NOU 2001: 21

Helikoptersikkerheten på norsk kontinentalsokkel— Delutredning nr. 1: Organiseringen av det offentliges engasjement

Til innholdsfortegnelse

4 Oversikt over offentlige råd, utvalg, arbeidsgrupper m.v. som har arbeidet med helikoptersikkerhet på norsk kontinentalsokkel

4.1 Offentlige/private råd, utvalg, arbeidsgrupper m.v. m/tilhørende utredninger

Foreliggende kapittel inneholder en gjennomgang av de ulike råd, utvalg, arbeidsgrupper m.v. som er virksomme i dag (med unntak av Heli Ops Panel, jf. pkt. 4.2.11 som ikke er aktivt p.t). En rekke relevante internasjonale samarbeidsfora m.v. er også nevnt. Råd, utvalg, arbeidsgrupper m.v. som har avlagt rapport og avsluttet sin virksomhet/sitt mandat er å finne i utredningens vedlegg 3. Utredningene er inkludert for at utvalget i delutredning II skal kunne prioritere de ulike rapporters forslag til tiltak/virkemidler. Fremstillingen inkluderer kun de utredninger som er foretatt etter 1990, med unntak av NOU 1980:46, Helikoptertrafikken i Nordsjøen, da det med bakgrunn i utviklingen på området ikke synes hensiktsmessig å gå lenger tilbake i tid.

4.2 Fungerende/virksomme utvalg, råd, arbeidsgrupper m.v.

4.2.1 Rådet for helikoptervirksomheten på norsk kontinentalsokkel

Rådet ble opprettet i 1994 som en direkte konsekvens av ”Konsept for helikoptervirksomheten på Norsk kontinentalsokkel” (se vedlegg 3, pkt. 3.6). Luftfartsverket (inklusiv tidligere Luftfartsinspeksjonen) har hatt eierskap til rådet som skal fungere som et konsultativt organ i saker knyttet til offshore helikoptervirksomhet. Videre skulle rådet følge opp anbefalingene i konseptet for helikoptervirksomhet på norsk kontinentalsokkel fram mot år 2000, samt fremme forslag til forbedringer og nye tiltak. Konseptet er fremlagt som forslag til tiltak som myndigheter, helikopterselskaper og operatørselskaper kan bygge på som et ledd i planarbeidet for å øke flysikkerheten på norsk kontinentalsokkel.

Rådet består av representanter fra helikopterselskapene, OLF, Forsvaret, Oljedirektoratet, Luftfartsverket og Luftfartstilsynet (tidligere Luftfartsinspeksjonen i Luftfartsverket ) og har hatt faste møter 3-5 ganger i året. Rådet er imidlertid for tiden på et lavt aktivitetsnivå i påvente av foreliggende utredning om det offentliges ansvar og engasjement i tilknytning til helikoptersikkerheten på norsk sokkel.

4.2.2 LOs Helikopterutvalg; LO/NOPEF

LO’s Helikopterutvalg ble opprettet 26. juni 1997 av LOs Oljekartell. Formålet med utvalget er å påvirke innfasing av nye helikoptre på norsk sokkel når eksisterende helikoptertyper blir tatt ut av tjeneste. Utvalget arbeider i tillegg med Redningshelikoptertjenesten i Norge. Utvalget består av medlemmer fra Fellesforbundet, EL&IT forbundet, Norsk Sjømannsforbund, Norges Offisersforbund og Norsk Olje og Petrokjemisk Forbund (NOPEF), som alle er LO-forbund. I tillegg møter NOPEF avdelingene i Statoil og Norsk Hydro som faste observatører. Det er inngått avtale om samarbeid med Norges Flygerforbund og Norges Fiskarlag, og observatører fra disse to organisasjonene møter med tale og forslagsrett.

Helikopterutvalgets mandat når det gjelder sivil helikoptertransport på norsk kontinentalsokkel er bl.a. å arbeide for at nye helikoptre på norsk sokkel tilfredsstiller nye internasjonale krav til luftfart beregnet for passasjertransport, samt utarbeidelse av tilfredsstillende regelverk og standarder for helikopteroperasjoner. Utvalget arbeider videre med problemstillinger vedr. arbeidsmiljø i vid forstand (for eksempel komfort, luftkvalitet, anvendelse av arbeidsmiljøloven etc.), evakuering i nødssituasjoner, trening/opplæring, innføring av kontrollert luftrom, antikollisjonssystemer, HUMS m.m..

