Ot.prp. nr. 24 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)

Til innholdsfortegnelse

10 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget

Til § 1-2

Bestemmelsen tilsvarer gjeldende lov § 56 første ledd, men har også henvisning til kapittel 16 om virksomhetsoverdragelse. Endringen gjøres for å ha tilstrekkelig hjemmel for å fastsette unntak for embetsmenn når det gjelder reservasjonsrett ved virksomhetsoverdragelse.

Til § 4-1

Begrepet «velferd» tas inn i første ledd. Endringen har ingen materiell betydning, men understreker at velferd er en del av arbeidsmiljøbegrepet, jf gjeldende lov § 7 nr. 1.

Til § 4-4

Begrepet «velferd» tas inn i første ledd. Endringen har ingen materiell betydning, men understreker at velferd er en del av arbeidsmiljøbegrepet, jf. gjeldende lov § 8 nr. 1.

Til § 10-4

Andre ledd viderefører i hovedsak gjeldende lov § 46 nr. 5. Det innføres imidlertid en grense for hvor langt den alminnelige arbeidstiden kan utvides. Denne grensen settes til 48 timer i løpet av sju dager.

Tredje ledd viderefører i hovedsak gjeldende lov § 46 nr. 6. Arbeidstilsynet kan likevel ikke gi tillatelser som bryter grensene for daglig og ukentlig hvile (§ 10–8 første og andre ledd) og samlet ukentlig arbeidstid (§ 10-6 åttende ledd). Dette innebærer at bestemmelsen har noe strammere grenser for hva Arbeidstilsynet kan gi tillatelse til enn hva som er tilfellet i gjeldende lov.

Fjerde ledd viderefører gjeldende lov § 46 nr. 9. Siste ledd i § 46 nr. 9 anses ivaretatt av § 10-12 sjette ledd og videreføres derfor ikke.

Femte ledd tilsvarer tredje ledd i den nye loven slik den ble vedtatt 17. juni 2005.

Sjette ledd tilsvarer fjerde ledd i den nye loven slik den ble vedtatt 17. juni 2005.

Til § 10-5

Første ledd viderefører § 47 nr. 1 i gjeldende lov.

Andre ledd er i praksis en videreføring av § 47 nr. 2 i gjeldende lov. Adgangen til å avtale gjennomsnittsberegning begrenses imidlertid ikke til de tilfeller som er opplistet i bokstav a til d i § 47 nr. 2 i gjeldende lov.

Tredje ledd er delvis en videreføring av § 47 nr. 3 i gjeldende lov. Arbeidstilsynet vil imidlertid ikke kunne gi tillatelser som bryter grensene om daglig og ukentlig hvile (§ 10-8 første og andre ledd) og samlet ukentlig arbeidstid (§ 10-6 åttende ledd). Dette innebærer at det vil være noe strammere grenser for hva Arbeidstilsynet kan gi tillatelse til enn hva tilfellet er etter gjeldende lov.

Til § 10-6

Første, andre og tredje ledd er uendret.

Fjerde ledd gjeninnfører begrensningene på ukentlig og månedlig forbruk av overtid i § 50 nr. 1 andre ledd slik den lød før lovendringen i 2003.

Femte ledd gjeninnfører § 50 nr. 2 slik den lød før lovendringene i 2003. Bestemmelsen gir arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale mulighet til å avtale et høyere antall timer overtid per uke og måned. Bestemmelsen i åttende ledd kan begrense denne adgangen i tilfeller der det arbeides mer enn 48 timer samlet ukentlig arbeidstid i mer enn åtte uker.

Sjette ledd innebærer at Arbeidstilsynets adgang til å tillate ytterligere overtidsarbeid gjeninnføres slik den var før 2003. Arbeidstilsynet kan likevel ikke gi tillatelser som bryter grensene for daglig og ukentlig hvile (§ 10–8 første og andre ledd) og samlet ukentlig arbeidstid (§ 10-6 åttende ledd). Dette innebærer at bestemmelsen har noe strammere grenser for hva Arbeidstilsynet kan gi tillatelse til enn hva tilfellet var før 2003.

Sjuende ledd gjeninnfører § 50 nr. 2 tredje ledd slik den lød før lovendringen i 2003, men foreslås også å omfatte tilfeller der Arbeidstilsynet gir tillatelse til overtidsarbeid og ikke bare utvidet overtid etter avtale med tillitsvalgte.

