebærer at uansett hvor stor tilgang en har på ulike goder bør de fordeles slik på forbrukerne at det ikke eksisterer muligheter for gjensidig fordelaktige bytter. For gjorde det det, kunne personene få økt sin behovstilfredsstillelse med de godemengder som står til disposisjon. Det er da underforstått at de gjensidig fordelaktige bytter ikke går ut over tredjeperson. Ved dette kriteriet har vi ikke tatt standpunkt i fordelingskonflikten mellom personene. Vi krever bare at hvis en person kan øke sin behovstilfredsstillelse ved en omfordeling av goder som også andre er tjent med, så skal det gjøres. I sosial­økonomisk fagterminologi kalles dette for Pareto-optimalitetskriteriet.

Betingelsen for effektivitet i forbruket er at forbrukerne har samme relative verdsetting av marginale tilleggskvanta av de forskjellige goder. Ellers vil de forholdene de er villige til å bytte godene i, være forskjellige, og gjensidig fordelaktige bytter kunne realiseres.

Effektiv sammensetning av produksjon og forbruk.

Gitt effektivitet i produksjonen vil en økning i tilgangen av ett gode måtte skje på bekostning av tilgangen på minst ett annet gode. For å ha effektivitet (Pareto-optimalitet) må forbrukerne verdsette den økte godetilgangen så høyt at det akkurat kompenserer for den kostnad det er å få redusert tilgangen på andre goder. Ellers kunne en alltid endre sammensetningen i en retning som gjorde at fordelen ved økt godetilgang mer enn oppveide tapet av andre goder. Da kunne iallfall noen få det bedre uten at andre fikk det dårligere (forbedring i Pareto-forstand).

Samfunnsøkonomisk effektivitet i en markedsbasert økonomi.

Under visse forutsetninger kan det vises at en ren markedsøkonomi med tilstrekkelig informasjon og konkurranse og med likevekt i markedene realiserer en samfunnsøkonomisk effektiv allokering. Grunnlaget for en intuitiv forståelse av dette er å innse at alle aktører i økonomien motiveres av priser i sin tilpasning. Prisene er de samme for alle, og vil på grunn av konkurransen presses ned til marginalkostnaden i produksjonen, og vil også bli lik verdensmarkedsprisene ved internasjonal konkurranse. Produsentene tilpasser sine innsatsfaktorkombinasjoner til faktorprisene. Alle vil erstatte noe av en faktor med en annen dersom det er lønnsomt til gjeldende priser som er de samme for alle. Dermed tilpasses faktorforholdene på samme måte slik at en får effektivitet i produksjonen.

Tilsvarende tilpasser forbrukerne seg til de samme prisene, og alle vil endre sammensetningen av forbruket sitt dersom den ombytting av godemengder som er mulig til de gjeldende priser, øker nytten. Siden alle avveier sammensetningen av forbruket til de samme priser, uttømmes mulighetene for gjensidig fordelaktige bytter ikke ved personlige bytter, men ved anonyme transaksjoner i markedet. En får effektivitet i forbruket.

Endelig vil prisene reflektere den reelle ressurs­kostnad ved økt forbruk av ulike goder. Eller mer presist vil prisforhold reflektere hvor mye en faktisk må avstå av et annet gode på grunn av begrensede produksjonsressurser dersom en vil ha mer av et gode. Den relative nytte av et gode blir dermed avveid mot de relative kostnader og en en får en samfunnsøkonomisk effektiv sammensetning av produksjonen.

Litt knappere formulert kan vi si at hemmeligheten med markedets suksess er at den enkelte fullt ut tar hensyn til kostnadene ved å endre sin tilpasning og fullt ut belønnes med den merinntekt som skapes ved en endring i tilpasningen.

Som sagt gjelder disse resultatene bare under visse forutsetninger. En forutsetning er at godene ikke er kollektive goder. Andre forutsetninger er at den enkelte produsents aktivitet ikke direkte påvirker andre forbrukere og produsenter på en måte som produsenten ikke uten videre tar hensyn til. Forutsetningen er også at den enkelte forbrukers forbruksaktivitet ikke direkte påvirker andre forbrukere og produsenter på en måte som forbrukeren ikke uten videre tar hensyn til. Virkningene er direkte ved at de ikke kanaliseres gjennom vanlige transaksjoner slik som når en produsent leverer sine varer til forbrukerne eller halvfabrikata til en annen produsent.

Eksempler kan illustrere. En honningprodusent skaper direkte bedre forhold for en fruktdyrker og omvendt. Industribedrifter som røyklegger skog og reduserer tilveksten der, påvirker skogbruket direkte. En person som skaffer seg telefon påvirker direkte andre som dermed får mulighet for å nå en person til over telefon. Når vi kjører bil og forurenser med eksos, påvirker vi direkte miljøforholdene for hverandre. Slike virkninger kalles for eksterne virkninger.

Eksisterer det slike eksterne virkninger, blir ikke allokeringen i markedene samfunnsøkonomisk effektiv fordi virkningene verken blir tatt hensyn til direkte eller gjennom prisene. Når en person i markedet begrenser forbruket sitt av en vare, er det fordi prisen implisitt forteller at hvis en kjøper mer av varen blir det så mye mindre ressurser til å produsere andre varer at en til gjengjeld får en viss mengde mindre av disse andre godene. Denne kostnaden vil den enkelte ta hensyn til fordi den opptrer som en pris en må betale. Men hvis forbruket av en vare direkte påvirker andre f.eks. gjennom forurensning, vil forbrukeren ikke uten videre ta hensyn kostnaden ved at dette forringer andres nytte. Dette betyr ikke at vi tar et fordelingsstandpunkt i disfavør av forurenseren. Men om en person vil utøve en aktivitet som medfører en forurensning, er det formodentlig fordi aktiviteten gir en fordel for vedkommende. Bare dersom denne fordelen er stor nok til også å kompensere dem som rammes av forurensningen vil aktiviteten gi en fordel uten at det går ut over noen. Alternativt kan vi ta som utgangspunkt at om forurensningen gjennomføres, vil den som rammes ha en viss betalingsvillighet for å bli kvitt problemet. Dersom forurenseren i prinsippet kan motta en tilstrekkelig kompensasjon fra den forulempede til å ville velge å redusere forurensningen, foreligger det altså mulighet for et gjensidig fordelaktig bytte mellom de to, og en befinner seg i en ikke effektiv situasjon.

Begrepet samfunnsøkonomisk blir ofte både misforstått og mystifisert. Det ligger ikke i begrepet samfunnsøkonomisk at det eksisterer et byråkratisk eller politisk organ som mer eller mindre etter eget forgodtbefinnende bestemmer hva som er bra for innbyggerne. 1 Tvert i mot er det vanlig å legge til grunn at det er de enkelte innbyggernes egne preferenser som definerer om en godekombinasjon er bedre eller dårligere enn en annen, slik som i det foregående. Kort formulert kan vi si at det å legge en samfunnsøkonomisk vurdering til grunn betyr at en tar hensyn til alle realøkonomiske virkninger for alle i samfunnet. Når en vare som medfører en ekstern virkning, har en samfunnsøkonomisk kostnad som overstiger det forbrukeren må betale, er det fordi at når en summerer over alle i samfunnet får en også med kostnadene som andre påføres. Når en forbruker kjøper en vare som er skattlagt, er staten som representant for befolkningen en part som tjener på økt skatteinntekt når en summerer over alle berørte aktører.

1.3 Skatter og samfunnsøkonomisk effektivitet.

Hovedbegrunnelsen for å ha skatter må være at de muliggjør en disponering av ressurser i offentlig sektor som alt i alt gir en høyere behovstilfredsstillelse enn om all ressursbruk ble bestemt av private beslutninger i markedene. Det sørges for utøvelse av de grunnleggende statsfunksjoner. Det sørges for tilbud av forskjellige fellesgoder (forsvar, infrastruktur, miljøtiltak, etc.) som vanskelig kan tenkes realisert i et ønskelig omfang gjennom individuell etterspørsel og produksjon i markedene. Og det realiseres offentlige tilbud av goder som ikke egentlig er fellesgoder, men som det er politisk flertall for å gi det offentlige ansvaret for.

Men skattene bestemmer ikke bare ressursfordelingen mellom offentlig og privat sektor. De påvirker også tilpasningen innenfor den private sektor. Det viser seg at slike effekter kan være gunstige, uheldige eller nøytrale fra effektivitetssynspunkt. I visse henseender kan skatter bidra til å forbedre tilpasningen der den i utgangspunktet ikke er i samsvar med hva som er samfunnsøkonomisk ønskelig. I andre henseender kan skatter motivere til privat-økonomisk tilpasning som ikke er i samsvar med hva som ideelt sett er samfunnsøkonomisk ønskelig. Vi sier da at det forekommer vridninger av tilpasningen eller allokeringen. Vi sier også at skattene medfører et effektivitetstap. Dette utsagnet betyr ikke at en får en dårligere situasjon enn uten skatter. Det betyr bare at en får et effektivitetstap i forhold til en ideal-situasjon en i prinsippet kunne tenke seg gitt de rent ressursmessige og tekniske begrensninger i økonomien.

Det er velkjent at skatter kan benyttes til å motivere aktørene i økonomien til å ta hensyn til eksterne virkninger. Et spesielt eksempel på dette er miljøavgifter. Ved å legge avgift på en forurensning vil den aktiviteten som forårsaker forurensningen bli dyrere. Den som utøver vedkommende produksjons- eller forbruksaktivitet, vil ta hensyn til avgiften som en privatøkonomisk kostnad. Ved å sette avgiften slik at den reflekterer kostnaden eller ulempen ved forurensningen vil denne effekten dermed bli tatt hensyn til. Vi sier at eksternaliteten er blitt internalisert. Den er brakt inn i de økonomiske kalkylene til aktørene. Vi har dermed eksempel på at en skatt bidrar til en mer effektiv ressursallokering.

En kan også tenke seg andre måter å korrigere for eksterne virkninger på. En kan bruke ulike typer av reguleringer, forbud og påbud. En kan direkte forby visse aktiviteter eller bruk av visse stoffer og materialer. En kan innføre utslippstillatelser som kunne tenkes å være eller ikke være omsettelige. En kan ha påbud om rensing, sikkerhetsrutiner etc. En kan benytte henstillinger, påvirkningskampanjer osv. Det faller utenfor rammen av dette notatet å drøfte slike alternative tiltak. Det henvises til den drøfting som er foretatt i NOU (1992:3) og NOU(1995:4). Det er der pekt på en rekke forhold som har betydning for valget mellom bruk av avgifter og andre virkemidler. I dette notatet skal vi konsentrere oss om to forhold. Vi skal se litt nærmere på de problemer som oppstår ved utforming av avgifter når det er begrensninger på hva slags skatter en kan bruke i praksis. Vi skal også se på argumenter for bruk av avgifter når en ikke bare er opptatt av miljøvirkninger, men også av provenyvirkninger av avgiftene og valg mellom miljøavgifter og andre skatter.

Miljøavgifter.

Vi skal her se på noen sider ved miljøavgifter som sådan. Vi skal senere komme tilbake til samspillet mellom miljøavgifter og andre skatter bl.a. med tanke på provenyvirkninger.

Et godt prinsipp for miljøavgifter er at de skal legges nærmest mulig kilden til miljøproblemet. For å forstå dette prinsippet kan vi tenke oss at produksjonen av en vare skaper et forurensende utslipp. Det er bruken av en bestemt innsatsfaktor som forårsaker forurensningen, men hvor alvorlig problemet blir, avhenger av hvilke rensetiltak som settes i verk. Den avgift som er aller nærmest kilden er en avgift på selve utslippet. Denne vil direkte motivere til å begrense det problemet en faktisk ønsker å redusere, og til å gjøre det på billigste måte.

Et alternativ kunne være å avgiftsbelegge den innsatsfaktoren som forårsaker problemet. Dette vil motivere til redusert bruk av denne faktoren. Når en slik avgift likevel ikke er så bra som en avgift direkte på utslipp, er det fordi den ikke motiverer til rensning som kan være en bedre måte å begrense problemet på.

En tredje mulighet kan være å legge avgift på den varen som produseres. Dette vil redusere produksjonen og dermed også bruken av den innsatsfaktoren som skaper problemet. Dette vil likevel være enda mindre effektivt enn å avgiftsbelegge innsatsfaktoren. Det er ikke produksjonen i seg selv en ønsker å redusere. Dersom forurensningen kunne reduseres ved økt renseinnsats eller ved å erstatte den forurensende faktoren med en renere, behøvde en egentlig ikke redusere produksjonen. Men i motsetning til en faktorskatt motiverer ikke produktavgiften til å gå over til renere innsatsfaktorer. Hvor nær kilden en alt i alt velger å legge skatten kommer likevel an på hva en i praksis kan få til. Det kan f.eks. være vanskelig å beskatte selve utslippet fordi omfanget er vanskelig å måle.

Miljøavgifter og andre skatter på eksternaliteter kan ha som formål å påvirke forbruk og/eller produksjon. Noen ganger er det ikke produksjonen, men selve forbruket av varene som skaper miljøproblemer. Det kan sågar være måten og tid og sted varene brukes på som avgjør hvilke miljøproblemer som oppstår. Andre ganger er det i produksjonsprosessen problemene oppstår. Hvor viktig dette skillet er, avhenger spesielt av om varen bare produseres innenlands eller omsettes i verdensmarkedet under internasjonal konkurranse. I det første tilfellet henger endringer i forbruk og produksjon sammen, og avgifter vil få konsekvenser for begge. For varer i konkurranseutsatte sektorer kan forbruk og produksjon påvirkes separat. Dette vil være et viktig poeng dersom det dreier seg om nasjonale miljøproblemer. Dersom det er forbruket som er et problem, kan dette påvirkes uten at det kreves omstillinger i produksjonen. Ved globale miljøproblemer er skillet igjen mindre interessant fordi i verden som helhet er selvfølgelig forbruk av en vare lik produksjonen.

Effektivitetsmessig nøytrale skatter.

Når skatter ikke bidrar til å forbedre den privatøkonomiske tilpasningen, men samtidig er forenlige med en privatøkonomisk tilpasning som er samfunnsøkonomisk effektiv, kan vi si at skattene er nøytrale. Dette betyr ikke at det er likegyldig om en har denne skatten eller ikke. Ressursallokeringen mellom privat og offentlig sektor vil jo bli påvirket. Dermed vil også tilpasningen i privat sektor bli påvirket. Når private aktører fratas kjøpekraft, vil dette selvfølgelig påvirke f.eks. forbruk og forbrukssammensetning. Men påvirkningen er av en slik art at kriteriene for en samfunnsøkonomisk effektiv tilpasning er oppfylt. De marginale avveininger er samfunnsøkonomisk riktige slik som beskrevet ovenfor.

En skatt vil være effektivitetsmessig nøytral dersom det skattebeløp en person betaler, er uavhengig av den økonomiske tilpasning eller er knyttet til forhold som skattyteren ikke kan påvirke gjennom sin tilpasning. Slike skatter kalles gjerne lumpsum-skatter, eller rundsum-skatter i fornorsket terminologi. Et godt eksempel på slike skatter er skatter som pålegges med faste beløp uavhengig av inntekt, formue, forbruk etc. 2 Et praktisk eksempel er den poll-tax som ble innført av Thatcher-regjeringen i Storbritannia.

Når slike skatter ikke er særlig vanlige, er det fordi det er vanlig å legge evneprinsippet til grunn for beskatningen i den forstand at personer med høy inntektsevne ønskes skattlagt hardere enn personer med lavere inntektsevne. 3 Siden en ikke kan observere den latente inntektsevne ulike personer har, er den eneste måte å gjennomføre slik beskatning på i praksis å beskatte faktisk inntekt, forbruk etc.

Det er kanskje lettere å tenke seg overføringer etter upåvirkelige kriterier. Offentlig alderstrygd er et slik eksempel siden alder er en upåvirkelig størrelse for mottakeren.

Grunnrenteskatt

Skatt på overskudd av næringsvirksomhet nevnes ofte som en mulig nøytral form for skatt. Grunnidéen bak dette er enkel. Anta at et foretak velger en bruk av innsatsfaktorer som maksimerer overskuddet, og at det resulterende overskudd faktisk er positivt. Om en da skatter bort en viss andel av dette overskuddet vil foretaket fortsatt oppnå best resultat ved å fortsette å maksimere overskuddet før skatt. På den måten maksimeres også overskuddet etter skatt og foretaket oppnår stadig en positiv fortjeneste etter skatt. Det kreves inn en skatt uten at tilpasningen vris.

