NOU 2006: 10

Fornærmede i straffeprosessen – nytt perspektiv og nye rettigheter

Til innholdsfortegnelse

16 Lovforslag

16.1 Lov 21. juli 1916 nr. 2 om vidners og sakkyndiges godtgjørelse

I lov 21. juli 1916 nr. 2 om vidners og sakkyndiges godtgjørelse gjøres følgende endringer:

§ 1 annet og nytt tredje ledd skal lyde:

Fornærmede som nevnt i straffeprosessloven § 93 a første ledd og alle etterlatte som nevnt i straffe­prosessloven § 93 a annet ledd første punktum, som følger hovedforhandlingen, har krav på godtgjørelse som for vitner for tilstedeværelse under hele hovedforhandlingen. Det samme gjelder avdødes søsken og steforeldre. Retten til godtgjørelse gjelder også for dem som ikke vitner.

Hvis bare én hadde foreldreansvaret i en sak der fornærmede under 18 år er død som følge av en straffbar handling, kan vedkommende peke ut en annen person som også kan fremme krav.

Mindretallet , utvalgets leder og Stabell, foreslår at § 1 annet og nytt tredje ledd i stedet skal lyde:

Fornærmede som nevnt i straffeprosessloven § 93 a første ledd og etterlatte i prioritert rekkefølge jf. straffeprosessloven § 93 a annet ledd annet punktum, som følger hovedforhandlingen, har krav på godtgjørelse som for vitner for tilstedeværelse under hele hovedforhandlingen. Retten til godtgjørelse gjelder også for dem som ikke vitner.

Etterlatte kan i stedet peke ut en annen person som kan fremme slikt krav. Hvis bare én hadde foreldreansvaret i en sak der fornærmede under 18 år er død som følge av en straffbar handling, kan vedkommende peke ut en annen person som også kan fremme krav.

§ 6 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Det samme gjelder i andre tilfeller hvor vitnet, fornærmede, eller de etterlatte som nevnt i § 1 annet ledd, av andre særlige grunner har hatt behov for ledsager.

§ 6 nytt annet ledd skal lyde:

Rett til godtgjørelse har også den som har foreldreansvaret eller er verge for en mindreårig fornærmet som nevnt i § 93 a første ledd, selv om fornærmede ikke vitner . Første ledd om ledsager gjelder tilsvarende.

16.2 Lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene (domstolloven)

I lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene (domstolloven) gjøres følgende endringer:

§ 127 nytt annet og tredje punktum skal lyde:

I straffesaker har fornærmede rett til å være til stede med mindre særlige grunner taler mot det. Det samme gjelder for alle etterlatte som nevnt i § 93 a annet ledd første punktum.

§ 130 annet ledd første punktum skal lyde:

Retten kan forby at rettsavgjørelser gjengis offentlig før avgjørelsen er meddelt partene og fornærmede eller etterlatte i prioritert rekkefølge jf. straffeprosessloven § 93 a annet ledd annet punktum.

16.3 Lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp

I lov 13. juni 1980 nr. 35 om fri rettshjelp gjøres følgende endringer:

§ 11 første ledd nr. 6 skal lyde:

til den som har vært utsatt for handling som nevnt i straffeprosessloven § 107 a første ledd, for å vurdere om saken bør anmeldes

16.4 Lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven)

I lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) gjøres følgende endringer:

§ 3 fjerde ledd annet punktum skal lyde:

Dette gjelder likevel ikke §§ 72, 80, 229, 273, 289 a , 295, 397 og 398 og ikke kapitlene 9 a og 28.

§ 28 første ledd bokstav b skal lyde:

alle etterlatte

§ 43 nytt fjerde ledd skal lyde:

Retten sørger for at dommen snarest mulig blir meddelt bistandsadvokaten og fornærmede som har fått avgjort krav etter § 3.

Nåværende fjerde ledd blir nytt femte ledd.

§ 59 a første og annet ledd skal lyde:

Følgende vedtak av påtalemyndigheten kan med de begrensninger som følger av annet ledd, påklages til nærmeste overordnet påtalemyndighet:

  1. henleggelse,

  2. påtaleunnlatelse,

  3. utferdigelse av forelegg,

  4. utferdigelse av tiltalebeslutning,

  5. vedtak etter § 459 (soningsutsettelse),

  6. siktelsens innhold når det er begjært pådømmelse etter § 248,

  7. beslutning etter § 427 annet ledd annet punktum om å nekte tatt med i straffesaken krav mot siktede fra den umiddelbart skadelidte.

Riksadvokatens vedtak kan ikke påklages. Vedtak som nevnt i § 67 sjette ledd, kan påklages til riksadvokaten.

Klagerett etter første ledd har

  1. den som vedtaket retter seg mot,

  2. fornærmede og etterlatte i prioritert rekkefølge,

  3. andre med rettslige klageinteresse,

  4. et forvaltningsorgan dersom vedtaket direkte gjelder forvaltningsorganets saksområde.

Klageretten gjelder ikke for den som kan bringe vedtaket inn for retten. Siktede kan dessuten ikke påklage vedtak som innleder strafforfølgning for retten. Bare domfelte kan klage over vedtak som nevnt i første ledd nr. 5. Bare fornærmede med særlige rettigheter kan klage over siktelsens innhold etter første ledd nr. 6.

§ 61 c første ledd nr. 1 skal lyde:

at opplysningene i en sak gjøres kjent for sakens parter , for fornærmede eller for etterlatte, eller deres representanter, og ellers for dem som opplysningene direkte gjelder.

§ 61 c tredje ledd nytt annet punktum skal lyde:

Fornærmede, etterlatte og deres representanter kan pålegges taushetsplikt om opplysninger de har fått med hjemmel i første ledd nr. 1.

Nåværende annet punktum blir nytt tredje punktum.