Åttende ledd tilsvarer sjette ledd i den nye loven slik den ble vedtatt 17. juni 2005.

Niende ledd viderefører § 10-6 sjuende ledd, med unntak av at adgangen til å utvide perioden for gjennomsnittsberegning av samlet arbeidstid til 52 uker er tatt ut. Annet punktum gjeninnfører bestemmelsen i gjeldende lov § 51 nr. 2 andre ledd.

Tiende ledd tilsvarer åttende ledd i den nye loven slik den ble vedtatt 17. juni 2005.

Ellevte ledd tilsvarer niende ledd i den nye loven slik den ble vedtatt 17. juni 2005.

Tolvte ledd erstatter tiende ledd i den nye loven slik den ble vedtatt 17. juni 2005. Det vil kun være anledning til å avtale avspasering av overtidstimene. Muligheten til å avtale at også overtidstillegget skal kunne avspaseres er således tatt ut.

Til § 10-8 første ledd

Andre punktum gjeninnfører bestemmelsen i gjeldende lov § 51 nr. 2 første ledd andre punktum.

Til § 10-8 tredje ledd

Bestemmelsen innebærer minimumsgrenser for hvor kort den daglige og ukentlige arbeidsfrie perioden kan avtales. Kompenserende hvile vil komme i tillegg. Det innebærer at den arbeidsfrie perioden ikke kan avtales kortere enn åtte timer, og at de tre timene den arbeidsfrie perioden er kortet ned med i tillegg må kompenseres. For eksempel vil det være mulig å arbeide 16 timer, ha fri i åtte timer og arbeide igjen dagen etter. Den etterfølgende hvilen må da være tre timer i tillegg til den ordinære hvilen på elleve timer. Begrepet «kompenserende hvile» er beskrevet nærmere i merknadene til § 10-6 syvende ledd i Ot.prp. nr. 49 (2004-2005).

Til § 10-12 andre ledd

Bestemmelsen viderefører i hovedsak gjeldende lov § 41 første ledd bokstav a for så vidt gjelder arbeidstakere som «har en særlig selvstendig stilling».

Begrepet «særlig selvstendig» er i den nye loven av 17. juni 2005 endret til «særlig uavhengig» uten at dette innebærer noen materiell endring. Det understrekes at innholdet i begrepet «særlig uavhengig stilling» ikke endres ved departementets forslag. Det vises i den sammenheng til omtalen av hva som kjennetegner en særlig uavhengig stilling i Ot.prp. nr. 49 (2004-2005) punkt 13.12.2 og proposisjonens omtale av begrepet i merknadene til § 10-12 andre ledd.

Til § 14-9 Midlertidig ansettelse

Bestemmelsen i første ledd bokstav a innebærer en gjeninnføring av dagens regel i arbeidsmiljøloven § 58 A nr. 1 første ledd bokstav a om adgang til midlertidig ansettelse når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i bedriften. Benevnelsen «bedriften» erstattes av «virksomheten». Endringen har ingen materiell betydning. Bestemmelsen erstatter reglene i § 14-9 første ledd bokstav b og g om adgang til midlertidig ansettelse i inntil 12 måneder og ved bestemt oppdrag.

Bestemmelsen i tredje ledd innebærer at gjeldende lovs adgang for landsomfattende arbeidstakerorganisasjoner til å inngå tariffavtale om midlertidig ansettelse for arbeidstakere som skal utføre kunstnerisk arbeid, forskningsarbeid eller arbeid i forbindelse med idrett, videreføres.

Til § 15-11 Retten til å fortsette i stillingen

Endringsforslaget innebærer en videreføring av hovedregelen i arbeidsmiljøloven § 61 nr. 4 første og andre ledd om at arbeidstaker har rett til å fortsette i stillingen så lenge tvist om oppsigelsens gyldighet pågår.

Til § 16-3 Reservasjonsrett mv.

Bestemmelsen i § 16-3 første ledd andre punktum oppheves. Forslaget innebærer at gjeldende rett for arbeidstaker til å velge å fastholde arbeidsavtalen med tidligere arbeidsgiver (valgrett) i særlige tilfeller, slik den kommer til uttrykk i rettspraksis, videreføres.

Til endringer i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler

Loven trådte i kraft 1. august 2005 og avløste lov 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler. Endringene innebærer en oppdatering av henvisninger som lovparagrafene i lov om universiteter og høyskoler har til bestemmelser i gjeldende arbeidsmiljølov.

Til forsiden