Det relevante overskuddsbegrepet er den såkalte renprofitt eller grunnrente. Med dette menes det overskudd som eventuelt oppstår etter at alle variable innsatsfaktorer har fått den belønning som kreves for at de skal bli stilt til disposisjon. Renprofitten kan da tilskrives faste faktorer. Anta f.eks. en jordbruksproduksjon ved hjelp av en variabel mengde arbeidskraft og en gitt mengde grunn som egner seg for denne produksjonen. Oppstår det et overskudd til de produktpriser og den lønn som etableres i markedet, kan dette tilskrives den faste faktoren grunn. Da har vi bokstavelig talt en grunnrente. Slik sett er en grunnrenteskatt en skatt på faste faktorer og tilfredsstiller dermed kravene til en rundsumskatt.

Det kan tenkes mange forhold som gir opphav til renprofitt. Det kan være naturgitte ressurser (olje, malm, kull, fisk, vann) som gir en avkastning. For endelige knappe ressurser er selve ressursmengden en fast faktor som oppnår grunnrente i form av en knapphetsrente. Knappheten gjør at betalingsvilligheten overstiger kostnaden ved å hente ut ressursene. Det kan være at enkelte foretak nyter godt av spesielt gunstige naturgitte eller andre betingelser som gir det en fordel sammenlignet med andre foretak. Det kan være knapphet på tilbudssiden som er bestemt av naturgitte eller andre forhold utenfor markedene. Det kan eksistere markedsmakt som gir opphav til monopolprofitt.

Noen eksempler kan være illustrerende. Anta at en type jordbruksproduksjon foregår på et antall eiendommer med jordsmonn av ulik beskaffenhet. Eiendommene kan derfor rangeres etter kvalitet. Markedsprisen må da innstille seg slik at den siste eiendommen som er i produksjon, får dekket kostnadene sine. Eiendommene med bedre kvalitet kan opplagt oppnå samme bruttoinntekt til lavere kostnad eller høyere produksjon og inntekt til lavere kostnad. De oppnår dermed en fortjeneste eller grunnrente takket være sin bedre kvalitet og høyere fortjeneste jo bedre kvaliteten er.

Andre tilsvarende eksempler kunne være kraftverk med ulike naturgitte forutsetninger med hensyn til fallhøyde, behov for demninger, tunneler etc., eller fiskebanker med ulik lokalisering og fiskerikdom. Noen vil få en fortjeneste takket være bedre naturgitte forhold enn andre. En fortjeneste som skyldes slike forhold som produsentene ikke selv tilpasser gjennom sin økonomiske tilpasning, kan beskattes uten å vri den økonomiske tilpasningen. 4

En renprofitt kan også skyldes andre gitte forhold som ulike medfødte menneskelige talenter, ulik nærhet til markeder, konkurransebegrensninger, etc. I et marked med konkurranse vil det være ulike krefter som tenderer til å redusere eller eliminere renprofitt. En viktig faktor er nyetableringer i sektorer med positiv renprofitt. Men om gründertalent i seg selv er en knapp faktor, er det ikke sikkert det vil skje tilstrekkelig nyetablering til å eliminere renprofitten. Den kan da betraktes som en avkastning på eksisterende gründertalent. Konkurransesituasjon og knapphet i enkelte markeder kan være bestemt av myndigheter eller organisasjoner. Fra den merkantilistiske periode kjenner vi til hvordan kongelige privilegier bestemte hvem som fikk etablere visse typer virksomhet. Land med importregulering har ofte tildelt importkvoter til enkelte foretak. Rekrutteringen til enkelte yrker kan være bestemt av utdanningskapasitet under myndighetenes kontroll eller private laugsmessige reguleringer. Alle slike ordninger kan gi opphav til en grunnrente på den tildelte rettighet. Grunnrente kan også ta form av en såkalt informasjonsrente som er en fortjeneste en aktør oppnår takket være å ha bedre informasjon enn andre aktører.

Også miljøpolitiske reguleringer kan gi opphav til grunnrente. Anta at en regulerer produksjonen ved f.eks. å innføre en begrenset mengde utslippstillatelser. Dette begrenser mulighetene for en fri tilpasning av produksjonen, og gir en økonomisk fordel til innehaverne av disse rettighetene til å bruke av naturmiljøet. Denne fordelen kan betraktes som en grunnrente. For å knytte forbindelsen til faste faktorer, kan vi si at en betrakter naturmiljøet som en fast faktor, som gir en grunnrente. Dermed foreligger det også et beskatningsgrunnlag som ikke utnyttes om utslippstillatelsene deles ut gratis. Dette provenygrunnlaget kan utnyttes ved at myndighetene selger utslippstillatelsene, ved at de beskattes eller alternativt kan en direkte bruke miljøavgifter istedenfor kvantitativ regulering i utgangspunktet.

Dette eksemplet på grunnrente er også behandlet i nyere litteratur om såkalt dobbelt avkastning av miljøskatt. I et arbeid av Sørensen et al. (1994) betraktes en modell der eksisterende bedrifter gratis blir tildelt omsettelige utslippstillatelser, mens nye bedrifter må kjøpe kvoter i markedet. 5 Det vises at forutsatt at en ikke har 100% beskatning av renprofitt, vil skatt på forurensende utslipp ikke bare bedre miljøet, men også gjøre det mulig redusere skatt på arbeidskraft. Grunnen er at miljøskatten nå vil skatte bort grunnrente som tilfaller bedrifter som kostnadsfritt får bruke miljøet som resipient for utslipp.

Selv om den prinsipielle idéen om grunnrentebeskatning er enkel, er ikke praktisk gjennomføring like enkel. Ett problem har å gjøre med hva som er faste faktorer. Faktorer kan ofte være faste på kort sikt, men variable på lang sikt. Det gjelder f.eks. produksjonskapitalen i en sektor. Den renprofitt som tilfaller denne faste faktor på kort sikt kan ha betydning for incentivene til rask nyinvestering, og dermed vil skatt på denne temporære renprofitten kunne ha incentivvirkninger i en dynamisk sammenheng. Det kan også være problemer med å skille mellom de egentlig faste faktorer som den naturgitte mengde grunn eller olje eller andre ressurser og den faktiske utnyttbare mengde. Det areal som kan faktisk utnyttes, kan økes ved nyrydding. Den olje som faktisk kan utnyttes, kan økes ved leteaktivitet og bedre teknologi.

Et annet problem er at det er vanskelig å måle den egentlige renprofitt. Det er et velkjent problem i bedriftsbeskatningen at den faktiske overskuddsskatten ikke er en ren grunnrenteskatt. Dermed får den også betydning for kapitalkostnaden og tilpasningen av kapitalen. Et hovedproblem er å få til en riktig periodisering av inntekter og kostnader, bl.a. gjennom avskrivningsregler, slik at en får fram det sanne økonomiske resultat til beskatning. Dette er drøftet nærmere av Sandmo (1989).

I praksis skjer det meste av økonomisk tilpasning under usikkerhet. En må binde seg til en tilpasning som en ikke vet hva vil resultere i av fortjeneste eller tap. Det kommer an på hvilke tekniske, naturgitte og markedsmessige forhold som realiseres, og det er usikkert på beslutningstidspunktet. Fortjeneste vil også være belønning for å ta risiko, og dette vil ikke egentlig være renprofitt. Om en spesielt beskatter den fortjeneste som er resultat av heldige utfall, vil dette vri tilpasningen mellom prosjekter med ulik grad av usikkerhet. For å få en symmetrisk skattemessig behandling burde en ha full fradragsrett for tap. Dette betinger imidlertid at en har full informasjon om at tap faktisk skyldes realisasjon av et uheldig utfall. Hvis tap skyldes ineffektivitet eller at virksomheten snarere har preg av forbruksaktivitet enn næringsvirksomhet med sikte på lønnsomhet, vil subsidiering av tap være uheldig. I praksis er det derfor argumenter for begrenset fradragsrett.

Selv om kompensasjon for usikkerhet ikke egentlig er renprofitt 6 , kan selvfølgelig også usikre prosjekter gi opphav til en grunnrente av de grunner som er drøftet foran.

En annen sak er at et potensiale for renprofitt ikke nødvendigvis alltid realiseres som en faktisk renprofitt. Det kan være at dette potensialet i stedet tas ut i form av ineffektiv drift eller næringsstruktur eller ekstraordinære kostnader til de variable innsatsfaktorer. Skattegrunnlaget vil da kunne framstå som beskjedent. Beskatning av renprofitt kan også gi incentiver til nettopp å ta ut inntektspotensialet i ikkebeskattede former, selv om beskatning direkte av de faste faktorer kanskje kunne tvinge fram større effektivitet.

Selv om det er problemer med å få til en ideell grunnrentebeskatning, bør det likevel være betydelig potensiale for grunnrentebeskatning i Norge hvor utnytting av naturressurser utgjør en så stor del av næringsgrunnlaget.

En grunnrenteskatt er en måte å beskatte naturressurser som gir opphav til grunnrente på. Vi bør merke oss at en virkelig grunnrenteskatt i streng forstand ikke i og for seg begrenser bruken av naturressursen, men bare trekker inn en form for ekstraordinært overskudd som utvinningen gir opphav til. En annen sak er at det også kan være ønskelig å pålegge skatter som begrenser bruken av en ressurs. Det kan være iallfall tre grunner til det. Det kan være at en mener at utnyttingen av ressursen bør begrenses ut fra hensynet til framtidige generasjoner. Hva som er en optimal utnyttingsprofil og hvor tilfredsstillende markedet selv sørger for utnyttingen, er et komplisert spørsmål som vi ikke skal drøfte nærmere her. Det kan også være at ressursutnyttingen skaper eksternaliteter gjennom utslipp etc. eller at ressursen direkte har en ikke markedsbasert verdi i naturlig form. Endelig kan begrenset utvinning av ikke lett nedbrytbare ressurser begrense et framtidig avfallsproblem som ikke kan reguleres senere. F.eks. kan prising av avfallsinnlevering skape ukontrollert deponering.

1.4 Vridninger og effektivitetstap ved skatter.

De skatter en har i praksis er i stor grad pålagt av fiskale og fordelingspolitiske grunner. Den allokering som skjer i økonomien kan tenkes framkommet etter en rekke avveininger hos aktørene i økonomien. En forbruker avveier om han skal kjøpe litt mer av et gode og litt mindre av et annet. En sparer avveier om hun skal redusere forbruket litt mer i dag mot å få høyere forbruk i framtida. En produsent avveier bruk av forskjellige innsatsfaktorer. Det følger av det som er sagt ovenfor at kravene til samfunnsøkonomisk effektivitet impliserer at alle aktører ledes til den samme marginale avveining, og den bør skje på grunnlag av de faktiske realøkonomiske kostnader og inntekter ved tilpasningen. Hovedproblemet med de skatter en har i praksis er at den privatøkonomiske avveining vris bort fra en avveining basert på de faktiske realøkonomiske kostnader og inntekter. Avveiningen blir delvis skattemotivert. La oss se nærmere på en del hovedavveininger.

Avveining mellom konsum i markedet og fritid.

En viktig avveining gjelder hvordan en skal fordele sin tid mellom fritid og arbeid med sikte på å skaffe seg inntekt som gir mulighet for konsum gjennom kjøp i markedet. Med fritid tenker vi på all tid som ikke brukes til arbeid i markedet. Dermed innbefattes både fritid brukt til rekreasjon og fornøyelse, tid til ikke lønnet omsorgsarbeid og tid brukt til egen husholdningsproduksjon (husarbeid, hagearbeid, byggearbeider, vedlikeholdsarbeid, osv.). Dette er i mange tilfeller et alternativ til kjøp i markedet. Hvor viktig denne avveiningen mellom arbeid og fritid er, avhenger av hvor aktuelt det er å variere den tid som brukes til arbeid. Til daglig oppfatter nok mange sin arbeidstid som nokså gitt. Over tid er det likevel betydelige muligheter til å påvirke arbeidstiden gjennom forskjellige valg. En kan velge mellom ulike varianter av heltidstids- og deltidsjobber, omfang av ekstrajobber og overtid. Gjennom utdanning og valg av yrke og jobbtype kan en ofte velge mellom ulike krav til arbeidsinnsats med tilhørende belønning og andre forhold som bestemmer arbeidssituasjonen (arbeidsmiljø, egenutvikling, risiko, reisevei o. l.). En kan velge hvilken innsats en vil yte med sikte på å gjøre karriere. Det finnes forskjellige valgmuligheter med hensyn til pensjoneringstidspunkt. Vi kan også generalisere arbeidstid til å snakke om arbeidsinnsats som kan ha flere dimensjoner enn tid.

For å få full samfunnsøkonomisk effektivitet må den lønn eller inntekt en får for arbeid, reflektere den merinntekt som en ekstra arbeidsinnsats skaper i samfunnet. Under visse forutsetninger om markedene vil lønn før skatt ha denne egenskapen. Den enkelte arbeider vil imidlertid tilpasse seg til lønn etter skatt siden det er dette som er den privatøkonomiske belønning for arbeidsinnsats. Den enkelte vil dermed ikke ta hensyn til den del av den samfunnsøkonomiske inntektsskaping ved ekstra arbeidsinnsats som tilfaller det offentlige i form av skatt. Vi sier at skatten driver en kile mellom den samfunnsøkonomiske og den privatøkonomiske merinntekt ved arbeidsinnsats. Tilpasningen blir som om en undervurderer avkastningen av en ekstra arbeidsinnsats. Skatten skaper en vridning i disfavør av arbeidsinnsats.

La oss nå se i hvilken grad noen hovedformer av skatter skaper vridninger av arbeidsinnsatsen.

Inntektsskatt vil opplagt skape en vridning av avveiningen mellom arbeidsinnsats og fritid. Inntektskatt gjelder i denne forbindelse all skatt på inntekt uansett om den formelt kalles inntektsskatt eller avgift på arbeidsinntekt, f.eks. arbeidsgiveravgift.

Generell skatt på forbruk vil virke på samme måte som inntektsskatt. Grunnen er at det er realinntekt etter skatt som motiverer den enkeltes tilpasning. Og virkningen av generell skatt på forbruk er nettopp å redusere kjøpekraften av lønnen i forhold til den som ville gjelde før skatt. Dette har samme reelle virkning som om en får utbetalt et mindre beløp slik som ved inntektsskatt. 7

Særavgifter på forbruksgoder vil også beskatte arbeidsinntekt ved å redusere kjøpekraften av inntekten selv om det nå bare er prisene på de særavgiftsbelagte varene som påvirkes direkte. Derfor vil også særavgifter opptre som skattekiler i arbeidsmarkedet. Virkningen kan likevel bli noe annerledes enn for inntektsskatt og generell omsetningsskatt. Dette skal jeg komme tilbake til nedenfor.

Formuesskatt vil vri avveiningen i disfavør av arbeidsinnsats i den utstrekning arbeidsinntekten planlegges akkumulert som formue i en kortere eller lengre periode.

Avveining mellom forbruk og sparing.

Gjennom valg av sparing og låneopptak kan en person velge hvordan en vil ta ut sin livsinntekt som forbruk i ulike faser av livet eller som arv til etterkommerne. En må derfor foreta en avveining mellom forbruk i ulike perioder, eller forbruk og sparing i hver periode. For enkelhets skyld vil vi snakke om sparing og betrakte låneopptak som negativ sparing.

For samfunnet som helhet gir sparing grunnlag for investering i realkapital eller fordringer på utlandet. For å få samfunnsøkonomisk effektivitet må ulempen ved forbruksavståelse i en periode avveies mot den avkastning en kan få på sparingen. I et velfungerende kapitalmarked vil denne avkastningen være gitt ved renten. Den enkelte aktør vil imidlertid være motivert av rente etter skatt. Dermed opptrer skatten som en kile i kapitalmarkedet som skaper en vridning av avveiningen i disfavør av sparing og i favør av låneopptak. Vi skal også merke oss at den relevante renten er realrenten før og etter skatt. Siden skatten i praksis legges på nominell rente, vil en viss inflasjon føre til at den reelle skattekilen kan bli vesentlig høyere enn den nominelle skattesatsen gir inntrykk av. For eksempel vil en nominell rente på 5%, skattesats på 28% og inflasjonsrate på 2,2% innebære en realbeskatning på 50%. Ved en inflasjonsrate på 3,6% ville realbeskatningen bli på 100%.

La oss igjen se på noen hovedtyper av skatter.

Inntektskatt som legges på kapitalinntekt (med fradrag for gjeldsrenter) vil opplagt skape en slik vridning.

Formuesskatt vil også komme til fradrag i avkastningen av sparing og skape en tilsvarende vridning. Men personer som har negativ eller lav formue betaler ikke denne skatten. Mange låntakere vil være i denne situasjon, og for dem virker dermed ikke formuesskatten forvridende.

Generell omsetningsskatt (som ikke endres over tid) vil ikke vri avveiningen mellom forbruk og sparing. Riktignok vil den framtidige forbruksøkning som renteinntekter gir grunnlag for, bli beskattet, men en slipper å betale skatt av det beløpet som spares allerede i spareperioden, og nettovirkningen blir nøytral.