Nytt kapittel 8 a i straffeprosessloven skal lyde:

Kap 8 a Fornærmede og etterlatte

§ 93 a

Fornærmede med særlige rettigheter er fornærmede i saker hvor det er oppnevnt bistandsadvokat etter § 107 a første ledd.

Når noen er død som følge av en straffbar handling, regnes i denne lov som etterlatte den avdødes ektefelle eller samboer, myndige barn, og foreldre. Når loven gir rettigheter til etterlatte i prioritert rekkefølge, tilkommer rettighetene først den avdødes ektefelle eller samboer, dernest myndige barn og til sist foreldre. Når avdøde var under 18 år, skal likevel den som hadde foreldreansvaret alltid regnes som avdødes nærmeste pårørende. Med etterlatte med særlige rettigheter, menes etterlatte i saker hvor det er oppnevnt bistandsadvokat etter § 107 a tredje ledd.

§ 93 b

Hvis fornærmede er under 18 år, har også vergen de rettigheter som etter loven tilkommer den fornærmede. Dersom vergen ikke kan eller vil ivareta fornærmedes interesser i saken, skal hjelpeverge oppnevnes etter vergemålsloven § 16. Dersom vergen er mistenkt i saken eller ellers er i en situasjon som nevnt i vergemålsloven § 15, skal det oppnevnes en setteverge.

Første ledd gjelder tilsvarende dersom fornærmede er psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad og har verge.

§ 93 c

Fornærmede og etterlatte med særlige rettig­heter skal gjennom sin bistandsadvokat varsles om rettsmøter under etterforskingen i samsvar med § 243 annet ledd. Om varsel til hovedforhandling gjelder reglene i § 275. Fornærmede som fremmer krav etter § 428, innkalles til hovedforhandlingen som part.

§ 93 d

Fornærmede og alle etterlatte har rett til å være til stede i alle rettsmøter, med de forbehold som gjelder etter §§ 245 og 284. De har også rett til å være til stede i rettsmøter som føres for lukkede dører og når vitneforklaringer skal skje for stengte dører med bare partene tilstede og under pålegg om taushetsplikt, jf. domstolloven § 127.

§ 93 e

Om møte- og forklaringsplikt gjelder reglene om vitner i §§ 108 flg. Om uteblivelse gjelder § 115.

§ 93 f

Første gang fornærmede eller etterlatte avhøres, skal politiet informere om deres rettigheter i saken.

Fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge skal holdes orientert om sakens utvikling og fremdrift, med mindre hensynet til etterforskingen eller andre grunner gjør det utilrådelig. Andre fornærmede skal informeres etter behov.

§ 93 g

Fornærmede med særlige rettigheter og alle etterlatte har rett til godtgjørelse etter lov 21. juli 1916 nr. 2 om vidners og sakkyndiges godtgjørelse, for tilstedeværelse under hele hovedforhandlingen. Det samme gjelder avdødes søsken og steforeldre.

Et mindretall , utvalgets leder og Stabell, foreslår at retten til godtgjørelse bør forbeholdes fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge, jf. dissens under endringsforslaget til vitnegodtgjørelsesloven § 1 annet og tredje ledd.

§ 99 nytt annet ledd skal lyde:

Siktede skal alltid ha forsvarer når fornærmede selv fremmer krav etter § 428.

§ 100 b første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Det samme gjelder når grunnlaget for besøks­forbudet er mulig overtredelse av straffeloven § 219.

Nåværende annet punktum blir nytt tredje punktum.

Ny tittel på kapittel 9 a skal lyde: «Bistandsadvokaten»

§ 107 a skal lyde:

Fornærmede har rett til å få oppnevnt en bistandsadvokat i saker:

  1. om overtredelse av straffeloven §§ 192-197, 199, § 200 annet og tredje ledd, § 219 , [§ 222 annet ledd], § 224 og § 342 første ledd bokstav b, jf. § 33 og § 342 første ledd bokstav c, jf. straffe­prosessloven § 222 a,

  2. om kjønnslemlestelse etter lov 15. desember 1995 nr. 74.

  3. hvor det er grunn til å tro at fornærmede som følge av handlingen får betydelig skade på legeme eller helbred

Er advokat oppnevnt og fornærmede dør før saken er avgjort, avgjør retten om oppnevningen skal stå ved lag.

I saker hvor noen under 18 år er død som følge av en straffbar handling, har den som hadde foreldreansvaret , rett til å få oppnevnt bistandsadvokat. I andre tilfeller der noen er død som følge av en straffbar handling, kan bistandsadvokat oppnevnes for etterlatte når særlige forhold tilsier at det er behov for det.

Oppnevningen som bistandsadvokat omfatter også fortsatt behandling etter § 434 og ankebehandling over borgerlige rettskrav etter § 435.

Når en sak om besøksforbud i eget hjem, jf. § 222 a annet ledd annet punktum, eller kontakt­forbud i eget hjem, jf. straffeloven § 33 tredje ledd, bringes inn for retten, har den som forbudet skal beskytte, rett til advokat. Det samme gjelder når besøksforbud på grunnlag av mulig overtredelse av straffeloven § 219, bringes inn for retten . Reglene i kapitlet her gjelder tilsvarende så langt de passer.

Politiet skal informere om muligheten for å få oppnevnt bistandsadvokat ved første kontakt med fornærmede og etterlatte.

Mindretallet , Austegard, foreslår i tillegg et nytt nest siste ledd som lyder slik:

Er noen under 18 år død som følge av en straffbar handling, skal det oppnevnes bistandsadvokat for avdøde når siktede er en av avdødes nærmeste.

