Ot.prp. nr. 26 (2007-2008)

Om lov om endringer i helsepersonelloven og alternativ behandlingsloven— (gjennomføring av direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for helsepersonell)

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til de enkelte bestemmelsene

8.1 Merknader til endringene i helsepersonelloven

Til § 3 andre ledd

Departementet kan etter hjemmelen i § 3 andre ledd fastsette forskrifter om at helsepersonellovens regler helt eller delvis skal gjelde overfor tjenesteytere som har rett til å utøve helseyrke midlertidige i Norge uten å ha norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. Helsepersonell som fyller vilkårene etter yrkeskvalifikasjonsdirektivet artiklene 5 til 9 vil ha rett til å utøve helseyrke midlertidig i Norge. I forskriftene kan det bestemmes at disse helt eller delvis skal være underlagt helsepersonellovens reguleringer av yrkesutøvelsen. Det kan også fastsettes at disse skal omfattes av definisjonen av helsepersonell etter helsepersonelloven. Det vil innebære at de vil regnes som helsepersonell blant annet i forhold til tilsynsloven § 2 om at Helsetilsynet i fylkene fører tilsyn med alt helsepersonell og at Statens helsetilsyn gir administrative reaksjoner til helsepersonell etter reglene i lov om helsepersonell kapittel 11.

Til § 52 første ledd:

Det presiseres i bestemmelsen at i den grad Norge er folkerettslig forpliktet til det, kan utenlandske eller norske statsborgere gis rett til å utøve yrke som helsepersonell midlertidig i Norge selv om disse ikke har norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. Dette vil blant annet gjelde helsepersonell som Norge er forpliktet til å gi rett til midlertidig utøvelse av yrket etter reglene i yrkeskvalifikasjonsdirektivet artiklene 5 til 9.

Til § 53:

Første ledd er endret slik at rett til midlertidig tjenesteyting uten norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning kommer med i opplistingen av godkjenninger som Sosial- og helsedirektoratet (myndighet delegert til Statens autorisasjonskontor for helsepersonell) gir. En slik rett til midlertidig tjenesteyting kan gis på grunnlag av folkerettslige forpliktelser, jf. forslag til endringer i § 52. Hjemmelen i første punktum til å kreve nærmere fastsatt godtgjørelse for behandling av søknader om autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning omfatter ikke tildeling av rett til midlertidig tjenesteyting etter andre punktum.

Etter andre ledd kan Sosial- og helsedirektoratet nekte helsepersonell rett til å utøve yrke midlertidig uten norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning dersom det foreligger forhold som ville gitt anledning til å kalle tilbake en autorisasjon etter § 57. Det vil si dersom helsepersonellet er uegnet til å utøve sitt yrke forsvarlig på grunn av alvorlig sinnslidelse, psykisk eller fysisk svekkelse, langt fravær fra yrket, bruk av alkohol, narkotika eller midler med lignende virkning, grov mangel på faglig innsikt, uforsvarlig virksomhet, grove pliktbrudd etter helsepersonelloven eller bestemmelser gitt i medhold av den, eller på grunn av atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelsen.

Det følger av tredje ledd at vedtak om å nekte midlertidig tjenesteyting er enkeltvedtak etter forvaltningsloven og kan påklages til Statens helsepersonellnemnd, jf. helsepersonelloven § 68 andre ledd. Dette gjelder enten begrunnelsen for å nekte midlertidig tjenesteyting er manglende faglige kvalifikasjoner eller fordi det foreligger omstendigheter som ville gitt grunnlag for å kalle tilbake en autorisasjon etter § 57.

Til ny § 65 a:

Bestemmelsen i § 65 a er ny og gir Statens helsetilsyn anledning til å kalle tilbake, suspendere eller begrense retten til midlertidig tjenesteutøvelse dersom vilkårene for tilsvarende reaksjoner etter §§ 57 – 59 a er oppfylt. Statens helsetilsyn kan videre helt eller delvis kalle tilbake eller suspendere retten til å rekvirere legemidler i gruppe A og B. Forutsetningen er at vilkårene for tilsvarende reaksjoner overfor helsepersonell med autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning etter §§ 63 og 64 er oppfylt.

At reaksjonene etter § 65 a ilegges på samme vilkår som tilsvarende reaksjoner i §§ 56 – 59 a og §§ 63 – 64 innebærer at vilkårene for å ilegge disse reaksjonene dersom helsepersonellet hadde hatt autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning må være oppfylt. For øvrig gjelder også de øvrige reglene om ileggelse av de tilsvarende reaksjonene etter §§ 57 – 59 a og §§ 63 og 64 så langt de passer også for reaksjoner etter § 65 a. Det samme gjelder reglene i §§ 60 – 62 og §§ 65 – 67.