I forbindelse med Redningshelikoptertjenesten arbeider utvalget eksempelvis med spørsmål vedr. reaksjonstid, ansvarsforhold, bedre redningshelikopter, besetning, trening, rekruttering, opprettelse av et ”Redningsfaglig Råd” m.m.

4.2.3 OLF Luftfartsfaglig Ekspertgruppe (LFE)

LFE ble opprettet i 1997. Gruppen er organisert som en faglig arbeidsgruppe under Logistikkforum (OLF), og rapporterer til dette. LFE forbereder saker for Logistikkforum. Gruppen har møte 6 - 8 ganger i året og behandler aktuelle saker. Større saker behandles av egne prosjektgrupper. Gruppen arbeider i nært samarbeid med helikopterselskapene, Norsk Helikopter AS og CHC Helikopter Service AS. I den senere tid har LFE også arbeidet mot arbeidstagerorganisasjonene, Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og NOPEF.

LFEs formål er å ivareta operatørselskapenes interesser innen luftfart på norsk sokkel for å utvikle standarder, felles HMS-tiltak og funksjonelle samarbeidsløsninger. LFE skal utrede operatørselskapenes muligheter og behov for samarbeid innen standardisering, stordriftsløsninger og erfaringsoverføring, som kan gi forbedret sikkerhet og realiserbar kostnadseffekt. Dette inkluderer etablering og vedlikehold av bransjestandarder for lufttransporttjenester, tilsyn med bransjens nasjonale og internasjonale luftfartsoperasjoner, faglig råd og assistanse til bransjens brukere av lufttransporttjenester, oppfølging av prosjekter relatert til flysikkerhet, krav til leverandører av luftfartstjenester, kontakt med eksterne luftoperative fagmiljøer, samt oppfølging av uønskede hendelser relatert til luftoperasjoner.

LFE representerer operatørselskapenes fagkompetanse innen personelltransport (logistikk), flyoperative- og flytekniske spørsmål. Personell i operatørselskaper på norsk sokkel som representerer slik fagkompetanse kan delta som faste medlemmer i LFE. OLF, Oljedirektoratet og Luftfartsverket vil kunne delta etter eget ønske.

4.2.4 Flyselskapenes operative utvalg

Utvalget ble opprettet av Flyselskapenes Landsforening og er et generelt luftfartsfaglig forum som har møter annenhver måned. Utvalget behandler flysikkerhetsrelaterte saker og er bl.a. høringsinstans i relevante saker. Flygesjefer i fly- og helikopterselskapene er representert i Flyselskapenes operative utvalg.

4.2.5 Fagnettverk for flysikkerheten

Gruppen er opprettet av Rikstrygdeverket og Statoil i fellesskap og er sammensatt av representanter fra både onshore og offshore helikopterselskaper, Rikstrygdeverket, samt militæret. Fagnettverk for flysikkerheten styres av initiativtakerne og avholder 3-4 møter i året. Formålet er å trekke lærdom fra offshore helikoptervirksomhet til bruk i ambulansevirksomheten på land. Det er ikke utarbeidet rapporter, utredninger eller lignende fra gruppens arbeid, da den er ment å være et fritt og uavhengig fora for å diskutere hendelser.

4.2.6 Nordsjømøtet

Nordsjømøtet er faste operative møter som har eksistert siden slutten av 1980-tallet. Møtet avholdes 2 ganger årlig og har deltakere fra helikopteroperatører, Luftfartsverkets kontrollsentraler og oljeselskapenes HFIS-enheter. Møtet tar opp spørsmål og problemstillinger relatert til løpende tjenesteytelser innen luftrafikktjeneste, samband, navigasjon og overvåking.

4.2.7 Informal North Sea Helicopter Operation Meeting

Dette er årlige uformelle møter mellom nasjoner som har tilrettelagt for helikoptertransport i forbindelse med petroleumsvirksomhet i Nordsjøen. Deltakerne representerer tjenesteytere og/eller myndigheter i Nederland, Tyskland, Danmark, Storbritannia og Norge. Møtet behandler spørsmål og problemer relatert til løpende operativt samarbeid og tjenesteytelser innen lufttrafikktjeneste, samband, navigasjon og overvåking. I tillegg representerer det enkelte land utvikling og nyetableringer innen området, samt trafikkstatistikk og rapporter om luftfartshendelser.

4.2.8 Helicopter Sub-Committee (JAA HSC)

Helicopter Sub-Committee er en komité innen JAA som ble formelt opprettet i 1992. Komitéen er sammensatt av representanter fra land med erfaring innen relevante luftfartsaktiviteter, samt relevante europeiske organisasjoner. I tillegg inviteres eksperter og representanter fra amerikanske FAA (Federal Aviation Administration) etter behov.