§ 107 b skal lyde:

Bistandsadvokat oppnevnes av retten. Ønsker fornærmede eller etterlatte en bestemt advokat, skal denne oppnevnes. Når fornærmede er under 18 år eller er psykotisk, bevisstløs eller psykisk u­tviklingshemmet i høy grad, er det vergen som velger bistandsadvokat. Retten kan likevel oppnevne en annen advokat dersom oppnevnelsen av den ønskede advokaten vil føre til forsinkelse av betydning for saken, herunder til overskridelse av fristen for å avholde hovedforhandling i § 275 annet ledd. Det samme gjelder dersom forholdene ellers gjør det utilrådelig å oppnevne advokaten. Fornærmede og etterlatte skal gjøres kjent med reglene om godtgjørelse til advokaten.

Dersom det vil kunne skade etterforskingen å vente på rettens oppnevning, kan politiet tilkalle advokat for fornærmede eller etterlatte . Den tilkalte advokat får samme stilling som en advokat oppnevnt av retten. Spørsmålet om oppnevning forelegges retten snarest mulig.

For øvrig får reglene om oppnevning og tilbakekall av oppnevning av forsvarer for siktede tilsvarende anvendelse så langt de passer.

§ 107 c skal lyde:

Bistandsadvokaten skal ivareta fornærmedes og etterlattes interesser i forbindelse med etter­forsking og hovedforhandling i saken. Bistands­advokaten skal også gi slik annen hjelp og støtte som er naturlig og rimelig i forbindelse med saken.

Bistandsadvokaten skal varsles om og har rett til å være til stede ved politiets avhør av fornærmede og etterlatte under etterforskingen og ellers i alle rettsmøter. Det samme gjelder ved andre etter­forskingsskritt som åstedsbefaringer, rekonstruksjoner og lignende når fornærmede eller etterlatte selv skal delta.Bistandsadvokaten kan anmode om at det foretas ytterligere etterforskingsskritt.

Ved avhør av fornærmede og etterlatte har advokaten rett til å stille ytterligere spørsmål. Advokaten har rett til å protestere mot spørsmål som ikke kommer saken ved eller som er stilt på en utilbørlig måte. Under avhør i retten må fornærmede eller etterlatte ikke uten rettens samtykke rådføre seg med sin advokat før vedkommende svarer på spørsmål.

Advokaten har rett til å uttale seg om proses­suelle spørsmål som angår fornærmede eller etterlatte .

Ellers har bistandsadvokaten de rettigheter og plikter som fremgår av loven her og kan også utøve de rettigheter som er gitt til fornærmede eller etterlatte på deres vegne.

§ 107 d skal lyde:

Godtgjørelsen fra staten til bistandsadvokaten fastsettes etter reglene i § 107. Er det etter fornærmedes eller etterlattes ønske oppnevnt en advokat med kontor utenfor rettskretsen, kan Kongen gi nærmere regler om i hvilken utstrekning merutgifter ved slik advokatbistand skal dekkes av staten.

Ny § 107 e skal lyde:

I stedet for en offentlig oppnevnt bistandsadvokat etter § 107 c, kan den som har krav på bistandsadvokat etter § 107 a, velge å la seg bistå av en privat advokat antatt på egen regning. I slike tilfeller gjelder lovens regler om bistandsadvokaten tilsvarende for den private advokaten.

Også utenom de tilfellene som er beskrevet i § 107 a, har fornærmede eller etterlatte rett til å la seg bistå av advokat på egen regning. I slike tilfeller kan den privat antatte advokaten bare utøve de rettigheter som fornærmede eller etterlatte selv har.

Ny § 107 f skal lyde:

Departementet utnevner et tilstrekkelig antall advokater til å gjøre tjeneste som faste bistandsadvokater ved tingretten og lagmannsretten.

§ 122 første ledd nytt tredje og fjerde punktum skal lyde:

Fritak fra vitneplikt gjelder ikke når vitnet er under 12 år. Er vitnet mellom 12 og 16 år, avgjør dommeren om fritaksretten skal benyttes.

§ 130 a tredje ledd annet punktum skal lyde:

Dommere, lagrettemedlemmer, aktor, forsvarer og bistandsadvokat skal opplyses om vitnets navn og gjøres kjent med andre forhold som er av betydning for saken.

§ 216 siste punktum skal lyde:

Reglene i § 208 gjelder tilsvarende.

§ 222 a sjette ledd nytt sjette punktum skal lyde:

Bistandsadvokat oppnevnt etter § 107 a første og femte ledd kan også uttale seg selv om den forbudet skal beskytte ikke møter.

Nåværende sjette og syvende punktum blir nytt syvende og åttende punktum.

§ 234 annet ledd første punktum skal lyde:

Avhør av vitne under 16 år i sak om forbrytelse eller forseelse mot sedeligheten bør fortrinnsvis begjæres foretatt etter reglene i § 239.

§ 237 nytt annet ledd skal lyde:

Retten kan etter begjæring fra fornærmede oppnevne en sakkyndig under etterforskingen for å utrede hvilke helseskader fornærmede er påført dersom det er nødvendig for å avgjøre vedkommendes krav etter § 3.

Nåværende andre og tredje ledd blir tredje og fjerde ledd

§ 239 første ledd første punktum skal lyde:

Ved avhør av et vitne under 16 år eller et vitne med psykisk utviklingshemming eller tilsvarende funksjonssvikt i en sak om forbrytelse eller forseelse mot sedelighet, skal dommeren ta imot forklaringen utenfor rettsmøte, når han finner det ønskelig av hensyn til vitnet eller av andre grunner.

§ 239 fjerde ledd skal lyde:

Avhør etter første ledd og observasjon etter tredje ledd skal foretas innen 1 uke etter anmeldelse av den straffbare handlingen er inngitt til politiet, med mindre særlige grunner tilsier at det foretas senere.

Mindretallet , lederen og Vignes, er ikke enig i denne endringen og mener gjeldende frist på 2 uker bør fastholdes.

