Ot.prp. nr. 2 (1999-2000)

Om lov om endringer i lov 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting (Endringer som følge av tillegg til EØS-avtalens fjernsynsdirektiv)

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Det er foreslått å gi Eierskapstilsynet en rolle i forbindelse med megling ved eventuelle konflikter om prisen på fjernsynsrettigheter til viktige begivenheter. Departementet antar at denne rollen ikke vil medføre behov for økte ressurser hos Eierskapstilsynet. De øvrige forslagene til endringer i kringkastingsloven og forskrifter til loven vil ikke ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige.

I høringsrunden påpekte TV 2 bl. a. følgende:

«Departementet mener at forslagene ikke vil medføre «nevneverdige administrative eller økonomiske konsekvenser for kringkastingsselskapene». TV 2 deler på ingen måte dette synspunktet. Særdeles alvorlig for TV 2 vil det være dersom departementet ikke gjør unntak for fjernsynsselskapets egenreklame i bestemmelsen om tillatt reklamemengde i lovens § 3-1. Et annet eksempel er de begrensninger man særlig legger på TV 2s mulighet til å krysspromotere de forskjellige redaksjonelle tjenester.

I denne sammenheng vil vi også peke på at departementet ved systematisk å opprettholde strengere regler enn EU-direktivet krever for TV 2s næringsvirksomhet, skaper økte vansker for TV 2 hva gjelder konkurranse og finansiering.»

Departementet vil bemerke at adgangen til å ha strengere nasjonal regulering enn det som følger av EUs minimumsdirektiv, gjelder alle EU- og EØS-land, og er ikke noe særnorsk fenomen. En tilsvarende regel gjelder også for land som har tiltrådt Europarådets fjernsynskonvensjon. Departementet har i forslaget i stor grad videreført någjeldende norske regler, men har samtidig tatt hensyn til flere av de synspunkter bl.a. TV 2 har hatt i høringsrunden. Departementet kan ikke se at de foreslåtte endringene vil medføre administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for kringkasterne.

Til forsiden