Særavgifter på ikkevarige forbruksgoder kan i prinsippet påvirke avveiningen mellom forbruk og sparing ved at de vrir prisforholdene mellom ulike perioder dersom forbrukssammensetningen endres over tid, men dette er neppe viktig i praksis. Særavgifter på varige konsumgoder vil vri avveiningen i disfavør av sparing i form av varige konsumgoder.

Avveining mellom ulike former for sparing.

Med valg av spareform tenkes på valg mellom investering i ulike typer produksjons- og konsumkapital og finansinvesteringer. Når avkastningen av forskjellige spareformer beskattes ulikt, skapes en skattemotivert vridning i favør av lavt beskattede spareformer.

Inntektsskatt som legges med samme sats på all type avkastning av kapital vil ikke vri avveiningen mellom spareformer. I praksis vil dette ikke gjelde, og det er av forskjellige grunner vanskelig å få til fullt ut. Ikke alle typer kapitalinntekt er like lette å registrere og verdsette riktig. En blanding av nominelle og reelle skattegrunnlag vanskeliggjør en ensartet realbeskatning. Av ulike historiske og politiske grunner beskattes enkelte typer kapitalinntekt lavt. Fordelsbeskatning av egen bolig er et velkjent eksempel på dette. Slike vridninger var sentrale i drøftingene i Aarbakkeutvalget. Se NOU (1989: 14).

Formuesskatt kan betraktes helt analogt med inntektsskatt. Den vil virke vridende i den utstrekning ligningsstakstene for forskjellige formuesgjenstander og gjeld i ulik grad reflekterer den relle verdien.

Generell skatt på forbruk vil ikke vri avveiningen mellom spareformer dersom skatten virkelig er generell og legges på alle typer forbruk som avkastningen av sparing gir grunnlag for.

Særavgifter på forbruksvarer er ikke uten videre lette å vurdere i denne sammenheng. Det er klart at i den grad ikkevarige forbruksgoder særbeskattes vil dette vri forbruket bort fra disse varene og dette kan også påvirke investeringene i produksjon av disse varene. Det siste er bare en refleks av vridningen i forbrukssammensetningen og forsåvidt ikke et nytt moment. Når det gjelder kjøp av varige konsumgoder (boliger, hytter, biler, møbler, etc.) kan dette betraktes som sparing som er alternativ til finansinvestering eller investering i produksjonskapital. Når avkastning av de sistnevte spareformene beskattes, kreves det også beskatning av avkastningen av konsumkapital for å unngå vridninger. I prinsippet kan dette skje ved en fordelsbeskatning eller ved en særavgift. Dersom særavgiften spiller en slik rolle vil den ikke virke vridende på sparesammensetningen. Men kommer den i tillegg til en vel utformet fordelsskatt vil den virke vridende.

Avveining mellom forskjellig forbrukssammensetning.

Særavgifter er de viktigste kilder til vridninger av forbrukssammensetning fordi særavgifter innebærer at prisene ikke reflekterer de realøkonomiske kostnadene ved å forbruke de forskjellige godene. Generelle inntekts- og forbruksskatter vil ikke vri forbrukssammensetningen. I den grad investering eller generelt produksjon av visse varer og tjenester favoriseres eller diskrimineres, vil dette også kunne påvirke forbrukssammensetningen via tilbudssiden. Dette avhenger av hvor skjermede sektorene er fra internasjonal konkurranse.

1.5 Beskatning i en økonomi med mobilitet over lande­grensene.

Nasjonale vedtak og internasjonale avtaler om deregulering og felles markeder har ført til større muligheter for mobilitet over landegrensene. Dette gjør at også skattebasene blir mer mobile over landegrensene. Dessuten kan internasjonale avtaler medføre forpliktelser til skatteharmonisering og ikkediskriminerende skattepolitikk. I det følgende drøftes hvordan en ut fra nasjonale interesser må ta hensyn til mobilitet ved fastsetting av skattenivå og skattestruktur.

Mobiliteteten over landegrensene er av fire typer:

  • Vare- og tjenestemobilitet som ledd i internasjonal handel.

  • Konsumentmobilitet ved at konsumenter foretar direkte kjøp i utlandet (spesielt grensehandel).

  • Kapitalmobilitet.

  • Person- og arbeidskraftmobilitet (migrasjon).

Et skattemessig problem ved mobilitet kan være at skattebaser forsvinner ut av landet, og en taper skatteinntekt som ikke lett kan erstattes på annen måte. Høyere skatter forøvrig øker vridningsproblemene. Et annet problem er at skattemotivert mobilitet direkte kan medføre samfunnsøkonomiske kostnader og påvirke inntektsfordelingen.

Konsumentmobilitet.

Om en avgift på en vare i Norge fører til at varen blir dyrere enn i nabolandene, vil en del forbrukere kanskje kjøpe varen i utlandet i stedet. I den grad en fritt kan ta med seg varer over landegrensene, vil kjøp i utlandet ikke kunne beskattes av norske myndigheter, og slike kjøp vil dermed redusere skatteinntektene i Norge.

Om konsumentene kostnadsfritt kunne handle varer i utlandet og bare betale utlandets vareskatter, kunne en i hjemlandet ikke sette avgifter som gjorde varene dyrere enn i utlandet. Ellers ville all innenlandsk omsetning opphøre og skattebasen forsvinne. I praksis vil det være transaksjonskostnader ved kjøp i utlandet (i form av tid, reisekostnader, problemer med informasjon, bytte, reklamasjoner, etc.). Dette vil begrense utenlandshandelen, men vil samtidig medføre realøkonomiske kostnader.

For den enkelte fortoner det seg lønnsomt å pådra seg slike reelle kostnader for å spare skatt i hjemlandet. Men for samfunnet totalt oppstår ingen besparelse. Det den enkelte tilsynelatende sparer ved å la være å kjøpe varen og betale avgift innenlands, er inntektstap for det offentlige (og dermed landets innbyggere) og må til sist motsvares av høyere skatter forøvrig eller reduserte offentlige ytelser. Nettoeffekten for samfunnet er derfor de økte reelle kostnader forbrukerne pådrar seg. Problemet er at den enkelte ikke har privatøkonomisk motiv til å ta hensyn til skattetapet for hjemlandet siden det skattetap den enkelte påfører samfunnet ved å handle i utlandet, fortoner seg ubetydelig. Summert over alle borgere kan effekten likevel bli betydelig. En annen kostnad er den avgift (moms og særavgift) som betales til utlandet. Dette er penger som går ut av landet, og er derfor en kostnad for hjemlandet i motsetning til skattebetaling innenlands som bare er en overføring av kjøpekraft fra privat til offentlig sektor i landet.

For ikketransportable varer kan konsumentmobilitet presse ned prisen i hjemlandet. Siden de innenlandske produsenter bare kan selge i det innenlandske marked, må de senke prisene for å kunne konkurrere om konsumentene, og tilbudsforholdene i hjemlandet avgjør om omsetning og skattebase opprettholdes.

En økning av den innenlandske skattesatsen kan medføre vridninger dels ved at totalforbruket reduseres og dels ved at noe av kjøpet overføres til utlandet. I begge tilfeller er det den innenlandske skattesatsen som skaper vridningen. Skattekilen er derfor den samme i begge tilfeller. Den atferdsendring som er avgjørende for hvor stort effektivitetstapet blir er endringen i innenlandske kjøp.

I hvilken grad en får grensehandel avhenger selvfølgelig av hvor fritt en kan handle i utlandet. Ulike restriksjoner på grensehandel i form av kvoter for enkeltvarer, totalsum en kan handle for uten å bli avkrevd norsk avgift, osv. vil begrense den totale handel. Det er likevel ikke så lett å si hvor mye dette reduserer kostnader og problemer ved grensehandel. For det første er det klart at hvis prisforskjellene er store nok, vil det oppstå illegal import. Og økt kontroll medfører kostnader. For det andre kan restriksjoner føre til at forbrukerne pådrar seg økte transaksjonskostnader. En kan for eksempel holde seg innenfor reglene ved å ta to handleturer istedenfor en og dermed bringe med seg en mindre varemengde hver gang. 8 En mer alvorlig form for illegal import oppstår dersom det skjer smugling for kommersielt salg.

Grensehandel skyldes ikke bare avgiftsforskjeller. Da den norske turisthandelen i England blomstret på 70-tallet, var det ikke primært på grunn av forskjeller i momssatser og særavgifter, men på grunn av et lavere prisnivå i England. Når nordmenn og svensker lenge har handlet matvarer i Danmark, er det heller ikke på grunn av momsforskjell. Den danske merverdiavgiften på matvarer ligger på 25 prosent.

Det kan være nyttig å skjelne mellom ulike tilfeller som må vurderes forskjellig. La oss først anta at prisnivået generelt er lavere i et annet land. Dette kan være et makroøkonomisk ubalanseproblem. Og det kan være et forbigående fenomen. (Det er f.eks skjedd en klar utjamning av den nevnte prisforskjell i forhold til England.) Eller det kan være en mer grunnleggende situasjon som krever mer generelle økonomiskpolitiske tiltak enn visse avgiftsendringer. Dette er spørsmål vi ikke skal drøfte nærmere.

Det kan også være at de relative priser er annerledes i utlandet på grunn av ulike realøkonomiske forhold som faktortilgang og teknologi. Det betyr bare at landene har sine komparative fortrinn, og normalt vil det være en fordel at disse kan utnyttes gjennom handel. Det er likevel ikke sikkert handelen blir optimal sett fra nasjonalt synspunkt. La oss anta at det er realøkonomisk dyrere å tilby en vare i Norge enn i utlandet av en eller annen grunn, f.eks. transportkostnader, og at prisen derfor er høyere i Norge. For å isolere denne effekten kan vi gjerne tenke oss at skatten er den samme i begge land. Hvis norske forbrukere da finner det lønnsomt å handle i utlandet, innebærer dette en realøkonomisk besparelse p.g.a. kostnadsforskjellen. Det er likevel ikke sikkert det vil oppstå en nasjonaløkonomisk gevinst. Grunnen til det er at den skatt som nå må betales til utlandet, er en samfunnsøkonomisk kostnad for Norge. Og denne kostnaden kan mer enn oppveie besparelsen. Problemet er at denne skatteutgiften i utlandet vil forbrukerne ikke kalkulere med i den grad den motsvares av den skatt de sparer hjemme. I dette tilfellet ser vi altså at en høy skatt både ute og hjemme øker den samfunnsøkonomiske kostnaden.

Prisforskjeller kan også skyldes imperfekt konkurranse. Anta at grunnen til prisforskjell på en vare mellom Norge og utlandet er at utenlandske tilbydere prisdiskriminerer i disfavør av det norske markedet. (En mener at etterspørselsforholdene gir grunnlag for å ta høyere pris i Norge.) Hvis varen ikke var beskattet i Norge, ville den besparelse en kunne oppnå ved å handle i utlandet også være en samfunnsøkonomisk gevinst for Norge. Besparelsen skjer på bekostning av utenlandske produsenters fortjeneste. Når varen er beskattet i Norge, blir den samfunnsøkonomiske gevinsten mindre enn den privatøkonomiske fordi noe av besparelsen skjer på bekostning av norsk skatteinntekt. En får en samfunnsøkonomisk gevinst ved å handle i utlandet bare dersom den totale kostnaden ved å kjøpe i utlandet er lavere enn pris eksklusive avgift i Norge. Et annet tilfelle er at det er norske tilbydere som er tilstrekkelig skjermet for utenlandsk konkurranse til å kunne utøve markedsmakt i Norge. Ytterpunktet vil være et innenlandsk monopol. Den privatøkonomiske besparelse ved utenlandskjøp vil nå skje på bekostning av innenlandske produsenters fortjeneste og innenlandsk skatteinntekt, og dermed vil ikke dette være en besparelse for landet totalt. Derimot kan det være en velferdsgevinst at forbrukerne oppnår et noe større forbruk av varen gjennom kjøp i utlandet.

Dersom det er en miljøavgift på en vare som bidrar til at kjøp av varen delvis skjer i utlandet, vil betydningen for miljøeffekten være av interesse i tillegg til de effekter som er drøftet ovenfor. Dersom det er forbruket i hjemlandet som er miljøskadelig, blir effekten den samme enten varen kjøpes i utlandet eller hjemlandet så lenge den forbrukes i hjemlandet. Er det et globalt miljøproblem en er opptatt av, vil problemet heller ikke reduseres om selve forbruket overføres til utlandet. Det kan virke plausibelt at miljøavgiften får en noe mindre effekt på forbruk og miljøskade dersom kjøp i utlandet er mulig. Men denne effekten er antakelig av svært liten betydning. Handel i utlandet vil først og fremst føre til at kjøp overføres fra hjemlandet til utlandet. Totalforbruket påvirkes bare ved at en får en inntektseffekt på grunn av den netto besparelse en oppnår ved kjøp i utlandet, og denne inntektseffekten fordeles på kjøp av alle varer. På marginen vil denne inntektseffekten gå mot null. Dessuten er den faktiske besparelsen lavere enn den fortoner seg privatøkonomisk for den enkelte på grunn av skattetapet for hjemlandet.

Hvis effekten av en avgift er at ikke bare kjøp men også noe av forbruksaktiviteten overføres til utlandet, vil dette selvfølgelig forsterke den innenlandske miljøeffekten dersom det er tale om et nasjonalt miljøproblem.

Empirisk er grensehandel først og fremst et grenseregionfenomen. Data f.eks. fra grensehandelen mellom Danmark og Tyskland og mellom Eire og UK viser at andelen grensehandlere og reisehyppighet avtar sterkt med avstanden fra grensen. Den lokale betydning kan være svært stor, samtidig som den nasjonale er svært liten. Det er mest dyre varer som kjøpes sjelden (f.eks. elektriske artikler) og til dels alkohol som kjøpes av folk fra mer fjerntliggende områder.

Samspillet mellom ulike priser kan være viktig for lønnsomheten ved grensehandel. Det pekes ofte på at dersom det er fordelaktig å kjøpe bensin i utlandet vil dette kunne bidra til å finansiere utenlandsreiser etter andre varer. Men forutsetningen for dette er at en bor tilstrekkelig nær grensen. Data viser at grensekjøp av bensin er meget klart avtakende med avstanden til grensen.

Data fra flere land viser at skatteforskjeller kan ha signifikant betydning for grensehandelen. I USA gjelder dette mellom delstater som har ulik omsetningsavgift. Men en skal også merke seg at klare avgiftsforskjeller består til tross for effekten på grensehandelen. I Danmark økte grensehandelen med Tyskland meget sterkt etter skatteøkninger i 1986 og nådde en topp i 1989. For konsumet av enkelte varer utgjorde grensehandelen en betydelig prosent. Skattetapet pga. grensehandel utgjorde anslagsvis 1% av totalt skatteproveny. Danskene fant det nødvendig å foreta en tilpasning. Etter betydelige skattesenkninger som delvis falt sammen med skatteøkning i Tyskland og utjamning av prisforskjeller av andre grunner, falt grensehandelen meget sterkt i de etterfølgende årene.

En spesiell form for grensehandel er turisme. En rekke avgifter vil ha betydning for utlendingers og nordmenns valg av land for ferie- og turistformål. De avgifter som betales i slik sammenheng kan dels betraktes som betaling for ulike typer av samfunnsservice og tjenester som ytes av det norske samfunnet, og som ikke er priset på annen måte, herunder trengselsproblemer og belastning av naturmiljøet. Utover dette vil beskatning av turister være å bruke turisme som en offentlig inntektskilde. Dette kan være en inntektsoverføring fra utenlandske turister i den grad en fanger opp en betalingsvillighet som den norske turistnæringen ikke selv har utnyttet. Provenyeffekten vil som vanlig avhenge av hvordan utligningsgrunnlaget, dvs turiststrømmen påvirkes av skattene. Men skatt på turister kan også virke som en skatt på turistnæringen i den grad prisreduksjoner etc. fører til at skatten overveltes på næringen.

Grensehandel og sysselsetting.

Grensehandel har også en sysselsettingsmessig side. Når etterspørsel retter seg mot utlandet istedenfor mot det innenlandske marked, reduserer dette også etterspørselen etter arbeidskraft innenlands. I en situasjon der en greier å holde full sysselsetting, vil den arbeidskraft som frigjøres kunne overføres til annen virksomhet, og det oppstår ikke annet enn et omstillingsproblem i arbeidsmarkedet. Annerledes er det i en arbeidsløshetssituasjon. Å etterspørre varer fra utlandet kan da medføre at en bruker av knapp valutainntekt istedenfor for å utnytte ledig arbeidskraft.