§ 242 første ledd første punktum skal lyde:

Mistenkte, hans forsvarer, fornærmede, etterlatte i prioritert rekkefølge og bistandsadvokaten skal på begjæring gis adgang til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter såfremt det kan skje uten skade eller fare for etterforskingens øyemed eller for tredjemann.

§ 242 tredje ledd skal lyde:

Blir adgang til dokumentene nektet, kan spørsmålet kreves avgjort ved kjennelse av retten.

§ 243 annet ledd skal lyde:

Så vidt mulig bør påtalemyndigheten , forsvareren og bistandsadvokaten i tide varsles om møtet.

§ 244 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Bistandsadvokaten har rett til å være til stede og har ved avhør av fornærmede og etterlatte de rettigheter som fremgår av § 107 c tredje ledd.

§ 245 første ledd fjerde punktum skal lyde:

Ved avhør av fornærmede, etterlatte eller av et vitne under 18 år, kan retten treffe beslutning om at siktede eller andre skal forlate rettssalen også hvis særlige grunner gjør at hensynet til henholdsvis fornærmede, etterlatte eller vitnet tilsier det.

Femte punktum oppheves. Nåværende sjette punktum blir nytt femte punktum.

Mindretallet , Stabell, er ikke enig i endringsforslaget til § 245 første ledd fjerde punktum. Stabell mener i stedet at gjeldende første ledd femte punktum bør opprettholdes.

§ 245 annet ledd første punktum skal lyde:

Når siktede , fornærmede eller etterlatte eller noen som har partsrettigheter, har forlatt rettssalen etter reglene i første ledd og igjen kommer til stede, skal de gjøres kjent med det som er forhandlet i deres fravær.

§ 245 tredje ledd første punktum skal lyde:

Under særegne forhold kan retten ved kjennelse helt utelukke siktede, hans private forsvarer, fornærmede eller etterlatte dersom og så lenge det er grunn til å frykte for at etterforskingens øyemed ellers ville bli utsatt for fare, eller hensynet til rikets sikkerhet eller forhold til fremmed stat tilsier det.

§ 248 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

I vurderingen av om det er betenkelig å pådømme saken etter første punktum, skal retten også ta hensyn til fornærmedes interesser.

§ 249 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Det samme gjelder dersom fornærmede som nevnt i § 93 a første ledd var under 18 år da handlingen ble begått.

Nåværende annet punktum blir nytt tredje punktum.

§ 252 tredje ledd nytt annet og tredje punktum skal lyde:

Fremmer påtalemyndigheten krav etter § 427, skal den så langt mulig angi kravets størrelse. I bevisoppgaven bør det spesifiseres hvilke bevis som knytter seg til kravet.

§ 264 a skal lyde:

Påtalemyndigheten underretter fornærmede og etterlattei prioritert rekkefølge om at det er tatt ut tiltale i saken og om at de kan kreve å gjøre seg kjent med tiltalebeslutningen.

Påtalemyndigheten fastsetter samtidig en frist for fornærmede med særlige rettigheter for å foreslå supplerende bevisførsel om straffekravet. Avslår påtalemyndigheten å føre beviset, kan spørsmålet bringes inn for retten til avgjørelse.

Fremmer påtalemyndigheten krav for fornærmede etter § 427, fastsetter den en frist for fornærmede for å be om endringer i angivelsen av kravet. Ellers fastsetter påtalemyndigheten en frist for fornærmede for å fremsette krav etter § 428. Kravet fremsettes for retten. Fornærmede skal angi kravets størrelse, dets faktiske og rettslige grunnlag samt hvilke bevis som vil bli ført. Retten sender kopi av kravet til tiltalte og fastsetter en frist for bemerkninger til kravet. Retten kan nekte at kravet fremmes etter reglene i § 428 fjerde ledd.

Fornærmede og etterlattei prioritert rekkefølge skal på begjæring gis adgang til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter såfremt det kan skje uten skade eller fare for en tredjeperson. § 242 første ledd siste punktum og siste ledd gjelder tilsvarende.

Bistandsadvokaten skal ha kopi av tiltalebeslutningen, av bevisoppgaven og så vidt mulig av sakens dokumenter. Påtalemyndigheten skal også angi når saken bør behandles. Dokumenter som ikke blir sendt til advokaten, skal gjøres tilgjengelig for denne på hensiktsmessig måte. Advokaten skal gis adgang til overfor retten å uttale seg om tidspunkt for hovedforhandlingen i saken.

Et mindretall , Austegard, mener at retten til å foreslå supplerende bevisførsel om straffekravet i annet ledd også burde gjelde etterlatte i prioritert rekkefølge.

Et mindretall , ved Austegard og Stigum, foreslår at § 264 a tredje ledd første punktum i stedet skal lyde:

Fremmer påtalemyndigheten krav for fornærmede etter § 427, fastsetter den en frist for fornærmede for å be om endringer i angivelsen av kravet og bevisoppgaven.

§ 265 nytt annet ledd skal lyde:

Forsvareren skal også uttale seg om eventuelle erstatningskrav som nevnt i § 264 a tredje ledd.

Nåværende annet ledd blir tredje ledd.

§ 271 første ledd skal lyde:

Når bevisopptak blir begjært etter § 270, skal underretning samtidig gis til motparten, herunder den som fremmer krav etter § 428 og til bistands­advokaten.

§ 271 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Bistandsadvokaten for fornærmede har rett til å stille spørsmål til vitner, sakkyndige og tiltalte.

Nåværende annet punktum blir tredje punktum

Et mindretall , Stabell, er ikke enig i dette forslaget og mener bistandsadvokaten ikke bør gis slik rett. Et annet mindretall , Austegard, mener at retten til å stille spørsmål også burde gjelde for bistands­advokat for etterlatte.

