Ot.prp. nr. 108 (2000-2001)

Om lov om endringer i diverse lover for å fjerne hindringer for elektronisk kommunikasjon

Til innholdsfortegnelse

13 Miljøverndepartementet

13.1 Gjennomgang av regelverket

Miljøverndepartementet har gått igjennom regelverket innen vårt ansvarsområde for å finne eventuelle hindringer for elektronisk kommunikasjon. Vår gjennomgang viste ingen slike hindringer i regelverket. Det har ikke framkommet merknader i den påfølgende høringsprosessen som gir grunnlag for å endre denne tolkningen. Vi finner det derfor ikke påkrevet med lovendringer innen vårt ansvarsområde.

13.2 EØS-regelverket

Flere forskrifter departementet har gitt etter produktkontrolloven og forurensningsloven er implementering av EØS-regelverk. I kartleggingsfasen fant man at bestemmelser i noen av disse forskriftene representerer en hindring for elektronisk kommunikasjon. Som eksempel kan nevnes forskrift om grensekryssende transport av avfall av 30.12.94 som er en implementering av Rådsforordning 259/93 om overvåkning og kontroll av avfallstransport innen, inn i og ut av Det europeiske fellesskap. Her heter det bl.a. i art. 8 at «nyttiggjøringsbevis(...) skal være en del av følgedokumentet(...)eller festes til dette». Tilsvarende type krav om at dokument skal følge en vare finnes i § 5 i forskrift om støy fra gressklippere av 10.6.1994 hvor det bl.a. heter at «sertifikat skal følge maskinen».

EØS-regelverk, er regelverk som ikke «forvaltes» av Norge. Eventuelle endringer eller tillegg i slikt regelverk kan derfor normalt ikke gjøres av Norge alene. Vi kan dermed ikke kun fra norsk side endre bestemmelsene i forskrifter etter forurensningsloven eller produktkontrolloven som er funnet å utgjøre en hindring for elektronisk kommunikasjon. Vi vil imidlertid så langt det er mulig tolke bestemmelsene på en slik måte at de ikke ligger til hinder for elektronisk kommunikasjon. Det kan for eksempel være tilfelle for bestemmelser som angir et krav om skriftlighet eller om underskrift.

13.3 Plan- og bygningsloven av 18. juni 1985

Når det gjelder plandelen av plan- og bygningsloven (kap. II - VII a) er bestemmelsene der neppe til hinder for bruk av elektronisk kommunikasjon.

Det vises for øvrig i den forbindelse til at plandelen av plan- og bygningsloven for tiden er under revisjon, og at Planlovutvalget forventes å ta opp forslag om bestemmelser i loven som tilrettelegger for elektronisk produksjon og formidling av kartverk og plandata i digital form. Det vil fremme elektronisk kommunikasjon i planbehandlingen.

13.4 Regelverk for Svalbard og Jan Mayen

Når det gjelder Svalbard og Jan Mayen ble det under kartleggingsfasen konkludert med at man ikke ville foreslå regelendringer, verken i forskrift om kulturminner på Svalbard (1992-01-24-34), forskrift om vern av naturmiljøet på Svalbard (1983-12-16-1818) eller i midlertidig forskrift for regulering av naturinngrep på Jan Mayen (1971-05-28-8617).

Departementet gjør oppmerksom på at forskriftene om vern av miljøet på Svalbard vil bli avløst av lov om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven) som er under utarbeidelse og som ventes å tre i kraft 1.1.2002. Loven innholder en rekke prinsipper for myndighetsutøvelse, regler om vern av områder, flora, fauna og kulturminner, regler om arealplanlegging og krav om tillatelse og konsekvensutredninger, regler om forurensning og avfall, regler om ferdsel og hytter, og dessuten tilsyns-, håndhevings- og sanksjonsbestemmelser.

Svalbardmiljøloven er vurdert i forhold til e-Regelprosjektet. I NOU 1999:21 Lov om miljøvern på Svalbard § 13 heter det i tredje punktum at «Grunneiere og rettighetshavere skal såvidt mulig underrettes ved brev, og gis en rimelig frist for å komme med synspunkter før verneforslag blir utformet.» Departementet har på bakgrunn av prosjektet med å fjerne hindringer for elektronisk kommunikasjon endret bestemmelsen, slik at det i utkast til Ot prp om lov om miljøvern på Svalbard nå heter i § 13 tredje punktum at «Grunneiere og rettighetshavere skal såvidt mulig underrettes skriftlig,». Departementet anser ikke dette kravet om skriftlighet som en hindring for elektronisk kommunikasjon. Det samme gjelder skriftlighetskravet i utkast til Ot prp § 51, hvor det i tredje punktum heter at «Dersom planansvarlig ikke finner grunn til å gå videre med forslaget, skal forslagsstilleren underrettes skriftlig», og skriftlighetskravet i § 52 annet ledd tredje punktum, hvor det heter at «I så fall skal den planansvarlige underrettes skriftliginnen utløpet av fristen med opplysning om når vedtak vil være truffet.»

Svalbardmiljøloven inneholder videre to regler om kunngjøring i avis. I utkast til Ot prp § 13 første ledd annet punktum heter det at «Sysselmannen skal kunngjøre en melding i minst en avissom er alminnelig lest på Svalbard, der det gjøres rede for det påtenkte vernetiltak», mens det i § 15 heter at «Vedtak etter §§ 12 og 14 skal kunngjøres etter reglene i forvaltningsloven § 38, og dessuten i minst en avissom er alminnelig lest på Svalbard.» Denne bestemmelsen er ikke til hinder for at kunngjøringen også kan skje elektronisk, men det dreier seg om kunngjøringer som det vil være av stor betydning å nå ut til alle berørte med, og det kan ikke ventes at alle eventuelle berørte har tilgang til internett.

Til forsiden