Dette kan motivere til spørsmål om skattereduksjon på grensehandelsvarer for å avhjelpe problemet. Imidlertid kan dette være en for isolert betraktning. En må også ta hensyn til de øvrige virkninger i økonomien. Avgiftsreduksjoner må forventes å redusere skatteinntekten for det offentlige slik at de offentlige utgifter må reduseres eller andre skatter må økes med de sysselsettingskonsekvenser en i begge tilfeller vil få. Disse virkningene må avveies mot sysselsettingseffektene av mindre grensehandel om en setter ned avgifter på grensehandelsvarer. Et problem for en nøktern vurdering av alternativene er at grensehandelen har mer iøyenfallende og identifiserbare virkninger. En kan se hvem som blir sagt opp om handelen flyttes fra Halden til Strømstad. En kan ikke så lett avgjøre hvem som blir arbeidsløse om det skjer en generell nedgang i offentlig eller privat etterspørsel eller kostnadene øker i utsatte bransjer mer generelt. I prinsippet er ikke sysselsettingseffekten av grensehandel forskjellig fra den importlekkasje en har når det kjøpes importvarer istedenfor norskproduserte varer selv om forbrukernes handel da skjer i norske forretninger.

Generelt er det ikke grunn til å tro at avgiftslettelser rettet mot grensehandel, er spesielt effektive målt ut fra antall arbeidsplasser i forhold til provenytapet.

Kapitalmobilitet.

Kapitalinntekt kan beskattes etter residensprinsippet eller kildeprinsippet (dvs i opptjeningslandet). Som hovedregel legges residensprinsippet til grunn, dvs. at kapitalinntekt uansett opprinnelse beskattes i mottakerens bostedsland. Med dette prinsippet medfører mobilitet ingen skattemessige problemer. En betaler samme skatt enten en krone opptjenes i hjemlandet eller utlandet. En økning av skattesatsen vil dermed ikke øke tilbøyeligheten til til å plassere kapital i utlandet. Når det likevel kan oppstå problemer skyldes det at en ikke har et rent residensprinsipp, eller at residensprinsippet ikke lar seg håndheve (fullt ut).

Prinsippet lar seg ikke fullt ut håndheve pga. skatteunndragelse. I flere land praktiseres bank secrecy, og det er svært vanskelig for ligningsmyndighetene i et (annet) land å kartlegge hvilken kapital landets borgere kan ha plassert i bankene i de aktuelle statene. Bortsett fra valutarisiko kan innskyterne risikofritt unndra skatt. En har indikasjoner på at dette kan være et alvorlig problem ved at store beløp kanaliseres via skatte-paradis. I praksis bremses tendensen til kapitalmobilitet av ulike barrierer (begrenset informasjon, nytte av kundeforhold til bank i hjemlandet, etc.), men dette impliserer også at kapitalmobilitet medfører samfunnsøkonomiske kostnader. Problemet kunne antakelig reduseres vesentlig om en innførte utgiftsskatt.

Bedriftsbeskatningen er i seg selv en form for kildeskatt som kan ha selvstendig betydning dersom person- og bedriftsbeskatning ikke er fullt integrert, og føre til at skattesatsene får betydning for hvor det er lønnsomt å plassere kapital. En kan også oppnå skatte-kreditt på tilbakeholdt overskudd i lavskatteland selv om inntekten kommer til beskatning når den hentes hjem. Det kan også være investorer som tillegger forskjeller i bedriftsbeskatningen selvstendig betydning. Endelig vil det være en mulighet for kapitalister å flytte og dermed bytte residensland og skatteregime. Imidlertid viser det seg at realkapital (direkte investering) er klart mindre mobil enn finanskapital (porteføljeinvestering).

I praksis er det grunn til å tro at de muligheter for kapitalmobilitet som er beskrevet er så viktige at de bør tillegges vekt ved utformingen av kapitalbeskatningen.

Person- og arbeidskraftmobilitet.

Arbeidskraftmobilitet er vesensforskjellig fra de øvrige typer mobilitet. En person kan handle eller spare i utlandet og redusere sin skatt, men kan fortsatt bo i hjemlandet og nyte godt av de offentlige ytelser i hjemlandet. Arbeidskraftmobilitet forutsetter (som hovedregel) at personen flytter og gir avkall på hjemlandets tilbud av offentlige goder og de øvrige økonomiske, kulturelle og sosiale forhold i hjemlandet. Det blir som å melde seg ut av en forening. En sparer kontingent, men mister også fordelene av medlemskap. En skatteøkning i hjemlandet vil bare være et emigrasjonsargument for en person dersom han føler at de ekstra ytelser fra det offentlige ikke oppveier den ekstra skattebyrden. Skatt er bare ett av mange forhold som påvirker migrasjonsbeslutninger. Derfor betyr skatt isolert sett mindre for migrasjon enn for andre typer mobilitet. Men skatteincentivene til migrasjon kan være svært forskjellige for forskjellige grupper. De yrkesaktive som lettest påvirkes av skattepolitikken er antakelig yngre, enslige personer med internasjonalt anvendelig utdanning, personer med internasjonalt orientert arbeid og personer som legger stor vekt på profesjon og yrkeskarriere, og som har gode inntektsmuligheter i utlandet.

Migrasjon kan reise tre typer problemer

  • Inntektsfordelingen kan påvirkes på en uønsket måte hvis forsøk på overføring fra en gruppe til en annen fører til utflytting av den førstnevnte gruppen.

  • Utflytting av netto bidragsytere og innflytting av netto bidragsmottakere reduserer velferden for den gjenværende opprinnelige befolkning.

  • Utflytting gir færre gjenværende personer til å betale for kollektive goder (dårligere utnyttelse av stordriftsfordeler).

Empiriske erfaringer kan hentes fra det felles nordiske arbeidsmarked siden 1954. Mobiliteten har vært lav til tross for at likeartede forhold skulle gjøre det lett å flytte. Men det har heller ikke vært store økonomiske forskjeller som har motivert til flytting. (Mobiliteten har vesentlig vært motivert av arbeidsløshet.)

For Danmark, EF-medlem siden 1973, er det interessant å se på mobiliteten til EU-land. Dataene indikerer ingen sterk medlemskapseffekt, men det har vært en klar økning fra slutten av 80-tallet som skiller Danmark fra andre nordiske land. Emigrasjonstilbøyeligheten øker med utdanningsnivå. Andelen av høyt utdannet arbeidskraft som går til EU-land økte i 80-åra. Generelt er mobiliteten lav, og personmobilitet er neppe et viktig hensyn ved utformingen av skattepolitikken i dag. Men det kan være at den framtidige mobiliteten vil øke med økende internasjonalisering i forskjellige former.

Skattepolitiske konsekvenser av mobilitet.

I den grad det er nødvendig å tilpasse seg til økende mobilitet vil tilpasningen måtte gå i retning av å forskyve skatten fra mer til mindre mobile skatteobjekter. En bør unngå for høye avgifter dersom grensehandel kan få betydelig omfang. En bør beskatte immobil kapital (f.eks. boliger) og stedbundne ressurser (f.eks. vannkraft) framfor mobil kapital. Generelt er arbeidskraft og forbruk mindre mobile skattebaser enn kapital.

Som ved annen skattetilpasning bør tilpasningen til internasjonal mobilitet både ta hensyn til elastisiteten i markedet og avveies mot andre hensyn. Det er ikke uten videre gitt at grensehandel bør møtes med en avgiftslettelse. Det kan gi et betydelig provenytap selv om grensehandelen er stor nok til å få atskillig oppmerksomhet. Dessuten vil det være (administrative, kontrollmessige, etc.) problemer med å innføre differensiering i et ellers uniformt avgiftssystem, som gjør at det er en kostnad ved en systemendring.

1.6 Fordelingsvirkninger

De fleste vil betrakte fordelingsvirkninger av skatter som et viktig hensyn ved utforming av beskatningen. Slike virkninger kan være meget uoversiktlige og vanskelige å kartlegge. Vi kan her bare trekke fram noen få momenter og spesielt slike som er viktige i forbindelse med den øvrige drøftingen. Litt grovt betraktet er det tre måter skatter kan påvirke fordelingen på. i) Skattene har direkte virkning på ulike personers realdisponible inntekt ved å ta fra skattyterne inntekt eller formue eller ved at indirekte skatter kommer som tillegg til prisene og reduserer kjøpekraften av inntekt og formue. ii) Skatter påvirker etterspørsels- og tilbudsforhold på en måte som påvirker markedsbestemte priser og inntekter før skatt, og eventuelt også administrativt fastsatte priser. iii) Skatter påvirker andre forhold i økonomien, f.eks. miljøkvalitet, som direkte har betydning for ulike personers velferd. Den samlede fordelingsvirkning avhenger av alle disse forhold.

La oss se nærmere på skatter som påvirker vare­prisene.

Når prisen på en vare øker uten at andre priser og inntekten endrer seg, medfører dette et realinntektstap for en forbruker som kjøper varen. En må nødvendigvis kjøpe mindre av denne eller andre varer. Inntekten får lavere kjøpekraft. Hvor stort dette realinntektstapet er, avhenger av hvor mye en kjøper av varen. Kjøper en ikke varen i det hele tatt, oppstår selvfølgelig ikke noe tap. Er det en vare en kjøper svært mye av, oppleves det som et stort tap at varen stiger i pris. Intuitivt er det derfor rimelig å anta at realinntektstapet er proporsjonalt med mengden en kjøper av varen. Kjøper en hundre enheter og prisen stiger med én krone, er realinntekstapet hundre kroner. Stiger prisen med 50 øre, er realinntektstapet 50 kroner.

La oss betrakte to forbrukere, kalt A og B, og se hvordan avgiftsendringer påvirker inntektsfordelingen mellom dem. Vi skal forutsette at av disse to er A den relativt fattige og B den relativt rike, slik at det normale er at B har større forbruk av en vare enn det A har. Anta at det skjer en avgiftsnedsettelse som reduserer prisen på en vare med én krone. Anta at A kjøper 60 enheter av denne varen, mens B som er rikere kjøper 140 enheter. A har da fått en realinntektsøkning på 60 og B en økning på 140. A's andel av gevinsten er dermed 30% og B's andel er 70%. Andelene svarer til de respektive andeler av deres samlede forbruk av varen. Betrakt så en annen vare som A kjøper 20 enheter av og B kjøper 80 enheter av. Anta at avgiften på denne varen økes slik at prisen går opp med to kroner. A og B får da et realinntekstap på henholdsvis 40 og 160. Vi ser at A's andel er 20% og B's andel er 80%. Totalt sett har det offentlige dermed ikke økt eller redusert skattebyrden på de to personene, men vi ser at A netto har fått en gevinst på 20, mens B har tapt 20. Følgelig har det skjedd en ren omfordeling i favør av forbrukeren med lavest inntekt.

Dette viser hvordan endringer i den indirekte beskatning kan brukes til å påvirke inntektsfordelingen. Vi ser at dette skjer selv om B bruker mest av begge varer. Den avgjørende forutsetning er at A bruker relativt mer av den ene varen i forhold til den andre enn det B gjør. Vi ser at A har 30% av forbruket av den ene varen og 20% av forbruket av den andre varen. Når det er tilfellet, kan en alltid omfordele til fordel for A ved å redusere avgiften på den varen som A bruker relativt mest av og øke avgiften på den andre.

Det vi sammenligner er altså forholdstallene mellom forbruket av vare 1 og forbruket av vare 2 hos de to personene. Det kan lett vises at utfallet av sammenligningen ikke endres om vi erstatter disse forholdstallene med de respektive forholdstallene mellom budsjettandelene til de to varene. Når en vare har en budsjettandel i forhold til en annen vare som er høyere hos en person enn hos en annen person, er avgiftsreduksjon på denne varen til fordel for den førstnevnte personen. Anta at personene har forskjellig inntekt. Typisk vil da den med lavest inntekt ha høyest budsjettandel for matvarer mens den med høyest inntekt vil ha høyest budsjettandel f.eks. for møbler. En avgiftsreduksjon på mat og en avgiftsøkning på møbler vil da virke som en inntektsomfordeling i favør av lavinntektspersonen.

Når det ikke bare er tale om to personer, men en befolkning av mange personer, kan vi ikke direkte sammenligne en person med en annen, men vi må se på om en person har høyere andel av totalforbruket av én vare enn av en annen vare. Tilsvarende må en persons budsjettandeler til forskjellige varer settes i forhold til de gjennomsnittlige budsjettandeler i befolkningen før de sammenlignes. Data for å analysere fordelingsvirkninger hentes vanligvis fra forbruksundersøkelsene.

Fordelingsanalysen ovenfor er like relevant for å analysere fordelingsvirkninger av skatter som påvirker prisene enten skattene pålegges for å påvirke fordelingen eller av andre grunner, f.eks. miljøhensyn. Som vi skal komme tilbake til vil det ofte være mer effektivt å bruke inntektsskatt og direkte overføringer i fordelingspolitikken.

Dersom prisendringene en ser på er store, vil det også kunne være viktig å ta hensyn til endring i etterspørselen når en betrakter fordelingsvirkninger. Jo lettere en spesielle vare kan erstattes av andre varer, jo mindre blir velferdstapet ved at varen stiger i pris. Og jo lettere varen kan erstattes av andre, jo mer reduseres forbruket som svar på en prisøkning. En sterk etterspørselsreduksjon vil derfor være en indikasjon på at velferdstapet ved prisøkningen ikke er så stort. Dette vil ha fordelingsimplikasjoner dersom det varierer med inntektsnivå hvor lett en vare kan erstattes av andre (graden av substitusjonsmuligheter). Antakelig vil det være en viss tendens til at substitusjonsmulighetene øker med inntektsnivå siden tilfredsstillelse av primærbehov som tillater liten substitusjon, blir mindre framtredende.

1.7 Optimale skatter

Med optimale skatter mener vil skatter som er utformet på en best mulig måte med tanke på å oppnå samfunnsøkonomisk effektivitet og en rimelig fordeling. Vi skal også legge til grunn et visst skattenivå. Det vil si at det egentlig er en optimal skattestruktur vi er opptatt av, selv om vi velger å bruke den kortere betegnelsen optimale skatter.

Det er viktig å presisere at ambisjonen vår er å karakterisere viktige prinsipielle trekk ved optimale skatter. Definisjonen av optimale skatter må sees i lys av dette. Det er selvfølgelig ikke gitt hva en skal forstå med en rimelig fordeling. Vi kan likevel ikke se bort fra fordelingshensyn siden slike hensyn er en hovedgrunn til at en ikke kan nøye seg med rundsumskatter, og at skatteproblemet dermed blir mer komplisert. I prinsippet blir de optimale skatter betinget av de fordelingspolitiske mål. Men siden vi ikke har ambisjoner om å utlede helt bestemte skattesatser, men snarere å karakterisere viktige egenskaper ved optimale skatter er det likevel ikke viktig å presisere nærmere potensielt kontroversielle fordelingspolitiske mål. Heldigvis er de mer prinsipielle egenskaper ved optimale skatter ikke sterkt betinget av de nøyaktige fordelingsmål.

At skattene skal utformes på en best mulig måte betyr at vi ønsker en størst mulig samfunnsøkonomisk effektivitet, eller minst mulig samfunnsøkonomisk tap på grunn av skattene, gitt de forhold som hersker i økonomien, gitt at det er visse begrensninger på hvilke skatter som kan benyttes, og gitt at skattene skal være basert på evneprisippet. De begrensninger som eksisterer på skattemulighetene kan skyldes administrative og politiske forhold, men de mest fundamentale begrensninger er ofte informasjonsmessige begrensninger. Myndighetene må basere beskatningen på informasjon som faktisk er tilgjengelig og ikke er uoverkommelig kostbar å skaffe til veie. Dersom det ikke fantes begrensninger på hvilke skatter en kunne bruke og myndighetene hadde perfekt informasjon om alle forhold, kunne en iallfall langt på vei tenke seg at en kunne realisere en samfunnsøkonomisk effektiv allokering innenfor rent tekniske og ressursmessige begrensninger. En slik allokering kalles gjerne en først beste allokering. Når det foreligger andre begrensninger av informasjonsmessig og administrativ art må en nøye seg med å realisere allokeringer som vi kaller nest beste allokeringer.

For å oppnå størst mulig samfunnsøkonomisk effektivitet er det viktig å benytte de skattepolitiske muligheter som eksisterer for å motivere til en samfunnsøkonomisk mer effektiv tilpasning i privat sektor, herunder bruk av miljøavgifter. På den annen side er det ønskelig å begrense bruken av skatter som forårsaker effektivitetstap. Dette leder til følgende hovedprinsipp for valg av skattegrunnlag:

  1. Innfør først slike skatter som bidrar til en mest mulig samfunnsøkonomisk effektiv tilpasning i privat sektor, herunder miljøavgifter.

  2. Innfør deretter så langt det er mulig skatter som er nøytrale fra effektivitetssynspunkt.

  3. Innfør til sist vridende skatter i den utstrekning det er provenymessig og fordelingspolitisk nødvendig.

  4. Gi de vridende skatter en optimal utforming.

I en moderne økonomi med en stor offentlig sektor er det klart at en vil måtte ha alle disse former for skatter. Mye av teorien for optimal beskatning dreier seg om utformingen av de vridende skatter. Det er viktig å se de forskjellige skatter i sammenheng. Det er f.eks. ikke nødvendig at hver enkelt skatt har en rimelig fordelingspolitisk virkning så lenge dette gjelder for skattesystemet totalt sett. En vridning forårsaket av én skatt kan tenkes modifisert av en annen skatt og det er nettoeffekten som er avgjørende.