Bestemmelsen i § 59 a gir Statens helsetilsyn adgang til å begrense autorisasjon uten at vilkårene for tilbakekall er oppfylt. Denne nye reaksjonsformen er foreslått innført i Ot.prp. nr. 25 (2007-2008) Om lov om endringer i helsepersonelloven og helseregisterloven (krav til helsepersonells attester, erklæringer o.l., administrative reaksjoner og forbud mot urettmessig tilegnelse av helseopplysninger). Ot.prp. nr. 25 legges frem samtidig som herværende odelstingsproposisjon. Den nye reaksjonsformen etter § 65 a skal omfatte også begrensninger i retten til midlertidig tjenesteyting uten at vilkårene for tilbakekall er oppfylt dersom vilkårene for begrensninger av autorisasjon etter § 59 a er oppfylt. § 59 a er derfor tatt med i oppramsingen i forslag til ny § 65 a.

For helhetens skyld nevner bestemmelsen også mulighet for å gi advarsel til midlertidig tjenesteytere uten norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. Dette følger imidlertid også av bestemmelsen i § 56.

Til § 68 andre ledd første punktum ledd:

Bestemmelsen i § 68 andre ledd første punktum er endret slik at Statens helsepersonellnemnd er klageinstans for vedtak om tildeling av reaksjoner etter § 65 a.

§ 68 andre ledd første punktum er også foreslått endret i Ot.prp. nr. 25 (2007-2008) Om lov om endringer i helsepersonelloven og helseregisterloven (krav til helsepersonells attester, erklæringer o.l., administrative reaksjoner og forbud mot urettmessig tilegnelse av helseopplysninger). Vedtak etter § 59 a er i dette lovforslaget foreslått tilføyd i oppramsingen av vedtak der som Statens helsepersonell nemnda er klageinstans. Ot.prp. nr. 25 legges frem samtidig som herværende lovforslag. Endringen som er foreslått i Ot.prp.nr. 25 er tatt med i herværende lovforslag, selv om disse ennå ikke er vedtatt, for å unngå at endringene oppheves igjen dersom forslagene i Ot.prp. nr. 25 vedtas før herværende lovforslag.

Til § 71 første ledd:

Endringen i § 71 første ledd er en teknisk endring for å presisere at vedtak i Statens helsepersonellnemnd etter § 65 a også kan bringes inn for retten. Retten kan prøve alle sider av saken.

§ 71 første ledd er foreslått endret også i Ot.prp. nr. 25 (2007-2008) Om lov om endringer i helsepersonelloven og helseregisterloven (krav til helsepersonells attester, erklæringer o.l., administrative reaksjoner og forbud mot urettmessig tilegnelse av helseopplysninger). Vedtak i Statens helsepersonellnemnd etter § 59 a er i dette lovforslaget foreslått tilføyd i oppramsingen av vedtak som kan bringes inn for retten. Ot.prp. nr. 25 legges frem samtidig som herværende lovforslag. Endringen som er foreslått i Ot.prp.nr. 25 er tatt med i herværende lovforslag, selv om disse ennå ikke er vedtatt, for å unngå at endringene oppheves igjen dersom forslagene i Ot.prp. nr. 25 vedtas før herværende lovforslag.

Til § 74 nytt andre og tredje ledd:

Andre og tredje ledd omhandler midlertidig tjenesteyteres rett til å bruke utenlandsk og norsk beskyttet tittel. Bestemmelsene gjennomfører reglene i yrkeskvalifikasjonsdirektivet artikkel 7 nummer 3 i norsk rett når det gjelder helsepersonell. Etter hovedregelen skal midlertidig tjenesteytere benytte sin utenlandske tittel når de utøver yrket i Norge. Tittelen skal angis på det offisielle språket i etableringslandet, eller et av de offisielle språkene dersom landet har flere offisielle språk. Bruken av den utenlandske tittelen skal skje på en slik måte at den utenlandske tittelen ikke kan forveksles med en norsk tittel.

Fra denne hovedregelen er det to unntak. Midlertidig tjenesteytere fra sektoryrkene kan bruke norsk tittel (angitt på norsk) selv om de ikke har norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. Dette er også et unntak fra hovedregelen om bruk av beskyttet tittel etter helsepersonelloven § 74 første ledd.

Videre kan midlertidig tjenesteyter som har fått sine kvalifikasjoner vurdert av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell benytte norsk tittel (angitt på norsk) selv om de ikke har norsk autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. Denne bestemmelsen gjennomfører direktivet artikkel 7 nummer 4 siste avsnitt.

8.2 Merknader til endringene i alternativ behandlingsloven

Til § 8 nytt andre og tredje ledd:

Se merknadene til helsepersonelloven § 74 nytt andre og tredje ledd.

Til forsiden