Ot.prp. nr. 23 (2002-2003)

Om lov om endringer i lov 9. mars 1973 nr. 14 om vern mot tobakksskader

Til innholdsfortegnelse

3 Resultatene av den gjennomførte evalueringen av restaurantforskriften

Sosial- og helsedepartementet ga i september 1998 Statens tobakksskaderåd i oppdrag å forestå en evaluering av tilsynsmyndighetenes erfaringer med restaurantforskriften, og en vurdering av om tiltak for å sikre at regelverket følges opp som forutsatt fungerer etter sin hensikt. I juni 1999 ba departementet om at denne undersøkelsen skulle suppleres med én undersøkelse for å få kartlagt hvordan serveringsbransjen stiller seg til røykerestriksjonene, og én undersøkelse for å få kartlagt publikums holdninger. De to første undersøkelsene ble gjennomført av rhKnoff AS, mens publikumsundersøkelsen ble utført av Markeds- og Mediainstituttet AS. I november 1999 ble det utarbeidet en sammendragsrapport som gir en samlet vurdering av funnene. Rapporten viste bl.a. følgende:

  • Forskriften etterleves svært forskjellig i ulike typer etablissementer. På spisesteder følges reglene bedre enn på drikke- og dansesteder. På de sistnevnte forekommer det ofte forskriftsbrudd.

  • I minst 30 prosent av kommunene utøves det ikke tilsyn. Tilfeldig oppfølging og ulik praktisering kan føre til konkurransevridning til fordel for steder som ikke tar regelverket alvorlig.

  • Om lag halvparten av tilsynsutøverne anser det som umulig å etterleve bestemmelsene i forskriften i praksis.

  • Mange tilsynsutøvere er skeptiske til måling av luftkvalitet. Dette gjelder særlig tilsynsutøvere med teknisk bakgrunn.

  • Under en femtepart av tilsynsutøverne er tilfreds med dagens regelverk. 55 prosent av tilsynsutøverne ønsker skjerpelser.

  • De fleste bransjefolk mener bestemmelsene er svært vanskelige å etterleve på drikke- og dansesteder, blant annet fordi publikum ikke respekterer soneinndelingen, og går derfor inn for differensierte regler.

  • Bare et mindretall av eiere/drivere opplyser at de har investert mer enn 2 prosent av ett års omsetning for å tilpasse seg kravene i regelverket. Rundt 10 prosent av de spurte hadde brukt et beløp tilsvarende mer enn 10 prosent av ett års omsetning på ombygging på grunn av bestemmelsene i restaurantforskriften.

Blant publikum gir et flertall uttrykk for at de helst vil oppholde seg i røykfrie soner. 70 prosent støtter et påbud om fysiske skiller mellom røykesone og røykeforbudssone. 30 prosent av befolkningen støtter totalforbud på spisesteder, mens 46 prosent støtter totalforbud på puber og barer. Det ble i 2001 foretatt en undersøkelse som delvis gjentar publikumsundersøkelsen fra 1999, og resultatene fra de to undersøkelsene er tilnærmet identiske. Undersøkelsen fra 2001 viser også at bare 35 prosent av befolkningen mener at ansatte i serveringssteder ikke skal ha tilsvarende rett til røykfri luft som andre arbeidstakere.

Til forsiden