I teorien for optimal beskatning finnes det visse standardmodeller som gjerne benyttes som pedagogiske modeller for å få fram hvilke forhold en skal ta i betraktning når en skal bestemme utformingen av et optimalt skattesystem. Hver modell fokuserer på noen sentrale forhold. Det vil føre for langt å gjennomgå noen av disse modellene. En variant av en slik modell er likevel tatt inn på slutten av et appendiks til dette notatet. Det er også vanskelig å tenke seg at skulle kunne utforme en totalmodell for hele skattesystemet som skulle gjøre det mulig relativt mekanisk å regne ut optimale skatter. Vi skal derfor fokusere på den mer generelle innsikt teorien for optimal beskatning kan gi oss.

Et hovedresultat i denne teorien skyldes Diamond og Mirrlees (1971) som viser at effektivitet i produksjonen er ønskelig under visse forutsetninger. Forutsetningene er at det ikke eksisterer renprofitt i økonomien (etter eventuell grunnrentebeskatning) og at alle produserte konsum-varer og -tjenester kan beskattes. Selv om disse forutsetningene ikke alltid vil være helt oppfylt, er det vanlig i analyser av optimal beskatning å legge til grunn at det er ønskelig å ha effektivitet i produksjonen. 9 Dette betyr at skattene bør utformes slik at tilpasningen blir i samsvar med betingelsene for slik effektivitet. Det vil være ønskelig med miljøavgifter som korrigerer for eksterne virkninger i produksjonen. Det er ikke ønskelig med fiskale faktorskatter som innebærer at ulike sektorer og bedrifter blir stående overfor ulike relative faktorpriser. Det er ikke ønskelig med skatter som skaper avvik mellom den pris en vare har ved henholdsvis import og innenlandsk produksjon. Ulike typer generell kapitalinntekt bør beskattes likt. Selv om en godtar disse premissene, vil det gjenstå vridninger i forbruk og sammensetning av produksjonen.

Problemet med vridende skatter i forhold til nøytrale skatter er at de påvirker den realøkonomiske tilpasning på en uheldig måte. Måten dette skjer på er at de priser i vid forstand (inkludert lønnssatser, renter, etc.) som dannes, gir gale signaler til aktørene i økonomien om de sanne samfunnsøkonomiske kostnader og inntekter, og at aktørene tilpasser seg til disse realøkonomisk sett gale signalene. Hvor alvorlig en slik mistilpasning blir, avhenger da dels av prisvirkningene og dels av hvordan aktørene reagerer på de gale prissignalene. Dette samspillet er viktig. Uten et galt prissignal blir det ingen feiltilpasning. Men det blir heller ingen alvorlig feiltilpasning uten at aktørene faktisk reagerer på de gale signaler.

Prinsippene for optimal beskatning bygger i stor grad på disse observasjonene. Når en må bruke vridende skatter, kommer en ikke forbi å gi gale prissignaler. Men en kan velge på hvilke punkter i økonomien en vil vri prisene. En bør da vri mest de priser som minst påvirker den realøkonomiske tilpasning. En sier gjerne den tilpasning som er minst elastisk, dvs. den tilpasning som er minst fleksibel eller påvirkelig gjennom priser og skatter.

En skatteøkning, f.eks. en økning i en vareskatt som øker en pris, har to virkninger. En virkning er at avveiningen mellom kjøp av denne vare og andre varer forrykkes i disfavør av varen som blir relativt dyrere. Dette kalles substitusjonseffekten. En erstatter noe av forbruket av denne varen med forbruk som er blitt relativt billigere. Det er dette som forårsaker et vridningsproblem. En annen virkning er at forbrukerne lider et realinntektstap siden realverdien av inntekten er redusert. Men dette er ingen vridningseffekt. Tvert imot er det hensikten med beskatning å redusere den private realdisponible inntekten for å skape rom for offentlig virksomhet. Dette vil gjelde for alle skatter – også rundsumskatter eller andre nøytrale skatter. Et viktig resultat i teorien for optimal beskatning er derfor at det er substitusjonsvirkningene som er viktige for valg av skattesatser på de forskjellige utligningsgrunnlag. Når vi snakker om elastisitet, er det derfor egentlig elastisiteten i substitusjonsvirkningene vi har i tankene 10

Teorien for optimal beskatning taler for å benytte brede, generelle skattefundamenter som inntekt og forbruk. Under visse forutsetninger om etterspørselsstrukturen for ulike varer kan det vises at det ikke er ønskelig å benytte spesifikke vareskatter (særavgifter), og at en bør begrense seg til generelle inntekts- og forbruksskatter. Vi skal snart modifisere denne antakelsen. Men la oss først se på avveiningen mellom inntektsskatter og generell skatt på forbruk. Fordelen med den siste er at den ikke skaper vridning av avveiningen mellom forbruk og sparing. Det samme gjelder skatt på inntekt som bare skattlegger arbeidsinntekt og ikke kapitalinntekt. Avveingen avhenger av elastisiteten av henholdsvis arbeidstilbud og sparing. Jo mer elastisk sparetilpasningen (kapitalakkumulasjonen) er i forhold til arbeidstilbudet, jo større vekt bør en legge på skatt på forbruk og arbeidsinntekt i forhold til skatt på kapitalinntekt og formue. Også internasjonal kapitalmobilitet er et hensyn i denne sammenheng. Ved ikke å beskatte hardt kapitalinntekten direkte begrenses incentivene til kapitalflukt. Det kan imidlertid argumenteres for at selv med en forutsetning om ekstrem kapitalmobilitet er det ikke nødvendigvis ønskelig å ha minimal direkte skatt på kapital. Grunnen er at et for stort gap mellom skatt på kapital og skatt på arbeid vil gi sterke incentiver til å unndragelse ved å omdanne arbeidsinntekt til lavt beskattet kapitalinntekt. Det kan derfor tenkes at en bør holde oppe skatten på kapital ikke fordi det gir proveny fra kapitiatalbeskatningen, men for å sikre provenyet fra beskatning av arbeidsinntekt.

Selv med lav skatt på kapitalinntekt kan en likevel beskatte kapitalavkastningen i den utstrekning den forbrukes i hjemlandet, ved å beskatte forbruk. Dermed beskatter en kapitalistene uten å beskatte kapitalen direkte. Mer generelt er en alminnelig skatt på forbruk ekvivalent med en utgiftsskatt som har vært drøftet en god del i litteraturen, og som tilskrives en rekke gode egenskaper. 11 Den beskatter uniformt ulike typer kapitalinntekt. Den beskatter automatisk kapitalgevinster som forbrukes. Kapitalgevinstbeskatningen er ellers et komplisert kapittel innenfor inntektsbeskatningen.

Av ulike historiske, administrative og politiske grunner beskattes visse typer kapitalinntekt spesielt lavt. Gitt dette utgangspunktet vil et høyt nivå på kapitalbeskatningen forøvrig skape en betydelig vridning i favør av de lavt beskattede former. Derfor kan dette være et argument for å begrense nivået på kapitalbeskatningen.

Også ulike andre momenter kan ha betydning for skatt på kapitalavkastning (rente). En oversikt finnes i Sørensen (1993). Bl.a. er det viktig å ha for øyet hva som er den relle skatten f.eks. ved nominelle skattesatser på rente under inflasjon. En nominell beskatning på 28% vil tilsvare en høyere realbeskatningsprosent dersom en har inflasjon. Vi kan si at en gitt reell skattesats betinger lavere nominell skattesats jo høyere inflasjon en har. Skatt på avkastning av sparing vil under ellers like forhold virke til ugunst for personer som ønsker å forbruke sin livsinntekt senere framfor tidligere, i den forstand at de betaler et høyere skattebeløp i nåverdi. Rentebeskatning vil også diskriminere finansinvestering i forhold til investering i utdanningskapital i den utstrekning investeringskostnaden i utdanning er tapt arbeidsinntekt, slik at det ikke skattes av investeringsbeløpet i motsetning til ved finansinvestering.

Ved kapitalbeskatning er tidsperspektivet viktig. Det er lett å innse at rent umiddelbart kunne en redusere skatten på arbeidskraft ved å øke kapitalbeskatningen uten at dette fikk særlige følger for kapitalen. Dette skyldes ganske enkelt at det tar tid å endre kapitalen. Eksisterende kapital er uelastisk. Dette kan likevel være en kortsiktig politikk. Ikke bare påvirkes den langsiktige kapitalakkumulasjon direkte av den høyere skatten, men det vil også kunne skapes forventninger om at en også i framtida vil benytte anledningen til å foreta nye kortsiktig motiverte økninger i kapitalbeskatningen. Dette kalles det dynamiske konsistensproblemet. Imidlertid kan den kortsiktige fordel styrke argumentet for å rette opp kapitalbesk-atning som ligger på et lavt selv nivå ut fra en langsiktig elastisitetsbetraktning. Men da er det viktig at en skaper troverdighet om de langsiktige prinsipper slik at det ikke skapes frykt for dynamisk inkonsistens.

Når det gjelder strukturen i kapitalbeskatningen, taler ønsket om effektivitet i produksjonen for at ulike typer generell kapitalinntekt (bidrag til den generelle kjøpekraft) beskattes likt. Når det gjelder avkastning av konsumkapital, bør en i prinsippet legge elastisitetsbetraktninger til grunn. Det betyr at om etterspørselen etter en bestemt type konsumkapital er mindre (mer) elastisk enn sparing generelt, kan dette rettferdiggjøre en høyere (lavere) skatt på denne kapitalavkastningen.

Avveiningen mellom skatteformene vil også kunne bli påvirket av fordelingshensyn. Dessuten bør progressiviteten i inntektsskatten vurderes ut fra en avveining mellom fordelings- og effektivitetshensyn. Høye marginalskatter er et middel til å påvirke fordelingsprofilen, men skaper også større skattekiler.

Den nærmere utforming av inntektsskatten bør også vurderes ut fra elastisiteten i de forskjellige deler av arbeidstilbudet. Det er f.eks. kjent at gifte kvinner har et mer elastisk arbeidstilbud enn gifte menn. Dette bør sammen med fordelingshensyn være et hensyn ved utforming av familiebeskatningen som bestemmer hvilke marginalskatter en potensiell inntektstaker nummer to i familien vil møte.

I praksis vil en også benytte særavgifter av fiskale og fordelingspolitiske grunner. Ifølge den grunnleggende teorien skal dette bare gjøres dersom det reduserer omfanget av de vridninger som forårsakes av generell inntekts- og forbruksskatt. Det å innføre en særavgift skaper en vridning av forbrukssammensetningen. Dette er i seg selv uheldig, men kan forsvares dersom denne effekten mer enn motvirkes av en bedre tilpasning i arbeids- eller kapitalmarked. I denne sammenheng er kryssvirkninger mellom markeder viktige. Særavgifter kan spille på kryssvirkninger som stimulerer arbeidstilbud og sparing. (Eksisterende teori har vært mest opptatt av kryssvirkninger til arbeidstilbudet. Se også appendiks.) Som et eksempel kan nevnes at i det siste har skatter på tjenester kjøpt i markedet som er substitutter til husholdningsproduksjon fått betydelig oppmerksomhet. Ved å redusere slike skatter kan en oppmuntre til å erstatte gjør-det-selv-aktiviteter med kjøp av tjenester i markedet, og dermed kan arbeidstilbudet stimuleres.

Når en har imperfekt konkurranse i markedene, kan særavgifter også spille en noe annen rolle. I prinsippet kan en tenke seg å bruke avgifter/subsidier til å vri etterspørselen mot monopoliserte sektorer der høye priser gir underforbruk samfunnsøkonomisk sett. En kan også tenke seg å bruke avgifter til å påvirke importpriser. I den utstrekning avgifter kan veltes over på utenlandske tilbydere, er dette en nasjonaløkonomisk gevinst fra norsk synspunkt. Fra praksis er det f.eks. velkjent at de land som har de høyeste bilavgiftene, også har de laveste importpriser på biler.

I den generelle teorien er fordelingsansvaret lagt på generelle skatter og overføringer (f.eks. barnetrygd og andre direkte overføringer). Fordelen med direkte overføringer er at de er en form for negative rundsumskatter som virker effektivitetsmessig nøytralt. Når generelle skatter framheves framfor særavgifter og subsidier, skyldes det den forutsetning at inntekt antas å være et tilfredsstillende mål for levestandard. I praksis vet vi at inntektsbegrepet av flere grunner er ufullkomment. Derfor kan forbrukssammensetning gi verdifull tilleggsinformasjon som bør utnyttes i fordelingspolitikken. Hvor luksuspreget forbrukssammensetningen er kan være en vel så god indikasjon på levestandard som størrelsen på inntekten. Dette taler for også å benytte særavgifter og subsidier i tråd med diskusjonen av fordelingsvirkninger ovenfor. Slike fordelingsargumenter må avveies mot de vanlige skattekileargumentene herunder hensynet til grensehandel. Dessuten kan det være praktiske og administrative problemer med utstrakt differensiering av den indirekte beskatning. Større åpninger for differensiering kan også stimulere til omfattende og ressursødende innflytelsesaktiviteter i en konkurranse om å komme gunstig ut i kampen om de lavere skattesatser. Forskjellige sider ved avgiftsdifferensiering er drøftet nærmere i NOU (1993 : 8): Bør merverdiavgiften differensieres?

Sammenfatningsvis kan vi si at differensiering av forbruksbeskatningen bør vurderes ut fra

  1. gunstige kryssvirkninger på arbeidsmarked og sparing,

  2. fordelingshensyn som ikke ivaretas av inntektsskatt og overføringer,

  3. hensyn til grensehandel,

  4. virkning på importpriser,

  5. administrative og kontrollmessige hensyn,

  6. hensyn til omfanget av innflytelsesaktiviteter (lobbying).

I praksis vil faren for skatteunndragelse også være et hensyn ved utforming av beskatningen. Det vil føre for langt å gå nærmere inn på dette i detalj. Men generelt taler dette hensynet for å spre skattene på flere utligningsgrunnlag slik at penger som unndras fra beskatning ett sted kan fanges opp med en viss sannsynlighet et annet sted i skattesystemet. Men hvor langt en går i så måte bør begrenses av ulempen ved å måtte spre kontrollressursene for mye. Faren for unndragelse kan også gjøre at en bør avstå fra en skatt som ikke kan innkreves under rimelig kontroll selv om den i prinsippet ville vært en god skatt samfunnsøkonomisk sett.

Skattereformanalyse.

I praksis er det vanskelig å tenke seg at en på et gitt tidspunkt skulle stille opp et fullstendig sett av optimumsbetingelser og vedta det som er det optimale skattesystem ut fra disse betingelsene. Selv om en gjorde den ikke særlig plausible forutsetning at en kunne fange opp alle de hensyn som ville bli tillagt vekt, ville ikke dette være realistisk. En mer realistisk tilnærmelse er at en vurderer større eller mindre skattereformer som kan lede til et bedre skattesystem, og der en fokuserer på visse sider ved skattesystemet. Forsåvidt er det dette som har skjedd gjennom reformene på 80- og 90-tallet.

Ved en skattereform bør en være opptatt av hvordan en kan redusere vridningsproblemene uten (for store) uheldige fordelingsvirkninger. En mulig reformstrategi kan være å gå igjennom den liste av avveininger som er presentert i forbindelse med presentasjonen av optimal beskatning, med sikte på å identifisere punkter i skattesystemet der vridningsproblemene kan være spesielt store. Ved vurdering av mulige skatteendringer må en ta hensyn til både direkte virkninger og kryssvirkninger som skyldes at en skatteendring i et marked kan påvirke omfanget av vridninger i andre markeder.

Hvis en økning av miljøavgifter gir økt skatteproveny, vil dette gi mulighet for å redusere vridende skatter. Spørsmålet er da hvilke skatter som skal settes ned. Hvis det er tale om en nokså begrenset skattelettelse og skattesystemet i utgangspunktet er optimalt, med den reservasjon at en bare ikke har utnyttet miljøavgiften, er svaret enkelt. Enhver skattereduksjon er like bra. Det er vilkårlig hvor lettelsen kommer. For hvis det var mer å tjene på å redusere en skatt enn en annen, burde denne skatten vært redusert allerede og andre skatter vært økt for å få optimalitet. Likevel er nok dette en for enkel betraktning. I praksis skjer det over tid endringer i de økonomiske forhold, i skattemulighetene og i kunnskaper og synet på skattepolitikken, som gjør at en ikke befinner seg i et kontinuerlig optimum, men at det stadig vil være spørsmål om skattereformer. Samtidig vil det være spenninger mellom fagøkonomiske råd og den faktiske skattepolitikk.

