Ot.prp. nr. 29 (2001-2002)

Om lov om endringer i folketrygdloven (tiltak for å redusere sykefravær mv.)

Til innholdsfortegnelse

3 Intensjonsavtalen

3.1 Samarbeid mellom partene i arbeidslivet og offentlige myndigheter om å redusere sykefraværet

Regjeringen Stoltenberg og partene i arbeidslivet inngikk 3. oktober 2001 en intensjonsavtale om å samarbeide for å styrke arbeidslinja i arbeidslivet. Avtalen inneholder en tiltakspakke som skal legges til grunn i et gjensidig forpliktende samarbeid for å redusere sykefraværet, redusere tilgangen til uføretrygd, øke den reelle pensjoneringsalderen og skape et mer inkluderende arbeidsliv med større plass for blant annet yrkeshemmede.

3.2 Kort om intensjonsavtalens innhold

Hovedprinsipper og mål

Intensjonsavtalen har følgende operative mål:

  • Å redusere sykefraværet med minst 20 pst. for hele avtaleperioden i forhold til sykefraværsnivået for 2. kvartal 2001, i henhold til den sentrale sykefraværsstatistikken.

  • Å få tilsatt langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne (yrkeshemmede, arbeidstakere på attføringstiltak, reaktivisering av uførepensjonister) enn i dag.

  • Å øke den gjennomsnittlige avgangsalderen fra arbeidslivet.

En forutsetning for å nå de målene som er satt for intensjonsavtalen, er at alle parter effektivt følger opp sine forpliktelser og at tiltak settes inn så tidlig som mulig i et sykefravær. Med utgangspunkt i intensjonsavtalens operative mål skal det utarbeides en egen rammeavtale om et gjensidig forpliktende samarbeid mellom den enkelt virksomhet og trygdeetaten. Hovedhensikten med rammeavtalen er å få til en forsterket innsats fra alle parter for å redusere sykefraværet og overgang til uføretrygd i den enkelte virksomhet.

IA-virksomheter

Virksomheter som inngår rammeavtale med trygdeetaten blir godkjent som inkluderende arbeidslivsvirksomheter (IA-virksomheter). Godkjennelse som IA-virksomhet innebærer plikter og rettigheter både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Det skal opprettes egne kontaktpersoner både i IA-virksomhetene og i trygdeetaten. Kontaktpersonene i trygdeetaten skal sørge for koordinering av sykefraværsarbeidet og samarbeidet mellom myndighetene og den enkelte virksomhet. Myndighetene (trygdeetaten og Aetat) skal bistå IA-virksomhetene med virkemidler både av administrativ og økonomisk karakter.

Arbeidsgivers forpliktelser etter intensjonsavtalen

Arbeidsgiver forplikter seg til å arbeide systematisk for å redusere sykefraværet og hindre utstøtning og uførepensjonering av sine ansatte, ved å etablere rutiner og statistikk for oppfølging av sykefravær og tilrettelegging av arbeidsplassen for den enkelte arbeidstaker. Dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker vil være et viktig virkemiddel.

Når en arbeidstaker pga. sykdom ikke kan fortsette i sitt arbeid (stilling), forplikter arbeidsgiveren seg, i samarbeid med myndighetene, til å bidra til omskolering-, etter- og videreutdanning slik at arbeidstakeren kan bli kvalifisert til nytt arbeid (stilling) innenfor virksomheten (sykefraværsgaranti).

Arbeidstakers rettigheter og forpliktelser

Arbeidstaker plikter å gi opplysninger om egen funksjonsevne for å bidra til å få tilrettelagt arbeidet, slik at han/hun kan komme tilbake i jobb. Disse opplysningene skal være utgangspunktet for en dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om mulighetene for tilrettelegging av arbeidet. Etter intensjonsavtalen får arbeidstakere i IA-virksomheter mulighet til å bruke utvidet egenmelding i en periode på 8 kalenderdager per sykefraværstilfelle, med et samlet øvre tak på 24 dager per år. Dette forutsetter bruk av en utvidet egenerklæring hvor vekt på funksjonsevne inngår.