§ 272 første ledd ny bokstav h skal lyde:

om pådømmelsen av krav som nevnt i § 3 skal utsettes etter § 431

§ 272 nytt femte ledd skal lyde:

Beslutning som nevnt i første ledd bokstav f, g og h skal i saker som nevnt i § 107 a første og tredje ledd om mulig treffes før hovedforhandlingen .

Nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd.

§ 275 første ledd første punktum skal lyde:

Retten fastsetter så snart som mulig tid og sted for hovedforhandlingen og underretter påtalemyndigheten, forsvareren og bistandsadvokaten.

§ 275 annet ledd annet punktum bokstav b og ny bokstav c skal lyde:

b) er varetektsfengslet når saken berammes, eller

c) fornærmede var under 18 år i saker som nevnt i § 93 a første ledd da forbrytelsen ble begått

Mindretallet , Stabell, er ikke enig i dette forslaget.

§ 275 fjerde ledd nytt annet punktum skal lyde:

Påtalemyndigheten gir underretning om tid og sted for hovedforhandling til etterlatte i prioritert rekkefølge hvis de ikke varsles på annen måte.

§ 284 første ledd femte punktum skal lyde:

Ved avhør av fornærmede, etterlatte eller av et vitne under 18 år, kan retten treffe beslutning om at tiltalte eller andre skal forlate rettssalen også dersom særlige grunner gjør at hensynet til henholdsvis fornærmede , etterlatte eller vitnet tilsier det.

Første ledd sjette punktum oppheves. Nåværende syvende punktum blir nytt sjette punktum.

Mindretallet , Stabell, er ikke enig i dette forslaget og mener i stedet at gjeldende første ledd sjette punktum bør opprettholdes.

Ny § 289 a skal lyde:

Fornærmede forklarer seg først. Dette gjelder ikke andre skadelidte som sidestilles med fornærmede etter § 3 fjerde ledd. Dersom det er flere fornærmede i samme sak, bør de ikke høre på hverandres forklaringer før de selv forklarer seg.

Dersom hensynet til sakens opplysning tilsier at etterlatte ikke bør overvære forhandlingene før de selv har forklart seg, kan retten bestemme at etterlatte skal forklare seg først.

Fornærmede og etterlatte med særlige rettigheter har rett å gi en sammenhengende fremstilling om hvilke konsekvenser lovbruddet har medført for vedkommende. Tillater retten bevisførsel om avdødes omdømme, har også etterlatte i prioritert rekkefølge rett til å uttale seg.

Ny § 291 a skal lyde:

Bistandsadvokat for fornærmede kan stille spørsmål til tiltalte, vitner og sakkyndige etter aktor og forsvarer.

Et mindretall , Stabell, er ikke enig i dette forslaget.

Et annet mindretall , Austegard, mener at også bistandsadvokaten for etterlatte bør ha slik rett til å stille spørsmål.

§ 298 første ledd første punktum skal lyde:

I sak om forbrytelse eller forseelse mot sedelighet, skal opplesning, videoopptak eller lydopptak av en forklaring som et vitne under 16 år har gitt for en domstol eller etter reglene i § 239, tre i stedet for personlig avhør, når ikke retten av særlige grunner finner at vitnet bør gi forklaring under hovedforhandlingen.

§ 303 nytt annet og tredje punktum skal lyde:

Det samme gjelder for fornærmede med særlige rettigheter. De bør også få uttale seg etter tiltaltes forklaring.

Et mindretall , Stabell, er ikke enig i dette forslaget.

Et annet mindretall , Austegard, mener at denne retten også bør tilkomme etterlatte med særlige rettigheter.

§ 304 første ledd tredje punktum skal lyde:

Før saken tas opp til doms spørres tiltalte og fornærmede med særlige rettigheter om de har noe ytterligere å bemerke.

Et mindretall , Stabell, er ikke enig i dette forslaget.

Et annet mindretall , Austegard, mener at denne retten også bør tilkomme etterlatte med særlige rettigheter.

§ 311 nytt tredje ledd skal lyde:

Siktede må innen samme frist meddele om han begjærer ny behandling av krav etter § 3. § 314 tredje ledd annet punktum gjelder tilsvarende.

§ 314 nytt tredje ledd skal lyde:

Siktede må samtidig med anke i straffesaken angi om det begjæres ny behandling av krav som nevnt i § 3. Begjæringen skal angi:

  1. om den gjelder hele avgjørelsen ,

  2. det resultat som kreves ,

  3. de feil som gjøres gjeldende,

  4. den faktiske og rettslige begrunnelse for at det foreligger feil .

  5. de bevis som vil bli ført.

§ 325 nytt annet ledd skal lyde:

Henvisningsavgjørelsen skal forkynnes for den som har fått krav etter § 3 avgjort i den avgjørelsen anken gjelder. Fornærmede gis samtidig en frist for å begjære behandling av krav etter § 3 jf. § 428, eventuelt imøtegå begjæring fra siktede etter § 311 tredje ledd eller § 314 tredje ledd.

§ 397 nytt femte ledd skal lyde:

Kommisjonen underretter fornærmede og etterlatte i prioritert rekkefølge om begjæringen, med mindre den forkastes etter tredje ledd. Fornærmede skal også gjøres kjent med sin rett til dokumentinnsyn, til å uttale seg, til å avgi forklaring og muligheten til å få oppnevnt bistandsadvokat. Etterlatte i prioritert rekkefølge skal gjøres kjent med sin rett til dokumentinnsyn, til å uttale seg og til å be om å avgi forklaring for kommisjonen.

§ 398 nytt annet ledd skal lyde:

Fornærmede og etterlatte i prioritert rekkefølge skal gis anledning til å uttale seg skriftlig om begjæringen. Dersom gjenopptakelsesbegjæringen retter seg mot troverdigheten av fornærmedes forklaring, har fornærmede rett til å forklare seg for kommisjonen etter reglene i § 398 a annet ledd. Alle etterlatte kan be om å få forklare seg.