Generelt er det vanskelig å si hvilket proveny miljøavgifter kan gi. Den primære hensikt med å innføre en miljøavgift er ikke å oppnå skatteproveny, men å redusere miljøproblemene. Det betyr litt forenklet sagt at qua miljøavgift er skatten mer vellykket jo mindre proveny den gir. Miljøavgifter kan først og fremst spille en rolle når de faktisk gir incentiver til å redusere miljøproblemene, og da reduseres også skattegrunnlaget. Elimineres miljøproblemet forsvinner også skattegrunnlaget. I Sverige nevnes ofte avgiften på svovelholdig brensel som et eksempel på en miljømessig vellykket skatt som gir et lite proveny. Skatten har fått bort hoveddelen av svovelholdig brensel, men gir et proveny på bare ca 500 000 kroner. Se Furtenbach (1995).

Vi kan likevel tenke oss tilfeller der miljøavgifter kan gi et vesentlig proveny. Det gjelder dersom en reduksjon i den miljøskadelige aktivitet vurderes høyt, samtidig som det koster mye å begrense den. Dette taler for en høy avgift siden den marginale skade er alvorlig samtidig som en selv med en høy avgift får en temmelig begrenset reduksjon i skattebasen.

De hovedtyper en har av skatter er lagt på svært brede skattegrunnlag. Det gjelder f.eks. moms og trygdeavgifter. Det skal derfor et betydelig provenytilskudd til for å skape rom for en signifikant reduksjon i disse skattene.

Det faller utenfor rammen av denne utredning å peke på hvilke konkrete skatter som bør reduseres dersom høyere miljøavgifter gir økt skatteproveny. La meg likevel trekke fram noen eksempler på refleksjoner som det kanskje kan være verdt å forfølge nærmere.

En skattevridning som har fått en del oppmerksomhet i senere tid er den som er knyttet til avveiningen mellom en husholdnings kjøp av tjenester i markedet og dens egen virksomhet for eksempel når det gjelder vedlikehold av bolig, hage, bil, båt etc. Hvis en person vurderer selve arbeidet som likeverdig enten han utfører sitt egentlige yrke eller driver egenproduksjon av tjenester, må han ha en langt høyere produktivitet i sitt egentlige yrke for å finne det lønnsomt å leie arbeidskraft til et oppdrag framfor å utføre det selv. La oss se på et eksempel. Anta at en profesjonell person kan utføre oppdraget på 100 timer og krever 100 kr per time, altså totalt 10 000 kr, for å ta på seg oppdraget. Hvis personen har en marginalskatt på 50%, vil personen da forlange en godtgjøring før skatt på 20 000 kr. Hvis den som skal ha utført arbeidet også har en marginalskatt på 50 %, må vedkommende tjene 40 000 kr brutto for å kunne betale for oppdraget. Hvis vedkommende også har en brutto timelønn på 200 kr., må han arbeide 200 timer for å kunne betale for å få utført arbeidet. Hvis han vurderer selve arbeidet som likeverdig enten han utfører sitt eget yrke eller selv driver egenproduksjon i husholdningen, vil han da utføre arbeidet selv endog om han da skulle måtte bruke nesten dobbelt så lang tid på det som en profesjonell. Trenger han 180 timer, kan vi si at samfunnet har fått sløst bort 80 arbeidstimer ved at skatten vrir tilpasningen bort fra utnytting av spesialiseringsfordeler. En grunn til at dette kan være et særlig alvorlig problem er at slik egeninnsats for mange er et nært substitutt til arbeid i markedet slik at tilpasningen lett blir påvirket. Selv om fritid i egentlig forstand for mange ikke skulle være et nært substitutt til goder kjøpt i markedet slik at den tid en totalt er villig til å arbeide ikke påvirkes særlig mye av økonomiske forhold, vil egenarbeid i husholdningen likevel være et alternativ til arbeid i markedet.

I Danmark har en eksperimentert litt med subsidiering av såkalt forbruksservice bl.a. i form av tilskuddsordning for boligreparasjon som etter alt å dømme har hatt en positiv effekt på bygge- og anlegssektoren. I en dansk utredning om subsidiering av forbruksservice [Fredriksen et al. (1994)] konkluderes med at en form for subsidiering av forbruksservice mer generelt vil ha gunstige virkninger på sysselsetting og velferd. Virkningen kommer i) ved en overgang fra svart til hvit sektor, ii) ved at forbruksservice gjør intensivt bruk av arbeidskraft med til dels lite utdannelse og iii) ved at arbeidstilbudet øker bl.a. ved redusert deltid når det blir billigere å kjøpe substitutter for gjør-det-selv-arbeide i markedet.

I de senere års skattereformer har en særlig vært opptatt av problemer i inntektsbeskatningen og satsreduksjoner i inntektsskatten, som riktignok har vært ledsaget av utvidelser av skattegrunnlaget. Derimot er satsene i den indirekte skatten, herunder momssatsen, satt opp. Dersom en tror dette har vært en meningsfull reform, vil det neppe være gode argumenter for at de skatter som er blitt tillagt større vekt skulle være de fremste kandidater til å bli beskåret.

1.8 Miljøavgift og forvridende skatter

Når det anvendes en kombinasjon av miljøavgifter og forvridende skatter, vil det generelt ikke være ønskelig å fastsette miljøavgiftene bare ut fra miljøhensyn, slik en ville gjøre om en kunne unngå å bruke forvridende skatter. Spesielt vil skatteprovenyet fra miljøavgifter gjøre det mulig å holde lavere nivå på vridende skatter enn det som ellers ville være mulig. Slike betraktninger har ledet til betydelig interesse for den kombinerte effekt av miljøavgifter på miljøet og vridningseffektene av skattesystemet. Nyere litteratur vært opptatt av om økte miljøavgifter gir en dobbelt gevinst eller double dividend som det heter internasjonalt. 12 Muligheten for en slik gevinst ligger nettopp i at avgiften både kan gi en miljøforbedring og en mindre vridende beskatning. Vi skal her gi en kort drøfting av slike spørsmål. I et vedlegg drøftes velferdsvirkninger av en miljøavgift nærmere ved hjelp av et fagøkonomisk analyseapparat. I litteraturen omtales forskjellige betydninger av dobbelt gevinst. Jeg skal starte med å legge til grunn én form for dobbelt gevinst og skal senere komme til andre presiseringer av begrepet.

La oss ta det øvrige skattesystem som gitt og la oss tenke oss en endring, la oss si en liten økning, av en miljøavgift på en vare ut fra et vilkårlig nivå. Virkningen av en slik endring avhenger helt av hvilket nivå en starter ut fra og hvordan den øvrige beskatning er utformet. En slik endring vil generelt redusere miljøproblemene. I seg selv er dette positivt, men om det alt i alt gir en velferdsforbedring avhenger av om miljøforbedringen verdsettes høyt nok til at folk er villige til å betale det forbedringen koster i form av avståelse av nyttegivende om enn miljøskadelig forbruk. Hvis dette er tilfellet, kan vi si at det foreligger en positiv netto miljøeffekt. Som et mål for denne nettoforbedringen kan vi bruke differensen mellom bruttoverdsettingen av miljøeffekten av en enhets reduksjon i forbruket og skattesatsen per enhet. Hvis denne er positiv, har vi den ene av de to effekter som kan inngå i en dobbelt gevinst.

Den andre effekten som kreves for dobbeltheten, er at en økning av miljøavgiften gir et økt skatteproveny. Grunnen til dette er at et økt skatteproveny vil gjøre det mulig å redusere forvridende skatter, og dette gir en velferdsgevinst siden en blir kvitt noe av den samfunns-økonomiske kostnad som følger med innkreving ved hjelp av forvridende skatter. Betingelsen for en dobbelt gevinst av en avgiftsøkning er altså at den gir en positiv netto miljøeffekt og dessuten at det totale skatteprovenyet øker.

Generelt er det ikke sikkert en økt avgift gir høyere proveny. F.eks. kan det godt hende at en avgift ut fra rene miljøhensyn kan bli satt så høyt at staten faktisk taper penger i forhold til en situasjon med noe lavere avgift. Den totale provenyvirkningen av en avgiftsøkning avhenger heller ikke bare av hva som skjer med provenyet fra denne avgiften isolert, men også av hvilke kryssvirkninger en har til andre skattebaser (den såkalte skatteinteraksjonseffekten). Flere studier viser at slike krysseffekter er viktige. Som illustrasjon kan vi f.eks. tenke oss at en høy bensinavgift reduserer bilbruken betraktelig, og at enkelte dermed finner at ulemper ved arbeidsreise, frakting av barn etc. blir så store at de reduserer sitt arbeidstilbud. Da vil dette også få betydelige virkninger på skatteprovenyet. En slik effekt kalles gjerne erosjonseffekten; det skjer en erosjon av andre skattegrunnlag. Vi kan tenke oss mange andre eksempler. Men omvendt kan vi også tenke oss positive effekter på andre skattegrunnlag, eller at en miljøforbedring kan ha positive virkninger som direkte sparer det offentlige for utgifter som et dårlig miljø medfører, og at en dermed får frigjort inntekt til andre formål. Dette blir ekvivalent med en provenyøkning.

Hvis vi tar utgangspunkt i et avgiftsnivå som er optimalt ut fra miljøhensyn isolert, vil netto miljøeffekten på marginen være null. Ellers ville en opplagt kunne oppnå en forbedring ved å endre avgiften litt i den ene eller den andre retningen. Dersom en avgiftsøkning da gir en provenygevinst bør denne muligheten utnyttes, og avgiften bør settes høyere enn miljøstandarden skulle tilsi. Avviket fra den miljøbestemte avgiften kan da betraktes som en rent fiskal avgift, eller som den egentlige skattekilen, siden den delen som svarer til miljøeffekten kan betraktes som en ikkevridende skatt (Pigouskatt 13 ). Dersom det tvert imot er en avgiftsnedsettelse som gir en provenygevinst, bør denne muligheten utnyttes, og avgiften bør settes lavere enn miljøhensynet skulle tilsi. Avviket kan da betraktes som et fiskalt og forvridende subsidium. Er provenyeffekten av en avgiftsendring null, blir miljøhensynet enerådende ved fastsettelsen av avgiften.

Dersom avgiften i utgangspunktet er optimalt bestemt som om det ikke eksisterer miljøhensyn, vil netto velferdseffekten av en liten avgiftsøkning være lik selve (brutto) miljøeffekten.

Generelt er den optimale avgift karakterisert ved en avveing mellom netto miljøeffekten og provenyeffekten der de to effektene har motsatt fortegn eller som spesialtilfelle begge er null. Også for å karakterisere den optimale skatt, kan det vises at den kan splittes i to: en miljøavgift som reflekterer en modifisert marginal miljøskade og en fiskal og vridende avgift. En mer presis framstilling finnes i appendikset. Den optimale miljøavgiften vil være noe nedjustert i forhold til den konvensjonelle miljøavgift (som reflekterer befolkningens private marginale betalingsvillighet for bedre miljø), og mer nedjustert jo mer vridende skattesystemet er på marginen (jo høyere marginalkostnaden ved beskatningen er). Slik sett er det et samspill mellom miljøhensyn og skattevridninger. En måte å forstå nedjusteringen på er at en miljøbedring også reduserer provenyet fra miljøskatten 14 , som det koster mer å erstatte jo mer vridende skatten er på marginen. Den fiskale avgiftsdelen bestemmes i prinsippet på samme måte som en annen fiskal avgift ut fra kriteriene for optimal nest beste beskatning. Dersom det spesielt er slik at ulike varer bør beskattes prosentvis likt ut fra fiskale hensyn, vil avgiften på den miljøskadelige varen altså være karakterisert ved at om en trekker ut miljødelen som definert ovenfor, vil den overskytende del av avgiften utgjøre samme prosent av prisen på varen som en annen rent fiskal avgift utgjør av prisen på den varen. I praksis kunne dette skje ved at det pålegges en miljøavgift og at alle varer deretter pålegges en generell moms. Bør den miljøskadelige varen beskattes hardere ut fra fiskale nestbeste betraktninger, bør den også pålegges en fiskal særavgift. (I praksis vil en neppe administrativt spesifisere miljø- og fiskaldelen av den totale særavgiften.)

I slike analyser forutsettes gjerne at den rendyrkede miljøavgiften er effektiv i først beste forstand, men som drøftet tidligere er ikke dette alltid tilfellet. I praksis kan det hende at selve miljøavgiften bare er nest beste effektiv f.eks. i den forstand at den ikke kan legges på selve utslippet eller på annen måte ikke kan gis en ideell utforming. Dette vil isolert sett gjøre miljøavgiften mindre effektiv, og dette bør tas hensyn til i den totale vurdering.

Dersom en vurderer en miljøavgift ut fra et vilkårlig utgangspunkt, der skattepolitikken generelt kan være langt fra (nest beste) optimal må en være noe varsom med å påberope seg doble gevinster av miljøavgifter. Grunnen er at de doble gevinster kan være betinget av at skattepolitikken forøvrig er ikkeoptimal. Det er da ikke sikkert det alt i alt er en effektiv reform å heve miljøavgiften selv om dette isolert sett gir en dobbelt gevinst. Kanskje vil det være mer effektivt å rette opp den øvrige skattepolitikk. 15 En bør derfor generelt spørre om den gevinst som ligger i miljøavgiften egentlig kan oppnås mer effektivt på annen måte.

La oss som en ren illustrasjon tenke oss at økt miljøavgift samtidig virker som en indirekte måte å beskatte kapital på, og at kapital i utgangspunktet er underoptimalt beskattet. Da vil denne indirekte korrigering av kapitalskatten bli godskrevet miljøavgiften, mens det egentlig ville være mer effektivt å heve skatten direkte på kapital.

I det foregående er det gitt en bestemt framstilling av idéeen om en mulig dobbelt gevinst. I den senere tids raskt voksende litteratur om emnet forekommer ulike definisjoner av dobbelt gevinst. I en oversikt av Goulder (1995) defineres tre ulike begreper som forekommer i litteraturen. I alle tilfeller defineres effektivitetsvirkningen eller kostnaden ved miljøskatten når en ser helt bort fra (brutto) miljøeffekten. Når en også tar hensyn til at andre skatter blir endret for å holde uendret proveny, oppstår en effektivitetsvirkning ved den kombinerte skatteendring som kan være positiv eller negativ. Er effekten positiv, oppstår det en gevinst. Siden brutto miljøeffekten må antas å være positiv, har en i så fall en dobbelt gevinst. Goulder's tre begreper skiller seg fra hverandre etter hvilke andre skatter som endres: i) Svak dobbelt gevinst betyr at dersom det pålegges en miljøavgift, og en justerer en forvridende skatt (som gir et effektivitetstap om den økes), gir dette alt i alt høyere effektivitet enn om en justerer en rundsum-skatt.

ii) Dobbelt gevinst i middels forstand betyr at det er mulig å finne en vridende skatt som er slik at om denne justeres i kombinasjon med miljøavgiften, oppstår en effektivitetsgevinst. iii) Dobbelt gevinst i streng forstand betyr at en miljøskatt i kombinasjon med justering av en representativ vridende skatt gir en effektivitetsgevinst. Representativ eller typisk er ikke definert presist, men må forstås som en skatt som har en gjennomsnittlig effektivitsvirkning, altså en som er typisk for skattesystemet som helhet.

Tilfelle i er nærmest trivielt, og vi skal ikke drøfte dette nærmere. Tilfelle ii realiseres lett innenfor en modell av et svært ineffektivt skattesystem. Men det lider av den svakhet at om miljøavgiften gir en effektivitetsgevinst i kombinasjon med nedsettelse av en spesielt vridende skatt, godskrives miljøavgiften en effekt som egentlig kunne oppnås ved å justere eksisterende skatter, slik som drøftet ovenfor.

Tilfelle iii er det mest interessante og inkluderer det spesialtilfellet at øvrige skatter er optimalt utformet nå vi ser bort fra miljøavgiften. Her er det effektivitetsgevinsten som sammen med miljøforbedringen gir en dobbelt gevinst. Sagt på en annen måte gir miljøavgiften et mindre effektivitetstap enn den alternative (vridende) skatten selv når vi ser bort fra miljøeffekten. Tilfellet svarer til det som er beskrevet ovenfor selv om vi har benyttet en litt annen tilnærmelse. Teoretiske analyser (f.eks. Bovenberg & de Mooij (1994), Bovenberg & v.d. Ploeg (1994), Parry (1994)) og empiriske modeller (Goulder (1994), Jorgenson & Wilcoxen (1994), Shah & Larsen (1992)) bekrefter eller forkaster ikke entydig hypotesen om en dobbelt gevinst. Siden resultatet generelt vil avhenge både av økonomisk struktur og utformingen av skattesystemet, er dette ikke overraskende. Det har også vært kjent lenge ut fra den rene skattelitteratur at hvorvidt økning av en avgift innenfor et eksisterende skattesystem virker positivt eller ikke avhenger av krysseffekter til andre markeder som knapt kan ventes å ha sammenheng med miljøegenskaper. Dette er nærmere presisert i appendikset. Generelt er det vanskelig å se hvorfor miljøskadelighet skulle være korrelert med andre iboende egenskaper ved varen som skulle gjøre den spesielt velegnet som fiskalt skatteobjekt, altså også når en ser bort fra miljøvirkningen. Likevel kunne det empirisk sett forholde seg slik. Goulder (1995) antyder som det framherskende resultat at numerical findings tend to militate against the strong double dividend claim. For ordens skyld bør det gjøres oppmerksom på at de fleste referensene ser ut til å være til amerikansk materiale.