Myndighetenes forpliktelser etter intensjonsavtalen

En viktig forutsetning for at arbeidsgivere skal følge opp intensjonsavtalen, er at myndighetene legger til rette aktuelle tiltak og virkemidler for virksomhetene. Intensjonsavtalen legger opp til at det skal være økonomisk lønnsomt for virksomhetene å tilrettelegge forholdene på arbeidsplassen slik at arbeidstakerne kan fortsette i arbeidet. Videre skal arbeidsgivere som jobber målrettet mot et mer inkluderende arbeidsliv, premieres. Etter intensjonsavtalen forplikter myndighetene seg til å gjennomføre en rekke tiltak som skal bidra til å redusere sykefraværet og hindre utstøtning fra arbeidslivet. I tillegg vil særskilte tiltak være forbeholdt IA-virksomhetene.

Trygdeetatens nye oppfølgingsrolle

Etter intensjonsavtalen vil myndighetene ved trygdeetaten få et utvidet ansvar for oppfølging av sykefravær. Trygdeetaten forplikter seg til å bistå bedriftene med virkemidler og oppfølging i sykefraværsarbeidet, og skal bidra til at virkemidler settes inn på et tidligst mulig tidspunkt. Trygdeetaten skal oppnevne kontaktpersoner som IA-virksomhetene kan forholde seg til.

Tiltakspakke for å støtte opp under arbeidsgivers arbeid for å redusere sykefravær og bidra til et mer inkluderende arbeidsliv

I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2001-2002) har Regjeringen Stoltenberg fremmet en tiltakspakke som dels er forbeholdt virksomheter som har inngått avtale med trygdeetaten (IA-virksomheter), dels gjelder alle virksomheter. Målet med tiltakene er å stimulere arbeidsgivere til å iverksette tiltak for å redusere sykefraværet, holde på og rekruttere arbeidstakere med redusert arbeidsevne og få til et mer inkluderende arbeidsliv.

Følgende virkemidler vil bli forbeholdt arbeidsgivere i IA-virksomheter:

  • Anledning til å iverksette aktiv sykmelding uten forhåndsgodkjenning av trygdeetaten.

  • En fast kontaktperson i trygdeetaten til hjelp i oppfølging av sykmeldte i virksomheten.

  • Bedriftshelsetjenestene i IA-virksomhetene får en egen refusjonstakst i folketrygden for arbeid med å tilbakeføre langtidssykmeldte og uføretrygdede til arbeid.

Tiltakene er nærmere beskrevet i pkt. 4.5.1.

Følgende tiltak gjelder generelt for alle arbeidsgivere/arbeidstakere:

  • Arbeidsgiveravgift for arbeidstakere over 62 år foreslås redusert med 4 prosentpoeng fra 01.07.02.

  • Bevilgning til kjøp av helsetjenester økes med 30 mill. kroner til 119,5 mill. kroner. Se punkt 4.5.2.

  • Fra 01.04.02 foreslås det at folketrygden etter søknad dekker utgifter til sykepenger i arbeidsgiverperioden når årsak til sykefravær er svangerskap og omplassering ikke er mulig. Se punkt 6.3.

  • Det innføres et tilretteleggingstilskudd i forbindelse med bedriftsintern attføring. Bevilgning til bedriftsintern attføring økes med 20 mill. kroner til 100 mill. kroner. Se punkt 6.2.

For å sikre arbeidstakernes medvirkning i oppfølgingsarbeid foreslås at arbeidstakerne og legene plikter å gi nødvendige opplysninger til arbeidsgivere om arbeidstakernes funksjonsevne. Se punkt 6.1.

3.3 Oppfølging og evaluering fra sentralt hold

Intensjonsavtalen er inngått for en prøveperiode på vel fire år, fra 3. oktober 2001 til 31. desember 2005. Partene skal møtes hvert halvår for å drøfte erfaringer med bakgrunn i resultatoppnåelse, og partene er forpliktet til å drøfte justeringer i enkeltelementene i avtalen iht. resultatene. Intensjonsavtalen skal evalueres etter 2. kvartal 2003. En representant fra hver av partene skal oppnevnes til en arbeidsgruppe som skal utarbeide en evalueringsrapport. Dersom evalueringen viser at det åpenbart ikke er mulig å nå de operative målene med de virkemidlene som følger av avtalen, opphører avtalen med mindre partene blir enige om noe annet

Til forsiden