Nåværende annet og tredje ledd blir nytt tredje og fjerde ledd.

§ 398 nytt fjerde ledd første punktum skal lyde:

Om dokumentinnsyn gjelder §§ 28, 242, 242 a, 264, 264 a og 268 tilsvarende.

Ny § 400 a skal lyde:

Når gjenopptakelse er besluttet, gjelder § 264 a tilsvarende så langt det passer.

§ 426 oppheves.

§ 427 annet ledd skal lyde:

Dersom det er oppnevnt bistandsadvokat for fornærmede, skal kravet fremmes etter § 428. Krav ellers mot siktede fra den som er umiddelbart skadelidende ved den straffbare handling kan bare nektes tatt med dersom kravet er åpenbart ugrunnet, eller dersom det ville være til uforholdsmessig ulempe for påtalemyndigheten om kravet ble fremmet i forbindelse med straffesaken . Den umiddelbart skadelidende skal straks underrettes om en slik beslutning og har klagerett etter straffeprosessloven § 59 a første ledd nr. 7 .

§ 428 skal lyde:

Den som har et borgerlig krav som nevnt i § 3, kan selv fremme dette i forbindelse med offentlig sak, såfremt hovedforhandling blir holdt. Er det oppnevnt bistandsadvokat, skal kravet alltid fremmes etter bestemmelsen her. Fornærmede med særlige rettigheter kan selv fremme kravet også når saken pådømmes etter § 248.

Når fornærmede selv fremmer sitt krav får reglene i § 404 tilsvarende anvendelse.

Om kravets forberedelse gjelder § 264 a tredje ledd og § 265 annet ledd.

Avdekkes det underforberedelsen til hovedforhandlingen at det åpenbart er mest hensiktsmessig å behandle kravet i sivilprosessens former, kan retten nekte at det forfølges under hovedforhandlingen.

§ 432 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Dette gjelder ikke når fornærmede med særlige rettigheter fremmer kravet selv etter § 428 første ledd annet punktum.

§ 434 tredje til syvende ledd skal lyde:

Begjæring om ny behandling av krav som nevnt i § 3 må for siktede inngis sammen med anke eller motanke i straffesaken, jf. § 314 tredje ledd og § 311 tredje ledd.

Påtalemyndigheten underretter bistandsadvokaten og ellers fornærmede som har fått avgjort krav etter § 3, om anke i straffesaken og ankens innhold.

Henvises anken til behandling, skal retten forkynne henvisningsavgjørelsen for fornærmede jf. § 325 annet ledd. Fornærmede gis samtidig en frist for selv å begjære behandling av krav som nevnt i § 3 jf. § 428. Begjæring om ny behandling av krav skal angi:

  1. om den gjelder hele avgjørelsen,

  2. det resultat som kreves ,

  3. de feil som gjøres gjeldende,

  4. den faktiske og rettslige begrunnelse for at det foreligger feil ,

  5. de bevis som vil bli ført.

Retten sender kopi av fornærmedes begjæring til siktede med frist for tilsvar.

Begjæring fra påtalemyndigheten om behandling av krav som nevnt i § 3 må fremsettes så tidlig at siktede har tilstrekkelig tid til å forberede seg på behandlingen.

Dersom anken i straffesaken trekkes, avvises eller ikke henvises til ankeforhandling eller et borgerlig rettskrav ellers ikke avgjøres i straffesaken, skal retten sørge for at melding om dette blir forkynt for den som har fått pådømt krav etter § 3. Parten skal samtidig orienteres om adgangen til å kreve fortsatt behandling etter tvistemålslovens regler og om fristen i tredje punktum. Parten må innen én måned etter at slik melding ble forkynt for ham, gi retten melding om at han krever fortsatt behandling av det borgerlige rettskravet. Om slikt krav ikke fremsettes, skal denne delen av saken heves.

§ 459 nytt fjerde ledd skal lyde:

Påtalemyndigheten underretter fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge om at det er truffet vedtak om soningsutsettelse og vedtakets innhold.

16.5 Lov 18. mai 2001 nr. 21 om gjennomføring av straff mv. (straffegjennomføringsloven)

§ 7 bokstav i skal lyde:

Taushetsplikt er ikke til hinder for at kriminalomsorgen gir opplysninger som nevnt i § 15 tredje ledd siste punktum , § 16 sjette ledd , § 20 annet ledd , § 34 annet ledd , § 36 tredje ledd, § 40 åttende ledd og § 42 syvende ledd til den fornærmede i straffesaken eller til etterlatte som nevnt i straffeprosessloven § 93 annet ledd første punktum .

§ 15 tredje ledd nytt siste punktum skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskap til tidspunktet for overføring til overgangsbolig, skal kriminalomsorgen varsle fornærmede og etterlatte som nevnt i straffeprosessloven § 93 annet ledd første jf. annet punktum på forhånd.

§ 16 nytt sjette ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskap til tidspunktet for overføring til gjennomføring av straff utenfor fengselet, skal kriminalomsorgen varsle fornærmede og etterlatte som nevnt i straffeprosessloven § 93 annet ledd første jf. annet punktum på forhånd.

§ 20 nytt annet ledd skal lyde:

Dersom det er av betydning for fornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte å få kjennskap til tidspunktet for frigangen, skal kriminalomsorgen varsle fornærmede og etterlatte som nevnt i straffeprosessloven § 93 annet ledd første jf. annet punktum på forhånd

§ 34 nytt annet ledd skal lyde:

I særlige tilfeller skal fornærmede og etterlatte som nevnt i straffeprosessloven § 93 annet ledd første jf. annet punktum varsles ved slik fremstilling.