Det aller meste av teori for optimal beskatning spesifiserer ikke administrative hensyn. Og bortsett fra det som kan ligge implisitt i de mer ad hoc pregede forutsetninger om de begrensede skattemuligheter en antar, neglisjeres vanligvis slike hensyn. La oss likevel utvide perspektivet litt. Antakelig er det rimelig å forutsette at hver skatt medfører en administrativ kostnad. Dette taler for at ekstra skatt bare bør innføres dersom den medfører en økonomisk fordel som er stor nok til å forsvare de administrative kostnadene, eller den bør erstatte en eksisterende skatt dersom den eksisterende skatt er mindre fordelaktig og ikke lenger kan forsvare sin plass gitt at den nye skatten innføres. Denne betraktningen åpner for at en økt vekt på miljøavgift kan realisere andre fordeler som i og for seg kunne vært realisert også om en la mindre vekt på miljøhensyn. Forskjellen er at det først er når en også tar hensyn til miljøvirkningen at skatten blir tilstrekkelig fordelaktig til å oppveie de administrative kostnader. Om en da ser bort fra administrative kostnader, kan en da si at en får en dobbel gevinst. Men om en tar hensyn til de administrative kostnader, får en egentlig bare en brøkdels gevinst.

Generelt er det vanskelig å si i hvilken grad miljøhensyn i praksis motvirker eller forsterker de trekk en ellers har i skattesystemet. Alt i alt er det betydelige skattekiler på arbeidskraft som trekker avveiningen mellom markedsgoder og fritid i retning av fritid. Det er grunn til å tro at markedsgoder i gjennomsnitt er vesentlig mer miljøskadelige enn fritid. Bl.a. representerer varer i allmennhet til syvende og sist et avfallsproblem. Derfor kan kanskje noe av skatten på arbeid rettferdiggjøres ut fra miljøhensyn. Likevel er det klart at dette er et lite treffsikkert virkemiddel. Markedsgoder spenner over et vidt spekter hvorav mange ikke medfører miljøproblemer. Anvendelser av fritid kan også skape miljøproblemer ved at en belaster naturen eller ved at fritidsmotivert vareforbruk virker miljøskadelig.

I rene miljøøkonomiske analyser sammenlignes ofte effektiviteten av miljøavgifter og andre virkemidler som f.eks. kvoteordninger. Når en også tar hensyn til provenyeffekter av skatter, kan en slik sammenligning forrykkes. I og for seg vil det være et argument for avgifter (og andre tiltak som gir inntekt til det offentlige) at de også gir proveny som gjør det mulig å begrense andre og forvridende skatter. Dette ble også påpekt i omtalen av grunnrenteskatt ovenfor.

Miljø- og sysselsettingshensyn.

Den kombinasjon av miljø- og arbeidsløshetsproblemer en observerer har naturlig nok skapt interesse for å søke etter skattereformer som samtidig kan dempe begge problemer. Vi skal ikke ta opp nærmere muligheten for dette i det foreliggende notatet. Men generelt er det viktig å være klar over at det å kreve at en skattereform skal bedre både miljø og sysselsetting er et mye strengere krav enn at skattereformen skal fremme ett av målene. Dersom det primære mål var å bedre miljøet, ville det å kreve en sysselsettingsøkning egentlig være å legge en tilleggsrestriksjon på politikkmulighetene, som normalt ville redusere muligheten for miljøforbedring. Tilsvarende ville miljøkrav virke som en restriksjon om sysselsettingsmål var det primære.

Derfor kan en ikke bare lite på doble gevinster. Når begge hensyn gjelder samtidig, må en derfor også være forberedt på å balansere mot hverandre miljøforbedrende skatter som ikke er gode fra sysselsettingssynspunkt og sysselsettingsfremmende skattereformer som ikke er spesielt ønsket fra miljøsynspunkt.

1.9 Noen merknader om overgangsproblemer

Når en sammenlikner ulike skatteregimer, tenker en seg at det til hvert skatteregime svarer en bestemt realallokering og et sett av priser. I hvert tilfelle forutsettes økonomien å ha tilpasset seg til den skattepolitikk vi tenker oss. Vi ser dermed bort fra de overgangsproblemer som måtte oppstå. Slike overgangsproblemer kan skyldes at det er kostnader ved omstilling (flytting, omskolering, etc.), at det oppstår utilsiktede tap (eller gevinster) for enkelte grupper, eller at det temporært oppstår mangelfull ressursutnyttelse (arbeidsløshet). En viktig del av overgangen til en ny situasjon vil være at lønninger og andre priser tilpasser seg. En vil gjerne overvurdere overgangsproblemene om en regner med uendrede priser. Det er en vanlig innvending at en miljøavgift reduserer konkurranseevnen og dermed kan føre til nedleggelser. Nå er det forsåvidt en hensikt med en miljøavgift å redusere konkurranseevnen til forurensende virksomhet, men tilpasning av lønninger og kapitalkostnader vil avdempe effekten. Likevel kan det på kort sikt eksistere prisstivheter som gjør at det oppstår ulikevektsproblemer.

Som regel kan overgangsproblemene reduseres ved å gjennomføre reformene over tid. Ulempene ved dette er at fordelene ved reformene kommer senere. Siden et sittende Storting ikke kan vedta en bindende reformplan for mange år, vil det også skape usikkerhet hos aktørene i økonomien om hvor omfattende og hvor raskt reformene egentlig vil komme. En skal også være klar over at mange av de endringer som oppstår i økonomien på et gitt tidspunkt ikke bare skyldes de politikkendringer som faktisk blir gjennomført på vedkommende tidspunkt, men også forventninger om kommende reformer. Forventninger om at en viss type kapital eller virksomhet vil få ugunstigere betingelser i framtida, vil umiddelbart redusere markedsverdien av denne kapitalen eller verdien av eierskapet (aksjekursene) i virksomheten. Dermed vil dagens eiere påføres et umiddelbart tap selv om reformene ikke en gang er vedtatt. Dette illustrerer at når det gjelder enkelte konsekvenser er det begrenset hva en kan gjøre for forhindre dem selv ved å trekke reformene ut i tid.

Generelt kan en også avdempe overgangsproblemer ved å prøve å velge et gunstig tidspunkt for reformer. F.eks. vil det være lettere å mestre uheldige arbeidsmarkedsvirkninger i en tidlig oppgangskonjunktur enn i en annen fase. Men en har flere eksempler på at den politiske og administrative prosess forløper på en måte som gjør at beslutningstakerne i realiteten har lite kontroll over tidsforløpet.

En kan også tenke seg å avdempe enkelte problemer med midlertidige offentlige overføringer, men dette vil innebære samfunnsøkonomiske kostnader pga. ulempene ved skattefinansiering og kan også lede til en langvarig og lite rasjonell kamp om nedtrappingen av slike overføringer.

1A Vedlegg

For å kunne drøfte en miljøavgift i en økonomi med forvridende skatter, skal vi se på en enklest mulig partiell modell. Vi antar at det finnes n like individer. Vi ser på en vare som hvert individ konsumerer i mengden x. Det totale forbruk av varen, X=nx, skaper en ekstern virkning, la oss si en negativ miljøvirkning for forbrukerne. Hvert individs forbruk av varen utgjør en så liten del av totalforbruket at det ikke er rasjonelt for den enkelte å ta hensyn til miljøeffekten av eget forbruk. La p være produsentprisen på varen, som vi antar er konstant. La t og q være henholdsvis skatt per enhet av varen og pris til forbruker slik at q=p+t. Vi betrakter alle andre priser og inntekter som konstanter som ikke spesifiseres. Vi kan da skrive den indirekte nyttefunksjonen til et individ som V(q,nx). Nytten avhenger av prisen på varen vi betrakter og miljøeffekten. Dessuten vil skatteinntekten som staten får fra varen ha betydning for velferden i samfunnet, enten ved at den gir grunnlag for offentlig forbruk eller ved at den gjør det mulig å redusere andre skatter. Det er ikke viktig hvilket alternativ vi tenker oss. La oss likevel velge å tenke i provenynøytrale skatteendringer slik at en økt skatteinntekt fra varen gir grunnlag for å holde lavere skatter forøvrig. Vi kan da innføre som uttrykk for velferden i samfunnet

Figur 2-1 

Vi tolker dette som summen av individenes nytte pluss nytten av skatteinntekten. α angir nytten av én krone i skatteinntekt fra varen vi ser på, som vi kan tolke som nytten av den skattereduksjon en kan få på annen måte takket være denne vareskatten. Vi betrakter alle andre priser og inntekter som konstante og undertrykker disse.

Velferdseffekten av å endre skatten t kan finnes ved å derivere uttrykket for velferden m.h.p. t. Vi tar hensyn til at etterspørselen x er en funksjon av prisen q og dermed av avgiften t. La merket ' angi deriverte m.h.p. t. Vi finner at

Figur 2-2 

La R=ntx angi skatteinntekten fra varen, og la R' betegne marginaleffekten av t på skatteinntekten. Vi har da at

Figur 2-3 

Med dette kan vi skrive uttrykket i (2) på formen :

Figur 2-4 

der -VX nx'/λ er verdien (målt i private kroner) av den miljøforbedring hvert individ opplever som følge av økningen i miljøavgiften, og γ= α/λ er verdien av en ekstra skattekrone målt i private kroner. Det er viktig å merke seg at dersom rundsumskatter fritt kan brukes, er γ=1, mens i en situasjon med forvridende skatter er typisk γ>1. Det vil si at skattyterne må avstå mer enn én privat krone for at det skal komme inn en ekstra krone i offentlig proveny. Ser vi på uttrykket i hakeparentesen i ligning (4), har vi der tre effekter av en økning i miljøavgiftssatsen. Den første uttrykker realinntektstapet for en skattebetaler som følge av redusert realdisponibel inntekt. Den andre er verdien av miljøforbedringen. Den siste er verdien av økt skatteinntekt for det offentlige. Økt miljøavgift gir altså to fordeler i den forstand at en oppnår både en miljøforbedring og økt skatteinntekt.

La oss foreta en omskriving av velferdsendringen som

Figur 2-5 

Her angir hakeparentesuttrykket velferdseffekten per krone skattebetalerne avstår. Det er hensiktsmessig å tolke uttrykket som summen av en miljøeffekt og en fiskalt betinget effekt. Første ledd angir verdien av miljøforbedringen. Annet ledd angir verdien av å få en ekstra skattekrone dersom den ble skaffet til veie på en måte som ikke påvirket den økonomiske tilpasningen. Dette leddet angir forsåvidt potensialet for å redusere effektivitetstapet i økonomien ved å få en ikkeforvridende skattekrone til erstatning for en forvridende skattekrone. Jo mer vridende den eksisterende beskatningen er på marginen, jo større er dette potensialet. Tredje ledd angir verdien av det skattetap som oppstår fordi en økning av vareskatten medfører redusert forbruk av den skattlagte varen. Hvis avgiften var en rent fiskal avgift, ville dette være en vridningseffekt. Leddet angir det marginale effektivitetstap ved denne skatten når vi ser bort fra miljøeffekten. Vi kan si at de to siste leddene tilsammen angir hvor mye mindre forvridende miljøavgiften er på marginen enn andre skatter når vi ser bort fra at det er en miljøeffekt. Vi kan kalle denne effekten den fiskalt betingede effektivitetsgevinsten ved å vri beskatningen over mot den varen vi ser på. Om vi skifter fortegn på denne effekten, får vi det fiskalt betingede effektivitetstapet ved å vri beskatningen over mot den aktuelle varen. Dette er altså det netto effektivitetstap som oppstår ved å ta en krone fra skattebetalerne gjennom skatt på varen istedenfor gjennom andre utligningsgrunnlag, når vi ser bort fra miljøeffekten.

Et sentralt tema i nyere diskusjon om miljøavgifter er spørsmålet om de gir en dobbelt gevinst eller double dividend som det heter internasjonalt. Muligheten for en slik dobbelt gevinst ligger i at avgiften både kan gi en miljøforbedring og en mindre vridende beskatning. Ut fra formel (5) kan vi si at det foreligger en dobbel gevinst ved å øke en miljøavgift dersom de to parentesdelene av hakeparentesuttrykket begge er positive. Den andre delen er den fiskalt betingede effektivitetsgevinsten, og det er altså en nødvendig betingelse for dobbelt gevinst at denne er positiv. Vi ser at dette gjelder dersom en starter ut fra en situasjon uten miljøavgift, t=0, og det vil sikkert foreligge en dobbelt gevinst. Innføring av en liten miljøavgift vil derfor gi en dobbelt gevinst. 16 For en positiv verdi på avgiften er det ikke så sikkert at dette vil være tilfellet. En kan derfor ikke si at det vil foreligge mulighet for en dobbelt gevinst ved en avgiftsøkning ut fra et vilkårlig nivå på avgiften. Dette gjelder selv om vi vet at avgiften er lavere enn den burde være ut fra en isolert miljøbetraktning. I et punkt der annet ledd er negativt, har vi fått et fiskalt betinget effektivitetstap. Det ledd som kan bidra til en dobbelt gevinst er blitt negativt, og vi har ingen dobbel gevinst. Vi har snarere bare en brøkdels gevinst ( less than single dividend) Hvorvidt det foreligger mulighet for dobbelt gevinst, avhenger altså sterkt av fra hvilket utgangspunkt spørs­målet stilles.

For å drøfte dobbelt gevinst nærmere kan det være hensiktsmessig å skrive om uttrykket i hakeparentesen i (5) som

Figur 2-6 

der vi har utnyttet ligning (3). Ovenfor er en miljøforbedring omtalt reservasjonsløst som positivt. Dette er egentlig for unyansert. Det optimale miljø er ikke det perfekte miljø. Egentlig gir en miljøforbedring bare en velferdsforbedring så lenge individene er villige til å betale minst det en miljøforbedring koster i form av avståelse av nyttegivende om enn miljøskadelig forbruk. Tar vi hensyn til denne kostnaden, kan netto velferdsforbedringen uttrykkes ved det første parentesuttrykket i den lange hakeparentesen i (5). 17 Andre bueparentesuttrykk reflekterer verdien av provenyeffekten av vareskatten. Med forvridende skatter og γ>1, er dette uttrykket positivt hvis en økning i t bidrar til økt skatteproveny, og negativt hvis en økning i t fører til redusert skatteproveny. Vi kan derfor si at det foreligger en dobbelt gevinst fra en økning av miljøskattesatsen dersom begge ledd i (5) er positive. Det vil si at en oppnår en netto velferdsforbedring ved å bedre miljøet og dessuten at økt miljøskattesats gir økt skatteproveny som gjør det mulig å redusere eksisterende forvridende skatter. Dette kan være et vel så adekvat uttrykk for dobbelt gevinst som det forgående fordi en tar hensyn til at ikke enhver miljøforbedring gir en velferdsgevinst.

Den optimale verdien på miljøavgiften er den som innebærer at marginaleffekten på velferden er null, ellers kunne en alltid øke velferden ved å endre avgiften litt i den ene eller den andre retningen. Optimumsbetingelsen finner vi altså ved å sette W' lik null. En måte å skrive betingelsen på er

Figur 2-7 

eller litt forenklet

Figur 2-8 

Betingelsen sier at i optimum skal miljøeffekten på marginen være lik det fiskalt betingede effektivitetstapet ved å vri beskatningen over mot den aktuelle varen. Slik sett skal miljøeffekten balanseres mot det fiskale hensyn.

Dersom vi tenker oss at miljøeffekten er blitt neglisjert, slik at en har optimalisert skattesystemet som om det ikke var noen miljøeffekt, ville uttrykket på høyre side i (8) være satt lik null. Om vi går tilbake til (5), ser vi at med dette utgangspunktet blir den marginale velferdseffekten av en økning i skattesatsen lik miljøeffekten. I denne forstand vil det da ikke være noen dobbelt gevinst.

