Ot.prp. nr. 24 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)

Til innholdsfortegnelse

7 Valgrett ved virksomhetsoverdragelse

7.1 Gjeldende rett

Arbeidsmiljøloven og EU-direktivet om virksomhetsoverdragelse regulerer ikke spørsmålet om arbeidstakerne kan motsette seg å bli med over til den nye arbeidsgiveren (reservasjonsrett overfor erververen), og om de i så fall kan velge å fastholde arbeidsavtalen med den tidligere arbeidsgiveren (valgrett overfor overdrageren). Spørsmålene er imidlertid behandlet av norske domstoler og av EF-domstolen. Nedenfor følger en kort oversikt over de reglene som kan utledes av praksis.

Spørsmålet om reservasjonsrett er ikke endelig avklart gjennom rettspraksis, men departementet har lagt til grunn at arbeidstaker etter gjeldende ulovfestede regler har rett til å motsette seg å bli med over til erverver.

Utgangspunktet etter norsk rett er at ansettelsesforholdet hos overdragende arbeidsgiver opphører hvis arbeidstaker velger å utøve sin reservasjonsrett. Ifølge rettspraksis eksisterer likevel en valgrett i særlige situasjoner for arbeidstaker dersom overføringen til ny arbeidsgiver fører til ikke uvesentlige negative endringer i arbeidstakerens situasjon.

I Ot.prp. nr. 49 (2004-2005) punkt 21.4 gis en mer utførlig redegjørelse for gjeldende rett, herunder relevant rettspraksis.

7.2 Arbeidsmiljøloven av 17. juni 2005

I den nye arbeidsmiljøloven er arbeidstakers rett til å nekte å bli med over til ny virksomhet (reservasjonsretten) lovfestet (§ 16-3 første ledd). Det er samtidig presisert at utøvelse av reservasjonsretten innebærer at arbeidsforholdet mellom arbeidstaker og tidligere arbeidsgiver opphører på overdragelsestidspunktet (men likevel tidligst på det tidspunkt arbeidstakers oppsigelsestid ville utløpt). Ved å slå fast at utøvelse av reservasjonsretten medfører opphør av arbeidsforholdet, avskjærer loven samtidig valgretten. Den nye loven viderefører således ikke den gjeldende ulovfestede valgrett i særlige situasjoner.

I tillegg er det innført en fortrinnsrett (§ 16-3 tredje ledd) for arbeidstakere som har benyttet reservasjonsretten til ledig stilling i tidligere arbeidsgivers virksomhet i inntil ett år etter overdragelsestidspunktet.

7.3 Departementets vurdering

Blant annet på bakgrunn av innspill fra arbeidstakerorganisasjonene, mener departementet at det er grunn til å foreta en ny vurdering av om arbeidstaker skal ha valgrett, om den i tilfelle skal lovfestes og i så fall hvilken rekkevidde den skal ha. Etter departementets oppfatning vil dette kreve ytterligere utredning og en alminnelig høring av et eventuelt nytt forslag.

Departementet mener at det vil være uheldig å ta bort den ulovfestede valgretten før det er tatt endelig stilling til dette spørsmålet. Departementet foreslår på denne bakgrunn at bestemmelsen i § 16-3 første ledd andre punktum om opphør av arbeidsavtalen ved utøvelse av reservasjonsrett oppheves. Ved å ta ut bestemmelsen om automatisk opphør, videreføres den gjeldende, ulovfestede valgretten slik denne har kommet til uttrykk i rettspraksis. Paragraf 16-3 første ledd vil etter dette ikke regulere evt. opphørstidspunkt ved utøvelse av reservasjonsrett. Dette spørsmålet vil således, som i dag, være ulovfestet.

Bestemmelsen i § 16-3 tredje ledd om fortrinnsrett for arbeidstakere som har utøvd reservasjonsrett foreslås videreført. Fortrinnsretten vil være relevant for arbeidstaker som ikke utøver eventuell valgrett.

Til forsiden