§ 40 nytt åttende ledd skal lyde:

Dersom er av betydning for fornærmede i straffesaken eller dennes etterlatte å få slik kunnskap, skal Kriminalomsorgen varsle fornærmede og etterlatte som nevnt i straffeprosessloven § 93 annet ledd første jf. annet punktum dersom domfelte unndrar seg gjennomføringen av fengselsstraff eller strafferettslige særreaksjoner.

16.6 Påtaleinstruksen

I Forskrift 28. juni 1985 nr. 1679 om ordningen av påtalemyndigheten (Påtaleinstruksen) gjøres følgende endringer:

§ 3-3 nr. 1 skal lyde:

at opplysningene i en sak gjøres kjent for sakens parter , fornærmede, etterlatte eller deres representanter, og ellers for dem som opplysningene direkte gjelder.

§ 4-1 første ledd første punktum skal lyde:

Fornærmede og alle etterlatte kan kreve utskrift av rettsbøker og andre dokumenter i en avsluttet straffesak.

Ny § 7-6 skal lyde:

Orientering til fornærmede og etterlatte

Fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge skal holdes orientert om sakens utvikling og fremdrift, med mindre hensynet til etterforskingen eller andre grunner gjør det utilrådelig. Andre fornærmede skal informeres etter behov.

Holdes pressekonferanse eller opplysninger offentliggjøres på annen måte, skal det påses at fornærmede med særlige rettigheter eller etterlatte i prioritert rekkefølge informeres på forhånd.

Ny § 8-4 a skal lyde:

Underretning til fornærmede om at anmeldte er avhørt

Fornærmede med særlige rettigheter skal i alminnelighet varsles når den anmeldte er avhørt.

Nytt punkt om avhør av fornærmede og etterlatte skal lyde: «Avhør av fornærmede og etterlatte»

§ 8-4 b Opplysninger som skal gis ved avhør

Første gang fornærmede blir avhørt, skal han alltid spørres om han begjærer påtale.

Fornærmede og etterlatte skal gjøres kjent med adgangen til å få fremmet krav i forbindelse med straffesaken. Tilsvarende gjelder ved avhør av andre som etter straffeprosessloven kan fremme borgerlige rettskrav i saken, jf. straffeprosessloven § 3. Hvis de ikke har krav på bistandsadvokat, skal de spørres om de ønsker at påtalemyndigheten fremmer kravet for dem og orienteres om hvilke p­rosessuelle konsekvenser dette har fremfor at de fremmer kravet selv etter straffeprosessloven § 428. De skal også informeres om at de må gi nærmere opplysninger om grunnlaget for og størrelsen på kravet, samt hvilke bevis de kan oppgi. Det skal videre opplyses om at fornærmede hvis tiltale tas ut, vil gis en kort frist til eventuelt å fremme kravet selv eller til å be om endringer i kravet slik det er angitt i tiltalebeslutningen.

Er fornærmede blitt skadet ved en straffbar voldshandling, skal han gjøres kjent med adgangen til å kreve erstatning av staten , og at det er et vilkår for få slik erstatning at kravet er forsøkt tatt med i straffesaken. Det samme gjelder for etterlatte.

§ 8-4 c Opplysning om rett til advokat

I saker som nevnt i straffeprosessloven § 107 a første og annet ledd, skal fornærmede og etterlatte før forklaring gis, gjøres kjent med sin rett til å få bistandsadvokat . Det samme gjelder den som et besøksforbud skal beskytte, i saker som nevnt i straffeprosessloven § 107 a femte ledd. De skal også gjøres kjent med sin rett til å vente med å forklare seg til advokaten er til stede.

Politiet skal spørre om en bestemt advokat ønskes oppnevnt i saken. Dersom den ønskede advokaten har kontor utenfor rettskretsen, skal politiet opplyse at merutgiftene ved dette kan kreves av den advokaten oppnevnes for. Har fornærmede eller etterlatte ikke ønske om en bestemt advokat, kan politiet vise til oversikten over faste bistandsadvokater ved ting- og lagmannsrettene, jf. straffeprosessloven § 107 f.

Det skal gå fram av rapporten om det er gitt slik informasjon som nevnt i foregående ledd.

§ 8-4 d Gjennomføringen av avhøret

Om gjennomføringen av avhøret gjelder ellers reglene om avhør av vitner så langt de passer. Fornærmede og etterlatte skal spørres om vitner og andre bevis som kan bidra til å oppklare saken. De skal oppfordres til å ta kontakt med politiet dersom de har ytterligere opplysninger i saken eller ønsker gjennomført særskilte etterforskingsskritt.

§ 8-4 e Oppnevnelse av kontaktperson i politiet

Politiet skal oppnevne en særskilt kontaktperson for fornærmede med særlige rettigheter og for etterlatte i prioritert rekkefølge. Kontaktpersonen skal blant annet ha ansvaret for at fornærmede og etterlatte får den informasjonen de har krav på etter § 7-6.

§ 8-4 f Rett for fornærmede og etterlatte til å utpeke en stedfortreder

Fornærmede og etterlatte i prioritert rekkefølge kan peke ut en stedfortreder som på deres vegne kan utøve retten til innsyn og til å motta informasjon fra politi og påtalemyndighet.

Hvis det er oppnevnt bistandsadvokat, skal politi og påtalemyndighet gi all skriftlig informasjon både til bistandsadvokaten og den oppnevnte stedfortrederen. Muntlig informasjon behøver bare å gis til bistands­advokaten. Stedfortrederen kan få samme informasjon ved å henvende seg til politi eller påtalemyndighet.

§ 8-4 g Skriftlig informasjon om rettssystemet

Politiet skal gi fornærmede med særlige rettig­heter og etterlatte i prioritert rekkefølge skriftlig generell informasjon om gangen i en straffesak, og hvor de kan henvende seg for å få mer informasjon.

§ 8-4 h Rett til avhør om lovbruddets virkninger

Dersom bistandsadvokaten anmoder om det, skal politiet gjennomføre et særskilt avhør av fornærmede og etterlatte for å belyse hvilke virkninger lovbruddet har hatt.