Det kan være illustrerende å skrive om betingelsen (8) på formen :

Figur 2-9 

Dette gir oss et uttrykk for differansen mellom skattesatsen og den marginale miljøeffekten i optimum. Med de forutsetninger vi har gjort, avhenger fortegnet på siste uttrykk av fortegnet på R'. Formelen gir oss altså grunnlag for å drøfte hvorvidt avgiften på varen bør settes høyere enn miljøhensynet isolert skulle tilsi. Vi ser at dette gjelder dersom en økning av avgiftssatsen medfører økt skatteproveny, R'>0. Fra standardteorien for optimal beskatning er et kjent resultat at optimale skattesatser er karakterisert ved at en liten økning i skattesatsen gir økt skatteproveny. For miljøavgifter gjelder ikke dette nødvendigvis. Den primære hensikten med miljøavgifter er å få redusert omfanget av miljøskadelig forbruk og produksjon. I prinsippet kan dette innebære at enkelte avgifter settes så høyt ut fra miljøhensyn at staten faktisk taper penger i forhold til en situasjon med noe lavere avgift. Dersom en har mulighet for rundsumskatter, spiller ikke dette noen rolle. Det er uproblematisk å skaffe til veie skatteproveny på annen måte, og dette blir ikke et hensyn ved fastsetting av miljøavgifter. I formelen svarer dette til at γ=1. Da ser vi at avgiften bestemmes av miljøeffekten uansett fortegn på R', dvs. uansett om en avgiftssatsøkning gir økt eller redusert skatteproveny.

Når en har forvridende skatter og γ>1, blir også provenyhensynet viktig ved fastsetting av miljøavgiften. Dersom en økning av avgiften utover det rent miljøbestemte nivået gir økt skatteproveny, bør denne muligheten til å få ekstra skatteinntekt benyttes. Og differensen til det miljøbestemte nivået bør gjøres større jo mer forvridende den øvrige beskatning er. Tilsvarende gjelder at dersom en senking av avgiften under det rent miljøbestemte nivået gir økt skatteproveny, bør denne muligheten utnyttes, slik det også framgår av formelen for tilfellet R'<0. I dette tilfellet vil en altså renonsere noe på miljøambisjonen for å unngå for store skattevridninger.

Dersom vi antar at en har satt den optimale skattesats ved å regne som om det ikke er noen miljøeffekt, ser vi at skattesatsen blir lik høyre side i (9). Går vi tilbake til (6), ser vi at da blir velferdseffekten av å øke t på marginen lik miljøvirkningen. Vi får altså en enkel gevinst (single dividend).

Ligning (9) angir at i optimum skal to vridninger veies mot hverandre. Venstre side angir en vridning i forhold til den ideelle (først beste) miljøstandard, mens høyre side reflekterer skattevridninger. Det er et typisk nest beste resultat at ineffektivitet et sted i økonomien generelt må forventes å forplante seg til et annet sted i økonomien. Vi ser at generelt vil skattevridningen ha implikasjoner for valg av miljøstandard slik at en får overoptimal eller underoptimal miljøkvalitet relativt til først beste standard. En riktigere miljøstandard ville bare kunne oppnås ved en mer ineffektiv beskatning.

Vi kan tolke venstre siden i (9) som den fiskale del av avgiften på den miljøskadelige varen. Ikke overraskende avhenger denne av provenyeffekter og vridningsproblemene i den øvrige beskatning. Dersom den fiskale del er negativ betyr det at en fiskalt sett har et subsidium.

Vi kan skrive om (9) som

Figur 2-10 

Vi kan tolke hakeparentesuttrykket på venstre side i (9) eller (10) som den egentlige skattekilen på den varen vi ser på, siden den delen som svarer til miljøeffekten er å betrakte som en ikkevridende Pigou-skatt. Effektivitetsvirkningen av denne kilen avhenger av hvor elastisk etterspørselen etter varen er angitt ved ϵ=x'q/x som er priselastisiteten i etterspørselen etter x-varen. Og hvilket effektivitetstap som kan forsvares, avhenger av skattevridningene av alternative skatter som reflektert av høyre side i (10).

Optimumsbetingelsen kan også uttrykkes som

Figur 2-11 

der μ=1/γ=λ/α. Dette er en kjent formel fra teorien for optimal beskatning når en har miljøeffekter eller andre eksternaliteter. Den ble opprinnelig utledet i en mer generell modell av Sandmo (1975). Formelen uttrykker den optimale relative skattesats som et veid gjennomsnitt mellom miljøeffekten og et ledd som reflekterer hensynet til proveny og vridninger i beskatningen. Vektene er bestemt av μ som er mindre jo mer forvridende skattene er på marginen. Jo alvorligere vridningsproblemet er, jo større vekt tillegges dette hensynet ved valg av skattesats. Provenyeffekten av avgiften på varen blir større jo mindre priselastisiteten er i tallverdi. Er etterspørselen tilstrekkelig elastisk og/eller vridningsproblemet alvorlig nok, kan dette hensynet bli dominerende. Er dette hensynet av liten vekt, dominerer miljøhensynet.

Formålet med denne framstillingen har vært å formidle viktige prinsipielle betraktninger. Men det er viktig å være klar over noen hovedbegrensninger som ligger i de forenklinger som er gjort i modellen. Analysen isolerer effektivitetshensyn og ser bort fra fordelingsproblemer. Det er antatt at miljøavgiften faktisk kan legges direkte på den miljøskadelige aktiviteten. Med tanke på forståelsen av modellen er det særlig viktig å være klar over at vi har sett bort fra en rekke kryssvirkninger mellom miljøavgiften og øvrige utligningsgrunnlag for skatter. Slike virkninger kan være viktige i praksis, og gjør at provenyeffekten kan bli ganske forskjellig fra det som er antatt i denne analysen. For eksempel kan det være viktige kryssvirkninger til arbeidsmarkedet. Som illustrasjon kan vi tenke oss at en høy bensinavgift gjør at bilbruken reduseres og at enkelte, kanskje spesielt arbeidstakere nummer to i familiene, finner at ulempene ved arbeidsreiser, frakting av barn etc. blir så store at de reduserer sitt arbeidstilbud. Da blir provenynedgangen signifikant større enn om vi bare ser på endringen i provenyet fra selve bensinavgiften. Med andre illustrasjoner vil en kunne få forsterket en provenyøkning. En bør ta slike forhold i betraktning når en ser på provenyeffektene i analysen ovenfor. En enkel modifikasjon av analysen er å tenke på skatteprovenyet R som en mer generell funksjon av miljøavgiften enn den som er spesifisert i ligning (3). Dermed kan en også tenke seg at det ligger kryssvirkninger mellom markeder bak provenyeffekten R', og analysen ovenfor kan fortsatt benyttes med små modifikasjoner.

For likevel å gjøre poenget eksplisitt skal vi i korthet se på en litt mer generell modell. La oss betrakte en økonomi med tre goder hvorav to beskattes og en ikke beskattes. Den siste kan f.eks. tolkes som fritid. Dermed får vi fanget opp vridninger av arbeidstilbudet. La x0 betegne mengden av den ikkebeskattede varen og la x1 og x2 betegne mengdene av de beskattede varene. Alle mengder er angitt per forbruker. La q0 , q1 og q2 betegne de tilhørende priser etter skatt, og la t1 og t2 være stykkskatter på varene 1 og 2. Priser før skatt antas for enkelhets skyld å være gitt. Total mengde av vare 1, nx1 , medfører en negativ miljøvirkning og vi kan skrive velferden i samfunnet (bortsett fra nytten av skatteinntekten) som V(q1 ,q2 ,nx1 ), der V er den indirekte nyttefunksjonen til et individ. La V3 angi marginaleffekten av en økning av det miljøskadelige forbruket. Skatteprovenyet er lik R=t1 nx1 +t2 nx2 . Anta at det kreves et gitt skatteproveny. Optimal skattestruktur er da den kombinasjon av de to skattesatsene som maksimerer velferden for gitt proveny (og dermed gitt nytte av skatteinntek-ten). Den optimale beskatning kan karakteriseres ved følgende formel:

Figur 2-12 

der

Figur 2-13 

Her angir σij den kompenserte elastisiteten av etterspørselen etter gode i m.h.p. prisen på gode j. La oss først tenke oss at det ikke er noen miljøvirkning. Da er forholdet mellom de relative skattesatser på de to godene bestemt av parameteren σ som avhenger av de kompenserte kryssvirkninger mellom de to godene og arbeidsmarkedet. Dersom σ=1, betyr kryssvirkningene det samme for begge godene, og de bør beskattes relativt like hardt. Dersom f.eks. σ>1 er kryssvirkningene for arbeidsmarkedet av å beskatte gode 2 mer uheldige enn virkningene ved å beskatte vare 1, og vare 1 bør derfor beskattes relativt hardere. (σ20 > σ10 og gode 2 er mer komplementær med arbeidsinnsats enn gode 1, slik at skatt på gode 2 reduserer arbeidsinnsatsen mer.)

Når vi faktisk har en miljøvirkning, kan vi, med en viss modifikasjon, tolke venstre side i (12) som den relative skatt på gode 1 utover den skatt som svarer til den miljøbegrunnede. Dette kan oppfattes som den fiskale del av avgiften. Vi kan tolke den som den egentlige skattekilen på vare 1, siden miljøavgiften er en ikke-vridende skatt. Modifikasjonen er at den marginale miljøvirkning multipliseres med den inverse av marginalkostnaden ved skattefinansiering. Siden denne faktoren normalt er mindre enn én ved vridende beskatning, skal altså den miljømotiverte avgiften settes noe lavere enn det konvensjonelle miljøargumentet skulle tilsi.

Vi kan tolke -nV3 /α som den optimale miljøavgift innenfor et system av ellers forvridende beskatning. Vi tenker oss altså for øyeblikket at vi bare innfører en miljømotivert avgift på denne varen. Vi definerer den optimale miljøavgift, tm , som den avgift som gir det optimale nivå på miljøet, slik vi også gjør i tilfellet uten vridende skatter. Det optimale nivå på miljøet er det som gjør at (brutto) verdsettingen av en marginal miljøforbedring svarer til den samfunnsøkonomiske kostnaden ved en slik forbedring. Den marginale verdsetting av en miljøforbedring svarende til én enhets reduksjon i forbruket av den miljøskadelige varen er lik -nV3 /λ, målt i private kroner. Marginalkostnaden består av to komponenter. Den ene er den nytte konsumentene må gi avkall på for å oppnå miljøforbedringen. Denne kan måles ved miljøavgiften tm (som er lik differensen mellom prisen på varen som er lik konsumentens verdsetting av varen og marginalkostnaden ved å produsere den). Den andre komponenten er kostnaden ved det tap av skatteinntekt for det offentlige som følger av én enhets reduksjon i forbruket av varen. Denne kostnaden skyldes at dette skattetapet må erstattes av en økning i forvridende skatter, og denne skattefinansieringen medfører en samfunnsøkonomisk kostnad lik (α/λ-1)tm målt i privat inntekt. Betingelsen for optimalt miljø (likhet mellom marginal verdsetting og marginal kostnad blir da):

Figur 2-14 

Ved å løse denne med hensyn på tm får vi betingelsen for den optimale miljøavgiften:

Figur 2-15 

Og vi kan skrive om (12) som

Figur 2-16 

Referanser

Bovenberg, A.L. and F. van der Ploeg (1994): Environmental policy, public finance and the labour market in a second-best world, Journal of Public Economics 55, 349-390.

Bovenberg, A.L. and R.A. de Mooij (1994). Environmental tax reform and endogenous growth, Working Paper, Tilburg University.

Bovenberg, A.L. and R.A. de Mooij (1994): Environmental levels and distorting taxation, American Economic Review 84, 1085-1089.

Diamond P.A. and J.A. Mirrlees (1971): Optimal taxation and public provision, American Economic Review 61, 8-27 and 261-278 .

Fredriksen, N.K., P.R. Hansen, H. Jakobsen og P.B. Sørensen (1994): Subsidiering af forbrugsservice: Virkninger på beskæftigelse, forbrugervelferd og offentlige finanser, EPRU Economic Studies no. 3, Handelshøjskolen i København.

Furtenbach, P. (1995): Förhandlingar Nationalekonomiska Föreningen 1994-10-11. Ekonomisk Debatt 23, 163-183.

Goulder, L.H. (1994): Effects of carbon taxes in an economy with with prior tax distortions: An intertemporal general equilibrium analysis (Forthcoming in Journal of Environmental Economics and Management.)

Goulder, L.H. (1995): Environmental taxation and the double dividend : A reader's guide. International Tax and Public Finance 2, 157-183.

Jorgenson, D.W. and P.J. Wilcoxen (1994): Reducing U.S. carbon emissions: An econometric general equilibrium assessment. In D. Gaskins and J.Weyant (eds.) The Costs of Controling Greenhouse Gas Emissions. Stanford University Press, Stanford, CA.

NOU (1984:22): Personbeskatning. Universitetsforlaget, Oslo.

NOU (1987: 9B): Vedlegg til Arbeidstidsutvalgets utredning. Universitetsforlaget, Oslo.

NOU (1989:14): Bedrifts- og kapitalbeskatningen en skisse til reform. Forvaltningstjenestene Statens trykningskontor, Oslo.

NOU (1992:3): Mot en mer kostnadseffektiv miljøpolitikk i 1990-årene. Statens forvaltningstjeneste, Oslo.

NOU (1993:8): Bør merverdiavgiften differensieres? Statens forvaltningstjeneste, Oslo.

NOU (1995:4): Virkemidler i miljøpolitikken, Statens forvaltningstjeneste, Oslo

Parry, I.W.H. (1994): Pollution Taxes and Revenue Recycling, Working Paper, Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture.

Sandmo, A. (1975): Optimal taxation in the presence of externalities. The Swedish Journal of Economics 77, 86-98.

Sandmo, A. (1989): Vedlegg 1. Om nøytralitet i bedrifts- og kapitalbeskatningen i NOU (1989:14) Bedrifts- og kapitalbeskatningen – en skisse til reform, 310-334.

Shah, A. and B. Larsen (1992): Carbon taxes and greenhouse effect and developing countries, World Bank Policy Research Working Paper Series no. 957, The World Bank, Washington D.C.

Sørensen, P.B. (1993): Recent tax reform experiments in Scandinavia, Rapport nr 34, 97-115. Rapporter fra Skatteforskningsprogrammet, Norges forskningsråd, Oslo.

Sørensen, P.B., L.H. Pedersen og S.B. Nielsen (1994): Taxation, Pollution, Unemployment and Growth: Could there be a Triple Dividend from a Green Tax Reform? EPRU Working Paper Series no. 10, Copenhagen Business School.

Fotnoter

1.

En annen sak er at slike organer i praksis må opptre på vegne av innbyggerne ved kollektive beslutninger. Det kan også tenkes at det i praksis kan bli utøvet såkalte paternalistiske preferanser, men dette er ingen implikasjon av en samfunnsøkonomisk betraktningsmåte som sådan.

2.

Dersom det er mulig å flytte fra en slik skatteforpliktelse ved å emigrere, vil heller ikke en slik skatt strengt tatt være en rundsum-skatt.

3.

Det var også slike argumenter som til slutt felte den britiske poll-tax.

4.

Annerledes ville det være hvis kostnadene avhenger av den innsats produsentene gjør for å holde kostnadene nede.

5.

En alternativ tolkning kan være at at det er strengere utslippskrav til nye bedrifter enn til gamle.

6.

En kunne si at det foreligger en renprofitt ex post, men siden det er ex ante forventninger og vurdering av usikkerhet som bestemmer tilpasningen, er ex post betraktningen mindre relevant.

7.

At inntektsskatt og forbruksskatt er ekvivalente måter å beskatte arbeidsinntekt på, betyr ikke at de forøvrig virker likt. Forbruksskatt vil også ramme ikke inntektsbeskattede former for inntekt og overføringer, forbruk finansiert ved negativ sparing, og utlendingers forbruk.

8.

Det ble f.eks. påvist at campingplasser i Sønder-Jylland tjente som baser for grensehandlere til Tyskland i den perioden mange varer var vesentlig billigere i Tyskland enn i Danmark.

9.

Det synes derfor rimelig å kreve at den som ønsker skatter som skaper ineffektivitet i produksjonen bærer bevisbyrden ved å påvise at forutsetningene som faktisk foreligger taler for dette.

10.

For å forenkle framstillingen ser vi likevel av og til på mer generelle elastisiteter.

11.

En utgiftsskatt er en direkte skatt på forbruk, dvs inntekt med fradrag for sparing.

12.

Også varianter av triple dividend har vært diskutert.

13.

Ut fra terminologien i skattelitteraturen kunne en tilsvarende kalle den fiskale delen for en Ramsey-skatt.

14.

Lavere forbruk gir bedre miljø, men reduserer skattegrunnlaget.

15.

Forsåvidt kunne det tenkes helt spesielle institusjonelle eller politiske bindinger som gjorde at bruk av miljøavgift likevel ville være det best mulige alternativ i praksis.

16.

På grunn av modellens enkelhet bør vi egentlig ta visse reservasjoner.

17.

Én enhets reduksjon i x-forbruket som gir bedre miljø verdsettes totalt til -nVX /λ og gir dessuten en produksjonskostnadsbesparelse p. Trekker vi fra dette en forbrukers marginale verdsetting av selve x-forbruket som er lik q=p+t, får vi nettopp det omtalte uttrykket.

Til forsiden