Komitéen har som formål å utarbeide operative krav og rådgivningsmateriale for kommersiell lufttransport med helikopter basert på ICAO Annex 6 Part 3, JAR OPS 1 og andre relevante JARer, samt andre lands nasjonale regelverk. I tillegg skal komitéen søke harmonisering med FAAs forskrifter. Komitéens arbeid blir lagt frem for JAA OPS Committee og implementeres i JAR OPS 3. I dag er utvikling av JAR OPS 4, som dekker aktiviteter ut over det som i dag er beskrevet i JAR OPS 3, HSCs hovedvirksomhet.

4.2.9 Helicopter Safety and Survivability Working Group (HSSG)

HSSG er en undergruppe av Helicopter-Sub Committee innen JAA som har eksistert siden årsskiftet 1995-96. Formålet er å vurdere behovet for spesielle krav til kommersiell offshore helikoptervirksomhet i ”hostile areas” i forbindelse med petroleumsvirksomheten, forflytting av los, samt koordinering av utvikling av JARer på dette området. De spesielle kravene som skal vurderes inkluderer helikoptrets yteevne og driftsteknikker, passasjerenes sikkerhet og overlevelsesevne, krav til helikopterdekk og luftdyktighetskrav som er spesielle på dette området. I gjennomføringen av dette skal arbeidsgruppen vurdere relevant nasjonalt regelverk/sikkerhetsstudier, vurdere potensielle fordeler i tilknytning til forskning og ny teknologi m.m.

4.2.10 Helicopter Airworthiness Study Group (HASG)

HASG har medlemmer fra myndighetene i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Norge, i tillegg til en sekretær fra den britiske tilsynsmyndigheten, UK CAA. FAA er representert med en observatør. Gruppen har møter ca. tre ganger pr. år, tre dager hver gang. Første dag er det kun representanter fra myndighetene som møter, mens industrien er representert dag to og tre. Gruppen ble opprettet med det formål å harmonisere JAR 27 og JAR 29 med tilsvarende FAR (Federal Aviation Requirements) 27 og FAR 29. Selv om harmoniseringen av de opprinnelige JAR og FAR forskrifter er avsluttet, er det en kontinuerlig prosess å harmonisere de endringer som blir vedtatt i disse forskriftene.

4.2.11 Heli Ops Panel, ICAO

Heli Ops Panel har ikke vært aktivt etter utgivelsen av ICAOs Annex 6 part 3 og Annex 14 part 2 i 1989. Det er antydet at Heli Ops Panel kan bli startet igjen høsten 2001 eller våren 2002 for å revidere nevnte annexer, særlig Annex 6 grunnet de endringer i JAR OPS 3 som forventes utgitt i høst.

4.2.12 Helicopter Safety Advisory Conference (HSAC)

HSAC er en amerikansk organisasjon som ble opprettet i 1978 etter en helikopterulykke hvor 19 mennesker omkom. Ulykken skjedde etter at helikoptret kom i kontakt med en kran på en plattform. Olje- og helikopteroperatører, interesseorganisasjoner og industrien for øvrig innså at det var mangel på kommunikasjon mellom nevnte aktører,og bestemte derfor å arbeide for økt sikkerhet offshore. HSAC hevdes å ha gitt betydelige bidrag til forbedret kommunikasjon og sikre rutiner innen offshore transport og har oppnådd både nasjonal og internasjonal anerkjennelse.

4.3 Tidligere utredningers konklusjoner vedr. det offentliges ansvars- og myndighetsforhold

Flere utredninger og vurderinger av helikoptersikkerheten på norsk kontinentalsokkel har vært fremlagt de siste årene, jf. vedlegg 3. Utredningene har vært foretatt i regi av offentlige råd, utvalg, arbeidsgrupper m.v., men også olje- og helikopteroperatører, fagforeninger m.v. har selv utredet eller finansiert utredninger fra forskningsinstitutter vedr. flysikkerhet på sokkelen. Disse utredningene inneholder i varierende grad vurderinger i tilknytning til det offentliges ansvars- og myndighetsforhold. Det kan likevel trekkes ut som en felles oppfatning fra utredningene at ansvarsforholdene er uklare og at forskriftsverket på området til dels er overlappende eller tilgrensende. Flere utredninger poengterer særskilt at oppgave- og ansvarsfordelingen må klarlegges nærmere mellom de ulike berørte etatene.

Til forsiden