§ 8-4 i Varsel om rekonstruksjoner og lignende

Skal fornærmede eller etterlatte delta ved åstedsbefaringer, rekonstruksjoner eller andre etterfors­kingsskritt, skal bistandsadvokaten varsles og har rett til å være til stede.

Fornærmede og etterlatte i prioritert rekkefølge skal også ellers varsles om rekonstruksjoner dersom slik underretning er av betydning for dem.

§§ 8-7 og 8-8 oppheves.

§ 9-6 skal lyde:

Politiet skal så snart som mulig underrette fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge om at siktede er varetektsfengslet og for hvor lang tid.

Likeledes skal fornærmede og etterlatte i prioritert rekkefølge underrettes så snart som mulig dersom siktede løslates eller fengslingen forlenges.

Ny overskrift til § 16-4 skal lyde:

Fornærmedes og etterlattes rett til kopi av saksdokumentene

§ 16-4 skal lyde:

Fornærmede og etterlatte kan få kopi av sakens dokumenter i den grad det er nødvendig for at de skal kunne ivareta sine interesser i saken og det for øvrig anses ubetenkelig. Det samme gjelder andre som har fremmet borgerlig krav i saken.

Bistandsadvokaten skal få tilsendt kopi av forklaringen til sin klient . Klienten må ikke uten politiets samtykke gis kopi av egen forklaring i saken.

§ 17-2 første ledd bokstav c) skal lyde:

etterlatte i prioritert rekkefølge

§ 17-2 første ledd bokstav f) skal lyde:

bistandsadvokat

§ 17-2 første ledd bokstav g) oppheves

§ 17-6 nytt annet punktum skal lyde:

I underretningen skal det opplyses om deres mulighet for selv å fremme kravet etter straffeprosessloven § 428 såfremt hovedforhandling blir holdt, og at de vil få en kort frist til å fremsette slikt krav overfor retten dersom det blir tatt ut tiltale.

Nåværende annet punktum blir tredje punktum.

§ 18-5 første ledd bokstav b) skal lyde:

etterlatte i prioritert rekkefølge

§ 18-5 første ledd bokstav e) skal lyde:

bistandsadvokat

§ 18-5 første ledd bokstav f) oppheves

§ 18A-2 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Samtykke til konfliktrådsbehandling innhentes fra fornærmede før siktede forespørres.

§ 20-7 skal lyde:

Underretning om vedtatt forelegg

Når saken er avgjort ved vedtatt forelegg, skal det straks gis skriftlig underretning til:

  1. fornærmede som har inngitt anmeldelse,

  2. etterlatte i prioritert rekkefølge,

  3. andre som har inngitt anmeldelse og som antas å ha rettslig klageinteresse,

  4. vedkommende forvaltningsorgan når saken direkte gjelder dets saksområde,

  5. bistandsadvokat.

§ 21-1 nytt siste ledd skal lyde:

I vurderingen av om det er betenkelig å pådømme en sak som tilståelsessak, jf. straffeprosessloven § 248 første ledd, skal påtalemyndigheten også ta hensyn til fornærmedes interesser.

Ny § 21-1 a Varsel til bistandsadvokat

Fornærmede med særlige rettigheter og bistandsadvokaten skal underrettes om at saken begjæres pådømt etter straffeprosessloven § 248 og gis kopi av siktelsen. Fornærmede med særlige rettigheter har klagerett over siktelsens innhold etter straffeprosessloven § 59 a første ledd nr. 6.

Påtalemyndigheten fastsetter samtidig en frist for fornærmede til å fremsette krav somnevnt i § 3 overfor retten, jf. § 428 første ledd tredje punktum. Fornærmede skal angi kravets størrelse, dets faktiske og rettslige grunnlag samt hvilke bevis som vil bli ført. Retten sender kopi av kravet til siktede og fastsetter en frist for bemerkninger til kravet.

Ny § 25-10 skal lyde:

Fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge har etter begjæring rett til et møte med den aktor som skal føre saken under hovedforhandlingen.

§ 26-3 siste ledd oppheves.

Ny § 28-6 skal lyde:

Underretning om anke og anke over borgerlige rettskrav

Påtalemyndigheten gir underretning til bistandsadvokat om at dommen er anket, hvem som har anket og hva det er anket over. Det samme gjelder fornærmede som har fått behandlet krav etter § 3 i den dom det er anket over.

Ny § 28-7 skal lyde:

Varsel til ankeforhandling i Høyesterett

Påtalemyndigheten skal underrette fornærmede i saker som nevnt i straffeprosessloven § 107 a første ledd og etterlatte i prioritert rekkefølge om berammelse av hovedforhandling i Høyesterett, selv om bistandsadvokat ikke er oppnevnt for Høyesterett.

Nytt kapittel 28 A skal lyde:

Kap. 28 A Underretning om rettskraftig dom

§ 28A-1. Underretning om domsresultatet

Påtalemyndigheten underretter alle fornærmede med kjent navn og adresse om domsresultatet og om rett til innsyn etter straffeprosessloven § 28, såfremt de ikke har fått beskjed på annen måte. Det samme gjelder for etterlatte i prioritert rekkefølge.

§ 29-4 nytt siste ledd skal lyde:

Fornærmede med særlige rettigheter og etterlatte i prioritert rekkefølge skal underrettes om vedtak om soningsutsettelse og vedtakets innhold.

§ 30-10 nytt første ledd første punktum skal lyde:

Når erstatnings- eller oppreisningskrav er pådømt i straffesak, skal politiet opplyse om at Statens innkrevingssentral vil gi nærmere redegjørelse om eventuell innkreving.

Nåværende annet og tredje punktum i første ledd oppheves. Nåværende fjerde punktum blir nytt annet punktum.

Til forsiden